Tientallen tips over oude moord Rotterdam

De Rotterdamse politie heeft ruim vijftig tips binnengekregen over een moord in 1990. Gisteren werd in Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak besteed en werd bekendgemaakt dat een beloning van twintigduizend euro wordt uitgeloofd voor de gouden tip. Of die is binnengekomen is nog niet bekend.

De meldingen over de zaak worden nog nagelopen. De politie kan nog niet zeggen of er bruikbare tips zijn binnengekomen, maar de grote hoeveelheid tips is volgens een woordvoerder in ieder geval positief.

In Groot-Brittannië werd eergisteren op televisie ook al aandacht besteed aan de zaak. Bij de Britse politie zijn daarna 31 tips binnengekomen. In 2001 is was daar een vergelijkbare moord. Voor zover bekend is het de eerste keer dat in twee landen tegelijk de medewerking van het publiek is gevraagd.

De zaak draait om een dode vrouw die in 1990 in de Westersingel in Rotterdam werd gevonden zonder hoofd en handen. Daardoor kon ze lang niet worden geïdentificeerd. In 2008 pas werd na DNA-onderzoek vastgesteld dat het ging om het in Amsterdam wonende Amerikaanse ex-fotomodel Melissa Halstead.

Een onderzoeksteam van de politie dat zich bezighoudt met oude onopgeloste zaken ontdekte een link met een zaak in Engeland, waarbij in 2001 in een zijkanaal van de Theems de Britse prostituée Paula Fields werd gevonden. Ook bij haar waren haar handen en hoofd verwijderd.

Het Amerikaanse slachtoffer zou eerder in Londen en daarna in Amsterdam een gewelddadige relatie hebben gehad met een zekere John. Deze timmerman met een opvallende rode baard zou eind jaren tachtig en begin jaren negentig in Amsterdam in een houtzagerij hebben gewerkt. De politie is op zoek naar deze man.