IOC wist van internetcensuur tijdens OS

De gedeeltelijke internetcensuur die tijdens de Olympische Spelen zal gelden voor journalisten, is met medeweten van het Internationaal Olympisch Comité tot stand gekomen. Internationale media beschuldigen het IOC er zelfs samen te werken met China. Giselle Davies, woordvoerder van het IOC, zegt dat het al langer bekend was dat sommige sites ontoegankelijk zouden zijn, want de organisatie van de Spelen had dat al meerdere malen duidelijk gemaakt.

Een woordvoerder van de organisatie zegt dat journalisten nog altijd voldoende toegang tot het internet zullen hebben in het mediacentrum. "Onze belofte was dat journalisten voor hun werk het internet zouden kunnen gebruiken. We hebben hen daarvoor voldoende toegang gegeven." Journalisten klagen ondertussen dat zij sites van ondermeer Amnesty International en de BBC niet kunnen bereiken.

De Chinese overheid censureert overigens al jaren grote delen van het internet voor iedereen die zich in China bevindt. De Europese Unie en de Aziatische-Europese Parlementaire Samenwerking (ASEP) riepen de Chinese overheid onlangs nog op een minder streng censuurbeleid te voeren.

Submitter:  Bron: ANP / NOS