Terroristen in Irak met 50.000 man te lijf

Voor het grootschalige offensief dat Amerikaanse en Iraakse troepen gisteren zijn gestart in de Oost-Iraakse provincie Diyala zijn zo'n vijftigduizend Iraakse militairen en politiemensen ingezet. Het offensief neemt vermoedelijk twee weken in beslag. Dit heeft het hoofd van het provinciale bestuur van Diyala vandaag gezegd.

Het offensief is bedoeld om de provincie te zuiveren van terroristen van onder andere Al-Qaida. De regio ten noorden van Bagdad wordt gezien als het laatste bolwerk van opstandelingen in de omgeving van de hoofdstad.

De actie concentreert zich in eerste instantie op het gebied rond de provinciehoofdstad Baqouba. Hier werden volgens ooggetuigen huiszoekingen verricht en bleven veel bewoners uit angst binnenshuis. Elders in Diyala werden nieuwe controleposten langs wegen opgezet en werd al het autoverkeer verboden dat plaatshad zonder toestemming van de autoriteiten.

Diyala, dat grenst aan Iran, is al onrustig sinds het begin van de Amerikaanse invasie in 2003. Volgens generaal Ali Ghaidan, commandant van de Iraakse grondtroepen in het gebied, ligt de focus van de huidige operatie op het verdrijven van opstandelingen die hier hun toevlucht hebben gezocht na succesvolle offensieven in andere delen van het land. Het Amerikaanse leger zei dat de door Irak geleide missie zich tevens ten doel stelt smokkelroutes te elimineren.

Vergelijkbare militaire operaties tegen milities in het zuidelijke Basra en wijken van Bagdad hebben daar geleid tot een aanzienlijke afname van het geweld. Gehoopt wordt op een soortgelijk succes in Diyala.