Geen bussen in Zaandam in daluren

De buschauffeurs van Connexxion in Zaandam leggen vandaag buiten de spits hun werk neer. De bussen staan stil tussen 09.00 en 16.00 uur en vanaf 19.00 uur. De chauffeurs willen onderling kunnen communiceren, zodat zij elkaar kunnen waarschuwen bij ongeregeldheden. FNV Bondgenoten steunt de actie en kondigde de staking vrijdag aan.

Connexxion vindt dat alle communicatie via de centrale verkeersleiding moet verlopen en wil niet dat chauffeurs voor eigen rechter gaan spelen. Het huidige systeem zou prima werken in noodgevallen. Het ov-bedrijf probeerde de staking, die aanvankelijk voor onbepaalde tijd was aangekondigd, zaterdag in een kort geding voor de rechtbank Utrecht tevergeefs te voorkomen.

Reizigersorganisatie Rover noemt de staking als middel om het conflict tussen de buschauffeurs en hun werkgever op te lossen buiten proporties, ook al duurt deze slechts een dag. Door de korte termijn tussen aankondiging en staking zouden veel reizigers geen tijd hebben om een alternatief te regelen of om afspraken te verzetten.

De staking volgt op de recente gebeurtenissen in Gouda. Daar maakten buschauffeurs vorige week zondag bekend niet meer door de wijk Oosterwei te willen rijden, omdat ze tijdens hun ritten werden bespuugd, bedreigd en beroofd voor veelal Marokkaanse jongeren. Het busvervoer werd donderdag hervat nadat maatregelen waren genomen om de veiligheid voor de chauffeurs te verbeteren.

In Zaandam werd in 2004 een buschauffeur neergestoken. Met dat incident vers in het geheugen was de actiebereidheid volgens FNV Bondgenoten het grootst in de Zaanstreek. Volgens de vakbond werken er tussen de 120 en 140 chauffeurs en rijden er ongeveer tachtig bussen, onder meer richting Amsterdam.