'Iran kan binnen half jaar kernwapens hebben'

Vandaag begint een congres van de organisatie voor samenwerkende landen met nucleaire wapens, het IAEA (International Atomic Energy Agency), waarbij de landen zullen overleggen welke -tot nog toe diplomatieke- acties richting het dissidente Iran genomen moeten en kunnen worden.

Hoewel de meningen van de verschillende landen uiteenliggen, zijn ze het erover eens dat Iran een potentieel gevaar is. Voormalig inspecteur van de VN David Albright meent dat Iran momenteel binnen zes maanden een atoombom zou kunnen bouwen.

Een IAEA-rapport beschrijft dat het aantal Iraanse centrifuges om uranium mee te verrijken, in enkele maanden van 3000 naar 4000 is verhoogd. Ook is de efficiëntie van de al bestaande centrifuges omhoog gekrikt, naar ruim 85 procent. Iran heeft tot nu toe ongeveer 1000 kilogram uranium verrijkt, hetgeen alleen nuttig is om te gebruiken voor het opwekken van nucleaire energie.

Volgens Albright kan Iran beginnen met het klaarmaken van het uranium zodat het geschikt is om in een bom gestopt te worden, zodra zij 1500 kilo van het goedje hebben verrijkt. "Dit zal tussen de zes maanden en twee jaar gaan duren", zegt de oud-inspecteur.  Omdat Iran IAEA-inspecteurs blijft dwarsbomen, is niet zeker of ze deze laatste fase van het maken van een atoombom al dan niet ingegaan zijn.

President Mahmoud Ahmadinejad van Iran zei gisteren tijdens een grote militaire parade dat Iran "de hand zal breken" van eenieder die zal proberen de nucleaire installaties aan te vallen. De parade liet verschillende soorten Iraanse raketten zien, alsmede een banner met de tekst "Israël zou uit dit heelal verwijderd moeten worden", in Engels en Farsi.

Iran staat erop dat haar nucleaire verrichtingen puur gericht zijn op het creëren van energie. Israël en Amerika ontkennen dit stellig, en zijn van mening dat Iran het diplomatieke proces dwarsboomt. Gezien de internationale spanningen sluiten de twee landen een aanval op Iran niet uit, mocht het land de VN-onderhandelingen blijven dwarsbomen. 

De IAEA heeft Iran eerder al beschuldigd van het proberen een raket vol te stoppen met nucleair materiaal, iets wat Iran altijd stellig heeft ontkend. Ahmadinejad zegt een onschuldig slachtoffer te zijn van druk van de VS. Iran is momenteel bezig met de ontwikkeling van haar Shahab-3-raket, die volgens verschillende IAEA-participanten de capaciteit heeft een nucleair wapen te dragen over een afstand van 1750 kilometer.

Israël is ondertussen ook haar wapenarsenaal aan het uitbreiden, uit angst voor Iran. Het land heeft 90 F16’s gekocht, die met een volle tank vanuit Israël Teheran zouden kunnen bereiken. Ook heeft het land twee Dolphin-onderzeeërs van Duitsland overgekocht, die nucleaire wapens kunnen afvuren. Hier hadden ze er overigens al drie van.

De Israëlische minister van Defensie, Ephraim Sneh, zei gisteren dat  "militaire actie ondernemen de laatste toevlucht is voor Israël." Vicepresident Shaul Mofaz zei enkele dagen geleden al dat "als Israël, de VS of Europa sluitend bewijs weet te verzamelen van het nucleair capabel zijn van Iran, Israël zeker zal reageren op een manier die passend is bij een dusdanig groot gevaar."