'Staatsobligaties volgende zeepbel'

Redactie

Na de zeepbellen op de beurs, op de huizenmarkt en in grondstoffen lijkt in staatsobligaties de volgende zeepbel te ontstaan. De Franse bank Société Générale en vermogensbeheerder Pimco waarschuwen voor het klappen van de 'bubble'.

Door de onrust op de financiële markten zijn beleggers risicomijdend geworden en gevlucht in als veilig te boek staande Amerikaanse staatsobligaties. Door de grote vraag naar het staatspapier is de prijs gestegen. Het rendement op obligaties beweegt tegengesteld aan de prijs waardoor het rendement de laatste tijd juist scherp is gedaald.

Het rendement op staatspapieren staat nu op historisch lage niveaus in de buurt van de inflatie, de ontwikkeling van het algemene prijsniveau. Dit betekent dat de waarde van een belegging in termen van koopkracht bijna niet stijgt. Marc van Heel, directeur Benelux van Pimco, stelt dat er sprake is van een 'bubble', een zeepbel. "Je moet behoorlijk wanhopig zijn om met een vergoeding van nul genoegen te nemen."

Van Heel zegt ook dat het gat van meer dan 5 procent tussen staatsobligaties en bedrijfsobligaties van stabiele, betrouwbare bedrijven ook historisch groot is. "Dat zijn niveaus uit de jaren dertig", refereerde hij aan de economische crisis uit die tijd.

Overheden zijn op dit moment op grote schaal bezig met het uitgeven van schuldpapier om hun reddingsplannen voor de banken en stimuleringsprogramma's voor de economie te kunnen betalen. Het aanbod van staatsleningen wordt hierdoor groter wat ertoe leidt dat investeerders een hogere vergoeding gaan eisen. Dit betekent hogere rendementen en een daling van de waarde.

Een daling heeft vervelende gevolgen voor investeerders. Alain Bokobza, hoofd onderzoek bij Société Générale, waarschuwde daar vorige week voor. "Als er één plaats is waar er een zeepbel is, is het bij Amerikaanse staatsobligaties. Ik denk dat de bel op een bepaald moment gaat klappen." Bij een terugkeer naar historisch normale niveaus, lopen investeerders volgens hem het risico dat 15 tot 20 procent van de waarde van hun investering verdampt.

Ook Willem Middelkoop, beursanalist bij RTL Z, is negatief gestemd over staatsobligaties. Afgelopen zaterdag zei hij in gesprek met Quote dat hij verwacht dat het complete financiële systeem binnen vijf jaar in elkaar zakt. "Wat nu in de VS gebeurt, en door Wouter Bos wordt voorgesteld is geen oplossing van de problemen maar een kunstmatige voortzetting van het oude systeem. Daarmee bouwen we een laatste bubbel op: die van staatsobligaties. Niemand gelooft dat Amerikaanse staatsobligaties ooit kunnen worden terugbetaald. Maar ondertussen besef ik dat die leningen nog het enige alternatief zijn om de complete ondergang uit te stellen."