'Extreem-rechts steunt PVV'

Een aantal rechts-extremisten heeft de ondersteuningsverklaring voor de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen ondertekend. Onder hen zijn prominenten van de voormalige Centrumdemocraten (CD) en de Nederlandse Volks-Unie (NVU). Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van onderzoek van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka.

Per kieskring zijn dertig ondersteuningsverklaringen nodig om aan de verkiezingen mee te kunnen doen. Kafka bezocht stembureaus in zeventien van de twintig kieskringen om daar de ondersteuningsverklaringen in te zien.

Op de lijst vond de groep onder anderen Wim Elsthout en Ruud Enthoven. Zij waren tot 1999 lid van de CD en betrokken bij de doorstart van de partij. Elsthout bevestigt in de krant dat hij zijn handtekening heeft gezet, maar wil er verder niet op ingaan.

Enthoven bevestigt volgens de krant ook dat hij heeft getekend, maar geeft ook aan dat hij met NVU-voorman Constant Kusters een nieuwe partij aan het opzetten is. Die moet met de PVV concurreren. "Persoonlijk heb ik niets met de PVV, de voorman en zijn volgelingen kijken mij te veel richting VS en Israël."

PVV-Kamerlid en lijsttrekker in Noord-Holland Hero Brinkman wist niet van deze steunverklaringen. "Anders hadden we ze natuurlijk nooit ingediend", zegt hij in de krant. Hij baalt er volgens de krant van dat de namen nu naar buiten komen. "Hoe vaak moet ik nog zeggen dat wij geen fascistische of rechts-extremistische partij zijn?"