'Rechter moet openheid geven over vonnis'

Rechters moeten meer openheid geven over de manier waarop zij tot hun vonnis komen. Volgens voorzitter van de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken Ybo Burema zijn er meer rechterlijke dwalingen dan we denken. In actualiteitenrubriek Nova zei hij maandag dat het duidelijk moet worden wat rechters heeft bewogen om tot een bepaalde veroordeling te komen.

Burema maakt zich zorgen om mensen die eventueel onschuldig zijn veroordeeld. Hij zegt vier of vijf zaken te hebben waarbij hij het gevoel heeft dat er iets niet klopt, maar waar hij niets mee kan. "Ik heb een nare smaak in mijn mond over sommige zaken, maar mijn commissie mag enkel oordelen over politie en het Openbaar Ministerie, niet over het vonnis van een rechter."

De voorzitter van de commissie vindt dat het makkelijker moet worden om over rechters te oordelen. De procureur-generaal moet niet alleen politie en justitie, maar ook rechters om opheldering kunnen vragen.

De commissie waarvan Burema voorzitter is, is ingesteld naar aanleiding van de Schiedammer Parkmoord. Daar bleek dat de verdachte ten onrechte was veroordeeld.