Alternatieven voor doden eendagskuikens

Voor het doden van eendagskuikens zijn drie alternatieven gevonden. Dat laat het ministerie van Landbouw gisteren weten. Jaarlijks worden dertig miljoen vrouwelijke kuikens geboren die voorbestemd zijn om eieren te leggen. Een even groot aantal mannelijke kuikens wordt gedood, wanneer zij een dag oud zijn. Dit riep volgens het ministerie maatschappelijke weerstand op.

De nieuwe alternatieven zijn volgens het ministerie 'min of meer' maatschappelijk aanvaardbaar. Zo kunnen bijvoorbeeld monsters worden genomen van verse eieren. Gaat het om een mannelijk ei, dan wordt het niet uitgebroed. Als tweede alternatief stelt het ministerie voor om de kippen onder invloed van bepaalde omgevingsfactoren, zoals licht, minder eieren te laten leggen waar haantjes uit zouden komen. Als laatste kan een genetische modificatie ervoor zorgen dat mannelijke eieren te herkennen zijn dankzij oplichtend eiwit.

Minister Gerda Verburg (CDA) geeft aan dat van de voorgestelde alternatieven nog niet is uitgezocht of zij 'technisch haalbaar' zijn. Ook is de diervriendelijkheid van de alternatieven nog niet vastgesteld. De minister heeft de Animal Sciences Group, de club die ook de alternatieven heeft voorgesteld, gevraagd vervolgonderzoek te doen. Het is niet bekend wanneer de resultaten hiervan worden verwacht.