West-Friesland pakt drankmisbruik jongeren aan

Stappers in West-Friesland kunnen binnenkort na middernacht de kroeg niet meer in. De maatregel geldt voor elf Noord-Hollandse gemeenten, waaronder ook het naburige Schagen. Het voorstel is onderdeel van een vandaag gepresenteerde reeks plannen om de jongeren in de regio van de drank af te houden.

Het probleem van jongeren in West-Friesland die overmatig drinken loopt volgens de gemeenten 'de spuigaten uit'. Sinds eind vorig jaar zijn ze met het ministerie van Binnenlandse Zaken in gesprek om het drankmisbruik terug te dringen. Het voorstel is nu om alle cafés en kroegen te verplichten om na middernacht geen nieuwe bezoekers meer toe te laten. Om 02.00 uur moeten de deuren worden gesloten, tenzij er een ontheffing is verleend.

Ook gaan de gemeenten met een voorlichtingscampagne jongeren op scholen wijzen op de gevaren van bovenmatig drankgebruik. Er komt een meldpunt voor inwoners van de regio die psychische problemen hebben door misbruik van alcohol en drugs. Bovendien pleiten de gemeenten voor het strafbaar stellen van het bezit van alcohol voor jongeren onder de 16 jaar.