Ramadan ingeburgerd op werkvloer

Nog ruim een week en de ramadan loopt weer ten einde. Dat betekent nog even volhouden met de aangepaste agenda. Na 30 september niet meer om half vier 's ochtends uit de veren om een broodje ei en een kopje thee te nuttigen. Want op het werk mag nog even geen verjaardagsgebak of koffie.

Op de werkvloer is de ramadan al aardig ingeburgerd. Werkgevers roosteren hun deelnemende werknemers aangepast in en collega's ruilen onderling hun diensten om. Ook blijkt dat Nederlandse collega's best wel baat ondervinden van de vastenmaand. Omdat veel moslims in deze periode vrij nemen om bijvoorbeeld het Suikerfeest te vieren, zijn zij beschikbaar om in ruil daarvoor te werken tijdens de kerstdagen.

De FNV laat weten nog nooit klachten te hebben ontvangen omtrent zaken die te maken hebben met de ramadan. Volgens een woordvoerder is deze maand op de werkvloeren niet echt een issue. De collegialiteit overheerst dan ook her en der. Sommige Nederlandse collega's gaan zelfs zo ver dat ze uit solidariteit zelf een dagje meevasten.


Nog even geen koffie op het werk  (foto: DAG)