Ster en status

Laten we het eens over jouw sterrenstatus hebben. En met sterrenstatus bedoel ik niet hoe goed je op de hoogte bent van de astronomie, de mate waarin je met een sterrenkijker om kunt gaan en of je weleens bij een planetarium komt. Ik hoef echt niet te weten wat je sterrenbeeld is en hoe zich dat verhoudt tot je ascendant en in welk huis jouw maan zich op dit moment bevindt. En ik ben al helemaal niet geïnteresseerd in hoe het met je achteruitgang gesteld is. Nee, sterrenstatus: jouw status als ster, celebrity, BN’er. Denk er maar eens over na, want eerdaags ben je gewoon aan de beurt.

Andy Warhol voorspelde iedereen een kwartiertje roem en die voorspelling lijkt aardig uit te komen. Als ik kijk naar ons eigen landje: hier hebben tv-producenten in de afgelopen decennia steeds nieuwe manieren gevonden om nieuwe voorraden BN’ers aan te boren. Struin eens wat achterstandswijken af of organiseer eens een paar talentenshows. Zet de grootste debielen voor de camera en daarna bij Jensen op de bank en hopla: weer een voorraadje dat een jaartje of anderhalf mee kan. Zo doen we dat. Maar goed ook. Stel je voor dat we alleen de koningin hadden om linten door te knippen en braderieën op te leuken.

Ik waarschuw je: het BN’er-schap kan zomaar op de loer liggen. Of op straat. Letterlijk. Dan kan dat kwartiertje ineens een paar weekjes, maandjes, jaartjes worden. En als BN’er ben je kennelijk ook gelijk een ster. Ik wist dat niet. En dat komt voornamelijk omdat onze BN’ers vooral uitblinken in wat ze niet kunnen. In mijn beleving moet je om de sterrenstatus te verwerven ook echt wat kunnen, en wel zo goed dat het je welhaast bovenmenselijk maakt. Zoals Prince bijvoorbeeld, of Michael Jackson, om er maar een paar te noemen. Hebben we in Nederland zo’n gebrek aan echt talent of is het begrip ‘ster’ zo sterk aan devaluatie onderhevig?

Ondanks al die nieuwe BN’ers die er zowat wekelijks op de markt komen, lijkt de vraag het aanbod te overstijgen. Logisch eigenlijk, want de nieuwe lichting heeft het maar druk. Met onderduiken in afkickklinieken of met zuipen en hoeren-en-snoeren in vakantieoorden bijvoorbeeld. En als je dan weer een nieuwe editie van ‘Sterren-doen-dit-en-dat-daar-en-daar’ wilt lanceren, moet je als televisiemaker weer op zoek naar een blik verse sterren. En daarom is nu de categorie ‘zus van’, ‘ex van’ enzovoorts aan de beurt. Briljant!

En dat schept dan weer mogelijkheden voor jou en mij. Heb je de status van ster nog niet bereikt, begin dan direct met het doorakkeren van je vrienden- en kennissenbestand en bedenk welke wapenfeiten op jou van toepassing zijn. Stond je ooit met Marco Borsato op de foto? Serveerde je op de bruiloft van Kim Feenstra? Komt Gordon bij jou zijn kleding kopen? Bingo, kat in ’t bakkie. Maak het wereldkundig en je kunt rustig op een telefoontje gaan zitten wachten.

Zelf denk ik dat ik nu toch zo onderhand wel aan de beurt ben. Ik woonde tenslotte bij Nol Havens van VOF de Kunst in de straat, heb ooit gezongen met Marco Bakker, mijn man speelde piste-Pool naast Barry Atsma en Theo Maassen in de televisieserie Circus Waltz en als klap op de vuurpijl deed ik ook nog mee aan Lingo. En won. Samen met mijn zus. Bij Lucille in de studio. Op tv. Maar waar blijft nou die uitnodiging voor zo’n sterrenprogramma waarin ze iets moeten doen wat ze helemaal niet kunnen? Om eerlijk te zijn had ik allang een telefoontje verwacht.

John – ik mag wel tutoyeren, hè? - ik ben er klaar voor, hoor! Vraag mijn telefoonnummer maar aan Lucille of aan Marco.  Want zoals het een goed voorbereide aanstaande BN’er betaamt: ik sta natuurlijk niet in het telefoonboek.