Ziekte door onzuiver melkpoeder blijft toenemen

Het aantal jonge kinderen dat in China ziek is geworden van melk waarmee geknoeid is, bedraagt bijna 53.000. Dat heeft het ministerie van volksgezondheid zondagavond gemeld op zijn website.

Van de 12.892 kinderen die de afgelopen twee weken in het ziekenhuis werden opgenomen was tachtig procent twee jaar of jonger, zei het ministerie. De meesten werden ziek door babyvoeding die afkomstig was van de firma Sanlu, waar het schandaal het eerst aan de dag trad.

De andere 39.965 kinderen die ziek werden konden poliklinisch worden behandeld en kunnen worden beschouwd als min of meer hersteld, aldus de bekendmaking.

Zaterdag had het ministerie nog 6.200 ziektegevallen gemeld. Het zei niet waardoor het aantal zo snel is toegenomen, maar maakte duidelijk dat bij het zoeken naar de bron van de knoeierij ziekenhuisgegevens uit de periode mei-augustus worden doorgekamd.

Sinds de regering twee weken geleden voor het eerst toegaf dat babyvoeding van Sanlu was verontreinigd met de stof melamine zijn zuivelproducten van 22 bedrijven teruggehaald omdat er sporen van melamine in waren gevonden. Deze stof, die gebruikt wordt bij de fabricage van plastic, kan bij inspectie verhullen dat melk is aangelengd met water. Onder de achttien personen die tot nu toe werden aangehouden zijn boeren die hun inkomsten opschroefden door melamine aan hun verwaterde melk toe te voegen.

Premier Wen Jiabao zei dat de regering dit soort knoeierijen in de toekomst probeert te voorkomen door zowel de functionarissen als de bedrijven die voor het melkpoederschandaal verantwoordelijk zijn, te straffen. Wen bezocht een ziekenhuis in Beijing waar kinderen werden onderzocht en nam een kijkje op de zuivelafdeling van een supermarkt.

Het ministerie zei dat tot nu toe alleen het nuttigen van melkpoeder tot de ziektegevallen heeft geleid. Er zijn geen gevallen bekend van ziekte door het drinken van vloeibare melk.

Afgelopen weekend werd voor het eerst een ziektegeval geregistreerd in Hongkong. Het ging om een meisje van 3 dat nierstenen ontwikkelde door het drinken van Chinese zuivelproducten. Zij is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.