IMF zeer somber over wereldeconomie

De escalatie van de "gevaarlijkste financiële crisis sinds de jaren dertig" trekt een zware wissel op de groei van de wereldeconomie. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het vandaag gepubliceerde World Economic Outlook.

Volgens het IMF zal een groot aantal ontwikkelde economieën op korte termijn in een recessie belanden. Zelfs in het gunstigste scenario zal de wereldeconomie pas eind volgend jaar een "zeer bescheiden herstel" laten zien.

Voor Nederland lijkt het beeld relatief mee te vallen. De economische groei valt in ons land volgend jaar volgens het IMF weliswaar terug tot een magere 1 procent, maar ligt daarmee nog aanzienlijk boven het gemiddelde van 0,2 procent dat voor de hele eurozone wordt verwacht. De werkloosheid zal in Nederland tot en met volgend jaar op ongeveer het laagste niveau van alle westerse landen blijven liggen.

De internationale economische groei zal volgens het IMF dit jaar terugvallen tot 3,9 procent, ten opzichte van 5 procent in 2007. Volgend jaar groeit de wereldeconomie naar verwachting nog maar met 3 procent, een niveau dat het IMF in een eerder rapport aanduidde als "een wereldwijde recessie".

IMF-hoofdonderzoeker Olivier Blanchard waarschuwde bij de presentatie van het rapport dat de economie in de ontwikkelde landen tot minstens de tweede helft van volgend jaar "nog maar nauwelijks zal groeien of zelfs zal krimpen". Economische zwaargewichten als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Spanje en Italië zullen een recessie daarbij niet kunnen ontlopen.

De redding voor de wereldeconomie moet komen van snelle en coherente actie van internationale overheden. Als dat gebeurt is de kans op een grote depressie, zoals in de jaren dertig, volgens Blanchard "nagenoeg nihil". Met de juiste maatregelen moet volgens hem ook een einde komen aan de vrije val van de beurskoersen. "Als het besef doordringt dat er meer maatregelen zullen worden genomen om de economie er bovenop te helpen, dan zullen de markten wel positief reageren."

De renteverlaging die de centrale banken van de Verenigde Staten, Europa, Groot-Brittannië, Canada, Zweden en Zwitserland woensdag samen doorvoerden noemde IMF-econoom in dit verband "een duidelijke stap in de goede richting".

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam riep in een reactie op het IMF-rapport westerse donoren op de economische tegenvallers niet te misbruiken voor bezuinigingen op ontwikkelingshulp. "De crisis is veroorzaakt door rijke landen, de armen horen hier niet de prijs voor te betalen", aldus Oxfam.