Woonbond opent meldpunt voor gedupeerde huurders

De Woonbond wil minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) confronteren met de 'harde realiteit' rondom de toewijzing van sociale huurwoningen. De bond wil met de dinsdag geopende website ikwilookwonen.nl de problemen in kaart brengen.

"Door de meldingen van honderden gedupeerden is het nu al zonneklaar dat zich grote knelpunten voordoen", zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping. Hij wil dat Donner zo snel mogelijk bij de Europese Commissie probeert de inkomensgrens voor de toewijzing van sociale huurwoningen fors te verhogen.

Huishoudens met een bruto-inkomen boven de 33.614 euro komen sinds 1 januari veel moeilijker in aanmerking voor een sociale huurwoning. Corporaties mogen van 'Brussel' maximaal 10 procent van de vrijkomende woningen met een huur onder de 652,52 euro toewijzen aan deze huishoudens.

Woningzoekenden die zich geen dure huur- of koopwoning kunnen veroorloven komen daardoor vreselijk in de problemen, zegt de bond. De grootste problemen doen zich volgens de Woonbond voor bij starters, ouderen en huurders die lang op een wachtlijst staan, maar ook huishoudens met kinderen, chronisch zieken, gehandicapten en freelancers.