Ex-militair hoort 3 jaar cel eisen voor misbruik

Tegen een 48-jarige oud-militair is maandag drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist voor misbruik van zijn minderjarige stiefdochter. Het Openbaar Ministerie in Arnhem wil ook dat de verdachte, Albert V. uit het Friese Tytsjerk, zich verplicht laat behandelen.

Naast de celstraf en de behandeling eiste het Openbaar Ministerie een contactverbod met het slachtoffer en een schadevergoeding van ruim vijfduizend euro. Volgens het OM zou V. zijn stiefdochter tussen 2000 en 2009 meerdere keren per week hebben misbruikt. Het meisje was 8 jaar toen het misbruik begon.

Tegenover de militaire kamer in Arnhem bekende de verdachte het meisje te hebben misbruikt. "Wat ik gedaan heb is vreselijk. Ik vergeef het mezelf nooit", zei V. Ook vertelde hij de rechters niet meer in Friesland te durven komen. "Ik denk dat ze mijn kop er dan afhakken." De oud-militair woont momenteel bij zijn ouders in Hellendoorn. Hij is juni vorig jaar ontslagen door defensie.

De oud-militair is door meerdere gedragsdeskundigen onderzocht. Volgens de een is hij volledig toerekeningsvatbaar, terwijl de ander meent dat hij enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is.

In een schriftelijke slachtofferverklaring, voorgelezen door de rechter, verklaarde het meisje onder meer last te hebben van nachtmerries en concentratieproblemen. Ook bleek uit de verklaring dat V. het slachtoffer altijd nauwlettend in de gaten hield. Zo moest zij altijd tekst en uitleg geven als ze een keer vijf minuten te laat thuis kwam. Ook controleerde V. met wie het slachtoffer belde.

De verdachte liet de rechters weten graag behandeld te willen worden. Ook verzet hij zich niet tegen het betalen van een schadevergoeding.

De militaire kamer in Arnhem doet over twee weken uitspraak in de zaak.