Congolese kolonel krijgt 20 jaar voor verkrachting

Een kolonel is maandag in Congo wegens misdaden tegen de menselijkheid in verband met massaverkrachtingen tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Negenenveertig slachtoffers getuigden voor een mobiele rechtbank in het dorp Baraka in het oosten van Congo tegen de verdachte. De een na de ander vertelde over massaverkrachtingen en mishandeling door Congolese soldaten.

Het was voor het eerst dat een legercommandant werd berecht in verband met de massale verkrachtingen waaraan militairen in het oosten van Congo zich schuldig maken. Tegen de kolonel, Mutuare Daniel Kibibi, was de doodstraf geëist. Drie van zijn ondergeschikten werden eveneens tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld en vijf militairen kregen lagere straffen. Een verdachte werd vrijgesproken en een minderjarige soldaat zal door de jeugdrechter worden berecht. De militaire aanklager zei dat de verdachten zich als beesten hebben gedragen en weerloze burgers aanvielen die ze juist moesten beschermen.

De 46-jarige Kibibi werd ervan beschuldigd zijn soldaten op 1 januari opdracht te hebben gegeven het dorp Fizi aan te vallen. Artsen behandelden na de aanval 62 vrouwen die waren verkracht. Een vrouw getuigde veertig minuten lang door Kibibi zelf te zijn misbruikt. De kolonel ontkende.

Het leger en andere strijdende partijen in het oosten van Congo gebruiken verkrachting als middel om de bevolking te intimideren, straffen en in hun macht te houden. In 2009 werden 8300 verkrachtingen geregistreerd. Volgens hulpverleners is onder de slachtoffers een jongetje van een maand oud.