Karadzic in Nederland aangekomen

Radovan Karadzic is vanochtend om 06.30 uur op Rotterdam Airport aangekomen, vanwaar hij wordt overgebracht naar het speciale cellenblok van de Verenigde Naties in Scheveningen. Karadzic is door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag aangeklaagd wegens onder meer volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid, ernstige schending van de Geneefse Conventies, deportatie en het terroriseren van burgers.

Omdat hij de politiek leider van de Bosnische Serviërs was, wordt hij samen met zijn legerleider, de nog altijd voortvluchtige Ratko Mladic, verantwoordelijk gehouden voor het bloedbad in Srebrenica. Karadzic werd vorige week maandag voorgeleid voor de onderzoeksrechter van het Servische tribunaal voor oorlogsmisdaden, die besloot dat hij moest worden overgedragen aan het tribunaal in Den Haag.

Volgens zijn advocaat, Sveta Vujacic, is Karadzic van plan zichzelf voor het Joegoslaviëtribunaal te verdedigen met behulp van een team van adviseurs.

Karadzic vertrok vanochtend vroeg uit Belgrado nadat had het Servische ministerie van justitie zijn uitlevering gelast. Rond 03.45 uur reden drie jeeps met geblindeerde ramen weg van de gevangenis in het centrum van Belgrado waar Karadzic sinds zijn arrestatie gevangen zat. Karadzic zat in een van de jeeps. Een kwartier later arriveerde het konvooi op de luchthaven.

Het ministerie van justitie in Belgrado ging tot actie over nadat Karadzic' bezwaarschrift tegen zijn uitlevering nog steeds niet was aangekomen bij het Servische tribunaal voor oorlogsmisdaden. Karadzic' advocaat, Svetozar Vujacic, zei dat hij, om de zaak te rekken, het bezwaarschrift vrijdagavond op het laatst mogelijke moment in Bosnië op de post had gedaan.

In Belgrado braken gisteravond rellen uit. De oproerpolitie in de Servische hoofdstad raakte slaags met enkele honderden nationalistische extremisten die ageerden tegen de ophanden zijnde uitlevering van Karadzic.

Van de vijftienduizend demonstranten die uit Servië en de Servische Republiek in Bosnië naar Belgrado waren gekomen scheidden zich enkele honderden af die vernielingen aanrichtten en de confrontatie zochten met de politie. De relschoppers gooiden winkelruiten in en gooiden stenen en fakkels naar de politie, die reageerde met traangas en rubberkogels..

De eerstehulpkliniek in Belgrado maakte melding van ongeveer 50 gewonden, onder wie 25 politieagenten en een cameraman van de Spaanse televisie. Alleen een burger en een politieman hoefden te worden opgenomen.

Het hoofd van politie Milorad Veljovic meldde rond middernacht dat de situatie in Belgrado 'onder controle' was. De straten in het centrum lagen bezaaid met glasscherven, brokstukken van omgegooide auto's en ander puin.

Karadzic, de vroegere politiek leider van de Bosnische Serviërs, is voor het Joegoslaviëtribunaal aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden. Hij was bijna dertien jaar op de loop tot hij vorige week werd gearresteerd.