Christenen en moslims slaags in Caïro

Christenen en moslims zijn dinsdag op verschillende plaatsen in de Egyptische hoofdstad Caïro met elkaar slaags geraakt. Duizenden mensen staken autobanden in brand, sloegen ramen van geparkeerde auto's in en bekogelden verkeer op een belangrijke weg met stenen. Bij de botsingen kwam een christelijke man om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

De spanningen tussen christenen en moslims zijn opgelopen nadat vorige week een kerk in een buitenwijk van Caïro door moslims in brand werd gestoken. De militaire machthebbers hebben beloofd de kerk te laten herbouwen en premier Essam Sharaf sprak maandag met betogers voor het gebouw van de staatstelevisie. Maar de christelijke betogers willen dat er meer wordt gedaan om de status van hun bevolkingsgroep te verbeteren.

Duizenden christenen gingen dinsdag op verschillende plaatsen in de hoofdstad de straat op, omdat zij zich vervolgd voelen. Op sommige plekken kwam het daarbij tot botsingen met groepen moslims. Bij de gevechten vielen volgens een ziekenhuismedewerker minstens één dode en ongeveer honderd gewonden.

Bijna een maand na het aftreden van president Hosni Mubarak na massale demonstraties blijft het onrustig in Egypte. In veel delen van het land zijn bijna dagelijks demonstraties en stakingsacties, terwijl ook de misdaad is toegenomen. Maar de spanningen tussen moslims en christenen waren al eerder opgelopen. Op nieuwjaarsdag kwamen bij een zelfmoordaanslag voor een koptische kerk in Alexandrië 21 mensen om het leven; een week later opende een politieman buiten diensttijd in een trein het vuur op een groep christenen, waarbij een 71-jarige man werd gedood en diens vrouw en vier anderen gewond raakten.