Computervirus verspreidt zich explosief

Redactie

De internetworm Downadup (Conficker) verspreidt zich momenteel explosief. VirusAlert.nl bestempelt het virus als gevaarlijk, omdat het zich op alle Windowssystemen kan nestelen. De onafhankelijke organisatie van virusexperts heeft de waarschuwingsclassificatie verhoogd naar high risk, liet een woordvoerder van VirusAlert vandaag weten.

Het virus verspreidt zich momenteel razendsnel en op verschillende wijzen, maar de worm profiteert voornamelijk van een lek in Windowssoftware. Het virus nestelt zich automatisch in de computers van particulieren en bedrijven die het besturingssysteem van Microsoft niet regelmatig updaten en daardoor niet beschikken over bijgewerkte en beveiligde Windowsversies. Het virus wordt ook verspreid via bijlagen in e-mail.

Het wormvirus bestaat al sinds het najaar 2008. Naar schatting zijn wereldwijd al miljoenen pc's met het Downadupvirus besmet, vooral in landen waar veel illegale versies van Windows XP worden gebruikt en de update niet werkt. Ook in Nederland zijn bedrijven getroffen, in België en Hongarije en Oostenrijk zijn computers van ziekenhuizen besmet geraakt, aldus de woordvoerder van Virusalert.nl.

Downadup probeert de toegang tot de antivirusprogramma's te blokkeren. De maker van het virus kan eenmaal geïnfecteerde computers op afstand besturen en gebruiken om bijvoorbeeld spam te versturen.

Met dank aan CamelNLD, DJMO en E-lise voor de submit.