Opdracht informateur België verlengd

De opdracht van de Belgische informateur Didier Reynders is woensdag door koning Albert II verlengd. Aangezien er geen resultaten geboekt zijn, komt de verlenging van zijn mandaat niet als een verrassing. Dat hebben verscheidene Belgische kranten gemeld.

De informateur krijgt twee weken extra de tijd om te zoeken naar een communautair akkoord, waarbij hij bekijkt of de verschillende partijen het eens kunnen worden over de herfinanciering van Brussel, de toekomst van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, de overdracht van de bevoegdheden aan de gewesten en een degelijke financiering van de federale staat. Het akkoord moet leiden tot de zesde grote staatshervorming van België.

Reynders krijgt hiermee exact dezelfde opdracht als twee weken geleden. Op 1 maart moet hij definitief verslag uitbrengen aan de koning.

De afgelopen dagen heeft de Franstalige liberaal Reynders een rondgang gemaakt langs de verschillende partijen om na te gaan of er ook onderhandeld kan worden over enkele sociaal-economische kwesties. Dit viel niet in goede aarde, noch bij de Vlaamse noch bij de Franstalige partijen.

Voorlopig is het einde van de politieke impasse in België nog niet in zicht. Donderdag haalt België Irak in als het land dat na verkiezingen het langst deed over het vormen van een regering. Het record staat momenteel op 248 dagen. In Gent is een groot feest georganiseerd om het record te vieren. Even voor middernacht wordt er afgeteld waarna het feest losbarst.