Goudvistruc mogelijk dierenmishandeling

Een goocheltruc waarbij goudvissen synchroonzwemmen ter gelegenheid van de viering van het Chinese Nieuwjaar is wellicht dierenmishandeling. Mogelijk zijn er magneten bij de dieren geïmplanteerd, stellen dierenrechtenactivisten in China.

Honderden miljoenen mensen keken op 30 januari naar een televisiegala waarin het Chinese Nieuwjaar werd gevierd. Het is het meest bekeken programma van het jaar. Goudvissen zijn in China een symbool van rijkdom, maar het beeld van zes visjes die perfect synchroonzwommen, veroorzaakte bij sommige Chinezen ongerustheid. Ze vrezen dat er magneetjes in de vissen zijn geplaatst of dat ze door elektriciteit gestuurd werden.

Tientallen dierenrechtenorganisaties hebben een brief naar de televisiezender gestuurd met de vraag om goochelaar Fu Yandong zijn truc niet opnieuw te laten uitvoeren tijdens de uitzending van het Lantaarnfestival donderdag, waarmee de viering van het Chinese Nieuwjaar ten einde komt. Volgens de agent van Fu staat herhaling van de truc gepland, maar een definitieve beslissing is nog niet genomen.

Fu wil niet vertellen hoe zijn truc werkt, maar hij verdedigt zijn handelswijze. Volgens hem zijn de vissen 'gelukkig'. Hij deelt wel de zorgen van de dierenrechtenorganisaties dat mensen die de truc thuis na willen doen de dieren pijn kunnen doen.

China werkt aan een dierenbeschermingswet, maar het is onduidelijk wanneer deze aangenomen wordt.