T. Douglas: "Voetballers lopen jaren achter"

Voetballers kunnen meer uit hun lichaam halen. Dat denkt voormalig topatleet en huidig bondscoach van de Nederlandse estafetteploeg Troy Douglas. De sprinter, die deel heeft genomen aan vier Olympische Spelen, hielp onder meer Klaas-Jan Huntelaar zijn fysiek te verbeteren.

Douglas werd een paar jaar geleden door Huntelaar gebeld. De spits wilde zijn startsnelheid verbeteren. Samen met Douglas werd bovendien gewerkt aan de stabiliteit van zijn lichaam. Volgens Douglas, die met enige verbazing naar het voetbal kijkt, liggen er veel groeimogelijkheden voor de voetballers.  "Ik zal niet zeggen dat het voetbal verouderd is, maar als je naar de ontwikkeling van voetballers als atleet kijkt, lopen ze jaren achter", zegt Douglas in gesprek met Goal.com. "Atletiek is niet alleen de moeder der sporten, qua lichaamstraining loopt de sport ook voor." Tot nu toe meldden zich alleen nog individuen bij hem. "Maar ik sta open om iets voor een club te gaan doen."

Naast Huntelaar zijn onder meer Lorenzo Davids en Dominique Kivuvu in training geweest bij de atleet. "Ik was vereerd dat ik Huntelaar kon helpen. Volgens mij is hij niet de traditionele voetballer, maar de traditionele professional. Hij had een bepaald doel. Ik liet hem zien wat zijn kracht is. Dat heeft hij snel opgepikt. Het was een goede periode waarin hij stapjes heeft gemaakt."

"Ik zie het nu terug in zijn manier van lopen", vervolgt Douglas over Huntelaar. "Zijn heup en schouder staan in de juiste houding waardoor hij meer power heeft. Met zijn fitheid heeft hij geen probleem", aldus Douglas, die een vaste manier van werken heeft. "Ik kijk naar een wedstrijd op de tribune en maak aan de hand daarvan een trainingsschema", legt Douglas uit. "Ze huren mij in, maar ik doe het wel onder het mom van 'we zijn collega's'. Als het goed is zijn de spelers bezig met één ding: hoe word ik beter? Als dat lukt geeft mij dat een kick."

Eén van de spelers die Douglas graag had geholpen was Ibrahim Afellay. "Ik vond hem altijd een zwakke jongen. Hij liep niet goed." Er volgens de in Bermuda geboren Douglas echter wat veranderd sinds hij naar Spanje is verhuisd. "Toen ik naar Afellay keek bij het Nederlands elftal viel me op dat hij anders loopt. Ik kan nu al het verschil zien tussen Afellay uit zijn PSV-tijd en Afellay bij Barcelona. De stabiliteit in zijn heupen is veel beter. Hij staat er nu."