Kamer akkoord met verbod op stiletto

De Tweede Kamer stemt in met een totaalverbod op stiletto's, valmessen en vlindermessen. Dat bleek woensdag tijdens een debat met staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD).

De verkoop en het bezit van deze steekwapens is nu al verboden voor minderjarigen, en wordt dat ook voor meerderjarigen. De Kamer steunt het plan, maar VVD, PvdA, SP en D66 drongen er bij Teeven wel op aan dat hij Europese afspraken maakt over de verkoop van wapens. In Duitsland en België gelden soepelere wetten. Zo kunnen steekwapens, maar ook nepwapens die vaak bij overvallen worden gebruikt, eenvoudig Nederland binnenkomen.

Teeven zei dat hij dit onderwerp woensdag nog bij zijn Poolse collega heeft aangekaart. Polen is in de tweede helft van dit jaar voorzitter van de Europese Unie en Teeven wil op deze manier het onderwerp op de agenda houden. Hij voegde hieraan toe dat er in andere Europese landen anders tegen wapens wordt aangekeken dan in Nederland.

Over de handhaving van het verbod op de messen plaatste de oppositie kanttekeningen. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt liet weten het niet wenselijk te vinden om overal detectiepoortjes neer te zetten. Magda Berndsen van D66 ageerde tegen uitbreiding voor de mogelijkheden voor preventief fouilleren, waar het kabinet plannen voor heeft.