Apple!

Games-redacteur Kn0x schreef onderstaande column:

Ik snap het niet, ik snap het serieus niet. Apple. De hele wereld staat op zijn kop want Ome Steve heeft weer een aankondiging. 'We brengen een nieuwe versie uit van ons product, we verhogen de generatie met één en we lossen ook één probleem op. Jullie misten de camera? BEM! Wij voegen een camera toe. Alle andere issues laten we nog even liggen. De prijs van ons product wordt verhoogd met 100 euro.' De hele wereld wordt gek. OH EEN CAMERA IN EEN MOBIELE TELEFOON! WAT BRILJANT. Kijk, als je werk doet waarbij je visueel veel werk moet verrichten, dan snap ik het best. De Macs zijn daar ook goed geschikt voor. Al die andere mensen die beweren baat te hebben bij een Apple-product, lullen vaak maar veel uit hun nek. Ik heb eens nagevraagd bij mijn vrienden en collega's waarom zij een Apple-product gebruiken. De meest gehoorde argumenten:

Ik heb geen virussen
Nee, lieve schat, ik ook niet. Het verkrijgen van virussen ligt niet aan de computer, dat ligt aan de gebruiker. Ik gebruik al jaren dezelfde Windows computer en heb er nog nooit een virus op gekregen. De enige reden dat je geen virus hebt opgelopen, is omdat Ome Steve jou limiteert in alles wat je doet. Je zou zoveel meer kunnen met je Mac, maar Apple laat dat allemaal niet toe.

Het is intuitief
Ja, het klopt, ik hoef een iPad maar aan te zetten en ik kan er gelijk mee aan de slag. Ik hoef geen handleidingen te lezen of gidsen op het internet door te nemen. Maar! Is dat de extra 300 euro zo waard dan? Vele producten heb je binnen een dag wel onder de knie. Geef me 24 uur met een Android-mobieltje en ik heb hem precies gemaakt zoals jij dat wil. Alleen ben ik dan wel 300 euro goedkoper uit. Is dat het nu waard dan?

Het is zo mooi
Ja, de vriendin van mijn beste vriend is ook mooi, dat betekent niet dat ik haar op achterbank van mijn auto moet nemen als een loopse straathond. Ook daar loopt de concurentie niet achter. Voor elk schitterend Apple-product, kan ik zo een tegenhanger aanwijzen. Sony maakt geweldig mooie Vaio-laptops, HTC en Samsung hebben beide mooie mobiele telefoons op de markt gebracht. Ook hier kom ik weer met de vraag: is het design de extra 300 euro waard? Verder staat het design van de Apple het gebruiksgemak in de weg. Kleine muizen zonder toets, je zou er spontaan RSI van krijgen.

Maar de nummer één reden waarom iemand een Apple moet kopen, is toch wel:

Gewoon
Gewoon. Dit zijn de mensen waar ik een hekel aan heb. Ik heb een vriendin van mij gevraagd waarom zij een Apple had. 'Ja, gewoon.' Gewoon is geen reden. Gewoon geeft aan dat je gewoon de massa hebt gevolgd en iets hebt gekocht waar je 0,0 verstand van hebt. Koop het dan niet als je toch de helft niet gebruikt. Lees je in over zaken, weet wat het ding kan en maak een beslissing gebaseerd daarop. Ga niet iets kopen, gewoon omdat het kan.

Begrijp me niet verkeerd. Ik snap de meerwaarde van Apple-producten. Ik vind alleen dat de prijs/kwalititeit-verhouding nog nooit bereikt is. Er is nog geen enkel product van Apple op de markt gekomen dat compleet was. Wel in design. Wel in innovatie. Maar niet in uitvoering. Elk product dat Apple op de markt brengt, mist onderdelen die de concurentie, vaak tegen lagere prijzen, wel aanbiedt. Waarom zoveel meer betalen voor een product dat vaak de 'basiselementen' mist? Om even een metafoor te gebruiken: Stel je voor je gaat een auto uitkiezen. Voor je staan twee voertuigen. Aan je rechterkant een auto met het uiterlijk van een Ferrari maar de motor en extra accessoires van een Fiat Panda met een lekke band. Aan je linkerkant een auto met het uiterlijk van een Seat Ibiza met de motor en accessoires van een BMW. Voor welke auto zou je dan kiezen? Apple zie op precies dezelfde manier. Ze hebben een mooi uiterlijk en hun ideeën zijn ook goed, maar de uitvoering ontbreekt er vaak genoeg aan. Waarom zou ik dan moeten kiezen voor Apple?

Ik snap het niet.

En dan natuurlijk nog hetgeen dat ons allemaal bezig houdt; games. Ik hoef niet uit te leggen dat sommige spellen (grote spellen) gewoonweg niet speelbaar zijn op de Apple. Dit komt omdat Apple mensen limiteert in alles wat ze willen doen. Ja natuurlijk zijn er veel spellen voor de iPhone, maar dat ligt niet aan Apple. Dat komt omdat developers spellen uitbrengen waar het meeste geld te verdienen is. Als iedereen opeens naar Android zou overstappen, dan zouden er ook een stuk minder spellen exclusief uitkomen voor Apple. Als de hele wereld opeens interesse heeft om uitwerpselen te kopen, dan zou ik gelijk kilo's gaan produceren, maar dat wil niet zeggen dat het dan kwalitatief goede producten zijn. Zelfs als ik er een mooi laagje omheen gooi, blijft het van binnen poep. En daar weiger ik veel geld aan uit te geven.