Wethouder bedreigd om bouwen windmolens

Een wethouder van de gemeente Duiven is de afgelopen weken meerdere malen met de dood bedreigd wegens het plan om vier windturbines te bouwen in de omgeving. Dat heeft de burgemeester van de Gelderse plaats Henk Zomerdijk (VVD) vandaag bevestigd. De burgemeester heeft de wethouder in kwestie, Nico Verlaan, geadviseerd aangifte te doen bij de politie.

Zomerdijk vindt de bedreigingen 'volstrekt onaanvaardbaar' en 'alle perken te buiten' gaan. "We zitten nu in een stadium dat de bouwvergunning verleend is en daarom lopen de emoties hoog op. Maar dat geeft geen vrijbrief om bedreigingen te uiten", stelt de burgemeester. De gemeente gaat vier windmolens van 150 meter bouwen. Inwoners van onder meer het naastgelegen dorp Lathum hebben hun onvrede daarover geuit.

Volgens Zomerdijk is Verlaan, wethouder Ruimtelijke Ordening, niet de enige die bedreigd is. Ook een ambtenaar zou de afgelopen tijd bedreigingen hebben ontvangen. Deze heeft van de burgemeester eveneens het advies gekregen aangifte te doen. De burgervader gaat morgen in gesprek met de politie over eventueel te nemen maatregelen.

Niet alleen de wethouder zou bedreigd worden, maar ook zijn gezin. Bovendien zouden er luchtfoto's van het huis van de CDA'er op internet zijn geplaatst. In het radioprogramma Atlas zei de wethouder gisteren de bouw van de windmolens vervelend te vinden voor de bewoners.