Icesave betaalt tegoeden niet meer uit

Afgelopen nacht is de Nederlandse website van Icesave, in navolging van de Engelse website, gesloten. Duidelijk is ook dat overboekopdrachten die bij Icesave zijn opgegeven na maandagochtend niet worden uitgevoerd. Enkele Nederlandse banken, waaronder de Rabobank, stopten maandagmiddag al met het overboeken van tegoeden naar Icesave toe en stortte overboekingen van die dag terug op de rekening van de klant.

De Nederlandsche Bank(DNB) zou betrokken zijn bij het besluit om de Nederlandse website van de dochteronderneming van Landsbanki te sluiten.
Op de website van Icesave staat onder andere een verklaring van DNB: "Er zijn onduidelijkheden ontstaan rond Landsbanki hf. te Reykjavik en haar bijkantoor Icesave in Nederland. De Nederlandse autoriteiten zoeken contact met hun IJslandse collega´s om opheldering te krijgen."

Hoe het nu verder gaat met de spaartegoeden van zo'n 120.000 Nederlandse klanten van Icesave is nog onbekend. Het saldo tussen 20.887 euro en 100.000 euro wordt door het Nederlandse deposito-garantiestelsel gedekt. Het tegoed tot 20.887 euro is de verantwoordelijkheid van de IJslandse centrale bank. Onzeker is of deze aan zijn verplichtingen kan voldoen. De Nederlandse spaarders hebben zo'n 1,7 miljard euro aan tegoeden uitstaan bij de bank. In Engeland wordt de volledige inleg van de 300.000 engelse spaarders door de engelse regering voor 100% gegarandeerd.

Op de website van Icesave staat de volgende verklaring te lezen:

"Beste Icesave spaarder,
Helaas moeten wij meedelen dat Icesave zijn verplichtingen als spaarbank niet langer na kan komen, doordat onze moeder Landsbanki ten gevolge van de kredietcrisis in grote financiële problemen is gekomen. Dit betekent dat transacties die vanaf maandagmiddag zijn gedaan, noodgedwongen niet meer zijn doorgevoerd.

Wij betreuren zeer wat er is gebeurd.

Op de spaartegoeden bij Icesave zijn de IJslandse en Nederlandse depositogarantiestelsels van toepassing. Dit betekent dat de dekking (tot 100.000 euro per persoon per bank) voor een deel (20.887 euro) voor rekening van het IJslandse depositogarantiestelsel komt. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft aangekondigd de Nederlandse spaarders bij Icesave indien nodig te helpen met hun beroep op de dekking in IJsland. Onderstaand persbericht bevestigt dit.

Zodra dat mogelijk is zullen wij op deze site nadere informatie verstrekken.

Het Icesave Nederland team"

Meer informatie kun je vinden op het FOK!forum .

Met dank aan o.a. DaanA voor de submit .