Doodstraf voor schutter Mumbai bevestigd

Een hof van beroep in India heeft maandag de doodstraf voor de enige overlevende van de terreuraanslagen in november 2008 in de Indiase stad Mumbai bevestigd. De 22-jarige Pakistaan Mohammed Ajmal Kasab werd mei vorig jaar wegens moord, oorlogvoering tegen India, samenzwering en terrorisme ter dood veroordeeld, maar ging tegen deze uitspraak in beroep.

Kasab was een van tien jonge Pakistanen die twee hotels, een joods centrum en een druk treinstation in Mumbai aanvielen. Hij was de enige die door de politie levend werd gepakt. Bij de aanslagen vonden 166 mensen de dood.

De rechters van het hof zeiden maandag dat de 'misdaad van enorme proporties was' en wezen het beroep af. "Kasab heeft meedogenloos onschuldige mensen vermoord. Hij heeft een extreme verdorvenheid ten toon gespreid en nooit berouw getoond. Hij is een bedreiging voor de samenleving", aldus de rechters.

Kasab kan tegen deze uitspraak beroep aantekenen bij het Hooggerechtshof. Als ook dit beroep wordt afgewezen kan hij nog een verzoek om genade indienen bij de Indiase regering.