PS: Lijsttrekkers senaat opnieuw onder vuur in debat

De lijsttrekkers voor de Eerste Kamer van coalitiepartijen VVD en CDA kwamen woensdag opnieuw flink onder vuur te liggen in het verkiezingsdebat dat op Nederland 1 werd uitgezonden. Loek Hermans van de VVD en CDA'er Elco Brinkman werden door de partijleiders van de oppositie stevig aan de tand gevoeld over het kabinetsbeleid.

D66-leider Alexander Pechtold poneerde de stelling dat het kabinet minder moet praten en meer moet doen. "Veel woorden en weinig daden tot nu toe", stelde hij. GroenLinks-leider Jolande Sap was het met hem eens, maar bekeek het van de zonnige kant. "Soms is het maar beter dat een kabinet vooral praat en niet doet, want dit kabinet doet het verkeerde."

PvdA-voorman Job Cohen beschuldigde het kabinet ervan de gewone gezinnen de rekening van de crisis te laten betalen. "Laat de bankiers maar betalen en zet hun bonussen op nul." SP-leider Emile Roemer viel hem bij. "Het is een vreselijk moeilijke periode om te regeren en dus moet je bewuste keuzes maken. Dat doet het kabinet ook, maar volstrekt de verkeerde."

Verder kreeg het kabinet een veeg uit de pan over het integratiebeleid en de keuze voor kernenergie. Een stelling van Hermans dat harder straffen wel zin heeft, werd door de oppositiepartijen met de grond gelijk gemaakt. Pechtold sprak van een 'holle retoriek'. Cohen bracht in dat het belangrijker is om ervoor te zorgen dat een misdrijf niet gepleegd wordt en de pakkans te vergroten.

Brinkman sloot het debat af door te stellen dat het kabinet een eerlijke kans verdient. Sap wees erop dat vooral de kiezer een eerlijke kans verdient. "Het kabinet moet niet zeuren. Het geeft mensen gewoon geen eerlijke kans." Roemer stelde dat het kabinet inderdaad een eerlijke kans verdient. "Maar die hebben ze wel aardig verprutst in de eerste honderd dagen."

In het televisiedebat van maandag werden Hermans en Brinkman ook al aangevallen, vooral op het gebied van onderwijs, economie en integratie. Ook PVV-lijsttrekker Machiel de Graaf kwam onder vuur te liggen.

In het door de Vara georganiseerde debat van woensdag onder leiding van presentatoren Jeroen Pauw en Paul Witteman was de PVV niet vertegenwoordigd. PVV-voorman Geert Wilders deed niet mee aan het debat omdat hij boos is over een cartoon op de aan de Vara gelieerde website joop.nl. In de tekening wordt een verband gelegd tussen de door de PVV voorgestelde 'tuigdorpen' en concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. In plaats daarvan gaf hij een interview aan Uitgesproken WNL.