Turkse regeringspartij niet verboden

Het Turkse Constitutionele Hof weigert de regeringspartij AKP te verbieden. De openbare aanklager had een verbod geëist omdat de partij van Turkije een islamitische staat zou willen maken.

De rechters van het hof besloten de partij wel financieel te straffen, aldus opperrechter Hasim Kilic vandaag in Ankara. De subsidies uit de schatkist worden met 50 procent gekort, meldden Turkse media. Van de elf rechters waren er zes voor een verbod. Dat was één te weinig om tot een verbod te komen.

De AKP heeft verheugd gereageerd op het besluit van het Hof. Minister Faruk Celik van Werkgelegenheid noemde het vonnis een overwinning voor de Turkse democratie, meldde de Turkse nieuwszender CNN Türk.

Het hof in Ankara was maandagochtend zijn beraadslagingen begonnen over de toekomst van de AKP. Procureur-generaal Abdurrahman Yalcinkaya had ook geëist dat 71 AKP-kopstukken zoals Erdogan en Gül vijf jaar lang niet meer politiek actief mochten zijn.

De meeste Turken zijn moslim, maar Turkije is een seculiere staat. Het hof moet het land beschermen tegen elke bedreiging van de seculiere status. Een verbod op de regeringspartij AKP had zeer waarschijnlijk tot vervroegde verkiezingen geleid. Het hof verbood wel voorlopers van de AKP, de Welvaartspartij (1998) en de Waardenpartij (2001).

De AKP vindt onder meer dat vrouwen op universiteiten hoofddoekjes mogen dragen. De partij van premier Recep Tayyip Erdogan en president Abdullah Gül vergaarde bij de laatste verkiezingen 47 procent van de stemmen.