Redding Fortis levert ook belastingbetaler wat op

Bij de reddingsoperatie voor Fortis en ABN Amro vliegen de miljarden euro's de belastingbetaler om de oren. De vraag is wat hij daar zelf in zijn portemonnee van gaat merken.

Om de benodigde 16,8 miljard euro binnen te halen, leent de Staat geld op de kapitaalmarkt. Daarop zijn onder meer pensioenfondsen actief die geld beschikbaar kunnen stellen. De schuld van de Staat neemt door de lening toe, net zoals de rente die daarover betaald moet worden.

Daar staat tegenover dat de reddingsoperatie de Staat natuurlijk ook wat oplevert. Door het aandelenbezit kan de eigenaar geld incasseren doordat dividend (winst) wordt uitgekeerd.

Bij het verstrekken van leningen door de Staat aan de net verworven Fortis-onderdelen is het eveneens van belang beide zijden van de medaille te bekijken. De leningen, met een totale waarde van 50 miljard, worden aan Fortis gegeven door een nieuw beroep te doen op de kapitaalmarkt. De bank dient daar vervolgens wel rente over te betalen aan de Staat.

In hun brief van maandagavond durven premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos (Financiën) nog niet precies te voorspellen of het saldo uiteindelijk positief of negatief uitvalt voor de belastingbetaler. Hooguit schrijven ze dat de maatregelen "geen rechtstreekse gevolgen" hebben. De vraag over de consequenties is volgens Bos pas te beantwoorden als alles achter de rug is. "Aangezien de aangekochte delen gezond zijn, verwacht ik aan het einde van de rit een positief saldo", stelt de minister.

  (foto: ANP)