Succesvol met vrouwen

Column door DEMAAR

Meer dan eens heb ik me afgevraagd wat de definitie van 'succes' is. Dat is me tot op heden nog altijd een raadsel. De enige conclusie die ik tot dusver heb kunnen trekken is dat succes iets persoonlijks is. Zo heb ik een vriend die boeken leest om succesvol met vrouwen om te gaan. Het was twee jaar geleden sinds zijn vriendin hem had laten zitten voor een ander. Hij sprak er nooit over, maar het viel hem aan te zien dat hij het er nog moeilijk mee had. Succesvol omgaan met vrouwen was nooit één van mijn primaire doelen. Mijn interesse ging voornamelijk uit naar succes op de werkvloer. Het laatste boek dat ik heb gelezen was dan ook 'The One Minute Manager'.

Toch werd ik na verloop van tijd nieuwsgierig naar de verhalen van mijn vriend. Ik besloot om bij Frans op bezoek te gaan. Frans had de afgelopen twee maanden acht dates gehad, waar hij nimmer succes bereikt had. 'Neuken', dat was Frans zijn definitie van succes. Dat hij geen succes had verweet hij iedereen behalve zichzelf. Vrouwen hadden geen inhoud, toonden geen interesse voor zijn verhaal of ze waren lelijk. Rationaliseren is iets menselijks. Kort geleden las ik een interview met een gevangenisdirecteur. De man wist te vertellen dat negen op de tien veroordeelden in zijn gevangenis zichzelf niet als criminelen beschouwen. Ze rationaliseren en komen zodoende met logische verklaringen waarom ze de trekker nou eenmaal moesten overhalen. Bedrieglijke rechtvaardigingen worden geformuleerd om crimineel handelen om te zetten in goed gedrag, wat ze zelfs tegenover zichzelf blijven volhouden. Het gevolg: deze mensen zijn er op den duur heilig van overtuigd dat ze niets in de gevangenis te zoeken hebben.

Aangezien negen op de tien veroordeelden zichzelf al niets verwijten, kon ik moeilijk verwachten dat Frans dat wel zou doen. Ik gaf hem bevestiging op zijn verhaal. Frans dacht kleinschalig. Hij hield zich voornamelijk bezig met de ideale positie in de kroeg om zoveel mogelijk oogcontact te kunnen maken. Hij hield zich bezig met de manier waarop hij zijn bierglas in zijn hand hield. Sociale omgang, voor Frans waren de grote lijnen twee jaar geleden al naar de achtergrond verdwenen. Ik kon zijn ex-vriendin wel begrijpen. Ik dankte Frans voor de gezelligheid en fietste naar huis. 'Moesten we nog eens vaker doen', schreeuwde hij me na.

Diezelfde avond besloot ik thuis om op internet te kijken naar de sites die Frans had genoemd. Ik las een aantal artikelen. 'Wanneer je voor de eerste keer op een vrouw afstapt, zul je in de meeste gevallen zelf voor ongeveer 90% van de gespreksstof moeten zorgen.' Dat was nieuw voor mij. Ik ken zelf namelijk weinig vrouwen die er van houden om een uur met een man te praten, om vervolgens zelf zes minuten aan het woord te zijn. Ik snapte waarom Frans de afgelopen twee maanden geen succesverhaal had.

Tegelijkertijd was er op televisie een documentaire over het leven van Henry Ford. In tegenstelling tot Frans had Henry Ford wel een succesverhaal. Naast zijn technische talent bleek dat hij ook verstand had van omgang met anderen. 'De reden van succes schuilt in de bekwaamheid om het standpunt van de ander boven water te krijgen en de situatie zowel vanuit haar optiek als die van jezelf te bezien', aldus Henry. Een gerichte uitspraak die wel de waarheid raakt. Een compromis kan pas gesloten worden als beide spelers bekend zijn met elkaars standpunten.

De uitspraak van Ford strookte echter met het gedachtengoed van Frans. 'Een vrouw moet eerst interesse tonen in jou voordat je ook maar een beetje interesse in haar gaat tonen.' Hoe Frans succesvol zou zijn met vrouwen, het was voor mij een raadsel. Ik sloot de computer af en begon te lezen in een businessroman die ik onlangs had aangeschaft. 'De zwakste schakel', van Eliyah Goldratt. Succesvol omgaan met vrouwen was nog steeds niet één van mijn primaire doelen.

Een half jaar later kwam ik via een feest van een vriendin in een kroeg in Assen terecht. De definitie van succes was mij nog immer onbekend. Ik kwam Frans tegen. Hij stond op een centrale plek, met zijn biertje dicht tegen zijn heup gedrukt. 'Ja', vertelde hij. 'Als je je biertje bij je borst houdt, heb je namelijk een gesloten houding. Daar knappen vrouwen op af.' Nee, Frans had na zes maanden nog steeds geen succesverhaal. Gelukkig wisten we allebei dat het niet aan hem lag.