DNB signaleert sterk herstel op emissiemarkt

Na drie jaren waarin stagnatie en opleving elkaar afwisselden, vond afgelopen jaar een sterk herstel op de emissiemarkt plaats. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn gisteren gepubliceerde Statistisch Bulletin.

In 2009 gaven alleen banken al per saldo 78 miljard euro aan schuldpapier uit, tegen per saldo aflossing in 2008. Vooral de uitgifte van obligaties trok aan, volgens de centrale bank dankzij door de overheid afgegeven garanties. Ze plaatsten daarbij voor 9 miljard euro aan nieuwe aandelen.

Bij emissies van special purpose vehicles, ter financiering van hypotheken die gelieerde banken eraan overdroegen, was het beeld anders. In 2007 en 2008 waren deze emissies zo'n 70 miljard euro groter dan de jaren ervoor en erna, aldus DNB.

De problemen bij banken kwamen volgens DNB ook tot uitdrukking in de emissies van bijna 60 miljard euro door de overheid in de tweede helft van 2008, ter financiering van alle steunmaatregelen. In 2009 loste de Staat per saldo af.

In 2009 kwam het vertrouwen voorzichtig terug, concludeert de toezichthouder mede uit het feit dat ook bij niet-financiële instellingen de emissieactiviteit weer herstelde. Zo gaven deze vorig jaar voor 17 miljard euro aan nieuwe obligaties en 2 miljard euro aan aandelen uit.