Ritsma beëindigt schaatscarrière

Rintje Ritsma zet een punt achter zijn actieve loopbaan als schaatser. De 38-jarige Beer van Lemmer sluit hiermee een loopbaan van bijna twintig jaar af, waarin hij vele prijzen won.

Ritsma zal komende woensdag bij Flevo On Ice in Biddinghuizen zijn wedstrijdpak aan de wilgen hangen. Eerder had hij nog getwijfeld over het voortzetten van zijn carrière. Hij trainde in het voorseizoen nog bij de Hofmeijerschaatsploeg, maar voelde zich mede door rugproblemen lang niet fit.

Ritsma won in zijn carrière vier keer het WK-allround, zes keer het EK-allround, twee keer NK-allround, twee wereldtitels bij de WK-afstanden en elf nationale afstandstitels. Hij wist echter op de Olympische Spelen niet verder te komen dan het zilver op de 1500 meter in Lillehammer en de 5000 meter in Nagano. Daarnaast vestigde hij vier wereldrecords, twee maal op de 1500 meter en tweemaal op de grote vierkamp bij het allrounden. De laatste aansprekende prestaties van Ritsma waren in 2006 toen hij zilver won op het NK-allround en brons op de ploegenachtervolging tijdens de Spelen in Turijn. Ook heeft hij het schaatsen voor commerciële ploegen op de kaart gezet door in 1995 uit de kernploeg van de KNSB te stappen en de Sanex-ploeg op te richten.

In juni dit jaar werd bekend dat Ritsma topsportcoördinator of topsportmanager zou worden voor de Nederlandse Bobsleebond en dat hij daarmee zijn schaatsloopbaan af zou sluiten, echter ontkende hij dat hij een contract gesloten had met de BSBN. Vrijdag kwam Ritsma nog in het nieuws toen hij in de commissie-Schenk ging zitten die als doel heeft de topsportstructuur van het Nederlandse schaatsen te optimaliseren.