Meldpunt voor identiteitsfraude

Er komt een meldpunt waar slachtoffers van identiteitsfraude hun beklag kunnen doen. Dat heeft staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) gisteren bekendgemaakt. Zij wil het meldpunt, in samenwerking met het ministerie van Justitie, in november openen.

Volgens een onderzoek van de Stichting Aanpak Financieel Economische Criminaliteit in Nederland (Safecin) en de Rotterdamse Erasmus Universiteit zijn er in Nederland tot nu toe naar schatting zo'n 130 duizend mensen slachtoffer van identiteitsfraude. Bij het Openbaar Ministerie zijn tweeduizend gevallen bekend van slachtoffers die al aangifte hebben gedaan. Veelal ontnemen daders hun adresgegevens of een loonstrookje die worden gebruikt om rekeningen te openen en leningen af te sluiten.

Volgens Safecin kost het slachtoffers vaak jaren om de fraude teniet te doen. Slachtoffers kunnen veelal geen hypotheek of telefoonabonnement meer afsluiten of geld lenen. In het ergste geval kan een registratie van een misdrijf op naam van het slachtoffer niet ongedaan worden gemaakt. De stichting is blij met de komst van het meldpunt.

Vooralsnog kunnen slachtoffers zich melden tot 1 januari 2009 omdat Bijleveld op dat moment wil nagaan of het meldpunt een succes is. Justitie bekijkt ondertussen of identiteitsfraude als apart misdrijf strafbaar moet worden gesteld.