Japan graaft naar resten slachtoffers WOII

Bij een voormalige militaire medische academie in de Japanse hoofdstad Tokyo wordt sinds maandag naar overblijfselen gezocht van slachtoffers van biologische oorlogsvoering en experimenten op krijgsgevangenen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat de opgravingen worden gedaan betekent dat de regering er niet voor terugschrikt dat lang bewaarde geheimen uit de oorlog aan het licht worden gebracht.

De regering besloot de opgravingen te laten uitvoeren nadat een voormalige verpleegster had onthuld dat ze vlak voor het Amerikaanse leger Tokyo aan het eind van de oorlog binnentrok lichaamsdelen heeft helpen begraven bij de militaire academie. Het zou gaan om slachtoffers van Eenheid 731, een schimmige legereenheid die volgens betrokkenen en historici in het destijds door Japan bezette Harbin in het noorden van China krijgsgevangenen met allerlei ziektekiemen injecteerde, om de mogelijkheden van biologische oorlogsvoering te onderzoeken. Ook zou de eenheid vivisectie hebben verricht op krijgsgevangenen en gevangenen hebben doen doodvriezen. Historici schatten het aantal slachtoffers van Eenheid 731 op duizenden tot 250.000. De meeste slachtoffers waren Chinezen. Van sommige slachtoffers zouden de overblijfselen voor analyse naar Tokyo zijn overgebracht.

In 2002 stelde een Japanse rechtbank vast dat de eenheid zich in de oorlog in China inderdaad schuldig heeft gemaakt aan biologische oorlogsvoering. De rechtbank oordeelde ook dat Japan de slachtoffers en hun nabestaanden geen boetedoening verschuldigd was. Na dit jaren te hebben ontkend gaf ook de regering het bestaan van Eenheid 731 toe. Bijzonderheden over de activiteiten van de eenheid zijn tot nu toe echter niet openbaar gemaakt. Commandanten van de eenheid ontkwamen in ruil voor het verschaffen van informatie aan de VS aan vervolging en kregen na de oorlog topfuncties in de farmaceutische industrie, bij geneeskundefaculteiten en op het ministerie van volksgezondheid.

De voormalige verpleegster, de nu 88-jarige Toyo Ishii, doorbrak haar stilzwijgen in 2006. Ze vertelde toen dat zij en haar collega's uit een militair ziekenhuis bij de academie in de weken na de Japanse overgave, op 15 augustus 1945, talloze lichamen, botten en lichaamsdelen moesten begraven. De regering kondigde de opgravingen reeds kort na deze onthulling aan, maar door allerlei oponthoud is er pas nu een begin mee gemaakt.


Japan graaft naar resten slachtoffers WOII (Foto: Novum)