FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 31 maart 2010

Hechtenis Sander V. verlengd

De 26-jarige agent Sander V. die wordt verdacht van het doden van Milly Boele, blijft langer in de cel. De raadkamer van de rechtbank in Dordrecht heeft vandaag zijn voorlopige hechtenis met negentig dagen verlengd, zo heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De 12-jarige Milly Boele verdween drie weken geleden. Haar lichaam werd een kleine week later gevonden in de tuin van V., vlak bij haar ouderlijke woning. Het OM meldde 19 maart de 26-jarige man vooralsnog te vervolgen voor doodslag op Boele.

Auto botst op vliegtuig in Nigeria

Een man is vandaag op een vliegveld in de Nigeriaanse stad Calabar met zijn auto door veiligheidshekken heen geramd en heeft zijn voertuig in een geparkeerd vliegtuig geboord. Dat heeft een woordvoerder van de Nigeriaanse luchtvaartfederatie gezegd.

De man racete met zijn auto door twee hekken die door de Nigeriaanse luchtmacht werden bewaakt. Vervolgens knalde het voertuig op een geparkeerde Boeing 737. Het vliegtuig was leeg en niemand raakte gewond. De automobilist is direct gearresteerd en in hechtenis genomen door de luchtmacht. Wat zijn motieven waren is niet bekend.

De veiligheid op Nigeriaanse luchthavens blijft een bron van zorg sinds een 23-jarige Nigeriaan vorig jaar december het internationale vliegveld van Lagos doorliep met explosieven op zijn lichaam. De man probeerde op eerste kerstdag een Amerikaans vliegtuig op te blazen.

UFC-baas laat vechters toe in EA MMA

Toen EA maanden geleden de game EA MMA aankondigde was de baas van de grootste MMA-federatie de UFC furieus. Hij vertelde dat iedere vechter die in EA MMA zit nooit meer mag uitkomen voor de UFC. Nu EA MMA toch een behoorlijke line-up aan goede vechters heeft die de UFC graag nog een keer in hun acht-hoekige ring ziet vechten, heeft de baas van de UFC, Dana White, deze regel ingetrokken.

Hij had voordat UFC Undisputed 2009 uitkwam een gesprek met EA om een MMA-spel te maken, EA wilde hierover niet praten aangezien volgens hen MMA geen sport is. Dat ze nog geen jaar later zelf met een MMA spel op de proppen komen viel bij White in het verkeerde keelgat. Hij heeft nog steeds laten weten niet blij met EA te zijn, zo zei hij het volgende over EA: "They told us it's not a real sport. First of all, they wouldn't even take a meeting with us. They told us they would never do a game and now they're coming out with a fucking game. Johnny come latelys. Me-toos."

Maar Dana White heeft ook laten weten dat de vechters die in EA MMA zitten niet meteen uitgesloten zijn voor de UFC. Dit jaar komen er 2 MMA-games uit, namelijk UFC Undisputed 2010 die 25 mei uitkomt en EA MMA die in de winter uit gaat komen.

Dana White

Ministerie hekelt kritiek EPD

De studie van UvA-onderzoeker Guido van 't Noordende naar de beveiliging van het landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is slecht onderbouwd en trekt de verkeerde conclusies. Dit beweert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Volgens het onderzoek van Van 't Noordende ontbeert het EPD 'basale veiligheidskleppen'. Een kwaadwillende die toegang heeft tot het Landelijk Schakelpunt (LSP) kan onopgemerkt alle dossiers inzien. Bij de ziekenhuizen kan niet decentraal nagegaan worden wie de patiëntgegevens opgevraagd heeft.

Niet onderbouwd

Het ministerie van VWS stelt dat deze conclusie 'niet onderbouwd' is. "Voor het LSP gelden strenge beveiligingseisen voor ontwikkeling, implementatie en beheer die jaarlijks door onafhankelijke derden worden getoetst door middel van audits en indringerstesten. De testen die tot op heden werden uitgevoerd, onder andere door gespecialiseerde hackers, hebben aangetoond dat de genomen maatregelen adequaat zijn."

De kritiek op decentrale registratie van mandaten die artsen aan medewerkers geven, wordt door VWS ook van tafel geveegd. Deze methode van registratie zou volgens het ministerie juist een bewuste keuze zijn om misbruik van mandaten te voorkomen.

Ook voert het ministerie aan dat Van 't Noordende voor zijn studie de ontwerpdocumentatie van het landelijke EPD heeft geraadpleegd. Het ministerie stelt dat bij de implementatie van het systeem extra maatregelen zijn genomen, waaraan de onderzoeker voorbij gaat.

Juist erg zorgvuldig
De onderzoeker is het niet eens met de beweringen van het ministerie en bereidt een reactie waarin hij de stellingen van het ministerie weerlegt voor. Opvallend is dat Nictiz, een expertisecentrum dat betrokken is bij de ontwikkeling van het EPD, het onderzoek als 'zeer zorgvuldig' kwalificeerde. Het expertisecentrum deed deze uitspraak afgelopen vrijdag in NRC Handelsblad.

Eigen risico zorg naar 775 euro?

Morgen zullen de werkgroepen die door de overheid zijn ingesteld om te bekijken op welke manieren de overheidsfinanciën weer op orde gebracht kunnen worden hun voorstellen bekend maken. Een van die voorstellen is om het eigen risico voor zorg te verhogen naar 775 euro.


Een greep uit de andere voorstellen die gedaan zullen worden:
-    Verkleinen van het zorgpakket.
-    Basistarief van vijf euro voor huisartsbezoek.
-    Sociale uitkeringen en minimumloon met tien procent omlaag.
-    Looptijd van de WW verkorten naar maximaal een jaar.
-    Huren in populaire regio’s omhoog.
-    Hypotheekrenteaftrek beperken.
-    Aparte kilometerheffing voor vrachtauto’s.
-    Spitsheffing rond de grote steden.


De werkgroepen zijn vorig jaar op Prinsjesdag ingesteld om te zoeken naar mogelijkheden om in totaal 35 miljard te bezuinigen op de overheidsbalans.  Het plan was eigenlijk dat de ambtenaren hun voorstellen in mei zouden presenteren, zodat het kabinet en de Kamer er in juni over zouden kunnen brainstormen. Door de val van het kabinet echter, is de zaak versneld en zodoende is de presentatie morgen al. Het kabinet heeft al gemeld dat het niet inhoudelijk zal ingaan op de voorstellen.

Henin heeft langste adem tegen Wozniacki

Justine Henin heeft zich geplaatst voor de halve finale van het toernooi van Miami. Na een lange partij van twee uur en drie kwartier kreeg ze haar opponente Caroline Wozniacki op de knieën, 6-7, 6-3 en 6-4.

De eerste set kenmerkte zich door de diverse breaks die werden geforceerd. Twee keer had Henin het voordeel, maar wist deze niet te verzilveren, waarna de Deense Wozniacki de eerste set naar zich toe trok. Henin ging vervolgens minder fouten slaan en werd steeds beter op eigen service. Uiteindelijk had de Belgische aan één break in beide sets genoeg om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

In de halve finale wacht een mogelijke nieuwe confrontatie met haar landgenote Kim Clijsters. Die moet echter eerst nog zien af te rekenen met de Australische Samantha Stosur.

Uitslagen Champions League (31/03/2010)

Vanavond werden de andere twee kwartfinales van de Champions League afgewerkt. FC Barcelona reisde af naar Londen om het daar op te nemen tegen Arsenal. Inter Milan trof in eigen huis de verrassing in de kwartfinales, CSKA Moskou. Hieronder de verslagen en karakteristieken.


Arsenal FC - FC Barcelona

Vanaf het beginsignaal zocht Barcelona direct het vijandelijke doel. Het was vooral aan Arsenal-keeper Manuel Almunia te danken dat de gasten in de beginminuten niet direct een voorsprong pakten. De Spaanse goalie redde knap op inzetten van Sergio Busquets en Lionel Messi, terwijl een inzet van Zlatan Ibrahimovic in het zijnet belandde. Barcelona bleef in de beginfase met uitstekend positiespel druk uitoefenen op Arsenal en de ploeg van trainer Wenger had hier zichtbaar moeite mee. Dit leidde na een klein kwartier opnieuw in een reeks kansen voor de Catalaanse ploeg, maar Ibrahimovic, Xavi en Messi wisten allen de uitblinkende Almunia niet te passeren. Ook een vrije kopkans van verdediger Gerard Piqué werd door de doelman van The Gunners gepareerd.

Barcelona bleef de gehele eerste helft het initiatief behouden, al kwam Arsenal er in het slot van de eerste helft een aantal keren gevaarlijk uit. Een poging van Samir Nasri ging echter voorlangs het doel van keeper Victor Valdés en twee voorzetten van de Fransman werden ternauwernood door Carles Puyol voor de voeten van Nicklas Bendtner weggewerkt. In de slotfase van de eerste helft hield Barcelona de druk op Arsenal, maar tot scoren kwam de ploeg van trainer Joseba Guardiola nog niet. Arsenal moest voor rust noodgedwongen al tweemaal wisselen. Zowel Andrei Arshavin als William Gallas moesten geblesseerd het veld verlaten. Na rust deed Barcelona meteen wat het in de eerste helft een aantal keren naliet, namelijk de openingstreffer scoren. Piqué bediende op prachtige wijze Ibrahimovic, die op zijn beurt de bal met een boog over Almunia in het doel schoot. De Catalaanse ploeg bleef vervolgens de lijn doorzetten uit de eerste helft en behield sterk het initiatief van de wedstrijd door middel van schitterend positiespel.

Toch hadden The Gunners kort na de treffer van Ibrahimovic weer op gelijke hoogte kunnen staan, maar de vrije kopkans van Bendtner eindigen op de vuisten van Valdés. Barcelona liet zich niet van de wijs brengen, getuige het tweede doelpunt van Ibrahimovic. Ditmaal bediende Xavi de Zweedse spits op prachtige wijze en de oud-Ajacied schoot de bal hard achter de kansloze Almunia in het dak van het doel. Arsenal-trainer Wenger nam, met nog ruim twintig minuten spelen, de nodige risico door aanvaller Walcott binnen de lijnen te brengen voor verdediger Sagna. Dit bleek een gouden wissel, want Walcott was korte tijd later meteen trefzeker. Hij klopte zijn directe tegenstander Maxwell op snelheid en schoof de bal onder Valdés door in het vijandelijke doel.

Twintig minuten voor tijd gunde trainer Guardiola zijn speler Thierry Henry een invalbeurt, die met veel applaus door het thuispubliek werd ontvangen, tegen de club waar hij vele successen mee boekte. Arsenal zocht in de slotfase naar de gelijkmaker en met succes. Kort voor tijd kreeg de ploeg een penalty, nadat Puyol zijn tegenstander Fábregas onderuit werkte in het strafschopgebied. Puyol kreeg rood en Fábregas, die dankzij een gele kaart de return niet zal meemaken, bracht zijn ploeg vanaf elf meter terug op gelijke hoogte. De Spanjaard blesseerde zich hiermee, maar bleef geblesseerd binnen de lijnen staan, aangezien er geen wisselmogelijkheden meer waren voor Wenger. Beide ploegen wisten in de slotfase niet meer te scoren en daardoor zal Arsenal, ondanks het gelijke spel, vol aan de bak mogen tegen Barcelona, dat behalve Puyol ook Piqué dankzij zijn gele kaart zal moeten missen in de return.

Arsenal

2 - 2

FC Barcelona

 69' Walcott
 85' Fábregas(pen)
   46' Ibrahimovic
 59' Ibrahimovic
 
 Gele kaart: Arshavin, Fábregas, Eboué, Song, Diaby, (Arsenal), Piqué, (FC Barcelona)
 Rode kaart: , Puyol (84) (FC Barcelona)
 
Stadion: Emirates Stadium, Londen
Toeschouwers: 60.000
Arbiter: Busacca (Zwi)
 
Opstelling:   Opstelling:
Almunia
Sagna (Walcott/66)
Gallas (Denílson/45)
Vermaelen
Clichy
Nasri
Fábregas
Song
Diaby
Arhavin (Eboué/27)
Bendtner
  Valdés
Alves
Piqué
Puyol
Maxwell
Keita
Busquets
Xavi
Messi (G.Milito/87)
Ibrahimovic (Henry/77)
Pedro

 

Internazionale - CSKA Moskou

Internazionale en CSKA Moskou maakten er in de eerste helft geen spektakelstuk van. Iedereen die vooraf de gedachte had dat Inter de klus snel zal klaren tegen de Russische ploeg, kwamen vooral de eerste helft bedrogen uit. De ploeg van trainer José Mourinho viel wel aan, maar dit verliep in een te langzaam tempo om het CSKA Moskou erg lastig te maken. De grootste kans in de eerste helft kwam op naam van Wesley Sneijder. Onze landgenoot kwam alleen voor keeper Akinfeev, maar raakte uit balans.

In de tweede helft schroefde Inter het tempo op en dit leidde tot verschillende kansen voor de thuisploeg, maar telkens stond de sterkkeepende Akinfeev in de weg. De Russische doelman had na een uur spelen echter geen antwoord op de harde inzet van Diego Milito. De Argentijnse spits rondde een voorzet van Sneijder bekwaam af en zette daarmee zijn ploeg op de verdiende 1-0 voorsprong. CSKA Moskou, met oud-VVV'er Keisuke Honda in de basis, kon daar weinig tegenover stellen en mocht van geluk spreken dat na negentig minuten spelen de 1-0 stand nog altijd op het bord stond. Cambiasso, Sneijder en Pandev verzuimden om de uitslag te vergroten en hielden daardoor nog alle kansen open in de return, volgende week in Moskou.

Internazionale

1 - 0

CSKA Moskou

 65' D. Milito
 
 
 Gele kaart: Materazzi, (Internazionale), Krasic, Aldonin, (CSKA Moskou)
 
Stadion: Stadio Giuseppe Meazza, Milaan
Toeschouwers: 80.000
Arbiter: Webb (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Júlio César
Maicon
Materazzi
Samuel
Zanetti
Pandev (Mariga/90+3)
Stankovic
Sneijder
Cambiasso
Eto'o
D. Milito
  Akinfeev
V. Berezutski
A. Berezutski
Ignashevich
Shchennikov
Krasic
Aldonin (Rahimic/75)
Honda (Dzagoev/69)
Semberas
Mamajev (González/73)
Necid

Eigenaar tuincentrum gestikt bij bedrijfsongeval

Een 42-jarige man uit Tubbergen is vandaag om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in een tuincentrum in zijn woonplaats. De man kwam door verstikking om het leven, meldt de politie.

De man, de eigenaar van het tuincentrum, was rond 17.00 uur bezig met een waterleiding toen het automatische zonnescherm inschakelde. De jas van het slachtoffer kwam hierbij vast te zitten in een werkende katrol. Medewerkers van het tuincentrum wisten de automatische zonwering uit te schakelen, maar konden de eigenaar niet uit zijn benarde positie bevrijden. Het lichaam van de man is met behulp van de brandweer bevrijd.

De Arbeidsinspectie onderzoekt het ongeval. Aan de aanwezigen is slachtofferhulp aangeboden.

Piquets klagen Briatore aan

Nelson Piquet junior en senior hebben Flavio Briatore voor de rechter gesleept. Vader en zoon eisen een schadevergoeding van 225.000 euro van de voormalige Renault-teambaas wegens imagoschade toen crashgate vorig jaar speelde.

Aanleiding voor crashgate is de verdachte spin en daarna aanraking met de muur die Piquet jr. in 2008 met de muur in de Grand Prix van Singapore had. De toenmalige Renault-teamgenoot Fernando Alonso kon dankzij de safety car ver oprukken in het veld en uiteindelijk de race winnen.

De zaak kwam aan het rollen nadat de Piquets na het ontslag van Nelson jr. bij de FIA aan de bel trokken. Dit leidde uiteindelijk tot een levenslange verbanning van Briatore uit de Formule 1, echter werd deze straf door de rechtbank in Parijs op formele gronden teruggedraaid. De FIA tekende beroep aan, waardoor de uitspraak in deze zaak nog niet definitief is.

De zaak die de Piquets nu aanspannen tegen Briatore draait om een persbericht dat Renault vorig jaar uitbracht waarin de Braziliaanse familie werd beschuldigd van het geven van valse informatie aan de FIA en het chanteren van het Franse team. Ze willen dat het team het bericht terugneemt en naast excuses een schadevergoeding aanbiedt. De rechtszaak zal dienen voor een Londense rechtbank.

'EU-subsidies bevorderen overbevissing'

De subsidies die de Europese Unie aan de visserij verstrekt verergeren de overbevissing in Europese wateren. Dat heeft de internationale milieugroepering Pew vandaag gezegd.

De EU besteedt jaarlijks ongeveer 54 miljoen euro aan subsidies om de visstand te stabiliseren en de Europese visserij concurrerend te laten zijn op de internationale markt. Bovendien betaalt de EU vissers om het aantal vissersboten te verminderen. Maar, zegt Pew, de vissers hebben meer geld ontvangen voor de bouw van nieuwe schepen en het moderniseren van schepen dan dat ze hebben ontvangen om het aantal boten te verminderen. Hierdoor krijgen de vissers de mogelijkheid nog meer vis te vangen.

"Publiek geld heeft overbevissing gefinancierd met verwoestende gevolgen voor het zeeleven", concludeerde beleids- en onderzoeksdirecteur Markus Knigge. "Deze maatregelen moeten niet meer gefinancierd worden."

In het rapport van Pew staat dat in de periode van 2000 tot en met 2006 tien Europese landen ongeveer 95 procent van de visserijsubsidies ontvingen. Spanje ontving het meest, 46 procent, en Italië, Frankrijk, Griekenland, Denemarken, Groot-Brittannië, Portugal, Duitsland, Polen en Zweden ontvingen gezamenlijk 49 procent van de subsidiegelden. Van al deze landen is Polen het enige land dat het geld gebruikte voor verbetering van de visstand.

Het visserijprogramma van de EU subsidieert niet langer de bouw van nieuwe schepen, maar financiert nog wel de modernisering van oude schepen. Johan Reyniers, een woordvoerder van de Unie, zei dat de EU het niet eens is met het idee dat deze projecten inherent schuldig zijn aan overbevissing. "De subsidie voor het moderniseren van de vissersvloot moedigt de vissers aan selectiever vistuig en -technieken te gebruiken, waardoor de negatieve gevolgen voor het milieu worden verminderd."

Reyniers zei ook dat veel van de kwesties die het rapport van Pew aansnijdt al zijn opgelost in het huidige visserijprogramma en dat de EU door zal gaan met het verbeteren van het beleid om de visserij duurzamer te maken.

Veroordeelde wapenverkoper niet uitgeleverd

Een 78-jarige Rotterdammer die in Italië nog een gevangenisstraf moet uitzitten voor wapenverkoop, wordt niet aan dat land uitgeleverd. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam bevestigt dat Nederland Theodor C. niet uitlevert, omdat zijn veroordeling in Italië onherroepelijk is.

Nederland levert geen onderdanen uit als een vonnis definitief is, zegt de woordvoerder. De bejaarde man werd drie weken geleden op verzoek van Italië aangehouden in Rotterdam.

Hij wist achttien jaar geleden weg te komen uit Italië, waar hij was veroordeeld voor wapenverkoop. C. zou dertig bazooka's hebben geleverd aan de maffia. Met deze wapens zouden verschillende moorden zijn gepleegd.

Volgens de woordvoerder kan Italië Nederland vragen of de man zijn straf in Nederland uit kan zitten. Ook kan Italië een nieuw uitleveringsverzoek doen op basis van andere feiten, waarvoor C. nog niet definitief is veroordeeld. "Of de straf kan blijven staan, waarna als hij naar het buitenland gaat zoals België of Duitsland, hij opnieuw kan worden aangehouden om uitgeleverd te worden."

De 78-jarige man loopt inmiddels alweer vrij rond, nadat de rechter-commissaris had besloten dat hij moest worden vrijgelaten.

Veiligheidsraad steunt verkiezingsuitslag Irak

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag alle politieke partijen in Irak opgeroepen zich neer te leggen bij de uitslag van de parlementsverkiezingen van 7 maart en de keuzes van het volk. Daarnaast dringt de Veiligheidsraad er bij partijen op aan zich te onthouden van opruiende retoriek en daden.

Leden van de Veiligheidsraad lieten vandaag weten uit te zien naar de formatie van een nieuwe regering 'in een sfeer van samenwerking en respect voor de nationale eenheid'.

Paus ziet misbruikschandaal als test

Paus Benedictus XVI ziet het schandaal rond seksueel misbruik door katholieke geestelijken als een 'test voor hemzelf en de kerk'. Dat heeft een woordvoerder van het Vaticaan vandaag gezegd.

Volgens de woordvoerder, Federico Lombardi, gaat het de paus fysiek goed maar heeft hij een heilige week van 'berouw en nederigheid'.

De paus heeft zich niet meer over het misbruikschandaal uitgelaten sinds hij op 20 maart een brief vrijgaf waarin hij Ierse bisschoppen een stevige reprimande gaf voor zware inschattingsfouten in zaken van seksueel misbruik.

Gudde vreest voor half lege Kuip

Feyenoord-directeur Eric Gudde is niet gelukkig met de beslissing van de KNVB om Ajax en Feyenoord voor de bekerfinale beide slechts 10.000 kaarten te geven en de rest te verkopen onder neutrale toeschouwers op naam. 

Gudde denkt dat de KNVB slechts een beperkt aantal van de overige 25.000 kaarten aanbied aan relaties en de rest bewust leeg laat. Dit om te voorkomen dat fans van Ajax en Feyenoord elkaar treffen in neutrale vakken. Gudde wil dat de 25.000 kaarten aan seizoenskaarthouders van Feyenoord worden verkocht, zodat ook deze tickets op naam staan. De KNVB wil echter van beide ploegen evenveel toeschouwers in het stadion.

"Dit heeft tot gevolg dat er straks tv-beelden de wereld overgaan van een Nederlandse bekerfinale in een half leeg stadion," aldus Gudde op de website van Feyenoord. "Ik wil er niet eens aan denken wat dat betekent voor de uitstraling van het Nederlandse voetbal. Maar boven alles vind ik het enorm teleurstellend voor de spelers en onze supporters."

Ajax laat weten dat het vind dat er van beide ploegen evenveel toeschouwers aanwezig moeten kunnen zijn en is het dan ook niet eens met Gudde. Ajax beseft dat het een hele klus is om veel supporters veilig en verantwoord naar Rotterdam te vervoeren en kan zich daarom vinden in de beslissing van de KNVB.

PSV haalt Nijland komend seizoen terug

Stef Nijland mag zich komend seizoen weer in Eindhoven gaan bewijzen. De voetballer die momenteel verhuurd is aan Willem II krijgt van trainer Fred Rutten de kans om zich in de kijker te spelen bij PSV.

Nijland kwam in de afgelopen winterstop naar Willem II en maakte daar tot op heden een behoorlijke indruk op de technische staf. De speler die in elf wedstrijden tot vier doelpunten en twee assists kwam heeft volgens Rutten een goed rendement. "Tijdens de voorbereiding op het komende seizoen willen wij met een brede selectie beginnen om van daaruit een goede selectie te kunnen maken", aldus de trainer.

In 2008 belandde Nijland bij PSV. In zijn eerste seizoen speelde hij veertien duels, maar in de eerste helft van dit seizoen kwam hij onder Rutten niet meer aan spelen toe. Aanstaande zondag zal Rutten Nijland hoogstwaarschijnlijk goed kunnen bekijken. Dan spelen Willem II en PSV in Tilburg tegen elkaar.

Boonen: "Ik voel me uitstekend voor Vlaanderen"

Tom Boonen heeft vandaag uitvoerig de finale van de Ronde van Vlaanderen verkend.  "Waarom? Simpel, omdat ik het niet kende," aldus de tweevoudig winnaar van de klassieker tegenover Sporza.

Ten opzichte van voorgaande jaren zijn er namelijk een aantal wijzigingen in het parcours. "Ik wilde die met eigen ogen zien," meldt de kopman van Quick-Step. "Net als voorheen zal de finale beginnen met de Oude Kwaremont, Paterberg en Koppenberg. Maar waar je eerst voor de Berendries even kon recupereren, hebben ze er nu nog wat stenen bijgelegd."

Nerveus voor zondag is Boonen niet. "Ik voel me goed, dus er is geen enkele reden om nerveus te zijn." Als belangrijkste concurrent noemt hij Fabian Cancellara, die afgelopen weekend de E3-prijs won. "Dat was een sterk nummer," erkent Boonen. "Maar ik ga ervoor zorgen dat hij geen tweede zege kan boeken. Het was misschien wel een domme inschattingsfout van mij. Maar als hij zondag opnieuw probeert weg te rijden, zal ik zeker proberen in zijn wiel te zitten."

CU: hogere boetes voor rijke mensen

Rijke mensen moeten meer geld kwijt zijn aan boetes als het aan de ChristenUnie ligt. De partij wil dat er inkomensafhankelijke boetes komen, zodat elke wetsovertreder naar verhouding even zwaar wordt beboet. Dat staat in een notitie van de ChristenUnie voor het vergroten van de veiligheid, die vandaag is gepresenteerd.

De partij wil verder dat bij grote evenementen de bezoekers betalen als de politie moet worden ingezet. ChristenUnie denkt hierbij bijvoorbeeld aan een ticketheffing. Eigenlijk horen de organisatoren volgens de partij zorg te dragen voor de openbare orde rond het evenement.

[DSC] Seizoen trapt af op Silverstone

Voor de Dutch Supercar Challenge is de winterslaap nu echt voorbij, want na maanden van voorbereiding gaat de klasse die vol zit met GT’s en Toerwagens weer van start. Het seizoen begint voor de Dutch Supercar Challenge meteen met een overzeese race op het Engelse circuit van Silverstone. De DSC rijdt op Silverstone in het voorprogramma van de Superleague Formula by Sonangol met twee startvelden van ongeveer dertig auto’s.

De GT-divisie van de Dutch Supercar Challenge kent voor Silverstone opvallend veel Mosler-inschrijvingen. Dit aantal staat tot op heden op zeven in totaal, met naast bekende rijders zoals Martin Short, Berry van Elk en Kevin Riley ook wat onbekendere namen zoals Javi Morcillo uit Spanje. Voor Alex van ’t Hoff is de Mosler ook nieuw. Van ’t Hoff, onderdeel van het steeds groter wordende Mad & Daring Team, stapt na een aantal seizoenen Corvette over naar een Mosler. De Corvette waar Van ’t Hoff de afgelopen seizoenen mee reed is nu in handen van teamgenoot Rick Abresch. Abresch, die vorig seizoen met onder andere een Ferrari F430 GT3 en een Porsche RSR GT2 aan de start verscheen, is na het Winter Endurance Kampioenschap helemaal overgeslagen naar dit Amerikaanse monster. Ook Peter Versluis met zijn Ferrari F430 GT2 en Danny Werkman, afgelopen seizoen nog derde in de eindrangschikking met zijn vertrouwde Opel Omega V8Star, zijn van de partij. De grote vraag zal zijn of zij allen regerend kampioen Cor Euser met zijn altijd snelle Marcos LM600 kunnen verslaan.

In de Supersport I-divisie zijn er veel Porsche-inschrijvingen. Veel bekende namen zijn daarbij, zoals die van Henk Thuis, Dirk Schulz, Rob Frijns en de Engelsman Michael Donovan. Een nieuwe naam tussen de Porsche-coureurs is die van Wolf Nathan. Nathan, komend uit de DNRT, heeft daarbij in de vorm van Jaap van Lagen de hulp ingeschakeld van een ervaren coureur. Jochen Habets verschijnt dit seizoen ook aan de start van de DSC met een Porsche 997 GT3, maar voor hem kwam Silverstone nog te vroeg. Er is voor de Porsche-coureurs dit jaar veel concurrentie. Zo mag er veel verwacht worden van Carlo Kuijer met zijn Solution-F Astra en mogen we ook zeker de Méganes van Carworld Motorsport met de equipes Wijnen/Dubois en Ertan/Ribbens niet uitvlakken. Daarbij heeft de Fransman Guillaume Rousseau zich ook ingeschreven met een snelle Renault Mégane Trophy. Ook de Aston Martin Vantages van Wilfred Herder en Kees Kreijne zijn van de partij, en hebben na hun goede ontwikkelingen van afgelopen seizoen de weg naar boven gevonden. Tot slot kunnen Piet Versluis, Martin Webb en het duo Herber/Tas nog voor een verrassing gaan zorgen.

In de Supersport II-divisie zijn er in de wintermaanden een aantal opvallende verschuivingen geweest. Zo is Bert van der Zweerde, kampioen van 2009, overgestapt van JR Motorsport naar Team Lotus Racing van Willem en Jan van der Kooi. Het wapen van dienst is een Lotus Exige met GT3-configuraties, die Van der Zweerde gaat delen met Willem van der Kooi zelf. Ook Jan van der Kooi is komend seizoen met een Lotus Exige GT3 actief in de Supersport II-divisie, hij deelt de bolide met Ben Verwoerdt. Pieter van Soelen, kampioen van de Supersport II-divisie in 2008, stapt na twee seizoen gereden te hebben met de spectaculaire BMW 1-serie GTR komend jaar over naar zijn vertrouwde bolide van weleer, de BMW 3-serie GTR van JR Motorsport. JR brengt veel BMW’s aan de start, want ook Fred Cavanagh, Marco Poland en Laurens Gooshouwer komen voor het in Obdam gevestigde team uit. Tevens verschijnt Mathijs Kok samen met Kevin Veltman met een BMW aan de start. Tot slot moet er ook zeker rekening gehouden worden met de Seat Leon SuperCopa’s van de gebroeders Monster en Luco Hornsveld, de Lotus 2-Eleven van Luc de Cock en de verschillende Sakers.

In de Sport-divisie valt het meteen op dat Nik de Jong niet meer van de partij is. De Jong, die vorig seizoen nog de titel won samen met Koen Bogaerts, gaf de voorkeur aan zijn studie waardoor hij niet genoeg tijd kon vrijmaken om sponsors te werven. Koen Bogaerts verschijnt dus met een nieuwe teamgenoot aan de start, zijnde Mark van der Aa. Van der Aa kwam de afgelopen seizoen uit in de Formido Swift Cup. Grootste concurrenten om Bogaerts en Van der A dit seizoen van de titel af te houden zijn onder andere Richard van den Bos in de BMW E36 M3, de verschillende Lotus Exiges van Team Lotus Racing en de nieuwe Clio’s van Spirit Racing.

De Dutch Supercar Challenge rijdt komend weekend op Silverstone in het voorprogramma van de Superleague Formula, die komend weekend op het Engelse circuit aftrapt. Deze aan voetbalclubs gerelateerde raceklasse herbergt komend seizoen veel bekende namen zoals Robert Doornbos, Yelmer Buurman en Sebastien Bourdais. Jan Lammers runt dit seizoen de bolide van PSV Eindhoven.

Van Persie dichtbij groepstraining

Robin van Persie kan waarschijnlijk over twee weken de groepstraining hervatten. Dat zei Arsenal-coach Arsène Wenger vandaag. De Nederlandse aanvaller is sinds november geblesseerd. Toen liep hij tijdens de oefeninterland tegen Italië een enkelblessure op. Van Persie begon enkele weken geleden alweer met looptraining.

Wenger liet weten dat hij hoopte Van Persie nog "een aantal grote wedstrijden te kunnen geven om naar toe te werken". In de Premier League staan de Gunners derde op vier punten van koploper Manchester United en drie van Chelsea.

Petrov rijdt met rouwband

Vitaly Petrov zal tijdens de Grand Prix van Maleisië met een rouwband rijden ter nagedachtenis aan de slachtoffers die gevallen zijn bij de aanslagen in Moskou de afgelopen maandag.

"Het heeft mij enorm geschokt. Ik wil mijn steun uitspreken aan iedereen die door deze tragedie getroffen is. Daarom zal ik ook een rouwband dragen tijdens de Maleisische Grand Prix. Dit zal mijn eerbetoon zijn aan iedereen die omgekomen is of gewond geraakt op de stations van Lubyanka en Park Kultury", aldus de Rus.

Uitslag Feyenoord - Vitesse

Vanavond werd het restant van de wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse gespeeld. Op 20 maart jl. werd het duel afgeblazen, vanwege de overvloedige regenval. Hieronder vind je de karakteristieken.

Feyenoord

2 - 1

Vitesse

 13' Vlaar
 55' Makaay
   45' Pluim
 
 Gele kaart: , Greene, Hofs, Verhaegh, (Vitesse)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Gumienny (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
de Vrij
Vlaar
Bahia
van Bronckhorst
El Ahmadi
Bruins
Fer
Wijnaldum
Makaay
Biseswar
  Velthuizen
Verhaegh
Sprockel
Drost
Jong-a-Pin (van
Diermen/46,
Kolk/77)
Büttner
Claudemir
Hofs
Greene
Nilsson
Pluim

Bodde neemt voorbeeld aan succesvolle rentree Vlaar

Een onwillige knie houdt Ferrie Bodde al lange tijd aan de kant. De middenvelder van Swansea City is echter optimistisch gestemd met dank aan chirurg Rien Heijboer. Bodde ziet de toekomst positief tegemoet en neemt een voorbeeld aan de terugkeer van Ron Vlaar.

Bodde kende een zware periode nadat hij in februari, na een kortstondige terugkeer van een knieblessure, opnieuw zwaargeblesseerd raakte. "Natuurlijk was ik bang dat mijn carrière voorbij was," vertelde de oud-speler van ADO in Western Mail. "Ik maakte me zorgen of ik nog terug kon komen. Je moet erop vertrouwen en erin geloven dat het het kan, maar dan kon ik niet."

Na de behandeling van kniespecialist Heijboer is Bodde echter weer goedgemutst over zijn herstel. "Ik vertelde hem dat ik vreesde voor mijn carrière. Hij vertelde mij direct dat dat complete onzin was. Ik ben tegenwoordig erg positief gestemd. Hij vertelde me dat ik helemaal kan herstellen en ook op mijn oude niveau kan terugkeren. Ik ben nog maar 27 jaar en dit is pas mijn tweede knieoperatie."

Bij zijn terugkeer richting het veld neemt Bodde in ogenschouw hoe Vlaar terugkeerde. "Een andere Nederlandse voetballer, Ron Vlaar, had dezelfde blessure drie keer," aldus de Delftenaar in het Welshe dagblad. "Hij zit nu bij het Nederlands elftal en speelt zijn beste voetbal van zijn carrière. Ik ben echt optimistisch, omdat Heijboer me heeft doen geloven dat ik terug kom."

Nederlandse squashvrouwen zakken op wereldranglijst

De Nederlandse squashvrouwen zijn vrijwel allemaal gezakt op de wereldranglijst die vandaag door de Women's International Squash Players Association (WISPA) werd gepubliceerd. Desondanks staan er nog steeds vijf Oranjedames in de mondiale top-100.

Natalie Grinham (van 2 naar 3), Vanessa Atkinson (van 12 naar 13), Annelize Naudé (van 40 naar 41) en Milou van der Heijden (van 94 naar 95) moesten allemaal een stapje terug doen op de prestigieuze ranking die maandelijks wordt uitgegeven. Van de Nederlandse squashsters slaagde alleen Orla Noom er in om een plaatsje te stijgen. De Hoofddorpse wisselde van positie met landgenote Naudé en staat nu veertigste.

De WISPA World Ranking wordt overigens al weer voor de vijfenveertigste opeenvolgende maand aangevoerd door wereldkampioene Nicol David uit Maleisië. De Engelse Jenny Duncalf is voor het eerst de nummer twee van de wereld. De al zes maanden inactieve Grinham, die over twee maanden haar eerste kind verwacht, is de nummer drie op de mondiale ranglijst, vlak voor Brits kampioene Alison Waters (4) en haar Australische zus Rachael Grinham (5).

TU Delft wil 45 miljoen euro besparen

De TU Delft wil de komende twee tot drie jaar structureel 45 miljoen euro minder gaan uitgeven aan het onderwijs, de onderzoeksactiviteiten en de ondersteuning daarvan. Dat meldt de TU Delft vandaag. Faculteiten en directies hebben inmiddels voorstellen voor te nemen maatregelen ingediend.

Bij elke faculteit zou worden gekeken naar samenvoeging, herprofilering of krimp. In juni wordt duidelijk wat voor veranderingen gaan plaatsvinden.

De universiteit stelt dat het verlagen van de kosten nodig is omdat de TU Delft een periode tegemoet gaat 'met een onzeker niveau van inkomsten'. Ondertussen zouden investeringen wel nodig blijven 'om de toppositie van de TU Delft te bestendigen'.

Prudhomme: "Was een lastige keuze"

Christian Prudhomme heeft vandaag in L'Equipe zijn keuzes verdedigd met betrekking tot de aanstelling van de ploegen voor de Tour de France. De Tourdirecteur zei dat het een lastige keuze was om de zes wildcards toe te wijzen, waarbij onder andere de Nederlandse ploegen Vacansoleil en Skil-Shimano buiten de boot vielen, evenals de Franse continentale ploegen.

"Het was erg moeilijk om de teams te selecteren," zei Purdhomme. "We hebben altijd gezegd dat er tussen de dertig en 35 Franse renners mee moeten doen, maar het wielrennen wordt steeds internationaler. De economische kracht en de breedte van de kopmannen was een factor. En je kunt niet meer dan tweehonderd renners hebben. Dat is onveilig."

"De selectie van de zes resterende ploegen was gebaseerd op de kwaliteit van de ploegen en hun kopmannen. RadioShack met Armstrong. Sky met Wiggins en Boasson Hagen, Garmin met Vande Velde en Farrar, Katusha met Pozzato en Rodriguez, Cervélo met Sastre en Hushovd en BMC met de huidige wereldkampioen Evans."

Exclusief wapen in Lost Planet 2 demo

De laatste tijd krijg je allemaal goodies voor een spel als je het spel van te voren bestelt, nu krijg je goodies als je de demo speelt.
Capcom heeft bevestigd bij Joystiq dat je, als je de competitieve multiplayer demo speelt van Lost Planet 2, gebruik kunt maken van de "MG SP". Dit wapen laat een andere speler een beetje haperen en als je nog vaker geraakt wordt kan je dus niet je wapen afvuren.

Als je de demo speelt en je bewaart zijn savefile dan kan je in het originele spel het speciale wapen ook gebruiken en anders niet.

Lost Planet 2
Gratis goodie bij demo, me likes!

Tsjetsjeen eist aanslagen Moskou op

De Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov heeft vandaag op internet de verantwoordelijkheid opgeëist voor de twee zelfmoordaanslagen in de Moskouse metro, waarbij 39 mensen het leven verloren.

Oemarov is leider van islamitische opstandelingen in Tsjetsjenië en nabij gelegen regio's in de Russische Noordelijke Kaukasus. Op een rebellensite noemde hij de aanslagen een vergeldingsactie voor de moord op burgers door Russische veiligheidstroepen. Oemarov waarschuwde dat de aanslagen door zullen gaan.

TVM zoekt naast Kemkers extra trainer

TVM wil op korte termijn een nieuwe schaatstrainer aanstellen. Dat maakte de commerciële ploeg vandaag bekend bij de presentatie van nieuwkomers Jan Blokhuijsen en Remco Olde Heuvel.

De nieuwe trainer moet bij TVM gaan samenwerken met coach Gerard Kemkers. De toekomst van Geert Kuiper, de huidige assistent van Kemkers, is nog onduidelijk. Bart Veldkamp is volgens Arjan Bos, president-directeur van TVM, één van de drie kandidaten. Ook de naam van Erik Bouwman wordt genoemd. Bouwman werkte met Blokhuijsen en Olde Heuvel samen bij VPZ, dat onlangs bekendmaakte te stoppen met sponsoring van de schaatsploeg.

Riccò vierde bij rentree, Scarponi eerste leider

Michele Scarponi is de eerste leider in de Settimana Ciclista Lombarda, beter bekend als de Wielerweek van Lombardije. In de proloog op de flanken van de Colle Gallo was de Italiaan van Androni Diquigiovanni zestien seconden sneller dan zijn landgenoot Matteo Carrara, die uitkomt voor Vacansoleil.

De derde plaats was voor de Pool Prezemyslaw Niemic, die met twintig seconden achterstand één tel voorbleef op Riccardo Riccò. De Italiaan maakt deze week zijn rentree in het wielerpeloton na een schorsing van twintig maanden. Beste Nederlander was Rob Ruijgh (Vacansoleil), die zesde werd op 33 seconden.

Werkstraf voor corrupte OM-medewerker

Een voormalig medewerker van het Openbaar Ministerie moet vanwege corruptie een werkstraf van 180 uur uitvoeren. De rechtbank in Utrecht veroordeelde de 24-jarige man uit Nieuwegein vandaag ook tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Vanwege zijn persoonlijke omstandigheden hoeft hij niet opnieuw de cel in. Hij had al 25 dagen in voorarrest gezeten.

De man liet bekeuringen voor vrienden en familieleden verdwijnen door stukken weg te maken en valse bezwaarschriften en intrekkingsverzoeken op te stellen. Die laatste maakte hij op in naam van een leidinggevende, waardoor hij zich ook schuldig maakte aan valsheid in geschrifte.

De rechtbank, die sprak van een ernstige vorm van corruptie, acht bewezen dat de man in ieder geval een keer geld heeft gekregen voor zijn 'vriendendiensten'. Daarnaast heeft hij steekpenningen aan een collega aangeboden.

Een ambtenaar van het Openbaar Ministerie moet volledig integer en onkreukbaar zijn, stelde de rechtbank. "Alleen al verdenking van een misdrijf, gepleegd door een ambtenaar van het openbaar ministerie, levert een ernstige inbreuk op de rechtsorde op. Corruptie tast de geloofwaardigheid van het overheidsapparaat aan en zorgt voor onrustgevoelens in de samenleving."

De kans dat de man opnieuw in de fout gaat wordt laag ingeschat. De rechtbank is ervan overtuigd dat de man geschrokken is van wat hem sinds zijn aanhouding en ontslag is overkomen.

Ruim twintig tips in zaak Somalische baby in koffer

De politie heeft 21 tips binnengekregen in de zaak van de Somalische baby, die op 25 januari in Dongen in een koffer werd getransporteerd. De opsporingsprogramma's Bureau Brabant en Opsporing Verzocht besteedden er gisteren en eergisteren aandacht aan. De Brabantse politie trekt alle tips na.

Een vrouw hoorde in de Julianastraat een huilend kind, dat in een koffer van een Somalische vrouw bleek te zitten. De Somalische zette het kind van ongeveer 1 jaar op haar verzoek met tegenzin op de stoep en stapte even later met de koffer en het kind in een grote zwarte auto zonder kentekenplaten.

De meldingen hadden vooral betrekking op de vrouw met de koffer en de auto waarin ze plotseling vertrok, maar niet over de baby zelf. Na de uitzending van Bureau Brabant kwamen acht telefoontjes binnen, Opsporing Verzocht leverde dertien tips op.

Oom en tante Frans Bauer wilden samen sterven

De oom en tante van Frans Bauer wilden samen een einde aan hun leven maken. Dat concludeert de politie vandaag na uitgebreid onderzoek. Bauers tante Doortje werd eergisteravond dood aangetroffen in haar woonwagen. Haar man Giel is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis in Rotterdam.

Bauers oom is gisteravond verhoord. Hij vertelde dat hij samen met zijn vrouw uit het leven wilde stappen. Bovendien vonden agenten een brief in de woonwagen van het stel. In die brief maken de 60-jarige Doortje en de 59-jarige Giel duidelijk niet langer te willen leven. Met een vuurwapen wilden ze een einde maken aan hun leven. De politie verwacht het onderzoek naar de exacte toedracht op korte termijn af te kunnen ronden.

Frans vertelde gisteravond dat hij het gevoel heeft 'in een film' te zitten. "Het is iets heel aparts". De volkszanger was eergisteravond bij zijn ouders, die naast Doortje en Giel wonen. Doortje was een zus van Frans' moeder. De familie Bauer wil het drama in alle rust verwerken en krijgt hulp van Slachtofferhulp. "Iemand komt praten met ons gezin. En met mij, want ik heb ook een aantal dingen gezien die je maar beter niet kunt zien."

Boasson Hagen niet in Ronde van Vlaanderen

Edvald Boasson Hagen laat de Ronde van Vlaanderen, die zondag a.s. wordt verreden, aan zich voorbij gaan. De Noorse renner van Team Sky is nog niet helemaal hersteld van een blessure aan zijn achillespees en wil geen risico nemen.

Boasson Hagen gaat er vooralsnog vanuit dat hij wel aan de start van Parijs-Roubaix zal verschijnen. Deze klassieker staat voor 11 april op de rol.

Team Sky heeft de plaats van Boasson Hagen inmiddels aan Greg Henderson vergeven. De Nieuw-Zeelander won eerder dit seizoen de eerste rit in Parijs-Nice.

Willems tekent contract bij Sparta

Jetro Willems heeft gisteren, op zijn zestiende verjaardag, een driejarig contract mogen tekenen bij Sparta Rotterdam. Daarmee verzekeren de Rotterdammers zich voorlopig van de diensten van de jeugdinternational.

De linksback kwam als F-pupil over van de Rotterdamse amateurclub Spartaan '20 en doorliep alle jeugdteams op het Kasteel. Momenteel speelt Willems, international voor Nederland onder 15 en onder 16, in de A1 van Sparta Rotterdam. De verwachting van Sparta is dat Willems op termijn het eerste elftal haalt.

Muziekraadspel

Op en.massivemusicquiz.com kan de muziekliefhebber zijn hart ophalen en medespelers aftroeven met zijn muziekkennis. Je klikt op bijvoorbeeld de categorie 'hits' en samen met zo'n 20 anderen krijg je telkens een stukje van een liedje te horen.

Je moet snel de naam van het liedje en de artiest raden. Hele snelle raders krijgen extra punten. Vooral leuk om samen met een groep vrienden te spelen, in je eentje is het 'o ja, hoe heet die ook alweer...'-gehalte erg hoog.

Met dank aan egeltje1985 voor de submit.

Tienermeisje verhuurt stiefzusje (7) aan 7 mannen

Een vijftienjarig meisje uit de stad Trenton, in de Amerikaanse staat New Jersey, heeft haar zevenjarige stiefzusje op een gruwelijke manier uitgebuit. De tiener heeft het meisje zondag verhuurd aan maar liefst zeven mannen en jongens, die vervolgens met haar seks hebben gehad.

De politie van Trenton heeft vandaag verklaard dat het voorval zich heeft voorgedaan tijdens een weekendfeestje bij haar in de buurt. Na het seksueel misbruik deed het meisje haar kleren weer aan waarna het huilende meisje met twee vreemden meeliep naar huis. Zij heeft zich later in het ziekenhuis aan haar verwondingen moeten laten behandelen.

Het achtergebleven tienermeisje zou vervolgens ook zichzelf hebben verhuurd voor seks met andere aanwezigen op het feest. Haar wordt nu aanranding, het aanzetten tot prostitutie en andere misdrijven ten laste gelegd.

De politie is naarstig op zoek naar de mannen en jongens die zondag op het feest aanwezig waren. Beide meisjes werden door hun ouders als vermist opgegeven. Toen het jongste meisje eenmaal thuiskwam, zat de politie haar al op te wachten.

Scherpe veiligheidsmaatregelen op Koninginnedag

Middelburg en Wemeldinge treffen scherpe veiligheidsmaatregelen om Koninginnedag goed te laten verlopen. De maatregelen werden vandaag toegelicht tijdens een persconferentie in de Zeeuwse hoofdstad.

De maatregelen zijn nodig vanwege het drama van vorig jaar, toen Karst T. in Apeldoorn met zijn auto een aanslag probeerde te plegen op de koninklijke familie. T. reed daarbij met zijn auto op het publiek in, waarbij hij zichzelf en zeven omstanders van het leven beroofde.

Deze trieste gebeurtenis wordt op 29 april herdacht, wanneer Beatrix een herinneringsmonument in Apeldoorn onthult.

Koninginnedag zelf moet echter weer echt een feestdag worden, stelt een woordvoerder van de gemeente Middelburg. De opzet van de dag blijft in grote lijnen hetzelfde. Koningin Beatrix zal in beide plaatsen met haar familie al wandelend een route afleggen.

Hierbij gelden wel extra maatregelen. Zo wordt iedereen die in de buurt van de koninklijke familie komt van tevoren gescreend. Ook is het preventief fouilleren van de tienduizenden verwachte bezoekers toegestaan. Verder worden delen van Middelburg en Wemeldinge autovrij gemaakt en bezoekers met camera's in de gaten gehouden.

In totaal zijn in beide plaatsen 1350 agenten op de been. Vanwege de veiligheid zijn overigens niet alle details van de veiligheidsmaatregelen bekendgemaakt.

De kosten voor Middelburg bedragen in totaal zo'n zeven ton en Wemeldinge is ongeveer drie ton kwijt. De provincie komt beide steden tegemoet met twee ton.

'Vindster' Rotterdamse baby blijkt moeder

De vrouw die twee weken geleden een baby vond naast een afvalcontainer in Rotterdam is gisteren aangehouden. Onderzoek wees vandaag uit dat de 21-jarige vrouw de moeder van de baby is, meldt het Openbaar Ministerie.

De vrouw wordt verdacht van het verlaten van een kind, maar hoeft niet voor de rechter te komen. Hulpverlening aan moeder en kind staat voorop. De andere kinderen van de vrouw zijn opgevangen.

De baby is waarschijnlijk op 14 maart geboren en werd een dag later door de vrouw 'gevonden'. De gemeente gaf de vondeling op 17 maart aan bij de burgerlijke stand. Na de vondst werd een speciaal politieteam geformeerd.

Pathé neemt bioscopen Minerva over

Pathé neemt de bioscopen van Minerva over. De bioscoopexploitanten hebben vandaag bekendgemaakt dat zij tot een definitief akkoord zijn gekomen, zonder financiële details te geven. Er worden geen gedwongen ontslagen verwacht.

Niet alleen de bestaande bioscopen, maar ook de nieuwbouwprojecten van Minerva in Zaandam, Haarlem en Amersfoort worden overgenomen. Het totaal aantal bioscopen dat Pathé aanstuurt, komt daarmee op 24. Omdat beide ketens in verschillende gebieden opereren is Minerva een goede aanvulling op de portefeuille van Pathé, dat nu landelijke dekking krijgt.

De Minervabioscopen houden voorlopig hun naam. De komende zes maanden wordt bekeken hoe de bedrijven het best kunnen worden samengevoegd. De Minervabioscopen zijn gevestigd in Alkmaar, Arnhem, Breda, Delft, Haarlem, Maastricht, Tilburg, Zwolle en Zaandam.

Pathé ontvangt jaarlijks ruim negen miljoen bezoekers. Met de samenvoeging worden dit jaar elf miljoen bezoekers verwacht.

Duitser wil in zonneboot wereld rond

Een Duitse avonturier bereidt zich voor om de wereld rond te varen in 's werelds grootste door zonne-energie aangedreven boot. De catamaran, bedekt met vijfhonderd vierkante meter zonnepanelen, werd vandaag te water gelaten in de Noord-Duitse stad Kiel.

Volgens schipper Raphael Domjan wordt de vaartocht rond de wereld de eerste met een door zonne-energie aangedreven boot. De tocht moet in april 2011 van start gaan. In de tussentijd wordt het vaartuig uitvoerig getest.

De boot is van Zwitserse makelij en is bijna 31 meter lang, 15 breed en 7,5 hoog.

Cohen ereburger van Amsterdam

Job Cohen heeft vandaag bij zijn afscheid van de gemeenteraad de hoogste onderscheiding van de stad ontvangen. De Gouden Medaille is de Amsterdamse variant van het ereburgerschap.

In de medaille zijn de woorden 'Audi et alteram partem' gegraveerd. De tekst betekent 'hoor ook de andere zijde' en verwijst naar Cohens reputatie als bruggenbouwer en bemiddelaar.

Cohen was ruim negen jaar burgemeester van Amsterdam. Hij kondigde ruim twee weken geleden aan te stoppen om partijleider van de PvdA te worden en vertrok per direct als burgemeester. Zijn taken worden in Amsterdam voorlopig waargenomen door partijgenoot en wethouder Lodewijk Asscher.

Eerder kreeg Cohen al meerdere onderscheidingen en prijzen. Zo kozen collega's hem tot de beste Nederlandse burgemeester van de afgelopen 25 jaar. Verder werd hij tweede bij de verkiezing van de beste burgemeester ter wereld en ontving hij twee eredoctoraten.

Man in rechtbank opgepakt met wiet op zak

Een 26-jarige man uit Eindhoven die vanmiddag voor de rechtbank in Den Bosch moest verschijnen is in het paleis van justitie opgepakt met drugs op zak. Bij een toegangscontrole werd in de rugtas van de man acht gram wiet gevonden. De man mocht zijn eigen rechtszaak nog wel bijwonen, maar is daarna in een cel gezet.

Waarvoor de man voor de rechter moest komen, weet een woordvoerder van de politie niet. Wellicht had hij er geen rekening mee gehouden dat bij de rechtbank aan de Leeghwaterlaan een tassencontrole plaatsvindt bij de entree. Hij had meerdere zakjes wiet bij zich. De drugs zijn in beslag genomen.

Forse heidebrand bij Assen

Een brand in een natuur- en recreatiegebied bij Assen heeft vanmiddag een flink stuk hei in as veranderd. Het gaat om een gebied van driehonderd bij driehonderd meter bij de Baggelhuizerplas. Brandstichting wordt niet uitgesloten. De Drentse politie heeft een onderzoek ingesteld, laat een woordvoerder weten.

Een pompstation en een kinderdagverblijf dreigden gevaar te lopen, maar door de draaiende wind hoefden ze niet te worden ontruimd. Een naburige woonwijk ondervond geen overlast. De brand ontstond rond 15.00 uur door nog onbekende oorzaak. Rond 16.30 uur kon het sein brand meester worden gegeven. Niemand raakte gewond.

Geen nieuwe Franse troepen naar Afghanistan

Frankrijk stuurt geen extra troepen naar Afghanistan. Franse troepen die al in Afghanistan aanwezig zijn, kunnen worden ingezet voor trainingsmissies. Dat heeft de Franse minister van defensie, Hervé Morin, vandaag gezegd.

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen ontmoette Morin vandaag in Parijs en zei na afloop dat het bondgenootschap graag zou zien dat meer troepen zich inzetten om het Afghaanse leger te trainen.

Morin zei dat Franse troepen die hun taken hebben overgedragen aan Afghaanse militairen kunnen worden ingezet voor trainingsmissies. Hij herhaalde de woorden van president Nicolas Sarkozy dat Frankrijk geen extra troepen zal sturen. Frankrijk heeft al genoeg gedaan in Afghanistan, aldus Morin.

"Wii Vitality Sensor ziet er enorm stom uit"

Michael Pachter is een grote naam in de videogame-industrie. De beste man maakt als elke analist opmerkingen over keuzes en producten van bedrijven en verschijnt daarnaast ook altijd in de populaire Bonus Round. Af en toe maakt Pachter toch opmerkingen waar mensen het niet mee eens zijn.

In een e-mail aan Coffee with Games maakt hij zo ook duidelijk dat hij de Wii Vitality Sensor, een sensor waarmee je de hartslag van een gamer zal kunnen meten, er enorm stom uit vindt zien. Dit zegt hij overigens niet uit het niets, maar als reactie op een eerder verschenen artikel op Coffee with Games. In dit artikel werden de fouten van Pachter door een redacteur aangekruist. Wat vinden jullie zef? Vinden jullie de Wii Vitality Sensor ook stom?

"We can agree to disagree about the Wii Vitality Sensor. It looks tremendously stupid to me, but I'm sure I'm not the target market." - Michael Pachter

 

Heubach na veertien jaar weg bij FC Twente

FC Twente neemt na dit seizoen definitief afscheid van Jeroen Heubach. Het contract van de 35-jarige linksback wordt niet verlengd, zo maakte de koploper van de eredivisie vandaag op de website bekend.

Heubach speelde in twee periodes in totaal veertien jaar voor FC Twente. De geboren Enschedeër maakte in het seizoen 1994-1995 zijn debuut in het eerste elftal van de Tukkers. Tussen 1997 en 1999 verdedigde hij de clubkleuren van MVV, waarna hij terugkeerde in Enschede. Dit seizoen kwam Heubach echter slechts sporadisch aan spelen toe bij FC Twente. In de winterstop stapte hij over naar NEC, waar hij het seizoen als huurling afmaakt.

In totaal speelde de verdediger 273 competitiewedstrijden voor de Tukkers, waarin hij zes doelpunten maakte. FC Twente gaat ook niet verder met Cees Paauwe, de derde doelman in de selectie van coach Steve McClaren. Blaise N'Kufo stapt na dit seizoen transfervrij over naar de Amerikaanse club Seattle Sounders FC.

FC Twente gaat Arnautovic aan contract houden

Marko Arnautovic en FC Twente liggen nog altijd met elkaar in de clinch over het vervolg van de carrière van de speler. FC Twente wil de aanvaller aan zijn contract houden en hem terug halen naar Enschede. Helaas voor Twente ziet de speler zelf dat helemaal niet zitten.

Momenteel wordt de 20-jarige verhuurd aan Internazionale. De Italiaanse club heeft al laten doorschemeren niet met Arnautovic verder te willen. In het huurcontract is bepaald dat Arnautovic minimaal zeven wedstrijden moet spelen voor Inter waarin hij minimaal een half uur in actie komt. Hierna zal de spits in dienst treden bij de Italiaanse club. Tot op heden is slechts tweemaal aan deze voorwaarde voldaan. De kans dat Internazionale Arnautovic over wil nemen is echter gering omdat men geen toekomst voor hem ziet in Milaan. Dat zou dan betekenen dat Arnautovic weer terug moet naar FC Twente, iets waar hij zelf niet op zit te wachten.

In Sportweek laat Joop Munsterman echter weten dat Arnautovic hoe dan ook terug zal keren in Enschede. “Marko is verhuurd aan Inter en komt na afloop van het seizoen terug. En hij roept dat hij dat niet wil, maar wat moet-ie dan? Hij is van ons, hij staat hier onder contract, dus als hij niet terugkeert, is hij een persona non-grata. Voetbalt hij niet. Nergens, dus, voor de rest van zijn leven. Dat beseft hij geloof ik zelf nog niet helemaal, ” aldus de voorzitter.

Rob Groener, de zaakwaarnemer van Arnautovic, zegt over de kwestie het volgende: “Het boek Twente is voor hem gesloten. Er is al een heleboel belangstelling voor Marko, onder meer uit Engeland en Duitsland. Hier en daar is al wat concreet, maar ik durf niet te zeggen hoe lang het nog zal duren voordat hij een nieuwe club vindt. Ik heb er niet zo veel twijfels over dat het zover komt.” De kans dat Arnautovic overigens in Italië blijft is vrijwel uitgesloten.  Groener:  “Dat land is hem niet zo goed bevallen. Daar zijn een heleboel redenen voor, waarover ik niet zal uitwijden.”

Universiteit geeft gratis iPads weg

Wie graag een iPad wil scoren en nog op zoek is naar een opleiding, doet er wellicht goed aan zich in te schrijven bij de Seton Hill Universiteit in de Amerikaanse stad Greensburg. De universiteit in de staat Pennsylvania geeft namelijk dit najaar het nieuwste speeltje van Apple weg aan studenten die zich inschrijven voor een fulltimestudie.

"Dit nieuwe programma biedt studenten de beste technologie en instrumenten om samenwerkend te leren", staat er op de site van de universiteit te lezen.  "Dit zorgt er voor dat studenten van Seton Hill studenten uniek en geschikt zijn iedere carrière die ze kiezen, zelfs degenen die nog niet zijn gecreëerd."

Waarschijnlijk wordt er bedoeld dat studenten hun complete studieboeken op het apparaat kunnen downloaden. Ook kunnen ze hiermee aantekeningen maken, bestanden uitwisselen en nog veel meer.

Het peperdure speeltje van Apple, de iPad, komt dit weekend uit in de Verenigde Staten. Het tablet, met een vanafprijs van 499 dollar, zal later dit jaar ook in ons land te koop zijn.

Cacau vertrekt bij VfB Stuttgart

Aanvaller Cacau verlaat VfB Stuttgart aan het einde van het seizoen. De tot Duitser genaturaliseerde Braziliaan besloot om niet op een nieuw aanbod van zijn club in te gaan, maar maakte nog geen nieuwe club bekend. Stuttgart had de 29-jarige spits een driejarig contract geboden. Hij scoorde dit seizoen acht doelpunten in twintig Bundesliga-wedstrijden.

Cacau begon zijn carrière in Duitsland bij het kleine Türk Gücü München. Via FC Nürnberg kwam de aanvaller in 2003 in Stuttgart terecht. In zeven seizoenen speelde hij 172 competitiewedstrijden waarin hij 57 keer doel trof. Cacau kwam vijf keer uit voor het Duitse team, maar scoorde nog niet.

Geen verbod op investeringen in clustermunitie

Het kabinet ziet niets in een wettelijk verbod op investeringen in clustermunitie door Nederlandse financiële instellingen. Daarmee gaat het kabinet in tegen een meerderheid van de Tweede Kamer.

De Kamer wil dat er een verbod komt voor bijvoorbeeld banken en pensioenfondsen om te beleggen in wapenbedrijven die clustermunitie maken. Het kabinet vindt dit echter 'symboolwetgeving met averechtse werking', hebben minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) en minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) vandaag laten weten.

Volgens het kabinet zijn financiële instellingen zelf al bezig hun beleid te wijzigen. Vijf van de zes banken die nog in clustermunitie beleggen, zouden bezig zijn deze investeringen van de hand te doen. Een verbod zou er volgens het kabinet alleen maar toe leiden dat banken 'ondergronds' gaan investeren in de omstreden munitie.

Dagzege Turgot in Driedaagse

De tweede etappe van de Driedaagse De Panne is gewonnen door Sébastien Turgot. De Fransman was vandaag, in de rit over 188 kilometer naar Koksijde, de snelste van een kopgroep van vier man. Luca Paolini is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

De etappe leek vooraf geen zware opgave te worden, maar de omstandigheden waren door zware regen en wind erg zwaar. Hierdoor werd de koers met 26 kilometer ingekort. Er onstond al snel een kopgroep waarvan in de finale alleen Gilbert, Turgot, de Nederlander Jens Mouris en Grivko overbleven. Turgot reed geen meter aan kop en in de eindsprint had hij daardoor nog wat over.

Frederik Williams, die de Driedaagse vorig jaar won, moest opgeven. De Belg kampt met een blessure aan zijn knie. Het is daarom onzeker of hij aankomend weekend aan de start van de Ronde van Vlaanderen staat.

Arts dumpt patiënt bij ander ziekenhuis na blunder

Een Amerikaanse chirurg heeft wel erg drastische maatregelen genomen nadat hij een operatie had verkloot. Hij gooide de patiënte in zijn auto en reed ermee naar een naburig ziekenhuis. Daar dumpte hij de vrouw op de stoep bij de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH).

Dr. Tourah (alias Dr. Morad H. Akhondzadeh) van het California Hospital medical Center in Los Angeles voerde op 13 april 2007 een routineoperatie uit bij een 59-jarige vrouw. Bij Juana Magnaye moest haar galblaas worden verwijderd. 

Twee dagen later keerde Magnaye echter terug met enorme pijnklachten. Uit een scan bleek de vrouw een obstructie in een galkanaal te hebben. Tourah bleek tijdens de operatie de verkeerde galgang te hebben doorgesneden. In plaats van toe te geven dat hij een enorme blunder had begaan, legde hij de vrouw in zijn personenauto en dumpte haar op de stoep van het nabijgelegen County USC hospital.

Nu, jaren later, heeft Magnaye de chirurg aangeklaagd. De zaak heeft maar liefst twee dagen geduurd. De jury van de rechtbank van Los Angeles heeft het slachtoffer deze week een schadevergoeding van 395.000 dollar toegekend.

Raboploeg met drie kopmannen in Vlaanderens Mooiste

De Rabobank-wielerploeg zal zondag in de Ronde van Vlaanderen van start gaan met drie kopmannen. Nick Nuyens is voldoende hersteld om in Brugge aan de start te verschijnen. De Belg viel vorige week drie maal in de E3-prijs en liep blessures aan zijn rechterheup, -kuit en borstbeen.

Nuyens lijkt nu voldoende hersteld te zijn om toch in Vlaanderens Mooiste aan de start te kunnen verschijnen. "Nick gaat zeker starten, al weten we niet hoe goed hij gaat zijn. Zijn voorbereiding is natuurlijk niet ideaal geweest," meldde ploegleider Erik Dekker die met Lars Boom en Sebastian Langeveld nog twee goede kopmannen heeft. Het drietal zal ondersteund worden door Joost Posthuma, Maarten Tjallingii, Rick Flens, Tom Stamsnijder en Tom Leezer.

Coni wil Mutu een jaar schorsen

Het Italiaans olympisch comité Coni wil Adrian Mutu voor een jaar schorsen. De antidopingaanklager van het Coni kondigde die strafeis vandaag aan. De Roemeense aanvaller van Fiorentina testte in januari twee keer positief op sibutramine, een middel dat gewichtsverlies bevordert.

Mutu heeft toegegeven het middel te hebben gebruikt. De 31-jarige Roemeen stelde niet precies te weten wat het middel was en dat het fout was om niet eerst een arts te raadplegen. Mutu's zaakwaarnemer liet onlangs weten een schorsing van drie tot vier maanden te verwachten. Het antidopinghof van Coni moet nu over de zaak beslissen.

Mutu was al eens eerder geschorst. Toen had de Roemeen, die destijds bij Chelsea in dienst was, cocaïne gebruikt. Mutu moest de Londense club miljoenen schadevergoeding betalen.

Twitter geteisterd door pornovirus

Wie sinds gisteren op Twitter enkele veel gebruikte zoekwoorden als 'Justin Bieber' of 'Easter' intikt, kan voor nare verrassingen komen te staan. In plaats van vrolijke paashazen of een tienerster, krijgt men keiharde porno voorgeschoteld. De toegevoegde linkjes leiden echter naar sites die virussen op je pc willen installeren.

Men wordt vanzelfsprekend aangeraden op geen enkele link te klikken. Daarnaast is het raadzaam kinderen en pubers de toegang tot de internetdienst te ontzeggen tot Twitter het probleem heeft opgelost.

Waar de overvloed van pornospam sinds gisteren ineens vandaan komt is de site vooralsnog een raadsel. Het lijkt erop dat niet wordt geverifieerd wie er inlogt en welke foto's online worden gezet. Op deze manier hebben seksspammers vrij spel.

Twitter heeft vooralsnog geen advies gegeven over hoe hiermee om te gaan. In een blog van het bedrijf laat Twitter weten zeer succesvol te zijn in de strijd tegen spam.

Screendump
Fijne Pasen!

Radio Veronica en Q-music ruziën over spelletje

Radio Veronica is boos op Q-music. Veronica heeft een tijdje geleden het stof van het spelletje 'De Stemband' geblazen. Q-music is net met eenzelfde soort spelletje begonnen, genaamd 'Wie zijn wij?'. In beide spelletjes moet de stem van een BN'er geraden worden.

Veronica-dj Erik de Zwart bedacht het spelletje De Stemband ooit samen met wijlen Kees Schilderpoort. Hij vindt het flauw van Q-music om het spel juist nu te kopiëren. "Terwijl wij bezig zijn met de finale van De Stemband, beginnen zij met een spelletje dat er erg op lijkt en dat vind ik flauw. Dat terwijl bij de ene wel echt geld verdiend kan worden -bij ons- en niet bij Q."

Volgens Radio Veronica is het niet de eerste keer dat Q-music 'bij gebrek aan inspiratie' Radio Veronica kopieërt. "Begin maart zond het station voor het eerst de 'Top 500 van de 90's' uit. Bij Radio Veronica wordt al sinds 2004 de '90's Top 590' uitgezonden, een zeer populaire lijst onder de luisteraars."

RTL 7 zendt bekerfinale twee keer uit

RTL 7 zendt de finale van het toernooi om de KNVB-beker op 25 april twee keer uit. De zender kwam tot dit besluit nadat de gemeente Rotterdam in samenspraak met de voetbalbond KNVB het aanvangstijdstip vervroegde van 18.00 uur naar 14.00 uur.

RTL zendt de wedstrijd zondagmiddag live uit en vervolgens vanaf het aanvankelijke tijdstip een herhaling. "De afspraak was dat we de wedstrijd vanaf 18 uur konden uitzenden, maar vanwege veiligheidsaspecten is dit vervroegd", aldus programmadirecteur Peter Lubbers van RTL 7. "Veiligheid gaat altijd voor, maar voor de tv-kijker is dit besluit nadelig. In het weekend heeft men overdag vaak verplichtingen. Voor degenen die hier 's middags niet aan toekomen, en wellicht ook de nieuwsberichten over de eindstand weten te ontwijken, zenden we dan 's avonds de gehele wedstrijd nog een keer uit."

Cruijff: "Was meer teamspeler dan Messi"

De best betaalde voetballer ter wereld Lionel Messi werd recentelijk door FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta uitgeroepen tot beste voetballer ter wereld. Johan Cruijff vindt dit wat voorbarig, omdat hij volgens hemzelf een betere teamspeler was dan Messi nu is.

"Ik kan me wel voorstellen dat Laporta dit gezegd heeft. Messi is natuurlijk een uitstekende speler, een fenomeen zelfs, maar het is natuurlijk de vraag hoe lang hij het volhoudt," zei Cruijff tegen Voetbal International. "Daarom is die uitspraak van Laporta ook wat prematuur. Hij heeft wat meer weg van Maradona dan van mij, ook Messi kan een actie uit bijna niets maken. Mensen als Alfredo Di Stéfano, die ook in de topcategorie thuishoorde, en ik waren meer teamspelers, vind ik."

Roemenen gepakt met zeventig televisies

Drie Roemeense mannen zijn in de afgelopen nacht op de A18 bij Doetinchem aangehouden met ruim zeventig lcd-televisies in hun bestelbus. Ze worden verdacht van heling, meldt de Gelderse politie, die de herkomst onderzoekt.

De bestelbus had een Engels kenteken. De drie mannen van 25 en 30 jaar konden geen vrachtbrief van de televisies tonen. Ze zijn verhoord. De televisies zijn in beslag genomen.

Maart toch nog vrij zacht

Hoewel het begin van maart nog behoorlijk koud was, is de maand over het geheel genomen toch nog vrij zacht uitgevallen. In De Bilt was het gemiddeld 6,4 graden, terwijl 5,8 normaal is in maart. Dat meldt het KNMI vandaag.

Ook was het met zo'n honderdvijftig zonuren zonniger dan normaal (115 uur). De regenval viel met vijftig millimeter ook mee; 65 millimeter is gebruikelijk.

De eerste tien dagen van maart was nog echt sprake van winter. 's Nachts vroor het toen nog licht tot matig en op 7 maart werd in het Groningse Nieuw Beerta zelfs min 8,7 geregistreerd. Ook sneeuwde het nog af en toe. In De Bilt werden tien vorstdagen geteld, één meer dan gemiddeld.

De tweede helft van de maand brak de lente voorzichtig door, maar was het weer nog zeer wisselvallig. Op 24 maart werd in het zuidoosten voor het eerst dit jaar meer dan 20 graden gemeten. In De Bilt is die temperatuur nog niet gehaald. Het warmst was het op de voormalige vliegbasis Twenthe waar het kwik naar 21,7 graden steeg.

Dries Roelvink weigert naar kerk te gaan

Over vijf maanden is het eindelijk zo ver. Dries Roelvink stapt in het huwelijksbootje. Ondanks dat hij veel voor zijn Honoria over heeft, weigert hij één ding pertinent. Hij wil absoluut niet in de kerk trouwen.

De volkszanger heeft inmiddels al heel wat dames versleten, maar voor Honoria wordt Dries haar eerste echtgenoot. Ze kan dan ook niet wachten tot 8 september, de dag dat ze samen in het huwelijksbootje stappen. Vrouwliefs grootste wens is om in de kerk te trouwen, maar Dries zet geen stap over de drempel van de kerk.

"Ik heb er moeite mee om me te laten bekeren tot het katholieke geloof", vertelt de playboy aan Story. "Ik ben dat van huis uit niet gewend. Ik ben gewoon niet gelovig."

"Natuurlijk ben ik er wel van overtuigd dat er meer tussen hemel en aarde is, maar niet op deze manier. Ik ben bang dat wanneer ik me laat dopen en bekeren, dat ik dat meer doe om Honoria een plezier te doen. Ik denk dat dit geen goed uitgangspunt is." FOK! wenst het stel dan ook veel sterkte toe tijdens hun huwelijk.

Aantal onverzekerde allochtonen neemt toe

Het aantal allochtone Nederlanders dat geen zorgverzekering heeft, is toegenomen. Op 1 mei vorig jaar waren het er bijna 115.000, vijfduizend meer dan de kleine 110.000 van een jaar eerder. In mei 2009 was 3,5 procent van de allochtonen onverzekerd. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd.

Het aantal onverzekerde autochtonen nam juist af met ongeveer zesduizend. Een klein jaar geleden waren het er meer dan 37.000, tegen ruim 43.000 het jaar daarvoor. In mei vorig jaar had 0,3 procent van de autochtonen geen zorgverzekering.

Verhoor Saban B. in Turkije mislukt

Een Nederlands team van advocaten, een officier van justitie en een onderzoeksrechter heeft tevergeefs geprobeerd Saban B. te verhoren. B. weigerde als getuige te praten, omdat zijn advocaat Gerard Spong niet bij het verhoor aanwezig mocht zijn. Dat bevestigde een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag naar aanleiding van berichtgeving in dagblad De Pers.

In Nederland begint de komende weken de behandeling van het hoger beroep in de omvangrijke mensenhandelzaak, waarin B. eerder tot 7,5 jaar cel werd veroordeeld. Omdat B. tijdens een verlof naar Turkije vluchtte en Turkije geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland, kan hij zelf in het hoger beroep niet terechtstaan.

Advocaten van medeverdachten van B. wilde hem echter wel horen als getuige in de zaak. B. zit in Turkije vast op verdenking van afpersing.

Haastig onderzoek climategate: 'onderzoekers onschuldig'

Het eerste van drie Britse onderzoeken naar e-mails van de klimaatonderzoeksafdeling (CRU) van de East Anglia Universiteit, een van 's werelds belangrijkste onderzoekscentra voor het klimaat, waarin wetenschappers de opwarming van de aarde lijken te overdrijven, is afgerond. De wetenschappers zijn in dit onderzoek grotendeels vrijgesproken van de aanklachten.

Er was volgens de onderzoekscommissie van het Lagerhuis geen bewijs voor de aanklachten dat de CRU of de directeur van afdeling, Phil Jones, heeft geknoeid met de data of het proces van collegiale toetsing heeft verdraaid om de dreiging van de wereldwijde opwarming van de aarde groter voor te stellen dan deze in werkelijkheid is.

In haar rapport schreef de commissie dat, voor zover dat was vast te stellen, 'de wetenschappelijke reputatie van professor Jones en de CRU intact is gebleven'. De commissie voegde daaraan toe dat niets in de meer dan duizend gestolen e-mails of de controverse die na de publicatie ervan ontstond, aanleiding geeft om de wetenschappelijke consensus dat 'opwarming van de aarde plaatsvindt en wordt veroorzaakt door menselijk handelen' in twijfel te trekken.

Phil Willis, de voorzitter van de onderzoekscommissie, zei over de e-mails dat 'niet ontkend kon worden dat sommige behoorlijk ontstellend' waren, maar dat de commissie voor geen enkele aanklacht bewijzen heeft gevonden, behalve voor het 'botweg weigeren van het delen van onderzoeksgegevens'.

De parlementariërs in de commissie benadrukten dat hun rapport -dat geschreven werd na slechts een dag van hoorzittingen- niet op alle kwesties ingaat en niet zo diep gaat als de twee andere onderzoeken die naar 'Climategate' worden gedaan. Volgens Willis hebben de parlementariërs zich gehaast om iets te publiceren voor de algemene verkiezingen die over enkele weken plaatsvinden. "Het is duidelijk dat we hier graag meer tijd aan hadden besteed", zei hij. "Maar", zo grapte Willis, "we moesten met iets komen, voordat we onze spullen zouden moeten pakken."

Het onderzoek van de commissie werd ingesteld nadat in november e-mails en data die waren gestolen van de onderzoeksafdeling, openbaar werden. In de e-mails leken wetenschappers sceptici uit te schelden en voerden ze discussies over manieren om hun data af te schermen van het publiek en over manieren om onderzoeken van sceptici uit wetenschappelijke tijdschriften te houden. Een zinsnede uit een van de e-mails trok veel media-aandacht. Jones schreef dat hij een 'trucje' kende dat kon worden gebruikt om 'de daling van de temperatuur te verbergen'. Britse parlementariërs besloten dat er een onderzoek moest worden gedaan, vanwege de 'ernstige implicaties voor de Britse wetenschap'.

Er lopen nog twee andere onderzoeken naar de zaak. Eén onderzoeker bekijkt of wetenschappers gegevens hebben verzonnen en of ze het proces van collegiale toetsing hebben gemanipuleerd. In hetzelfde onderzoek wordt bekeken in hoeverre de universiteit zich heeft gehouden aan de wet op vrijheid van informatie. Het rapport van dit onderzoek wordt in het voorjaar verwacht. Geoloog Ernest Oxburgh leidt parallel daaraan een onderzoek naar de integriteit van de wetenschap zelf.

Ook Roda JC zegt aflopende contracten formeel op

Roda JC heeft de aflopende contracten van Jan Paul Saeijs, Jamaïque Vandamme, Cliff Mardulier, Bram Castro en Kjell Knops formeel opgezegd. Dit meldt dagblad De Limburger.

De club moest dit doen voor 1 april om te voorkomen dat die aflopende verbintenissen automatisch doorlopen. Ook de optie in het contract van Kris de Wree zal niet worden gelicht. De Belgische verdediger kwam in januari 2009 over van Germinal Beerschot. Dit seizoen kwam hij nog niet in actie door een buikspierblessure die hem al sinds het einde van het vorige seizoen aan de kant houdt.

'Voor 2011 geen klimaatovereenkomst'

Er zal voor 2011 geen bindende overeenkomst over de opwarming van de aarde worden gesloten. Dat heeft Yvo de Boer, de VN-klimaatchef, vandaag gezegd.

De Boer hoopt dat tijdens de volgende grote klimaatconferentie in het Mexicaanse Cancún, die in november van start gaat, bereikt zal worden wat tijdens de vorige conferentie in Kopenhagen niet is gelukt: het opstellen van een 'operationele architectuur' voor de beheersing van de uitstoot van broeikasgassen en het helpen van landen zich aan te passen aan de klimaatverandering.

De Boer hoopt dat de uitkomst in Mexico omgezet kan worden in een wettig document op de daaropvolgende jaarlijkse ontmoeting in Zuid-Afrika in 2011.

De conferentie in Kopenhagen werd oorspronkelijk gezien als een deadline voor een akkoord, maar uiteindelijk werd er op de conferentie slechts een vage overeenkomst bereikt over principes en financiering.

Rooney twee tot vier weken aan de kant

Manchester United moet het de komende twee tot vier weken doen zonder topschutter Wayne Rooney. De Engelse aanvaller raakte gisteren geblesseerd in het met 2-1 verloren Champions Leagueduel tegen Bayern Munchen. Rooney scoorde daarin al na iets meer dan een minuut de openingstreffer, maar viel later uit.

Uit onderzoek bleek vandaag dat Rooney zijn enkel heeft verstuikt, meldt Sky Sports. Hij liep de blessure op toen hij in een duel verkeerd neerkwam.

De herstelperiode is vervelend voor Manchester, dat nog volop meedoet in de strijd om de Engelse titel. Rooney scoorde dit seizoen al 34 goals voor de Mancunians. Het WK lijkt voor Rooney echter nog wel haalbaar. Dat begint op 11 juni.

Loterijverlies vangt bot bij rechter

De Stichting Loterijverlies heeft bij de rechtbank in Den Haag niet hard kunnen maken dat de Staatsloterij in haar reclame misleidend is geweest. De stichting heeft te weinig bewijzen op tafel gelegd om het standpunt te onderbouwen dat de kansspelorganisatie deelnemers zand in de ogen heeft gestrooid, zo maakte de rechtbank bekend. De Staatsloterij hoeft dan ook niet te rectificeren, vindt de rechter. Ook de andere eisen van Loterijverlies heeft de rechtbank afgewezen.

In de stichting zijn 23.000 personen verenigd die vinden dat zij gedupeerd zijn door de Staatsloterij. Die 'gedupeerden' willen hun geld terug, omdat de overheidsloterij hun een verkeerd beeld zou hebben voorgespiegeld van de winkansen.

Tot 2008 trok de Staatsloterij winnaars uit alle beschikbare loten, ook die loten die niet waren verkocht. Een prijs die viel op een niet-verkocht lot, kon niet worden uitgekeerd. Inmiddels trekt de loterij winnaars uit verkochte loten. Loterijverlies vindt dat de Staatsloterij duidelijker had moeten aangeven wat de spelregels waren.

Wirth betaalt aanpassingen aan Virgin-bolide

Wirth Researches zal de aanpassingen betalen die Virgin Racing moet doen aan het chassis nu bekend is geworden dat de brandstoftank van de bolide te klein gebleken is. Voor de Grand Prix van Spanje in Barcelona verwacht Wirth dat de aanpassingen gereed zijn. Hierdoor moet Virgin in Maleisië en China nog met het probleem racen.

De ontwerper vindt dat zijn bedrijf Virgin een auto moet leveren die het eind van de race kan halen en dat het daarom voor de extra kosten op moet draaien. "Wij zijn de leverancier van het chassis. Het heeft niets te doen met de motor- of brandstofleverancier. Dat betekent dat we het voor het team oplossen. We brengen dit het team niet in rekening. Het is onze taak om auto's te leveren die een Grand Prix uit kunnen rijden," zei Wirth tegen Autosport.

"Wij zijn het, het is geen probleem van het team. Wij verrichten op dit moment niet goed werk in de kwalifciatie en in het oppikken van alle brandstof. We hebben de vrijheid om met veel brandstof te rijden. Dat heeft niets met volume van de brandstof te maken. Wat ik probeer te zeggen is dat zelfs als we de laatste druppel er uit persen we een probleem hebben," zei de ontwerper die meldde dat Virgin alleen met gebruik van technieken uit de sportscars een race uit kan rijden. Dit is echter niet wat het team wil.

De Bakker trainde met Federer

Tijdens het Masterstoernooi van Miami haalde Thiemo de Bakker nog de tweede ronde. Daarnaast beleefde de beste tennisser van Nederland nog een hoogetepunt: hij mocht trainen met de nummer één van de wereld, Roger Federer.

"Helaas konden we maar 20 minuten samen trainen omdat het toen ongelooflijk hard ging regenen," aldus De Bakker op zijn weblog. "Het was hartstikke vet en we gaan het zeker nog een keer doen."

De Bakker hield dit trainingspotje over aan een training met André Agassi en zijn voormalige coaches Gill Reyes en Darren Cahill. De laatsgenoemde regelde de training met Federer. 

Geen fraude met eieren in supermarkten

Wakker Dier heeft dit jaar in supermarkten geen eieren ontdekt die als scharrelei werden verkocht terwijl ze uit de legbatterij kwamen. Meer dan 1700 eieren werden getest. In 2005 kwam Wakker Dier er nog achter dat supermarkten op grote schaal fraudeerden met eieren.

Met ultraviolet licht kan worden opgespoord of een ei uit de legbatterij komt. In dat geval zijn namelijk sporen van het gaas van de legbatterijkooien te zien op het ei.

Rond Pasen is de consumptie van eieren een stuk hoger dan de rest van het jaar en ligt fraude op de loer, aldus Wakker Dier. Daarvan is dit jaar geen sprake.

'Iraanse kernonderzoeker overgelopen naar VS'

De Iraanse kernonderzoeker die sinds vorige zomer vermist wordt, blijkt te zijn overgelopen naar de Verenigde Staten. Hij ondersteunt de CIA in de pogingen het nucleaire programma van Iran te ondergraven. Dat heeft ABC News gisteren gemeld. De CIA wilde niet reageren op het bericht.

Shahram Amiri, die werkzaam was aan de Malek Ashtar Universiteit in Teheran, verdween in juni vorig jaar tijdens een pelgrimstocht in Saudi-Arabië. Er werd toen al gespeculeerd over de mogelijkheid dat Amiri zou zijn overgelopen om het Westen te helpen het Iraanse nucleaire programma op de voet te blijven volgen. De Iraanse minister van buitenlandse zaken beschuldigde de Verenigde Staten destijds van hulp bij de ontvoering van Amiri.

Volgens bronnen van ABC zou de verdwijning van Amiri het resultaat zijn van een langdurige operatie van de CIA om hem te overtuigen over te lopen. De CIA benaderde Amiri geregeld via een tussenpersoon.

Amiri heeft onderhand volgens de bronnen uitgebreid met de Amerikaanse geheime dienst over het Iraanse nucleaire programma gesproken.

Doden bij schietpartij Washington

Bij een schietpartij in de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn gisteravond drie personen gedood. Zes mensen raakten gewond. In verband met de schietpartij zijn drie personen aangehouden. Dat heeft de politie vandaag gezegd.

Volgens een woordvoerder van de politie schoot een man in het zuidoosten van de stad in het wilde weg op een menigte. Op één na waren alle slachtoffers tussen de 20 en 30 jaar oud. De politie zegt niet te weten wat het motief voor de schietpartij was.

[NBA] Phoenix Suns naar playoffs

De Phoenix Suns hebben zich dankzij een zege op de Chicago Bulls geplaatst voor de playoffs van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Suns wonnen met 111-105.

Steve Nash speelde een belangrijke rol bij de Suns. Hij maakte zeven van zijn in totaal 22 punten in de laatste twee minuten van de wedstrijd. Jason Richardson was goed voor 27 punten. Voor de Suns was het de achtste zege op rij. In de strijd om de achtste plek voor de playoffs in de Eastern Conference staan de Bulls nu verder achter op de Toronto Raptors.

Zonnestudio bij N/Z-lijn dicht na verzakking

Een zonnestudio niet ver van de boorput van de Noord/Zuidlijn is vandaag gesloten na een verzakking. De verzakking op het Damrak heeft echter niets te maken met de nieuwe metrolijn die op een steenworp afstand wordt aangelegd, zo bezweert het projectbureau van de Noord/Zuidlijn.

Volgens een woordvoerder kwam de verzakking van het pand aan het licht dankzij de scherpe controles die rondom het project worden uitgevoerd. Een onafhankelijk bureau zou daarnaast hebben vastgesteld dat het probleem wordt veroorzaakt door de slechte fundering van het pand. "Er is geen sprake van een verband met de Noord/Zuidlijn."

De eigenaar van het pand, waarvan de benedenverdieping wordt gehuurd door een zonnestudio, kan wel gebruikmaken van een tegemoetkoming van de gemeente om de fundering snel te versterken. De zonnestudio wordt gecompenseerd voor onder meer omzetverlies, zegt de woordvoerder.

Eerder werd al een soortgelijke regeling getroffen vanwege panden in de Vijzelgracht die bleken te kampen met een slechte fundering. Na eerdere verzakkingen in die straat vreesden bedrijven in die panden dat de problemen door de Noord/Zuidlijn werden veroorzaakt. Ook toen wees de gemeente echter naar de slechte staat van de fundering van veel Amsterdamse panden.

Turners Wammes, Zonderland naar EK

Topsportmanager Hans Gootjes heeft vandaag de namen van de vijf turners bekend gemaakt die zullen deelnemen aan het EK turnen in Birmingham. Het EK wordt eind april in de Engelse stad gehouden.

De selectie kent met Epke Zonderland, Jeffrey Wammes, Bart Deurloo, Carlo van Minde en Anthony van Assche weinig verrassingen. Melvin Omek is aangewezen als reserve.

Op 20 april wordt pas duidelijk wie van de turners op welk toestel zal worden ingezet.

DNB signaleert sterk herstel op emissiemarkt

Na drie jaren waarin stagnatie en opleving elkaar afwisselden, vond afgelopen jaar een sterk herstel op de emissiemarkt plaats. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn gisteren gepubliceerde Statistisch Bulletin.

In 2009 gaven alleen banken al per saldo 78 miljard euro aan schuldpapier uit, tegen per saldo aflossing in 2008. Vooral de uitgifte van obligaties trok aan, volgens de centrale bank dankzij door de overheid afgegeven garanties. Ze plaatsten daarbij voor 9 miljard euro aan nieuwe aandelen.

Bij emissies van special purpose vehicles, ter financiering van hypotheken die gelieerde banken eraan overdroegen, was het beeld anders. In 2007 en 2008 waren deze emissies zo'n 70 miljard euro groter dan de jaren ervoor en erna, aldus DNB.

De problemen bij banken kwamen volgens DNB ook tot uitdrukking in de emissies van bijna 60 miljard euro door de overheid in de tweede helft van 2008, ter financiering van alle steunmaatregelen. In 2009 loste de Staat per saldo af.

In 2009 kwam het vertrouwen voorzichtig terug, concludeert de toezichthouder mede uit het feit dat ook bij niet-financiële instellingen de emissieactiviteit weer herstelde. Zo gaven deze vorig jaar voor 17 miljard euro aan nieuwe obligaties en 2 miljard euro aan aandelen uit.

Snel uitslag DNA-onderzoek Bende van Venlo

Het Nederlands Forensisch Instituut moet opschieten met het onderzoeken van het DNA-materiaal dat is aangetroffen in de zaak van een moord op een echtpaar. Het echtpaar is om het leven gebracht door de Bende van Venlo. Justitie heeft het Instituut verzocht het DNA-materiaal snel te onderzoeken.

De leider van deze bende, Frenky P., heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen voor deze en nog vijf andere moorden. In de tijd van de moord, in 1994, was het nog niet gebruikelijk om een DNA-onderzoek te doen.

Er is wel DNA-materiaal opgeslagen, dat nu dus onderzocht wordt door het Nederlands Forensisch Instituut. Justitie wacht nog steeds op de uitslag van het onderzoek. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft prioriteit gegeven aan de zaak.

Het DNA-onderzoek wordt gebruikt om het strafproces mogelijk opnieuw te doen. Dit kan echter niet als er geen nieuwe feiten worden gevonden tijdens het onderzoek.

Schumacher gelooft in betere tijden

Michael Schumacher is ervan overtuigd dat hij dit seizoen succes kan boeken in de Formule 1. In de eerste twee races kon de zevenvoudig wereldkampioen nog geen hoofdrol spelen.

"Ik weet zeker dat het steeds beter zal gaan. Er komt nog wat aan", aldus de Duitser. Schumacher maakt dit seizoen voor Mercedes zijn rentree na een afwezigheid van drie jaar. Hij is tevreden over zijn eerste wedstrijden. "Zeker aan mijn race in Australië heb ik een positief gevoel overgehouden. Er zijn zeker dingen verbeterd", stelde Schumacher na zijn tiende plaats in Melbourne. "Er komt nog veel meer aan."

Dit weekeinde staat voor de coureurs de Grand Prix van Maleisië op het programma. "Ik denk dat we daar voor het podium kunnen gaan", aldus Schumacher.

[NHL] Kings doorbreken verliesreeks

De Los Angeles Kings hebben hun verliesreeks van vier wedstrijden doorbroken door met 2-0 te winnen van de Nashville Predators. De Kings zakten de laatste twee maanden steeds verder weg in de Western Conference. Door de goede resultaten aan het begin van het seizoen zitten ze echter nog steeds stevig in het zadel voor de playoffplaatsen. De Kings staan op de zevende plek met een voorsprong van zeven punten op de nummer 9 Calgary Flames. Er zijn nog maar zes wedstrijden te gaan voor beide ploegen.

Man van de wedstrijd was Jonathan Bernier, die pas zijn tweede wedstrijd voor de Kings keepte dit seizoen. De rest van het seizoen heeft hij bij de Manchester Monarchs doorgebracht. Echter, na deze wedstrijd waarin hij 34 reddingen maakte en geen tegendoelpunten toe hoefde te staan, heeft hij volgens coach Terry Murray ook voor komende wedstrijd een plekje bij de selectie verdiend.

De Kings domineerden de eerste periode volledig met maar liefst achttien schoten op doel tegenover acht voor de Predators. Dit overwicht werd echter niet in doelpunten uitgedrukt. De tweede periode gaf een omgekeerd beeld. De Predators waren stukken sterker met vijftien schoten op doel, maar ook nu werd er niet gescoord. De derde periode ging gelijk op, maar alleen de Kings wisten te scoren.

Scott Parse opende de score met een one-timer uit een pass van Jeff Halpern van achter het net. De 2-0 kwam op naam van Sean O'Donnell die vanuit de linkercirkel scoorde met een snel en hoog schot. Deze klap kwamen de Predators niet meer te boven.

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Nashville Predators Los Angeles Kings 0-2
Toronto Maple Leafs Atlanta Thrashers 2-3
New Jersey Devils Boston Bruins 0-1
New York Islanders New York Rangers 3-4
Washington Capitals Ottawa Senators 4-5 (OT)
Columbus Blue Jackets Tampa Bay Lightning 3-2
Detroit Red Wings Edmonton Oilers 5-4
St. Louis Blues Chicago Blackhawks 4-2
Vancouver Canucks Phoenix Coyotes 4-1

Van Gaal: "Hoop dat blessure Rooney meevalt"

Louis van Gaal hoopt dat Wayne Rooney niet te ernstig geblesseerd is geraakt gisteren in het Champions League-duel van Bayern München tegen Manchester United. De spits van de Britten liep in het duel een enkelblessure op en moest daardoor voortijdig naar de kant. Het duel eindigde in een 2-1 winst voor de Duitsers.

"Ik weet niet hoe erg de blessure van Rooney is, maar ik weet wel dat hij ontzettend belangrijk is voor United," zei de Bayern-trainer in The Daily Telegraph. "Hij is hun belangrijkste speler dus ik hoop voor Manchester dat zijn blessure meevalt."

Man steelt twee keer een lokfiets

De politie heeft gisteren in Den Haag twee keer een fietsendief op heterdaad betrapt. Tussen de voorvallen zat slechts enkele uren tijd. De Hagenaar heeft twee keer geprobeerd een lokfiets te stelen.

In de Wagenstraat werd door agenten een fiets neergezet. De Hagenaar kon de verleiding niet weerstaan om deze fiets mee te nemen. Even verderop werd de dief opgepakt en meegenomen naar het bureau. De man kreeg een proces-verbaal en kon weer gaan.

Op de terugweg liep hij langs dezelfde plek waar hij eerder had geprobeerd de fiets te stelen. Hier stond weer een ander rijwiel. Hij besloot zijn geluk nogmaals te beproeven en nam de fiets mee. Ook deze keer had de man pech, want hij had weer een lokfiets te pakken. De man werd door dezelfde agenten nogmaals ingerekend.

Liuzzi: "Ik ben terug aan het front"

Vitantonio Liuzzi vindt dat hij na twee jaar langs de zijlijn staan in de Formule 1 nu wel bewezen heeft dat hij terug is en dat hij nu in zijn beste vorm ooit steekt. De Italiaan werd vorig jaar bij Force India de opvolger van de naar Ferrari vertrokken Giancarlo Fisichella en pakte dit jaar voor het Indiase team al punten in Bahrein en Australië.

"Ik ben blij met de resultaten, omdat ze bevestigen wat ik aan het begin van het seizoen al zei, namelijk dat ik terug ben en klaar ben voor goede resultaten, zolang de auto heel blijft en goed genoeg is," zei Liuzzi. "Vorig jaar in Monza had ik bij mijn comeback al een sterke race en nu behalen we punten. Ik wil zoveel mogelijk teruggeven in het team, omdat ze in mij geloofden."

"Het is jammer dat we de snelheid van Red Bull, Ferrari, McLaren en Mercedes niet bij kunnen houden, maar het team werkt hard. Voor ons leek Renault in het begin van het jaar de grootste concurrent te zijn, maar zij hebben een grote stap gemaakt. Het doel is om ze in Maleisië is bij te halen en in het kampioenschap te verslaan. Het zal niet makkelijk worden, omdat het een fantastisch team is en ze doorontwikkelen. Wij werken in Silverstone echter ook hard en doen dat goed."

Moeraswallabies geboren in Blijdorp

In Blijdorp zijn voor het eerst moeraswallabies geboren. De vier kangoeroetjes zijn waarschijnlijk al enige maanden oud, maar pas sinds kort goed zichtbaar, meldt de Rotterdamse dierentuin vandaag.

De dieren komen als een soort embryo kaal en blind ter wereld na een zwangerschap van zo'n 36 dagen. Ze wegen ongeveer een ons en zitten diep in de buidel, vastgezogen aan de moedertepel. Pas na enige maanden steekt er af en toe een kopje of pootje uit de buidel.

Vier moeraswallaby's dragen een jong in de buidel. Vaak bevindt zich in de buidel nog een bevruchte eicel, die verder ontwikkelt als de buidel weer vrij is.

Blijdorp kreeg halverwege vorig jaar een groepje vrouwelijke moeraswallabies uit de dierentuin van Zürich. Uit een Zuid-Franse dierentuin kwamen daar later twee mannelijke soortgenoten bij. In Europese dierentuinen leven er slechts zo'n vijftig, waarvan nu dus tien in de Rotterdamse Diergaarde.

Moeraswallabies lijken veel op de Bennett-wallabies, die vaak in dierentuinen en kinderboerderijen te zien zijn. Ze zijn alleen wat kleiner en donkerder. Deze kangoeroesoort leeft in het wild in de oostelijke kustgebieden van Australië.

Amsterdamse politie bezorgd om 'kamikazefiets'

De politie in Amsterdam maakt zich grote zorgen over de groeiende populariteit van de kamikazefiets. De zogenoemde fixed-gearfietsen zijn eigenlijk bedoeld voor races op de wielerbaan en hebben geen remmen, maar duiken steeds vaker op in de stad. Met name koeriers gebruiken de zeer snelle fiets steeds vaker.

Op een fixed-gearfiets zitten geen remmen. De fietser kan alleen vertragen door tegendruk op de pedalen te geven of te slippen. Het achterwiel blokkeert dan niet zoals bij een gewone terugtraprem. De remweg is op een 'kamikazefiets' een stuk langer.

Volgens de politie is de fiets vanwege de lange remweg zelfs voor geoefende fietsers in de stad levensgevaarlijk. Bovendien is het verplicht om remmen op een fiets te hebben. Berijders van een fixed-gearfiets kunnen rekenen op een boete van 35 euro voor rijden zonder goede remmen, maar het gevaar dat ze lopen is volgens de politie van groter belang.

Ook verkopers van de baanfietsen kunnen volgens de politie een bon krijgen. Als de verkoper weet dat de koper van zo'n fiets er op de openbare weg mee gaat rijden, zou die schuldig zijn aan uitlokking.

Koeien gered bij brand Heteren

Bij een brand in het Gelderse Heteren zijn dertien koeien aan de dood ontsnapt. De dieren konden door brandweermannen ternauwernood in veiligheid worden gebracht toen een woning aan de Boterhoeksestraat in lichterlaaie stond. De runderen stonden in een stal aan de achterkant van de woning, die volledig uitbrandde.

Het vuur ontstond vandaag iets na middernacht door nog onbekende oorzaak, meldt de brandweer. Al snel werd duidelijk dat de woning niet meer te redden viel. De spuitgasten wisten de dertien koeien in veiligheid te brengen. Rond 01.30 uur werd het sein brand meester gegeven. Niemand raakte gewond.

Pozzato: "Ik ben klaar voor de confrontatie"

Aankomend weekend wordt de Ronde van Vlaanderen verreden. Filippo Pozzato zegt in een vooruitblik op de voorjaarsklassieker dat hij ervan overtuigd is dat hij zondag Tom Boonen het vuur aan de schenen kan leggen.

In de E3 Prijs afgelopen zaterdag legde de Italiaan van het team van Katusha het nog af tegen Boonen, Cancellara en Flecha. "Ik ben klaar voor de confrontatie met de heren die me een paar dagen geleden nog te pakken namen. De uitslag en de tactiek waren er niet in de E3-Prijs, maar de benen wel. Op de Paterberg liet ik me te ver naar achter kwakken in het gedrum, zodat ik niet kon antwoorden op de versnelling van Boonen. Mijn eigen schuld. Puur op frustratie won ik nadien de sprint voor de vierde plaats," aldus Pozzato tegenover Het Nieuwsblad.

Pozzato bestrijdt dat hij een zwakke ploeg om zich heen heeft. "Ik heb een mooie ploeg, ook voor de Ronde van Vlaanderen. Vorig jaar was een geblesseerde Stijn Vandenbergh er niet bij en zocht Sergei Ivanov nog naar zijn allerbeste conditie. Als iedereen op zijn best is, zal ik zondag niet alleen zijn, wees maar gerust."

België wil boerka verbieden

In België wordt halverwege april gestemd over een verbod op boerka's. De kans is groot dat het wetsvoorstel door het parlement wordt aangenomen. Het wetsvoorstel is al goedgekeurd door een commissie van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken.

De oppositie in België was eerst tegen een verbod op boerka's, maar heeft ondertussen alle bezwaren ingetrokken. De veiligheid van de burgers staat voorop. Omdat mensen die een boerka dragen moeilijk te identificeren zijn zou de veiligheid van de burger in gevaar komen.

Ook in Frankrijk wordt gepraat over een verbod op gezichtsbedekkende kleding. Dit wetsvoorstel werd echter door de Franse Raad van State ontraden, omdat het voorstel in strijd zou zijn met de Franse Grondwet.

Coulthard: "DTM-deal is nabij"

David Coulthard probeert nog steeds voor dit seizoen een plaats in de DTM te bemachtigen. De Schotse voormalige Formule 1-coureur testte afgelopen winter meermalen in een bolide van Mercedes en is naar eigen zeggen nu dicht bij een overeenkomst met het Duitse merk.

Coulthard wil zo snel mogelijk met Mercedes Motorsport-baas Norbert Haug om tafel om de laatste plooien glad te strijken. "We zijn er dichtbij. Ik hoop voor pasen een deal gesloten te hebben," zei Coulthard in de Finse krant Turun Sanomat.

Hij dringt er in hetzelfde interview ook op aan bij Lewis Hamilton om zo snel mogelijk een nieuwe manager te nemen. "De domheid om geen vervanger aan te stellen bleek in Melbourne," zei Coulthard die hierbij op de aanhouding van Hamilton door de Australische politie doelde. "Het niet hebben van een manager is vergelijkbaar met een toptennisser die geen coach heeft. Het gaat goed als je goed speelt, maar zodra je begint te worstelen gaan mensen dit aanwijzen als een van de oorzaken."

Ueda: Ik wil Christina Hendricks

Als Yoshinori Ueda echte vrouwen in zijn game zou mogen verwerken, dan zou actrice Christina Hendricks (Mad Men) op de eerste plaats staan. Dit vertelt Ueda, producent van Dead or Alive: Paradise, in een interview met Novum Nieuws.

Naast Hendricks heeft Ueda ook een hoge pet op van schoonheden als Devon Aoki, Lucy Liu, Zhang Ziyi en de excentrieke zangeres Lady Gaga.

De meisjes in de Dead or Alive-games zijn echter niet gebaseerd op echte vrouwen. De computerpersonages lopen met hun grote boezem in sexy bikini's over het strand, en volgens velen is de obsessie voor deze dames typisch iets voor 'die vreemde Japanners'.

"Ik denk niet dat het juist is om dit fenomeen te bestempelen als puur Japans. Wij doen het hier echter wel het beste", zegt Ueda. "In de Amerikaanse cultuur betalen mannen geld om gespierde vrouwen te zien worstelen en elkaar het haar uit het hoofd te zien trekken. Daar snap ik dan weer niets van. Ik denk dat er controverse ontstaat vanwege het feit dat onze meisjes virtueel zijn. Maar voor mij maakt dat ze juist een stuk aantrekkelijker", legt Ueda uit.

Het is alleen niet juist om Dead or Alive: Paradise als seks-game te bestempelen, meent Ueda. Zo adviseert hij de PSP-game gewoon met twee handen te spelen. "Je zou immers niet willen dat je PSP op de grond valt. Dan zou het apparaat kapot kunnen gaan en kan je die schattige meisjes nooit meer zien", grapt de Japanner.

Voortvluchtige drugscrimineel alsnog opgepakt

Een Belgische crimineel die betrokken was bij de exploitatie van een xtc-laboratorium, is gisteren in Maastricht opgepakt. De man is na zijn veroordeling in 1999 op de vlucht geslagen, om de opgelegde celstraf van tien jaar te ontlopen.

De Belgische recherche ontdekte dat de 51-jarige man zich in Maastricht bevond. Daar werd hij door de Nederlandse politie gearresteerd, in afwachting van zijn uitlevering aan België.

David Reeves van Sony naar Capcom

David Reeves, de voormalige voorzitter van Sony Computer Entertainment Europe, treedt per 1 april in functie bij Capcom Entertainment Europe. Reeves zal moeten bijdragen aan de groei van de Japanse uitgever binnen Europa.

Reeves werkte 14 jaar bij Sony en heeft daar onder andere gezorgd voor de introductie en de groei van het merk Playstation. Onder Reeves zijn er kantoren geopend in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Elf maanden geleden vertrok Reeves bij Sony.

"Tijdens mijn tijd bij Sony heb ik een mooie relatie opgebouwd met Capcom. Ik heb altijd bewondering gehad voor de toewijding van het bedrijf om nieuwe, innovatieve titels op de markt te brengen. Het is daarom voor mij een groot genoegen om me bij deze organisatie te voegen en deel uit te maken van Capcoms toekomst", zegt Reeves.

Capcom wil zich meer richten op de westerse markt. Zo worden er samenwerkingen opgezet met Europese en Amerikaanse ontwikkelaars. Spellen als Dark Void en Bionic Commando hebben nog niet voor veel succes gezorgd, maar Street Fighter IV en Resident Evil 5 zijn paradepaardjes voor de Japanse uitgever.

David Reeves van Sony naar Capcom
David Reeves van Sony naar Capcom

10.000 kaarten per club voor bekerfinale

Bij de finale om de KNVB beker tussen Feyenoord en Ajax zijn er van beide clubs maximaal 10.000 supporters welkom. De overige 25.000 kaarten moeten van te voren op naam worden besteld bij de KNVB. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft dit vandaag de KNVB laten weten.

De KNVB zal vanmiddag met de gemeente Rotterdam om de tafel gaan om te onderhandelen over de voorwaarden. De bond zegt dat het lastig zal zijn om zoveel kaarten op naam te laten zetten en houdt er rekening mee dat niet alle tickets kunnen worden verkocht.

De finale is op 25 april in de Rotterdamse Kuip en begint om 14:00 uur.

Gamers laten pornosite crashen

De website GameCrush, waarop je tegen betaling met aantrekkelijke dames online kunt spelen, is door de overweldigende belangstelling compleet gecrasht. De escortservice voor Xbox Live en de PC kreeg elke vijf minuten rond de 10.000 aanvragen van hitsige gamers.

'De openbare testversie van GameCrush is wegens enorme drukte tijdelijk niet beschikbaar', aldus een verklaring op de website. 'We zijn bezig meer servers te installeren om spelers de best mogelijke PlayDate ervaring te kunnen bieden.'

Een 'PlayDate' op GameCrush kost 6,60 dollar per 10 minuten. Voor dit geld mag je een schaarsgeklede dame op de website uitzoeken die vervolgens voor de webcam een potje Halo, Gears of War of Grand Theft Auto met je gaat spelen.

GameCrush ondersteunt momenteel enkele Xbox 360- en PC-titels, maar wil haar services binnenkort ook voor het PlayStation Network, World of Warcraft en andere online game-omgevingen aanbieden.

Gamers laten pornosite crashen
Gamers laten pornosite crashen

Justitie zet 35 Irakezen uit

Een groep van 35 uitgeprocedeerde Irakezen is gisteren met een overheidsvlucht uitgezet naar Bagdad. Dat maakte het ministerie van Justitie vandaag bekend.

De uitzetting van de Irakezen volgt op de afschaffing van het zogeheten categoriale beschermingsbeleid voor centraal-Irak, waardoor asielzoekers uit dit deel van het land automatisch een verblijfsvergunning kregen. De maatregel is afgeschaft, omdat de veiligheidssituatie in het land is verbeterd.

Na de afschaffing van het categoriale beschermingsbeleid heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) alle zaken van asielzoekers uit dit deel van Irak opnieuw beoordeeld. Een deel van de asielzoekers kreeg alsnog een verblijfsvergunning, een ander deel kreeg nul op het rekest en moest alsnog terugkeren.

Aanhoudingen voor serie schoolinbraken

Drie verdachten van een reeks inbraken en insluipingen in scholen verspreid over Nederland zijn gisteren aangehouden. Hierbij werden onder meer geld, bankpasjes en sleutels buit gemaakt. Het trio heeft hier volgens het Openbaar Ministerie 120.000 euro mee verdiend. Het gaat om twaalf misdrijven tussen juli 2008 en december 2009.

In Roermond werden twee mannen van 46 en 47 jaar aangehouden. Daarnaast werd een 37-jarige vrouw uit Duitsland aangehouden op verdenking van witwassen. In Roermond en Duitsland werden twee woningen doorzocht. Er is beslag gelegd op een woning, twee auto's, een motorfiets en een paardentrailer.

De inbraken vonden onder meer plaats in Hoevelaken, Geldermalsen, Culemborg, Emmen, Oldenzaal, Almelo, Aalten, Grootebroek, Hoenderloo, Delden en Heerde. De 47-jarige man wordt ook verdacht van poging tot doodslag en diefstal met geweld bij een van de inbraken. De bovenregionale recherche sluit meer aanhoudingen niet uit.

Tientallen tips over oude moord Rotterdam

De Rotterdamse politie heeft ruim vijftig tips binnengekregen over een moord in 1990. Gisteren werd in Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak besteed en werd bekendgemaakt dat een beloning van twintigduizend euro wordt uitgeloofd voor de gouden tip. Of die is binnengekomen is nog niet bekend.

De meldingen over de zaak worden nog nagelopen. De politie kan nog niet zeggen of er bruikbare tips zijn binnengekomen, maar de grote hoeveelheid tips is volgens een woordvoerder in ieder geval positief.

In Groot-Brittannië werd eergisteren op televisie ook al aandacht besteed aan de zaak. Bij de Britse politie zijn daarna 31 tips binnengekomen. In 2001 is was daar een vergelijkbare moord. Voor zover bekend is het de eerste keer dat in twee landen tegelijk de medewerking van het publiek is gevraagd.

De zaak draait om een dode vrouw die in 1990 in de Westersingel in Rotterdam werd gevonden zonder hoofd en handen. Daardoor kon ze lang niet worden geïdentificeerd. In 2008 pas werd na DNA-onderzoek vastgesteld dat het ging om het in Amsterdam wonende Amerikaanse ex-fotomodel Melissa Halstead.

Een onderzoeksteam van de politie dat zich bezighoudt met oude onopgeloste zaken ontdekte een link met een zaak in Engeland, waarbij in 2001 in een zijkanaal van de Theems de Britse prostituée Paula Fields werd gevonden. Ook bij haar waren haar handen en hoofd verwijderd.

Het Amerikaanse slachtoffer zou eerder in Londen en daarna in Amsterdam een gewelddadige relatie hebben gehad met een zekere John. Deze timmerman met een opvallende rode baard zou eind jaren tachtig en begin jaren negentig in Amsterdam in een houtzagerij hebben gewerkt. De politie is op zoek naar deze man.

Miyamoto: 2010 mooi jaar voor Nintendo-fans

Shigeru Miyamoto noemt 2010 alvast een geweldig jaar voor de hardcore Nintendo-fan. Met een nieuwe Zelda, Pikmin en Mario Galaxy voor de Wii is er volgens de gamelegende genoeg om naar uit te kijken.

"Dit wordt een geweldig jaar voor de hardcore fan", begint de gevierde bedenker van Mario Bros. en de Nintendo Wii, Miyamoto, tegenover computerandvideogames. "We brengen veel software uit met veel actie, zoals Mario Galaxy 2. Deze titel zit niet alleen boordevol actie, maar weet die ook nog op een unieke manier te brengen."

De nieuwe Mario-game is volgens Miyamoto nog maar het begin. "Ik heb zelf niet aan Metroid Other M gewerkt, maar die komt er aan. Daarnaast zijn we met een nieuwe Zelda bezig en mag je ook een nieuwe Pikmin-game verwachten. Ik hoop dat deze titels hardcore gamers de komende tijd weer enthousiast weten te krijgen."

Miyamoto: 2010 mooi jaar voor Nintendo-fans
Miyamoto: 2010 mooi jaar voor Nintendo-fans

Van Gaal rekent weer op Robben

Trainer Louis van Gaal gaat er vanuit dat hij zaterdag in de wedstrijd van Bayern München tegen Schalke 04 weer kan beschikken over Arjen Robben. De Nederlandse international ontbrak gisteren met een kuitblessure in het Champions League-duel met Manchester United.

"Ik denk dat het voor Robben geen probleem is om zaterdag te spelen", aldus Van Gaal. Ook voorzitter Karl-Heinz Rummenigge is positief. "Ik ben optimistisch dat Arjen zaterdag kan spelen en ook Bastian Schweinsteiger is er dan weer bij. We kunnen hopelijk in onze beste bezetting aantreden."

15 jaar cel geëist voor 1,7 gram wiet

De Indonesische autoriteiten eisen vijftien jaar gevangenisstraf voor een Australische man bij wie 1,7 gram marihuana werd aangetroffen. Dat is vandaag bekendgemaakt.

In december vond de Indonesische douane de drugs in de koffer van de 48-jarige Robert Paul McJannett, die onderweg was naar Bali voor vakantie.

Openbaar aanklager Nyoman Sucitrawan vertelde journalisten vandaag dat McJannett onder de strenge narcoticawetgeving van het land wordt aangeklaagd, maar dat de doodstraf niet zal worden geëist omdat de hoeveelheid drugs relatief klein was.

De advocaat van McJannett zegt dat zijn cliënt de aantijgingen toegeeft, maar stelt dat de marihuana voor medicinaal gebruik was.

Australiër wellicht 15 jaar cel voor 1,7 gram wiet
Australiër wellicht 15 jaar cel in voor 1,7 gram wiet (Foto: Novum)

Toerist valt in actieve vulkaan op Bali

Een Zweedse toerist is vandaag overleden na in de krater van een vulkaan op het Indonesische eiland Bali te zijn gevallen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De 25-jarige Zweed maakte met twee vrienden een wandeltocht langs de rand van de krater van de Gunung Batur toe hij naar beneden viel. De politie denkt dat de man op slag dood was.

Sinds 1840 is de Gunung Batur 26 keer uitgebarsten en er komt regelmatig stoom uit de krater. De laatste keer dat de vulkaan uitbarstte was in 2000. Volgens politiecommandant Made Oka is de route die de toeristen namen veilig en komen ongelukken zelden voor.

Cavendish niet in Ronde van Italië

Mark Cavendish doet dit jaar niet mee aan de Ronde van Italië. Zijn ploeg Columbia maakte dat vandaag bekend. De Britse sprinter won in 2009 nog vier etappes in de Giro, maar rijdt nu in mei de Ronde van Californië.

"We denken dat de Ronde van Californië meer geschikt is in de aanloop naar de Tour de France. In juli moet hij op zijn best zijn", aldus manager Bob Stapleton. Cavendish behaalde vorige week in de Ronde van Catalonië zijn eerste zege van het seizoen. Hij verliet de wedstrijd echter voortijdig met griep.

De Ronde van Californië staat van 16 tot en met 23 mei op het programma; de Giro begint een week eerder.

Schuitema: "Geen adviseursrol Van Raaij"

Gisteren kon je op FOK!sport lezen dat Harry van Raaij als adviseur zou terugkeren bij PSV. Vandaag zijn we weer een dag verder en geeft Frits Schuitema, voorzitter van de Raad van Commissarissen bij PSV, alweer aan dat er geen sprake is van een adviseursrol bij PSV.

"Daar is geen behoefte aan. We hebben binnen de club meer dan voldoende capabele personen met een duidelijke mening," aldus Schuitema tegenover het AD. Eerder dit jaar stapte oud-voorzitter Van Raaij uit het stichtingsbestuur van PSV na een meningsverschil met Schuitema en leverde vervolgens forse kritiek op de voorzitter van de RvC. Onlangs voerde Van Raaij gesprekken met de nieuwe algemeen directeur bij PSV, Tiny Sanders. 

"Het is logisch dat Sanders praat met mannen als Van Raaij en Guus Hiddink, die een belangrijke rol hebben vertolkt bij PSV," aldus Schuitema. "Maar ik was totaal verrast door de publicaties over een mogelijke adiviseursrol voor Van Raaij. Daar is binnen de directie en de Raad van Commissarissen niet over gesproken."

Brembo wijst kritiek op remfalen bij Vettel af

De uitvalbeurt van Red Bull-coureur Sebastian Vettel in de Grand Prix van Australië was volgens de eerste verhalen te wijten aan een falende linker voorrem. Remmenfabrikant Brembo kreeg veel kritiek over zich heen en is het hier niet mee eens, omdat het defect elders zat.

Vettel leidde de race totdat hij in de 26e ronde door een defect in de grindbak belandde en op moest geven. "Brembo wordt onterecht aangewezen als schuldige voor de uitvalbeurt van Vettel, er was niks mis met de remmen. Het team heeft bevestigd dat de reden schuilt in het wegvallen van de koppeling tussen de as en het wiel," zo meldt het bedrijf in een verklaring.

"Onderzoek heeft aan het licht gebracht dat de wielmoer op juiste wijze was bevestigd tijdens een pitstop, waardoor de oorzaak dus ergens anders in moet schuilen. Red Bull bekijkt verschillende oplossingen om herhaling te voorkomen." Hiermee wordt de eerdere aanname dat bij de pitstop het wiel niet goed bevestigd was ook ontkracht.

Oranje blijft derde op wereldranglijst

Op de nieuwste editie van de FIFA-wereldranglijst, die vandaag bekend werd gemaakt, is ons land op de derde plaats blijven staan. Spanje gaat nog steeds aan de leiding voor Brazilië.

Portugal steeg twee plaatsen en is nu de nummer vier van de wereld. Van de tegenstanders van Oranje in de groepsfase van het WK voetbal komende zomer in Zuid-Afrika steeg Japan een plaats en is nu de nummer 46. Denemarken staat 33e en Kameroen bleef op de twintigste plaats staan.

FIFA wereldranglijst

# Land Punten
1 Spanje 1.602
2 Brazilië 1.589
3 Nederland 1.261
4 Portugal 1.214
5 Italië 1.183
6 Duitsland 1.157
7 Engeland 1.120
8 Frankrijk 1.077
9 Argentinië 1.075
10 Kroatië 1.051

Vijftien mille voor gouden tip moord Franeker

Justitie in Leeuwarden looft vijftienduizend euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van de dader of daders van de moord op de 69-jarige Pietje Bouma uit Franeker. Het Openbaar Ministerie hoopt hiermee een extra impuls aan het onderzoek te geven, zo laat het vandaag weten. Veertig rechercheurs werken aan de zaak.

Het slachtoffer werd zondagochtend 14 maart dood gevonden in haar woning in Franeker. Ze is door messteken om het leven gekomen. Een beroving ligt niet voor de hand, aangezien niets wordt vermist uit de aanleunwoning van Bouma. Ze was vermoedelijk op 13 maart omgebracht. Over het motief is nog niets bekend.

Ruime steun voor rekeningrijden in ANWB-peiling

Een ruime meerderheid van de deelnemers aan de ANWB-peiling over de kilometerheffing is voorstander van een vorm van rekeningrijden. Van de 440 duizend leden en niet-leden die de enquête invulden, gaat 68 procent akkoord met de vervanging van de wegenbelasting door een gebruiksafhankelijke heffing.

De deelnemers hoefden geen ja of nee te zeggen, maar kregen verschillende stellingen voorgelegd. Daaruit bleek onder meer dat de meeste mensen het redelijk vinden als voor een schonere auto minder hoeft te worden betaald.

Het kastje in de auto dat het gebruik bijhoudt, wordt echter afgewezen. Dat geldt ook voor een apart spitstarief, dat volgens leden onrechtvaardig en ineffectief is omdat automobilisten vaak geen keus zeggen te hebben voor het rijden in de spits.

De enquête was al snel beladen omdat verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) aangaf de aanbevelingen van de ANWB-leden over te nemen. De minister werd onder meer verweten ondemocratisch te handelen door alleen te luisteren naar de ANWB-leden en de Tweede Kamer buitenspel te zetten. Later slikte Eurlings zijn woorden deels in. De ANWB stelde de enquête ook open voor niet-leden.

De ANWB noemt de uitkomsten van de peiling zeer waardevol, ondanks dat de kilometerheffing onzeker is sinds de val van het kabinet. De politici die zich er na de verkiezingen over gaan buigen, kunnen er volgens de belangenvereniging hun voordeel mee doen.

Van 't Schip haalt Australisch international

Melbourne Heart, de club van trainer Johnny van 't Schip heeft de Australisch international Simon Colosimo weten te contracteren. De formatie van de Nederlandse coach maakte dat eerder vandaag bekend. 

De 31-jarige Colosimo komt bij FC Seoul vandaan. Van 't Schip is zeer te spreken over zijn nieuwe aanwinst. "Simon heeft prima technische kwaliteiten en zal een goede versterking zijn voor de verdediging." De trainer heeft ook aangegeven medewerking te verlenen om als international met Australië naar het WK te kunnen. "Hij mag ook tijd doorbrengen in het buitenland als dat voor het WK nodig is."

Meer soa's onder Amsterdamse hetero's

Het aantal gevallen van chlamydia en gonorroe onder Amsterdamse hetero's is vorig jaar sterk gestegen. Ten opzichte van een jaar eerder steeg het aantal heteroseksuele mannen met gonorroe met tachtig procent naar 702. Dat meldt GGD Amsterdam vandaag.

Onder Amsterdammers was het percentage mensen met chlamydia de afgelopen vijf jaar nog nooit zo hoog. Bij 3120 mensen, twaalf procent van de consulten, werd de seksueel overdraagbare aandoening geconstateerd. Onder vrouwen nam het aantal gevallen met vier procent toe, onder heteroseksuele mannen met zestien procent. Onder homoseksuele mannen nam het aantal gevallen van de seksueel overdraagbare aandoening met negentien procent af.

Bij homo's werden ook andere soa's minder waargenomen. Volgens de GGD komt dit door de speciale spreekuren die de soa-poli heeft voor homomannen.

Gisteren meldde expertisecentrum Soa Aids Nederland dat een op de tien jongeren die genezen van chlamydia binnen een jaar een nieuwe soa heeft.

Ook opruiming bij sc Heerenveen

Ook sc Heerenveen is bezig aan een opruiming in zijn selectie. Na dit seizoen neemt de club uit het Abe Lenstra Stadion afscheid van elf spelers.

De verbintenissen van Gerald Sibon, Paulo Henrique, Michael Dingsdag, Henrico Drost, Arnór Smarason, Sofian Akouli, Cecilio Lopez, Arjen Bergsma, Hassan Bai Kamara, Michael Poldervaart en Agil Etemadi worden niet verlengd. Daarnaast moet Heerenveen nog een beslissing nemen over de toekomst van doelverdedigers Henk Timmer (tijdelijk contract) en de van FC Brno gehuurde Martin Lejsal.

De aan FC Emmen verhuurde spelers Xander Houtkoop en Harmen Zeinstra mogen in Friesland blijven.

Veendam vraagt surseance van betaling aan

Voetbalclub BV Veendam heeft bekendgemaakt vandaag voorlopige surseance van betaling aan te vragen. Aanleiding hiervoor is dat de club geen overeenstemming met sponsor Jans Norder heeft weten te bereiken over de betaling van achterstallige sponsorgelden. Hierdoor zit de club nu in de financiële problemen.

Eerder dit jaar spande Veendam een proces tegen sponsor Norder aan waarin een bedrag van 1,3 miljoen euro werd geëist. De rechter wilde zover niet gaan, maar wees de ploeg uit de Jupiler League een vergoeding 750.000 euro toe. Ondanks intensieve onderhandelingen is Norder niet met het geld over de brug gekomen. Afgelopen vrijdag zou een akkoord worden getekend tussen Norder enerzijds en de sponsoren Sanders en Gjaltema, die de club hebben overgenomen, anderzijds, maar een handtekening bleef uit. Hierdoor lijkt het sluiten van het boek genaamd profvoetbal op de Langeleegte erg dichtbij te zijn.

Dief betrapt op het stelen van een game in ontwikkeling op PAX East

PAX East is één van de grote gameconventies georganiseerd door de mannen achter Penny Arcade. Deze gasten hebben het ondertussen zover geschopt dat ze het niet meer redden met een enkele conventie en hebben daarvoor meerdere conventies verspreid over verschillende locaties op verschillende momenten in het jaar.

Een deelnemer van de conventie heeft geprobeerd “Breach”, een spel in ontwikkeling door Atomic Games voor Xbox Live Arcade te stelen. Hij verbond zijn laptop met een Xbox waarop een niet-complete versie van het spel stond, die gebruikt werd om te laten zien hoe ver de ontwikkeling van de game gevorderd was. Hij werd betrapt en is dan ook opgepakt. Zijn Xbox360, PSP, DS en XMP3 zijn in beslag genomen, omdat hij daar illegale aanpassingen aan had gedaan. Verder heeft hij vier uur in de cel doorgebracht.

Later werd bekend dat de verdachte (Justin D. May) niet is komen opdagen toen hij voor moest komen. De slimmerd was wel even te vinden op Xbox Live toen hij een potje Modern Warfare 2 speelde. Toen contact met hem werd gemaakt ging hij offline. Als de jongen alsnog wordt gevonden en veroordeeld kan hem een vrij forse boete en mogelijk een gevangenisstraf van maximaal van vijf jaar te wachten staan.

Mogelijk puntenaftrek voor Telstar

Het voortbestaan van voetbalclub Telstar lijkt in gevaar te komen nu de licentiecommissie van de KNVB dreigt met aftrek van drie punten. Reden hiervoor is dat de Jupiler League-ploeg uit Velsen aan het einde van het seizoen 2008-2009 de financiën niet op orde hadden. Telstar gaat in beroep tegen de straf.

Mocht de club van trainer Marcel Bout het beroep verliezen, dan is de ploeg de drie punten definitief kwijt en zakt Telstar naar de laatste plaats in de Jupiler League, nog onder FC Oss. Na dit seizoen zal de nummer laatst uit de competitie degraderen naar de nieuw opgerichte topcompetitie.

Ziekteverzuim hoger door Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep heeft eind vorig jaar gezorgd voor een hoger ziekteverzuim. Na een daling in het laatste kwartaal van 2008 steeg het ziekteverzuim vorig jaar naar 4,6 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.

Economische teruggang zorgt meestal voor een daling van het verzuim, maar vermoedelijk door de griep is de daling omgebogen in een stijging. Het verzuim is nu weer terug op het niveau van 2006 en 2007.

Het ziekteverzuim steeg vooral in de bouw en in de industrie. In beide branches was het verzuimpercentage 0,3 procent hoger. Ook in de commerciële sector, met name bij financiële instellingen en in de zakelijke dienstverlening, steeg het ziekteverzuim. In de niet-commerciële sector bleef het verzuim gelijk.

Als seizoensinvloeden worden meegerekend is het verzuim al vijf jaar vrijwel gelijk. Over heel 2009 was het ziekteverzuim gelijk aan dat van 2008, namelijk 4,3 procent.

DVD: Halloween II

Michael Myers is terug. Na een 'killing spree' van welgeteld 9 films en een body count van 85 mensen (plus nog enkele dieren) is het tijd voor de gemaskerde moordenaar om de count omhoog te schroeven. Dit doet hij in Halloween II, het vervolg op de remake van Rob Zombie's Halloween. Eerlijk is eerlijk, eerste remake/revisie was geen hoogtepunt in de filmgeschiedenis en in mijn ogen al helemaal geen 'Halloween'-titel waardig. Hoe weet Rob Zombie dit tweede deel in te vullen?

Bezorgde katholieken schrijven open brief

"Wij schamen ons diep voor de schanddaden die door medekatholieken in het ambt anderen zijn aangedaan. Wij delen de pijn van de slachtoffers van seksueel misbruik en zijn blij met de excuses die zijn aangeboden."

Met die woorden hebben ruim honderd katholieken een open brief ondertekend waarin ze hun zorgen uiten over het seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Dat hebben de initiatiefnemers van de 'zorgbrief', wetenschapper Eric van den Berg en cultuurtheoloog Frank Bosman, vandaag laten weten.

Onder de ondertekenaars zijn enkele prominente katholieken zoals theoloog Erik Borgman en hoofdredacteur Ed Arons van Katholiek Nieuwsblad. Ook tal van priesters, rooms-katholieke theologen en katholieke ondernemers ondertekenden de brief.

Overheidstekort 5,3 procent in 2009

Het tekort van de Nederlandse overheid is vorig jaar uitgekomen op 5,3 procent van het bruto binnenlands product, de som van alle geproduceerde goederen en diensten in Nederland. In totaal gaf de overheid 30,2 miljard meer uit dan ze aan inkomsten had. Dit komt neer op bijna 2000 euro per Nederlander, zo blijkt uit eerste ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De overheid zag de staatsschuld met 2,7 procentpunt oplopen tot 60,9 procent van het bbp. Zowel het overheidstekort als de staatsschuld overschreed de Europese normen, aldus het CBS vandaag.

FARC laat Colombiaan na 12 jaar vrij

Een Colombiaanse soldaat die meer dan twaalf jaar werd gegijzeld door de rebellengroepering FARC is gisteren vrijgelaten. Hiermee komt er ook een eind aan de tocht van zijn vader, die behangen met ketenen het land doorkruiste om de eis voor de vrijlating van zijn zoon kracht bij te zetten.

Sergeant Pablo Emilio Moncayo werd in december 1997 op 19-jarige leeftijd gevangengenomen en was een van de langst gegijzelden van de FARC. De rebellen houden nog zeker twintig politiemannen en soldaten en bijna dertig burgers vast, zo zegt de Colombiaanse organisatie voor persoonlijke vrijheid.

OK's Winterswijk dicht om lieveheersbeestjes

Opnieuw zijn vier van de vijf operatiekamers van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk gesloten. Net als vorig jaar rond deze tijd zijn er op een van de kantoren bij het ok-complex lieveheersbeestjes aangetroffen. Het ziekenhuis wilde geen enkel risico nemen en besloot daarom gisteren om vier van de vijf OK's te sluiten.

Patiënten hebben volgens een woordvoerder van het ziekenhuis geen gevaar gelopen. Er is geen lieveheersbeestje in een ok aangetroffen. Het moet onmogelijk zijn voor insecten om de ok's in te komen. Door een drukverschil met de rest van het ziekenhuis kunnen ze niet naar binnen vliegen. Ook 'indringers' via kleren zijn onwaarschijnlijk, omdat die worden gecontroleerd.

Operaties worden uitgesteld of verplaatst naar ziekenhuizen in de regio. Naar verwachting kan er vanaf volgende week weer geopereerd worden.

Van Gaal lovend over Ribéry

Franck Ribéry was gisteravond een constante plaag voor de defensie van Manchester United. De Fransman trof onder meer doel vanuit een vrije trap. Na afloop was coach Louis van Gaal vol lof over één van zijn sterspelers.

De 2-1 zege biedt Bayern een aardige uitgangspositie voor de return van volgende week woensdag in Manchester. Na afloop werd Van Gaal gevraagd naar het optreden van Ribéry. "Het was ongelooflijk wat Ribéry liet zien. Hij heeft nog niet veel gespeeld en opeens moet hij op het allerhoogste niveau aan het werk. Ik heb er aan gedacht om hem op de bank te zetten, omdat hij met veel blessures te maken heeft gehad."

Wellicht kan de Fransman samen met Arjen Robben, wanneer ook hij volledig fit is, de defensie van United volgende week ook op Old Trafford pijnigen.

Squasher Anjema nu elfde van de wereld

Laurens Jan Anjema mag zich vanaf vandaag de nummer elf van de wereld noemen. Dat maakte de Professional Squash Association (PSA) vandaag bekend in een persbericht. Vorige maand stond de Nederlander nog vijftiende op de mondiale ranglijst.

De 27-jarige Hagenaar dankt zijn stijging aan zijn goede resultaten tijdens drie opeenvolgende toernooien in de maand maart in Canada. De linkshandige Anjema won twee toernooien (Montreal en Winnipeg) en bereikte de halve finale in het derde toernooi in Calgary. In februari was hij ook al voor de vijfde keer Nederlands kampioen geworden. Van de vijftien officiële wedstrijden die Anjema dit jaar speelde, won hij er maar liefst veertien.

De kopman van de nationale ploeg, die eind april afreist naar Aix en Provence (Frankrijk) voor het EK voor landenteams, heeft in de top-100 voor het eerst gezelschap gekregen van Piedro Schweertman. De 26-jarige squasher was in maart de sterkste tijdens de Q-sourcing Squash Trophy 2010 in Barendrecht en won daarmee voor de tweede keer in zijn carrière een toernooi op de PSA World Tour. Door zijn zege kwam Schweertman met stip de top-100 binnen. Hij staat nu drieënnegentigste.

Ook Dylan Bennett behoort nog steeds tot de beste honderd squashers op deze aardbol. Hij is de nummer tweeënzeventig van de wereld. De 25-jarige Eindhovenaar won afgelopen maand eveneens een proftoernooi. In Geneve was hij de sterkste tijdens de open kampioenschappen van Zwitserland. Het was de vijfde proftitel voor Bennett in zijn loopbaan en al weer de derde in de laatste zes maanden.

De wereldranglijst wordt overigens voor de vierde opeenvolgende maand aangevoerd door de Egyptenaar Ramy Ashour. De Engelsman Nick Matthew is de nummer twee van de wereld, voor wereldkampioen Amr Shabana en Karim Darwish (beiden Egypte).

Mourinho: "Houd niet van het Italiaanse voetbal"

Voor gepeperde uitspraken moet je bij José Mourinho zijn. De oefenmeester van Internazionale stak zijn mening over het Italiaanse voetbal tijdens de persconferentie niet onder stoelen of banken.

Internazionale treft vanavond CSKA Moskou in de Champions League. Voorafgaand aan dat duel ging Mourinho in op het Italiaanse voetbal en zijn tijd bij Internazionale. "Ik houd niet van het Italiaanse voetbal en het Italiaanse voetbal niet van mij", reageerde de Portugese oefenmeester. "Ik ben gelukkig bij Inter, maar niet in Italië. Ik spreek altijd met mijn hart. Zou ik echter met mijn hart over de Serie A spreken, dan hangt er een schorsing boven mijn hoofd."

Mourinho ligt dit seizoen in de clinch met zowel de Italiaanse pers als de voetbalbond. Uitspraken in de media en het uitschelden van een journalist leverde hem al boetes op.

Federer: "Het was een zware wedstrijd"

Roger Federer werd eerder vandaag uitgeschakeld bij het ATP-toernooi in Miami. Tomas Berdych versloeg de Zwitser, die twee weken geleden in Indian Wells ook al vroegtijdig werd uitgeschakeld.

Federer kreeg tegen Berdych genoeg kansen maar hij slaagde er niet in om deze ook te benutten. Van de twaalf breakpunten die hij kreeg wist hij er maar twee te benutten. "Het was een zware wedstrijd," zei Federer na afloop. "Het is geen geheim dat ik het hier in de States de afgelopen wedstrijden zwaar heb gehad. Het is teleurstellend. Ik heb gevochten, maar ik moet gaan analyseren wat er met mijn spel aan de hand is. Misschien heeft de longinfectie in februari ook meer van me gevergd dan ik dacht."

Federer vroegtijdig uitgeschakeld in Miami © Novum/AP

'Verkoop Bouwfonds aan ABN Amro doorgestoken kaart'

ABN Amro was bij de overname van Bouwfonds der Nederlandse Gemeenten op de hoogte van het bod dat ING al had gedaan. Dat meldt de Volkskrant vandaag. De krant meldt dat Bouwfonds vertrouwelijke documenten, met daarin het bod van ING, aan toenmalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink heeft gelekt, voor die in 2000 Bouwfonds overnam.

Achter het lekken van het ING-bod zou Cees H. zitten, die tot 2001 de topman van Bouwfonds was. H. is een van de hoofdverdachten in de omvangrijke zaak-Klimop naar fraude in de bouwwereld. Hij zou zijn vastgoeddirecteur Jan van V. de geheime notie over het overnamebod van ING hebben laten afleveren bij Groenink. Hierin stond onder meer dat ING van plan was 1,25 miljard euro te bieden.

Twee weken later nam ABN Amro Bouwfonds over, overigens voor een kleine 35 miljoen euro minder dan het bod van ING. ABN Amro zou in de zes jaar daarna 2,5 miljard euro hebben verdiend aan Bouwfonds. Door de deal liepen gemeenten, de aandeelhouders van Bouwfonds, tientallen miljoenen mis, meldt de Volkskrant.

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat de betrokkenen bij deze deal gerechtelijk vervolgd worden voor oplichting. "De mensen en de gemeenten zijn bestolen, onder het mom van het neoliberalisme", vindt Van Gerven. "Het is diefstal van de samenleving."

Hoogbejaarde vrouw overlijdt bij verkeersongeluk

Bij een verkeersongeluk in Nieuwerkerk aan den IJssel is gisteren een 80-jarige vrouw overleden. De vrouw uit Capelle aan den IJssel botste rond 13.50 uur frontaal op een vrachtwagen op de Schielandweg. Ze overleed in de loop van de middag aan haar verwondingen, meldt de politie.

Door nog onduidelijke reden kwam de hoogbejaarde vrouw op de verkeerde weghelft terecht. Daar reed ze frontaal op de tegemoetkomende truck. De vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd, de vrouw overleed in het ziekenhuis.

Zelfstandige verdwijnt uit straatbeeld

Zelfstandige winkeliers verdwijnen in Nederland steeds meer uit de belangrijkste winkelstraten. In Utrecht en Leeuwarden gaat het op de zogeheten A1-locaties al om minder dan 1 procent van de winkelmeters. Dat blijkt uit een onderzoek van Locatus in opdracht van vastgoedbedrijf Corio.

Het rapport wordt vanmiddag aangeboden aan burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht. "Om internet het hoofd te bieden, moeten we nu ingrijpen", aldus bestuursvoorzitter John van Haaren van Corio Nederland. "De zelfstandige winkels zijn toch vooral het verschil tussen internet en winkelcentra." Hij pleit ervoor de huurwetgeving aan te passen, zodat de zelfstandige ondernemer meer mogelijkheden krijgt.

Volgens het onderzoek zullen zelfstandigen bij ongewijzigd beleid in 2022 volledig zijn verdwenen op A-locaties. Uit het onderzoek blijkt verder dat in Nederland de zelfstandigen meer uit het straatbeeld zijn verdwenen dan in andere West-Europese landen. Zo is in heel Nederland 65 procent van de winkels zelfstandig. In België en Luxemburg gaat het om respectievelijk 82 procent en 86 procent.

"In Nederland is er een enorme ketenvorming", aldus Van Haaren. "Als je dan gaat uitzoeken hoe dat komt, zie je dat het heel diep in de wetgeving zit." De mogelijkheden om de zelfstandige winkeliers in de centra te houden zijn volgens hem beperkt. Sinds de jaren zestig is het mogelijk dat huurders hun huurcontract doorverkopen, zonder vereiste toestemming van de verhuurder.

"We krijgen daarvoor om de week een verzoek", aldus Van Haaren. Doordat winkeliers zich kunnen laten uitkopen is er volgens hem nauwelijks grip op de samenstelling van het winkelaanbod. Van Haaren denkt dat een aanpassing van de wet ervoor kan zorgen dat er weer voldoende afwisseling komt. "We hebben hetzelfde belang als de consument", aldus Van Haaren. "We willen betere winkelcentra."

Atteveld: "Viertal beloofde me weg te krijgen"

De soap rondom voormalig ADO Den Haag-trainer Raymond Atteveld lijkt ten einde. Leek Atteveld eerst te mogen blijven, gisteren werd alsnog de knoop doorgehakt om de samenwerking per direct te stoppen.

De oud-voetballer zelf heeft het gevoel dat er een dolk in zijn rug gestoken is. Na het duel tegen NAC Breda (3-0 verlies) van afgelopen vrijdag, zouden vier spelers het ADO-publiek beloofd hebben Atteveld eruit te werken. "Het is onvoorstelbaar dat je het ene moment waterdichte afspraken hebt gemaakt en het volgende ogenblik links en rechts wordt ingehaald door vier spelers, die de supporters na de wedstrijd tegen NAC al hadden beloofd dat ze me wel weg zouden krijgen", reageerde de oefenmeester verbolgen in De Telegraaf.

"Als je in de positie zit, waarin we met ADO Den Haag zitten, moet je gewoon keihard werken en niet voortdurend de kantjes eraf lopen", vervolgt hij. "Vervolgens zeggen ze wel doodleuk dat ze zo begaan zijn met de club. Ze kunnen nu laten zien dat ze ADO in de Eredivisie kunnen houden."

ADO is in een felle degradatiestrijd verwikkeld en de spelersgroep zag het grotendeels niet meer zitten in Atteveld. Dinsdag werd uiteindelijk de knoop doorgehakt om de oefenmeester alsnog op non-actief te zetten.

Ferguson wel te spreken over Van der Sar

Manchester United verloor gisteren in de slofase met 2-1 van Bayern München in de Champions League. De coach van de Mancunians, sir Alex Ferguson, baalde na afloop.

"We kregen in de persoon van Rooney uitstekende kansen om het duel te beslissen", aldus Ferguson die zijn ploeg in de allerlaatste seconde alsnog onderuit zag gaan. "We scoorden vroeg, maar we begonnen niet goed. Mijn grootste teleurstelling was dat we telkens de bal te vroeg verspeelden."

Ferguson was wel te spreken over doelman Edwin van der Sar. "Hij maakte keer op keer fantastische reddingen en hield ons zo in de wedstrijd." 

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een raar besluit van De Gelderlander.

Vandaag verschijnt ‘ie voor de rechter: de Marokkaanse jongen, die de redactie van De Gelderlander bedreigde omdat hij niet wilde dat een interview met zijn moeder en zijn zus zou worden gepubliceerd. Het gaat hier om de familie van een jongen, die na een mislukte overval op een hotel, op de vlucht voor de politie, op een zebrapad een man doodreed. Ik hoop dat ook deze bedreiger zeer langdurig achter de tralies verdwijnt, want het belemmeren van de journalistiek tast de fundamentele waarden van onze rechtsstaat aan.

Maar ook de argumentatie van de krant om het interview niet te plaatsen is raar:

Bomaanslagen in Russische Kaukasus

Bij twee bomaanslagen in de Russische plaats Kizljar zijn vandaag negen mensen gedood en zeven gewond geraakt. De politie vermoedt dat zeker een van de aanslagen is gepleegd door een dader die zichzelf opblies. Onder de doden zijn twee politieagenten.

De aanslagen waren twee dagen na de bloedige zelfmoordaanslagen in de hoofdstad Moskou die de autoriteiten in verband brengen met de onrust in de noordelijke Kaukasus. Kizljar ligt circa 1400 kilometer ten zuidoosten van Moskou, in de autonome republiek Dagestan aan de voet van de Kaukasus en aan de grens met Tsjetsjenië.

VEH gaat draagvlak HRA peilen

Eerder deed de ANWB het al, nu gaat de Vereniging Eigen Huis (VEH) het kunstje herhalen. De vereniging voor huizenbezitters gaat namelijk een peiling uitvoeren om het draagvlak van de hypotheekrenteaftrek (HRA) in kaart te brengen.

De HRA is in aanloop van de verkiezingen van 9 juni door meerdere partijen al op de agenda gezet. Zo willen het CDA en de PVV niets veranderen aan de huidige situatie, terwijl de meeste andere partijen toch paal en perk willen stellen aan de gekscherend genoemde 'villasubsidie'. Derhalve zal de HRA een grote rol gaan spelen in de aankomende verkiezingen.

De peiling is bedoeld om meer inzicht te krijgen in wat men vindt van de HRA en of deze afgeschaft dient te worden. Net als de ANWB peiling, kunnen zowel leden als niet-leden van de VEH aan de peiling meedoen. Hoewel een eerder onderzoek al uitwees dat een meerderheid in Nederland voor inperking van de HRA is, blijft VEH voorlopig stug volhouden in haar standpunt van behoud van de status quo.

VEH zal de peiling laten lopen tot 26 april. Het plan is om de resultaten medio mei bekend te maken. De vereniging hoop dat zo'n zeventigduizend mensen de peiling in zullen vullen. Op dit moment heeft de VEH een ledenbestand van ongeveer zevenhonderdduizend mensen.

Jordanië gaat kernreactor bouwen

Jordanië heeft een overeenkomst gesloten met een Zuid-Koreaans consortium over de bouw van de eerste nucleaire onderzoeksreactor in het koninkrijk. Met de deal is zo'n 130 miljoen dollar gemoeid. Dat heeft het persbureau Petra gisteren gemeld.

Het consortium, geleid door het Koreaanse onderzoeksinstituut voor atoomenergie en bouwbedrijf Daewoo, gaat een reactor van vijf megawatt bouwen, evenals een faciliteit voor de vervaardiging van radioactieve isotopen en een nucleair opleidingscentrum.

De reactor moet over vijf jaar gereed zijn, in 2017 moet een kerncentrale volgen. De bouw gaat later dit jaar van start nabij de noordelijke stad Irbid.

In samenwerking met de Verenigde Staten ontwikkelt Jordanië een atoomprogramma voor vreedzame doeleinden. De alternatieve energiebron is nodig voor het genereren van elektriciteit en het ontzouten van water.

Bulgaarse minister neemt ontslag na corruptie

De Bulgaarse minister van volksgezondheid, Bozhidar Nanev, heeft gisteren zijn ontslag ingediend enkele uren nadat hij was aangeklaagd wegens corruptie. Nanev zou zijn plicht hebben verzaakt door in december ongunstige overeenkomsten af te sluiten voor de aankoop van Tamiflu, een virusremmend middel tegen de Mexicaanse griep.

Openbaar aanklager Margarita Nemska zei dat de overeenkomsten die Nanev sloot de Bulgaarse staat ongeveer 1,3 miljoen euro hebben gekost. Nanev ontkende schuldig te zijn aan corruptie. Als hij veroordeeld wordt kan hij tot tien jaar celstraf krijgen. Nanev is de eerste zittende minister die aangeklaagd wordt voor corruptie.

Bedreiger journalist voor rechter

De 18-jarige jongen die in februari een journalist van dagblad De Gelderlander met de dood bedreigde in verband met publicatie van een interview moet vandaag in Arnhem voor de rechtbank verschijnen.

De verdachte Nijmegenaar is de broer van een van de verdachten die een voetganger zouden hebben doodgereden in de stad. De Gelderlander wilde een interview met familieleden van een van de verdachten publiceren, maar dat bleek tegen de zin van de Nijmegenaar te zijn.

De Gelderlander besloot naar aanleiding van de bedreiging het interview met de moeder en de zus van deze verdachte van het fatale scooterongeval niet te plaatsen. De vrouwen trokken hun medewerking ook in. "Het is in hun belang dat we niet publiceren", verklaarde hoofdredacteur Kees Pijnappels in februari het besluit om het stuk niet te publiceren.

Justitie beschuldigt de twee jongens die op 15 januari in Nijmegen de voetganger zouden hebben doodgereden van doodslag. Het tweetal zou daarna in het ziekenhuis medisch personeel hebben bedreigd. De broer die vandaag voor de rechter verschijnt, kwam op 5 februari naar de redactie van De Gelderlander om te eisen dat het stuk niet geplaatst zou worden, waarbij hij zijn bedreigingen uitte.

Glasgow Rangers krijgt flinke draai om de oren

Glasgow Rangers heeft gisteren de competitiewedstrijd uit tegen St. Johnstone verloren. The Gers incasseerden niet minder dan vier tegentreffers.

De thuisploeg wist binnen een kwartier al een 2-0 voorsprong tegen de topploeg uit Glasgow neer te zetten. Cillian Sheridan en Chris Millar waren degenen die scoorden. Sasa Papac wist vervolgens voor een aansluitingstreffer te zorgen, maar nog voor de rust was het Liam Craig die de vierde goal van de wedstrijd voor zijn rekening nam en de 3-1 op het scorebord zette.

Elf minuten voor het einde van de wedstrijd gooide Murray Davidson nog wat meer zout in de wonden van de koploper in de Schotse competitie door de eindstand op 4-1 te zetten.

Linkdump Woensdag

De submit was weer overvol, daarom de hoogste tijd om jullie weer eens te verblijden met allerlei moois wat wij tegenkwamen:

* Voor de fans van Star Trek TNG hebben we een leuke edit. Met dank aan Frank359

* Van Paul kregen wij een linkje naar een filmpje met twee dansers. Het is mijn smaak niet, maar het is vast erg knap!

* Verder kwam Paul nog met een raadseltje... Als jullie het volgende plaatje bekijken, aan wie moeten jullie dan meteen denken?

Inter wil meteen afstand nemen van CSKA

Internazionale is er vanavond veel aan gelegen al in de eerste wedstrijd tegen CSKA Moskou in de kwartfinale van de Champions League afstand te nemen. Coach José Mourinho vreest de return op het kunstgras in de Russische hoofdstad.

Ook is hij doordrongen van de stille kracht van de Moskovieten, onder wie het van VVV-Venlo overgenomen geheime wapen Keisuke Honda. Het is overigens onzeker of de Japanner in Milaan kan starten. Hij heeft last van een enkelblessure. Mourinho heeft een fitte selectie, inclusief zijn geliefde Nederlandse spelbepaler Wesley Sneijder en de Kameroense afmaker Samuel Eto'o. Lucio en Thiago Motta zijn echter geschorst. Dat staat Walter Samuel, Maicon en Javier Zanetti ook te wachten als ze opnieuw geel krijgen.Bij CSKA staan vijf spelers op scherp, onder wie Mark Gonzalez en Milos Krasic.

Een mooier affiche hangt in Londen: Arsenal - FC Barcelona. Het had de finale kunnen zijn, bovendien tussen teams die aanvallend voetbal propageren. Volgens trainer Arsène Wenger hoeft zijn team de Spaanse furie niet te vrezen in het Emirates Stadium. "Geloof in onszelf en wilskracht kunnen het verschil maken", zei de Fransman aan de vooravond van de topper.

Veel zal afhangen van de inzetbaarheid van Cesc Fàbregas. De belangrijke Spanjaard is nog niet helemaal hersteld van de lichte kniekwetsuur die hij zaterdag opliep tegen Birmingham City. Adrei Arshavin, Abou Diaby en William Gallas hebben gisteren voluit meegetraind. Bij Barcelona is het meedoen van Gerard Picqué (knie) twijfelachtig. Andres Iniesta (dij) en Eric Abidal (lies) ontbreken zeker.

Film: Inferno

L'Enfer gaat over een jaloerse, paranoïde man genaamd Marcel (Serge Reggiani) die vermoedt dat zijn verleidelijke vrouw Odette (Romy Schneider) hem met misschien wel meerdere mensen (m/v) bedriegt. De steeds groter wordende waan van Marcel wordt tot uitdrukking gebracht in psychedelische en vervreemdende effecten in een meesterwerk dat breekt met bestaande filmconventies en tal van noviteiten bevat! Tenminste, dat was wat regisseur Henri-Georges Clouzot voor ogen had. Maar een breed scala aan factoren zorgde ervoor dat de film nooit is afgemaakt. Decennia later (L'Enfer stamt uit 1964) kwam vijftien uur film verdeeld over 185 filmblikken in bezit van Serge Bromberg die er de documentaire Inferno mee maakte. Voor het eerst krijgt de (film)wereld nu de sensuele en avant-gardistische beelden van L'Enfer te zien, ter verduidelijk voorzien van een voice-over (Bromberg). Ook zijn er scènes opnieuw gespeeld en komt een aantal crewmensen van destijds aan het woord om uit te leggen hoe dit ambitieuze project uiteindelijk onder zijn eigen gewicht bezweek.

 Poster

Federer verrassend uitgeschakeld in Miami

Roger Federer is uitgeschakeld bij het Masters-toernooi in Miami. De als eerste geplaatste Zwitser ging in de vierde ronde onderuit tegen Tomas Berdych, die met 6-4, 6-7 (3) en 7-6 (6) won. De Tsjech had acht keer op rij verloren van Federer, maar was dit keer te sterk. Federer kreeg in de beslissende tie-break een matchpoint, maar wist dit niet te benutten.

Eerder plaatste Rafael Nadal zich ten koste van David Ferrer voor de kwartfinale. De als vierde geplaatste Spanjaard moest flink aan de bak, maar was uiteindelijke met 7-6 (4) en 6-3 te sterk voor zijn landgenoot. Ook Andy Roddick voegde zich bij de laatste acht. De winnaar van 2004, in Miami als zesde geplaatst, zette de Duitser Benjamin Becker met 7-6 (4) en 6-3 opzij.

Sneijder: "Mourinho houdt van zijn spelers"

De koppositie van Internazionale in de Serie A is nog onder vuur te nemen, maar Wesley Sneijder is ervan overtuigd dat hij en zijn ploeggenoten aan het einde van het seizoen wederom het landskampioenschap zullen vieren. De Nederlander geeft ook aan dat hij erg prettig met zijn coach samenwerkt.

"Eerlijk gezegd denk ik dat alleen schorsingen en blessures ons nog kunnen dwarsbomen. Verder kan niets ons nog van de landstitel afhouden", zo beweert Sneijder op de officiële website van de FIFA.

"Onze ploeg, de hele selectie, behoort tot de beste zes van Europa. Werken met José Mourinho is iets bijzonders. Hij houdt van zijn spelers en is bijzonder professioneel. Wat hem van andere coaches onderscheidt, is dat hij intensief en nauwgezet werkt met elke speler en de waarde die hij aan elk detail hecht."

De Nederlander geeft aan dat hij zich snel heeft weten aan de passen binnen de ploeg, maar dat hij nog steeds bezig is met zichzelf te verbeteren. "Ik ben er redelijk snel in geslaagd om op dezelfde golflengte met het team te komen, maar er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering."

Wenger: "Op ons best kunnen we elk team verslaan"

Arsenal-coach Arsène Wenger blikt vooruit op het Champions League-duel met FC Barcelona. Bij de Fransman spelen de herinneringen uit 2006 een rol in de aankomende ontmoeting.

"In de Champions League-finale van 2006 hadden we vroeg in de wedstrijd een grote handicap tegen Barcelona (de rode kaart van Jens Lehmann, red.), maar beide teams gingen door met de strijd. Dit is een goede kans om te laten zien dat we ze kunnen verslaan", aldus Wenger.

"De laatste keer dat we tegen ze speelden, was slechts één wedstrijd. Nu zal tactiek een grotere rol spelen, maar je zult nooit een saaie wedstrijd tussen twee van deze ploegen zien. Het mooie aan Barcelona is dat ze veel spelers hebben die we moeten afstoppen, dus daar hoeven we ons niet druk om te maken."

"Ik wil niet dat we op de dreiging van Barcelona gaan focussen, we moeten ons eigen spel spelen. Onze wil en ons zelfvertrouwen kan het verschil maken. Als we op ons best zijn, kunnen we elk team ter verslaan", zo besloot Wenger.

Tévez draagt doelpunten op aan City-fans

De Argentijnse spits Carlos Tévez heeft aangegeven dat hij zijn hattrick, die hij tegen Wigan Athletic scoorde, opdraagt aan zijn ploeggenoten en de fans van Manchester City.

"Ik ben heel bij met de overwinning en heel blij voor het team. Het was belangrijk dat we wonnen en dat ik de goals voor de fans scoorde, want ik ben een teamspeler", zo meldde de speler tegenover Sunday Sun.

Dankzij de treffer van Tévez heeft City zich boven Liverpool weten te plaatsen in de ranglijst. Met zeven resterende wedstrijden op het programma staan The Citizens twee punten achter nummer vier Tottenham Hotspur.

Tévez lijkt een heilzame werking te hebben op Manchester City zodra hij het doel treft. Geen wedstrijd waarin hij voor City heeft gescoord, eindigde in een verlies. "Alle doelpunten die ik scoor, draag ik op aan de fans en het team. Ik vind het geweldig om hier te spelen en alle steun te krijgen als ik op het veld sta", aldus Tévez.

Will Smith doet dubbel 'Independence Day' vervolg

Will Smith zou na lang onderhandelen toch getekend hebben voor niet één maar twee vervolgen op 'Independence Day'. Dat schrijft de Amerikaanse website IESB. De twee vervolgfilms zouden achter elkaar opgenomen worden ergens in 2011.

Al sinds oktober gingen er geruchten dat de contractonderhandelingen met Will Smith voor een vervolg op de succesvolle blockbuster uit 1996 stroef liepen. Aangezien Will al jarenlang de status geniet van meest populaire acteur ter wereld ligt zijn vraagprijs nog steeds op 20 miljoen dollar per film, en daarbovenop krijgt hij ook nog eens een percentage van de uiteindelijke winst.

Filmstudio 20th Century Fox leek eerst niet bereid om dit bedrag voor de hoofdrolspeler neer te leggen. De studio is nu echter een paar miljard rijker dankzij door het succes van 'Avatar'.

Regisseur Roland Emmerich maakte in november al bekend dat hij de verhalen voor de twee vervolgen al in zijn hoofd heeft. Ook liet hij weten dat hij deze films onder geen beding zonder Will Smith zou willen maken.

Smith krijgt het na een rustpauze van dik een jaar weer druk: vorige week werd bekend dat hij moet kiezen of hij deze zomer voor een derde 'Men in Black' wil gaan, of dat hij toch liever de voorkeur geeft aan de sprookjesfilm 'The City That Sailed'.

Will Smith doet twee Independence Day-vervolgen
Will Smith doet twee Independence Day-vervolgen (Foto: Novum)

Obama wil snel nieuwe sancties Iran

De Amerikaanse president Barack Obama hoopt dat er "binnen weken" nieuwe VN-sancties komen tegen Iran. Hij zei dat gisteren na een gesprek met zijn Franse ambtgenoot Nicolas Sarkozy. Die noemde het Iraanse nucleaire programma 'gek'.

Het Westen maakt zich zorgen dat het regime in Teheran een atoombom wil bouwen. China en Rusland, die allebei een veto hebben in de VN-Veiligheidsraad, verzetten zich echter tegen scherpere VN-sancties. Obama hoopt dit verzet "nog dit voorjaar" te overwinnen, zo zei hij tijdens een gemeenschappelijke persconferentie met Sarkozy in het Witte Huis.

Het IAEA, de atoomwaakhond van de VN, waarschuwde vorige maand dat Iran mogelijk bezig is met de bouw van een raket die kernkoppen kan dragen. Israël vreest dat Iran die aanvalscapaciteit krijgt. Sommige Israëlische politici denken hardop na over een preventieve aanval op Iran.

Het Amerikaanse tv-station ABC meldde gisteren dat een belangrijke Iraanse atoomwetenschapper naar de VS is overgelopen. Shahram Amiri verdween vorig jaar tijdens een pelgrimstocht naar Saudi-Arabië en is nu in de VS gehuisvest. De geheime dienst CIA heeft hem uitgebreid ondervraagd over het Iraanse nucleaire programma.

'Ambulance en brandweer kunnen niet samen'

Het integreren van brandweer en ambulancezorg is geen goed plan. Dat laat Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) weten in reactie op een voorstel van brandweercommandant Elie van Strien van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, die had geopperd dat de brandweer en ambulancezorg meer gaan samenwerken.

"Technisch gezien zou het besturen van een ambulance door een brandweerman, met de nodige opleiding en bijscholing, nog wel kunnen maar medisch en verpleegtechnisch gezien is er een wereld van verschil", meldt V&VN voorzitter Albert van Eldik. Volgens hem zijn het brandweervak en de ambulancezorg geheel eigen professies, en zijn de opleidingen en competenties van beide hulpdiensten zo verschillend dat werkzaamheden niet zomaar uitwisselbaar zijn.

"Samenwerken tijdens hulpverleningen op straat, bij ongevallen en bij complexe technische hulpverleningen zal altijd blijven bestaan. Echter, het overnemen van elkaars rollen en kwalificaties is een professionele onmogelijkheid, zowel vanuit brandweer- als vanuit ambulanceperspectief", aldus Van Eldik.

'Kah accepteert boete van clubleiding'

Roda JC-verdediger Pa Modou Kah heeft de boete van zijn club geaccepteerd. Een incident in het duel tegen sc Heerenveen (4-2) van afgelopen zaterdag was de aanleiding voor de boete.

Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd verzocht coach Harm van Veldhoven de verdediger in te vallen. Kah weigerde echter en bleef op de bank zitten. Zondag werd al bekend gemaakt dat de in Gambia geboren Kah hiervoor beboet zou worden.

Het Limburgse medium L1 heeft bekend gemaakt dat algemeen directeur Martin van Geel een onderhoud met Kah heeft gehad. Uit het gesprek kwam naar voren dat de speler de boete van de club zal accepteren. "Meer wil ik hier niet over kwijt", meldde Van Geel over het onderhoud met Kah.

Omgaan met aardige mensen en Burberry sjaals

Hoever zijn we als maatschappij gezonken als het blijkbaar nodig is, dat we middels een tv-reclame en een website moeten worden geleerd, hoe om te gaan met aardige mensen. Volgens de website heeft een onderzoek uitgewezen dat 78% van de Nederlanders vindt dat we aardiger voor elkaar zouden moeten zijn. Het grappige daaraan is, dat het merendeel van de mensen die zegt dat anderen aardiger zouden moeten zijn, zelf ook niet aardig gevonden worden. Typisch gevalletje van pot verwijt de ketel.

Veel actie in Metroid: Other M trailer

Er was nog niet veel bekend over de gameplay van Metroid: Other M. Tot nu. Team Ninja heeft namelijk een gameplayvideo uitgegeven waarin vooral veel actie te zien is. Samus rent, springt, schiet en kijkt niet eens eens bang naar Motherbrain in deze trailer. De soepele overgangen van 3D platformspel naar 3D firstperson zijn ook indrukwekkend te noemen.

Metroid: Other M komt in september naar Europa. Die Amerikanen hebben ook altijd mazzel, zij mogen eind juni al beginnen.

Servië stemt voor excuus Srebrenica

Het parlement van Servië heeft vanochtend vroeg een resolutie aangenomen waarin excuses worden gemaakt voor het bloedbad van Srebrenica. Over de resolutie was urenlang gedebatteerd.

Het is voor het eerst dat de Servische volksvertegenwoordiging het bloedbad onder duizenden Bosnische moslims in 1995 formeel veroordeelt. De door de regering ingebrachte resolutie was fel omstreden. De nationalistische oppositie vreest dat alle Serven de schuld krijgen voor het bloedbad dat het Bosnisch-Servische leger onder generaal Ratko Mladic heeft aangericht.

De beladen term 'genocide' (volkenmoord) komt in de tekst niet voor, tot onvrede van veel Bosnische moslims.

Meer meldingen kinderporno op internet

Bij het Meldpunt Kinderporno op Internet zijn vorig jaar ruim negenduizend meldingen binnengekomen. Ruim 40 procent van die meldingen gaat over kinderpornografische plaatjes, waarvan een derde op een Nederlandse server stond en dus vanuit Nederland op het internet is gezet.

Het gaat om een forse toename ten opzichte van 2008. Dat meldde gisteren het Meldpunt dat elke melding aangeeft bij de politie. Bij veel van de meldingen met strafbaar materiaal gaat het om afbeeldingen die door individuele internetgebruikers zijn verspreid via 'uploaddiensten'. Deze diensten zijn deels gratis en dus populair voor het verzenden van bestanden.

Het Meldpunt noemt dat een verontrustende ontwikkeling. De organisatie vindt dat de politie actiever moet zijn in het opsporen van kinderporno op internet. Het Meldpunt Kinderporno is in 1995 opgericht door een aantal internetproviders en individuele internetgebruikers.

Beloning voor tip moord 1990

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft een beloning van twintig duizend euro uitgeloofd voor de gouden tip in een oude moordzaak in Rotterdam. Dat maakte het Openbaar Ministerie gisteravond bekend. In 1990 werd in de Westersingel een dode vrouw gevonden.

Justitie heeft zich weer op de zaak gestort nadat er door DNA-onderzoek een link met een zaak in Engeland bleek. Daar was in 2001 een vrouw in de Theems gevonden, van wie handen en hoofd waren afgehakt. Dat was ook zo bij het lijk van de in Amsterdam wonende Amerikaanse vrouw die dood in Rotterdam was gevonden.

Justitie heeft voor het onderzoek de handen ineen geslagen met Britse collega's. Gisteravond besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. Een soortgelijk programma deed dat een dag eerder in Engeland. Voor zover bekend is het de eerste keer dat in twee landen tegelijk de medewerking van het publiek is gevraagd.

Pooiers opgepakt voor mensensmokkel

De nationale recherche heeft zaterdag in Zutphen twee Hongaarse broers opgepakt voor mensensmokkel. De pooiers dwongen een aantal jonge Hongaarse vrouwen in de raamprostitutie in Utrecht, Eindhoven en Groningen. Gisteren is in Hongarije een derde verdachte opgepakt die familie van de slachtoffers bedreigde.

De vrouwen moesten lange dagen en nachten werken en vrijwel al hun geld afstaan aan de broers van 22 en 19 jaar. Als ze niet genoeg verdienden dan zou de 33-jarige medeverdachte in Hongarije hun familie iets aandoen. Gedreigd werd onder meer om de armen en benen van de familieleden te breken of hun huis in brand te steken.

In de huurflat van de verdachten werden onder meer laptops, telefoons, sim-kaarten en fotocamera's gevonden. Deze spullen zijn door de recherche in beslag genomen.

De politie sprak in de zaak uitgebreid met twee slachtoffers van 18 en 21 jaar. Zij verklaarden door de broers te zijn uitgebuit en in de prostitutie te zijn gedwongen.

De twee broers kregen gisteren te horen dat ze nog zeker twee weken in de cel blijven. Van de derde verdachte wordt aan Hongarije om uitlevering gevraagd.

Hond bijt Maradona in gezicht

Diego Maradona is gisteren in zijn gezicht gebeten door zijn hond. De verwondingen die de bondscoach van Argentinië aan het incident overhield zijn niet ernstig. Wel moest Maradona worden geopereerd aan zijn bovenlip. De voetballegende mocht het ziekenhuis gisteren later op de dag weer verlaten.

Volgens Argentijnse media gebeurde het incident in het huis van Maradona in een buitenwijk van Buenos Aires. De bondscoach was met zijn hond aan het spelen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.