Alsnog vrijspraak voor doodslag op echtgenote

De 38-jarige man uit Venray die vorig jaar vijftien jaar cel kreeg wegens doodslag op zijn vrouw is woensdag in hoger beroep vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had opnieuw vijftien jaar cel geëist tegen Erik E., die vorige week al op vrije voeten was gesteld. De Limburger, die altijd heeft ontkend, zat sinds maart 2006 vast voor het doden van zijn partner met zeventig messteken.

Het technisch bewijs, waaronder een schoenspoor van E. dat was aangetroffen onder het lichaam van het slachtoffer, wees volgens het gerechtshof in Den Bosch niet uit welk scenario waar was: dat van het OM of dat van de verdachte. Deze bewijslast omvatte verder E.'s bloedsporen in een toilet van een andere woning. Deze dateerden van na het vermoedelijke tijdstip van overlijden van de vrouw, die op 15 maart dood was aangetroffen in de echtelijke woning. Voor het aantreffen van het bloed had de verdachte een verklaring afgelegd die volgens het hof niet is weerlegd door justitie.

Op de bewuste avond zouden twee mannen bij het echtpaar thuis zijn geweest omdat zij hadden gehoord dat E. meterkasten maakte voor wietplantages. Zijn vrouw kwam volgens de raadslieden van E. tussenbeide, werd door een van de mannen geduwd en viel op de grond. Toen de verdachte de vrouw overeind hielp, bloedde zij op haar achterhoofd. Dat bloed heeft hij later op de avond in een andere woning afgewassen.

Het hof oordeelt mede op aanwijzingen die E.'s verhaal ondersteunen dat diens verklaring over de bloedsporen best waar kan zijn, en dat het OM deze had moeten ontkrachten als het een veroordeling had willen bewerkstelligen. De verdachte kwam overigens met zijn verklaring anderhalf jaar na de dood van zijn vrouw, en na het bekend worden van de resultaten van de sporenonderzoeken. Maar volgens dat hof doet dat niet ter zake als de verklaring niet kan worden weerlegd.