Taxichauffeurs Rotterdam voelen zich veiliger

De proef met camera's en noodsignalen op het dak van Rotterdamse taxi's lijkt al vruchten af te werpen. Sinds zaterdag zijn daar tien taxi's mee uitgerust en de chauffeurs voelen zich veiliger, meldt een woordvoerder van de Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) maandag.

"Er is nog niets gebeurd en er zijn nog geen beelden van misdaad gemaakt", zegt de woordvoerder. "Maar we krijgen positieve reacties." De proef loopt volgens haar een jaar, de komende tijd worden meer voertuigen opgetuigd met de dakbeugels, waarop aan weerszijden veiligheidscamera's zijn gemonteerd. Het idee is dat over twee jaar alle negenhonderd taxi's van RTC hiervan zijn voorzien.

Sinds acht jaar wordt al in taxi's gefilmd, maar nu kunnen bijvoorbeeld overvallen, mishandelingen en bedreigingen buiten worden vastgelegd. Dit moet potentiële geweldplegers afschrikken. Als een chauffeur iets overkomt, kan de dader sneller worden opgespoord. Het experiment met de camera's volgt op een proef met pinautomaten in taxi's, die nog loopt.

Op de taxibeugel is ook een lichtkrant gemonteerd, waarop teksten als Bel 112, In nood, Bel de Politie, Cameratoezicht, Help en dergelijke kunnen worden getoond. Het noodsignaal is overigens nog niet gebruikt. Met groene, blauwe en rode kleuren wordt aangegeven of de taxi vrij, onderweg of bezet is. Verder wordt met de lichtkrant reclame gemaakt.


Taxibeugel vergroot veiligheidsgevoel taxichaffeurs (Foto: Novum)