FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 april 2008

Testdag Barcelona 15-04-2008

Rubens Barrichello heeft de snelste tijd gereden tijdens de tweede testdag in Barcelona. De Honda-coureur reed op slicks samen met Fisichella. Felipe Massa, die op de normale gegroefde banden reed, zette een derde tijd neer.

Morgen wordt er verder getest. Dan komt ook zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher in actie in de Ferrari.

Uitslag Barcelona tweede testdag

Pos.RijderTeamTijdRonden
1R. BarrichelloHonda01:18.92877
2G. FisichellaForce India F101:19.72179
3F. MassaFerrari01:20.283113
4D. CoulthardRed Bull01:20.39287
5L. HamiltonMcLaren01:20.45296
6F. AlonsoRenault01:20.616118
7N. RosbergWilliams01:20.800115
8T. GlockToyota01:20.870112
9N. HeidfeldBMW01:20.98197

Franse scholieren slaags bij protestdemonstratie

Zeker twintigduizend Franse middelbare scholieren hebben dinsdag in Parijs gedemonstreerd tegen het voornemen van president Nicholas Sarkozy om het aantal banen in het onderwijs volgend jaar met meer dan elfduizend te verlagen, waarvan 8800 in het middelbaar onderwijs.

Hoewel de meeste betogers zich rustig hielden gebruikte de politie traangas om een eind te maken aan vechtpartijen die uitbraken tussen scholieren uit rivaliserende buitenwijken van de Franse hoofdstad en waarbij met flessen en stenen werd gegooid. Het ging om wijken die in 2005 het middelpunt waren van oproer onder kansarme allochtone jongeren dat zich over het hele land uitbreidde.

Het was de zesde en grootste demonstratie van Franse scholieren in de afgelopen twee weken. Voor donderdag is nog een demonstratie gepland, maar vrijdag begint de voorjaarsvakantie en zal het protest naar verwachting snel aflopen.

Dramatisch schoolreisje in Nieuw-Zeeland

Een schoolreisje in Nieuw-Zeeland is uitgelopen op een drama met zes dode tieners en een dode docent. Volgens The New Zealand Herald van woensdag waren de scholieren op een survivaltocht in het nationale park Tongariro.

Tijdens een canyoning-evenement, waarbij in wetsuits onder meer een rivier moest worden bedwongen, werden de deelnemers overvallen door hevig noodweer. De groep werd vermoedelijk gegrepen door het rap wassende rivierwater, waardoor ze verdronken.

Paus aangekomen in de Verenigde Staten

Paus Benedictus XVI is vanavond aangekomen in de Amerikaanse hoofdstad Washington voor zijn bezoek aan de Verenigde Staten. President George Bush heette de kerkvorst welkom.

Het pauselijke bezoek gaat gepaard met enorme veiligheidsmaatregelen. Liefst 27 instanties, van federaal tot lokaal, zijn betrokken bij de operatie, aldus de nieuwszender CNN.

De paus gaat de komende dagen onder meer voor in eucharistievieringen in de Washington en New York. In New York zal hij ook de Verenigde Naties toespreken. Zondag, op de laatste dag van zijn bezoek, gaat hij naar Ground Zero in Manhattan, de plek waar tot de aanslagen van 11 september 2001, de twee torens van het World Trade Center stonden.
Paus Benedictus XVI

FC Twente in play-offs niet naar Duitsland

FC Twente zal tijdens de play-offs niet in Duitsland spelen. De ploeg uit Enschede moet uitwijken omdat het Arke Stadion verbouwd gaat worden.

Twente hoopte daarom terecht te kunnen in de Veltins Arena van Schalke 04. De Duitse politie, beducht voor ongeregeldheden omdat de aankomende tegenstander nog onbekend is, adviseerde de Duitse voetbalbond om FC Twente geen toestemming te geven om play-offduels in een Duits stadion te spelen.

"Wij zijn zeer teleurgesteld over het negatieve advies van de Duitse politie aan de Duitse voetbalbond," zegt FC Twente-voorzitter Joop Munsterman op de clubwebsite. "Eerdere signalen van de betrokken instanties duidden er op dat van een verbod geen sprake zou zijn. Daarom hadden we met Schalke ‘04 al afspraken gemaakt om daar onze wedstrijden te spelen. We gaan snel op zoek naar een geschikt alternatief." FC Twente staat met nog één speelronde te gaan vierde in de Eredivisie, een plek die recht geeft op play-offs om een plek in de voorronde van de Champions League.

Eerste digitale GTA IV screen met HUD

Na het eerste sterretje en de ingescande foto van de radar is vandaag ook een digitaal screenshot met volledige HUD opgedoken. Je leest het goed, sterretjes en radar in één plaatje in hoge resolutie. Dit hebben we te danken aan Rockstar die vandaag naar een aantal GTA-fansites het volgende screenshot opgestuurd heeft.



De radar en sterren zijn respectievelijk linksonder en rechtsboven op het plaatje te vinden. Op de radar zien we ook de politie-auto's aangegeven en de radius waarin de politie naar je op zoek is. Ook kan er opgemerkt worden dat Niko over een vol leven en armor beschikt en een ongelezen sms heeft. Over twee weken zal GTA IV uitkomen.

"Ferrari moet geconcentreerd blijven"

Ferrari moet niet blijven zweven aldus Stefano Domenicali. De teambaas van de Italianen wil dat er geconcentreerd gewerkt blijft worden ondanks de laatste twee zeges.

In Melbourne stapelde wereldkampioen Kimi Raikkonen fout op fout en ook Felipe Massa maakte geen goede indruk. De Braziliaan viel zelfs uit na een crash met David Coulthard. "In de Grand Prix van Australië hebben we niet de échte Ferrari gezien. Het team heeft hier goed op gereageerd en in de twee races daarna laten hoe groot de potentie van ons pakket daadwerkelijk is. We moeten echter op onze hoede blijven. Het team moet zich maximaal inspannen bij de voorbereidingen op de Spaanse Grand Prix, maar ondertussen wel met beide benen op de grond blijven staan. We zijn ons ervan bewust dat onze rivalen steeds sterker worden. Met de beste rijders, beste engineers en beste monteurs zullen we hen proberen voor te blijven," aldus Domenicali.

Deze week rijden zowel Raikkonen als Massa hun rondjes in Barcelona om de Ferrari te testen. Zevenvoudig Wereldkampioen Michael Schumacher stapt woensdag in om de slicks en nieuwe onderdelen voor 2009 te gaan testen.

Moslimlanden willen Wilders voor de rechter zien

Nederland moet PVV-leider Geert Wilders vervolgen wegens zijn anti-Koranfilm Fitna. De moslimlanden van de VN-mensenrechtenraad zeggen dat Wilders aanzet tot haat jegens moslims over de gehele wereld.

Onder aanvoering van Pakistan pleiten de isamitische landen vandaag voor juridische maatregelen tegen Wilders. “Ondanks een indrukwekkend aantal wetten en de uitgebreide plannen om racisme en xenofobie tegen te gaan, hebben recente acties van individuen om aan te zetten tot racisme en religieuze intolerantie de moslimwereld geschokt”, aldus de Pakistaanse ambassadeur Masood Khan tegen de VN-mensenrechtenraad die vandaag bijeen is in Genève. Khan noemde het knip- en plakwerk van Wilders ''een lasterlijke documentaire die slechts bedoeld is moslims te demoniseren en de boodschap van de Koran te verdraaien.''

Onder aanvoering van Iran en Pakistan roepen de moslimlanden Nederland op om de strijd aan te binden tegen de opkomende ‘''islamofobie'' en discriminatie van immigranten in ons land.

Pakistan, Saudi-Arabië, Indonesië en andere leden van de raad zeiden dat Nederland wetten moet aannemen die godsdienstlaster strafbaar stellen. Egypte had kritiek op de uitspraak van een Nederlandse rechter dat Wilders als parlementslid het recht heeft kritiek te spuien op de radicale islam en de koran. Volgens Egypte kan de uitspraak een teken zijn ''dat de Nederlandse rechtspraak geen voeling meer heeft met de betreffende internationale en regionale verplichtingen en jurisprudentie op het gebied van mensenrechten.''

Namens ons land was staatssecretaris Albayrak aanwezig. Zij herhaalde nog maar eens het standpunt van de regering dat die Wilders’ zijn visie op de islam niet deelt. “Het tegengaan van vooroordelen en het respecteren van de vrijheid van godsdienst zijn de hoofdthema’s van ons integratiebeleid”, aldus de PvdA-bewindsvrouw. 

Ze zei tegen de VN-raad dat Justitie de film nog onderzoekt op strafbare feiten. Ook zei ze dat Nederlandse moslims achter de vrijheid van meningsuiting als grondrecht in de Nederlandse samenleving staan. 

Nederland behoort tot de eerste zestien landen die tijdens de twee weken durende bijeenkomst van de raad op hun mensenrechten worden beoordeeld.

College Waalwijk belooft racisme aan te pakken

Het gemeentebestuur van Waalwijk heeft vandaag een reeks maatregelen aangekondigd om te voorkomen dat nog meer vluchtelingen uit de gemeente worden weggepest, zoals in september 2007 met een Liberiaans gezin uit Waspik gebeurde.

Het college neemt de aanbevelingen van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum integraal over, liet een woordvoerster weten. Integratie en antidiscriminatie worden 'speerpunten' in het beleid, aldus het college, dat opnieuw zijn excuses aanbood voor de zwakke aanpak van de racistische pesterijen. De wethouders krijgen een 'directe lijn' met de vele werkgroepen binnen de gemeente, zodat ze op tijd op de hoogte worden gebracht van misstanden.

Donderdag bespreekt de gemeenteraad het zeer kritische rapport van Forum. Daaruit bleek vorige week dat de jongeren die het gezin terroriseerden veel te laat op hun gedrag werden aangesproken en het gezin niet werd beschermd. De politie beschouwde de pesterijen van het groepje jongeren als kattenkwaad. Jongerenwerk was bang de jongens van zich te vervreemden. De gemeente nam te laat de regie.

Op een aantal punten nuanceert het gemeentebestuur het rapport, aldus de woordvoerster. Zo vindt het college dat het gebrek aan regie maar voor een deel van de organisatie geldt. Ook wijzen burgemeester en wethouders op hun afhankelijkheid van andere organisaties, zoals vluchtelingenwerk en jongerenwerk.

41 uur vast in een lift

Het zal je maar gebeuren. Je staat in een lift in New York als plotseling de lift kapot gaat. Het overkwam Nicholas White in oktober 1999. Helaas was het niet voor een minuutje, maar White moest 41 lange uren overleven in de lift van het McGraw-Hill kantoor. Pikant detail: er hing een beveiligingscamera in de lift en deze week zijn de beelden daarvan vrijgegeven.

Op het versneld afgespeelde filmpje is goed te zien hoe White de 41 uur in de lift doorbrengt: vooral slapend. Vanwege het vrijgeven van de beelden staat er deze week in de New Yorker een uitgebreid artikel over die 41 uur in oktober 1999. Niet geschikt om te lezen voor mensen met claustrofobie!

8-jarig meisje mag scheiden

De 8-jarige  Nojoud Muhammed Nasser uit  Jemen mag haar gedwongen huwelijk met haar 28-jarige man ontbinden. Dat heeft een rechter in het land bepaald.

De echtgenoot heeft verklaard akkoord te gaan, maar hij tekende wel aan dat het nog prille huwelijk was goedgekeurd door de ouders van het kind en door haarzelf.

De man zei ook seks met zijn jonge vrouw te hebben gehad, maar ''haar niet te hebben geslagen''. Volgens de vader van de bruid was het huwelijk eerder dit jaar vooral bedoeld ter bescherming van het kind. Zijn andere dochter zou al eens zijn ontvoerd om uiteindelijk te huwen met haar kidnapper. Dat lot wilde hij zijn andere dochter besparen.

In Jemen komen dit soort huwelijken geregeld voor. Een minimumleeftijd voor huwelijkspartners bestaat niet, ondanks oproepen daartoe van mensenrechtengroepen. Nojoud zei vanaag na de rechterlijke uitspraak dat ze blij is dat ze weer naar school kan.

Nojoud en haar ex-echtgenoot

Santa Rosa: 'Wolter Kroes pleegt plagiaat'

De Nederlandse band Santa Rosa beweert dat zanger Wolter Kroes plagiaat pleegt met zijn nieuwe nummer Viva Hollandia. Santa Rosa nam het nummer met dezelfde titel al op in 2005. Het is een Nederlandse versie van Viva Colonia van Die Höhner.

De groep heeft een klacht ingediend bij auteursrechtorganisatie Buma/Stemra. Ook overweegt Santa Rosa juridische stappen, zei de manager van de groep dinsdag. De versie van Santa Rosa werd eind 2005 uitgebracht op het platenlabel Berk Music. De band werkt momenteel ''met een bekende dj'' aan een 2008 remix van Viva Hollandia.

''Wolter Kroes heeft Viva Hollandia letterlijk overgenomen'', aldus Santa Rosa, dat zegt dat het refrein bijna volledig overeenkomt. Kroes claimt volgens Santa Rosa onterecht de Nederlandse rechten.

Het management van Wolter Kroes was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

[update]Mooie dame in Soul Calibur 4 screens

In Soul Calibur IV debuteren vele nieuwe personages. Hiertussen zitten een hoop mooie meiden, en één daarvan is Shéhérazade. Vandaag zijn er een aantal screens verschenen van deze schone deerne.




[Update] 20:20
Naast de mooie dames, is er ook een trailer verschenen waarin we de eerste gameplay beelden van Darth Vader en Joda kunnen zien. Als onderstaand filmpje niet goed werkt, kan je hier terecht.



Tijdens de reïncarnatie van Soul Edge en SoulCalibur is er nog iets anders wakker geworden. De strijd tussen de twee zwaarden bereikt zijn hoogtepunt als de maker van de wapens zich in de strijd gaat mengen. Nightmare, in zijn ultieme vorm, wacht op Siegfried voor het ultieme gevecht. Simpel zal deze strijd niet worden nu ook Yoda en Darth Vader zich er in zullen mengen.

Medewerkers Netwerk opgepakt

De politie heeft vanmiddag drie medewerkers van de actualiteitenrubriek Netwerk opgepakt. Dat gebeurde na een handgemeen met de omstreden plastisch chirurg Edwin van Onselen. Deze chirurg kwam vorig jaar in het nieuws toen een 21-jarige patiënte overleed na een liposuctie

Netwerk was bezig een reportage te maken over  plastische chirurgie. Tijdens een gesprek met Van Onselen in zijn woonplaats Zevenaar confronteerden de programmamakers hem met de bevindingen van twee artsen. Volgens hen zou Van Onselen operaties bij een vrouw in rekening hebben gebracht die hij niet heeft verricht. Van Onselen werd hierop volgens Netwerk zo woest, dat hij probeerde de apparatuur van de filmploeg te vernielen.

De politie zegt echter dat de medewerkers Van Onselen hardhandig tegen de grond hebben gewerkt, waardoor hij gewond raakte. De drie medewerkers zijn even voor 18.00 uur op vrije  voeten gesteld.

Netwerk besteedt in de uitzending van vanavond, om 20.25 uur op Nederland 2, aandacht aan de zaak.

Van Onselen

Groover CD review + 5 albums winnen

Groover, een Nederlandse Ska/reggae/funk-band die sinds mei 2003 met eigen werk, tal van shows en festivals aandeden, hebben vanaf maart 2008 hun allereerste album.

De achtkoppige band bestaat uit 6 heren die de trombone, trompet, bas, drum en gitaar spelen. Daarnaast zijn er 2 vrouwelijke blonde schonen die de muziek ondersteunen met hun zangkunsten.

+ 5 albums winnen + 5 albums winnen + 5 albums winnen + 5 albums

Nys van Rabobank naar Landbouwkrediet

Veldrijder Sven Nys vertrekt na tien jaar bij de Rabobank. De Belg stapt over naar de Belgische ploeg Landbouwkrediet.

Nys tekende bij Landbouwkrediet een contract van drie jaar. Bij de Rabobank was Nys de afgelopen tien jaar zeer succesvol. Hij won meer dan tweehonderd koersen (onder meer nationale titels en eindzeges in de Superprestige en de wereldbeker). In 2005 werd Nys wereldkampioen. Zijn laatste wapenfeit voor Rabobank worden de Olympische Spelen in Peking, waar Nys uitkomt in het mountainbiken.

OM wil geld van ex-voorzitter moslimschool

Justitie wil ruim een half miljoen euro afhandig maken van de voormalig voorzitter van de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (SIBA).   Het Amsterdamse   Openbaar Ministerie wil met een terugvordering van 546.000 euro het financiële gewin ontnemen dat ex-voorzitter  Mohamed C. met fraude heeft verkregen.

De 57-jarige C. werd wegens die fraude in 2006 veroordeeld tot 2 jaar celstraf. Inmiddels is hij weer vrij man. Hij werd indertijd veroordeeld wegens het verduisteren van gelden die bestemd waren voor het onderwijs.  Tussen 2000 en 2004 stuurde C. valse facturen naar de SIBA namens stichting Aide Memoire, waarvan hij ook voorzitter was. Als hoofd van de scholengemeenschap liet hij die rekeningen uitbetalen. Het geld stak hij in eigen zak.

Ook werd C. schuldig bevonden aan het in dienst hebben van twee illegalen, fraude met een WAO-uitkering en het bezit van verboden munitie. In de woning van de uit Marokko afkomstige man werden 49 kogels gevonden.

PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs trok vorig jaar de subsidie van de SIBA in, omdat het onderwijs op de drie basisscholen van de organisatie beroerd was. De eveneens islamitische onderwijsinstelling As Siddieq nam vervolgens de meeste leerlingen en schoolgebouwen over. De gemeente was daar weer niet heel erg content mee, omdat de As Siddieqschool al eens de aandacht trok vanwege het ultraorthodoxe klimaat dat er heerst en evenmin erg best presteert. 

Man neergeschoten na aanval krokodil

Een Australiër die werd neergeschoten door zijn kameraad, is hem desondanks zeer erkentelijk. De man werd namelijk door een krokodil aangevallen, en zijn vriend probeerde hem te redden door zijn geweer op het reptiel leeg te schieten. Ondanks dat de Aussie tijdens zijn reddingsactie per ongeluk zijn maatje raakte, liet het beest na vijf schoten toch maar los.

De beide heren, Jason Green en Zac Fitzgerald, werken op een krokodillenfarm. Het ongeval gebeurde tijdens het eieren rapen. Green werd plotsklaps aangevallen en Fitzgerald had geen andere keus dan naar zijn geweer te grijpen. "Ik begon te schieten omdat hij de krokodil niet van zijn arm kon schudden", zegt hij.

Green moest met een schotwond aan zijn been en enkele beten in zijn arm naar het ziekenhuis worden vervoerd. Toch was hij zijn vriend uiterst dankbaar dat deze hem van een wisse dood heeft gered.

Benzinedampen via riool in Waarland

In het Noord-Hollandse polderdorpje Waarland (gemeente Harenkarspel) heeft een deel van de bewoners sinds gisteravond last van benzinelucht in hun woningen. Een illegale lozing van brandstof via het riool is hier de oorzaak van. 

De brandweer heeft het riool meerdere keren doorgespoeld om eventueel explosiegevaar te voorkomen. Metingen wezen vervolgens uit dat er geen explosiegevaar meer is.  Wel blijft de stank in sommige straten nog hangen.

De gemeente adviseert de inwoners van de bloemenbuurt hun huizen goed te ventlieren. ''De ervaring met eerdere gevallen leert dat de benzinelucht erg hardnekkig kan zijn en overal doorheen kan dringen. Goed ventileren van de woning is de enige oplossing'', aldus de gemeente.

Hoogbejaarde man sloopt 2 Porsches

Een 93-jarige Brit heeft met zijn auto twee dure Porsches op de schroothoop doen belanden. Hiermee kwam er een einde aan een tijdperk van bijna 76 jaar schadevrij rijden voor de krasse knar.

Voor een garage in het west-Engelse Penarth verloor Jack Higgins plotseling de macht over het stuur. Met zijn dertien jaar oude auto ramde de bejaarde man eerst een Porsche Carrera. Hierna sloeg het wagentje over de kop en belandde bovenop een Porsche 911.

De oude baas stapte bovenwel ongeschonden uit zijn auto. Op de geschatte totaalschade van zo'n 75.000 euro reageerde Higgins met de woorden: "Ik had een van de langste ongevalvrije statussen in de geschiedenis. Tot vandaag."

Berlusconi presenteert aanpak crises Italië

Silvio Berlusconi heeft dinsdag plannen uit de doeken gedaan waarmee hij als premier de crises in Italië het hoofd hoopt te bieden. Zo kondigde hij een spoedige oplossing aan voor het afvalprobleem in Napels en beloofde hij dat de nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia in Italiaanse handen blijft. Daarmee lijkt een overname door Air France-KLM definitief van de baan.

Berlusconi's vlotte aankondiging, een dag nadat de 71-jarige mediamagnaat de verkiezingswinst in de wacht sleepte, en nog voordat de president hem officieel heeft gevraagd een regering te vormen, laat zien dat hij van plan is spijkers met koppen te slaan. Zowel in het Huis van Afgevaardigden als de Senaat behaalde hij met zijn coalitie een ruime meerderheid, zodat hij ook in staat zal zijn deze plannen gestalte te geven.

Berlusconi staat aan het hoofd van een coalitie die gesmeed is tussen zijn eigen Forza Italia, Gianfranco Fini's voormalige neofascistische Nationale Alliantie, en de Noordelijke Liga. Vooral deze laatste partij, die voornamelijk wordt geassocieerd met haar anti-immigratieagenda, won verrassend veel stemmen in het welvarender Noord-Italië. Daarmee heeft de Noordelijke Liga een belangrijke rol verworven in Berlusconi's regering.

Partijleider Umberto Bossi zei dat het afgelopen moet zijn met de op Rome gebaseerde politiek in Italië. Hij pleitte voor een hervorming van het belastingsysteem waarmee het geld dat in het noorden wordt verdiend, ook in het noorden blijft. Hij ontkrachtte de suggestie dat zijn partij met haar extreme agenda Berlusconi als het ware gegijzeld houdt.

Italië krijgt voor de derde maal een regering onder leiding van Berlusconi. Hij zei van plan te zijn Europees commissaris voor justitie Franco Frattini terug te laten keren als minister van buitenlandse zaken en Giulio Tremonti als minister van financiën.

Emile Ratelband gaat toch niet scheiden

De vrouw van Emile Ratelband, Monica, wil toch niet van hem scheiden. "Alles wat er in de afgelopen weken is gebeurd, is compleet uit de hand gelopen", vertelt Moon, zoals ze door Emile wordt genoemd, in weekblad Story. "Dat heb ik nooit gewild. Er komt géén scheiding."

Vorige maand trof de positiviteitsgoeroe een leeg huis aan nadat hij enkele dagen in het buitenland was geweest. Moon liet weten te willen scheiden van Ratelband, met wie ze zeven maanden was getrouwd en dochter Royce kreeg. Ratelband smeekte zijn vrouw in RTL Boulevard huilend om bij hem terug te komen.

"Ik hield van Emile en ik houd nog steeds van hem", vertelt de blondine nu. Moon zegt dat ze, in tegenstelling tot eerdere berichten, nooit een scheidingsaanvraag heeft ingediend. "En nu wil ik zeker niet scheiden. Onze dochter heeft mij daar nog meer bewust van gemaakt."

"De dagen dat Emile zijn kleine meid weer gezien heeft, waren geweldige momenten", zegt ze. "Ze is pas zeven maanden, maar nu al merk je hoe groot de impact is als ze bij haar vader is. Toen ik haar 's avonds naar bed bracht, lag ze te kirren van vreugde."

Sloop cafégevel om 6 centimeter

Een kroegbaas heeft op een dure manier kennisgemaakt met een sterk staaltje ambtenarij. Eind vorig jaar kwam men er namelijk achter dat de nieuwe gevel van het café van uitbater Henk Wouda zes centimeter op de grond van de gemeente Assen staat. Ondanks een petitie van een groep jongeren, die 1258 handtekeningen opleverde, hield de gemeente Assen voet bij stuk. Bouwvakkers zijn dan ook vandaag begonnen met de sloop van de nieuwe gevel. Een geintje dat Wouda minimaal drieduizend euro kost.

Voorbijgangers snappen er helemaal niks van. "Welke heikneuter gaat zoiets nu opmeten", merkt eentje op. Drie timmerlieden zijn er nu hard aan het werk om de gevelplaten van de muur te halen en in het kozijn te plaatsen, in plaats van erop. Dit scheelt weer enkele centimeters. "Pure treiterij van de gemeente", vindt een van de bouwvakkers.

Wouda staat hoofdschuddend toe te kijken. "Dit slaat nergens op. De aanblik blijft hetzelfde. Het gaat om niks", zegt hij. Omdat de gevel niet in het pittoreske straatbeeld van de Drentse hoofdstad zou passen, werd aanvankelijk ook de stijl van de gevel afgekeurd. "De nieuwe tekeningen zijn wel goedgekeurd, dus uiteindelijk gaat het alleen om die paar centimeter."

Brussel viert vijftig jaar Atomium

Het Atomium, het markante bouwwerk met de negen bollen van de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel, wordt donderdag vijftig. Het feest wordt knallend ingeluid met een groots vuurwerk.

Het verjaardagspartijtje duurt in totaal zes maanden. Van 17 april tot en met 19 oktober, dezelfde periode als van de expo maar dan een halve eeuw later, is het 'Brussel Plezier' op de Heizelvlakte.

Er staan ongeveer veertig activiteiten op de agenda. Zo zijn er onder meer rommelmarkten, een oldtimerdefilé, een volksbal, een rock-'n-rolldag en openluchtfilmvoorstellingen. En liefhebbers van oude plaatjes kunnen op zoek naar de restanten van Expo '58 met een koptelefoon en een beeldschermpje. Een gps-systeem leidt de bezoeker over het terrein en toont aan de hand van archiefmateriaal hoe het er vijftig jaar geleden uitzag.

In 'het Paviljoen van het Tijdelijke Geluk', dat gebouwd is van 33.000 Belgische bierkratten, zijn tentoonstellingen en projecties te zien. En voor iedereen die in deze periode dezelfde leeftijd als het Atomium bereikt, is de toegang gratis.

Ter ere van de verjaardag van het Belgische icoon verschijnt er ook een aantal speciale uitgaven van boeken en strips, zoals 'Suske en Wiske: Het machtige monument'.

Jongeren vaker gerekruteerd voor cybercrime

Criminele organisaties rekruteren steeds vaker pas afgestudeerden, hackers, ICT'ers en jonge leden van computerclubs. Zij manipuleren en bespioneren computers, ontwikkelen speciale software of maken nepwebsites om criminele activiteiten mogelijk te maken. Zo houden zij zich bezig met internetfraude, kinderporno en hacken.

Dat staat in een onderzoek naar hightech-criminaliteit van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) schrijft aan de tweede Kamer dat cybercrime in Nederland een volwassen sector in de criminaliteit is geworden.

Oplichting via internet komt steeds vaker voor, al dan niet via het op slinkse wijze lospeuteren van vertrouwelijke informatie en het hacken van computers. De opbrengsten zijn hoog en de risico's klein. De onderzoekers verwachten dat het aantal slachtoffers en de criminele winsten de komende jaren blijven toenemen.

Volgens de onderzoekers biedt het toenemende gebruik van computers en internet 'zeer lucratieve' mogelijkheden voor criminelen. Internetfraude, waaronder voorschot-, identiteits-, bank- en creditcardfraude, zou vooral worden gepleegd door mensen van Afrikaanse of Aziatische afkomst. Achter kinderporno en het online verleiden van kinderen tot een fysieke ontmoeting zitten vooral blanke daders, concluderen de onderzoekers.

In sommige gevallen is sprake van georganiseerde criminaliteit, in Nederland vooral op het gebied van internet- en voorschotfraude, het onder valse voorwendselen geld uit de zak kloppen. De onderzoekers verwachten dat criminele groepen met 'innovatieve technieken' steeds actiever worden op het terrein van kinderporno, internetfraude en hacken. Daarom zou de overheid extra moeten investeren in rechtshandhaving en zou het gemakkelijker moeten worden computers in andere landen te doorzoeken. Het kabinet trok eerder al extra geld uit voor meer capaciteit bij politie en justitie voor de bestrijding van cybercrime.

Hirsch Ballin richt zich onder meer op diefstal, oplichting en fraude en wijst erop dat hierbij preventieve maatregelen veel schade kunnen voorkomen. Ook seksuele delicten en pesterijen, onder meer via YouTube en Secondlife, hebben zijn aandacht. Daarnaast heeft de rol van ICT bij een terroristische dreiging voor hem een hoge prioriteit.

Het ministerie van Justitie begint dit jaar met een onderzoek, een zogeheten nulmeting, naar de aard en omvang van de cybercrime in Nederland. Dit jaar nog verschijnt een analyse van de juridische instrumenten om bepaalde 'content' van het internet te verwijderen.

Gevangenisstraf voor Egyptische Moslimbroeders

Een militaire rechtbank in Caïro heeft dinsdag 25 leden van de Moslimbroederschap, een verboden oppositiebeweging, veroordeeld tot gevangenisstraffen tot tien jaar. Vijftien verdachten werden vrijgesproken. Dat heeft een veiligheidsfunctionaris die het proces bijwoonde gezegd.

De veertig Moslimbroeders waren onder andere aangeklaagd wegens witwassen en terrorisme, maar of de 25 aan beide schuldig zijn verklaard was niet duidelijk.

Een van de advocaten van de verdachten vertelde dat de rechter de zaal binnenkwam, het vonnis voorlas en weer vertrok zonder de advocaten, die buiten stonden, te verwittigen.

Op grond van de noodtoestand die al sinds 1981 van kracht is mag de Egyptische president ook burgers voor militaire rechtbanken brengen. De militaire rechtbank is berucht om zijn strenge vonnissen, waartegen tot voor kort geen beroep mogelijk was. Een recent amendement heeft daar echter verandering in gebracht. De veroordeelden hebben nu zestig dagen de tijd om beroep aan te tekenen.

De hoogste leidier van de Moslimbroederschap, Mohammed Mahdi Akef, had geen goed woord over voor de uitspraak en noemde de Egyptische autoriteiten corrupt en 'een stelletje gangsters'. Hij zei dat er geen bewijs tegen de verdachten was en dat hij had verwacht dat allen zouden worden vrijgesproken. Wat de Moslimbroederschap nu gaat doen wilde hij niet zeggen.

Voordat de uitspraak werd gedaan legden honderden politieagenten een veiligheidskordon rond het gerechtsgebouw. Zij doorzochten auto's en joegen journalisten en familieleden van de verdachten weg. Volgens een veiligheidsfunctionaris werden twintig mensen opgepakt.

Het proces tegen de Moslimbroederschap heeft een jaar geduurd. Onder de veroordeelden zijn de strateeg van de organisatie, Khayrat el-Shater, en de belangrijkste geldschieter, zakenman Hassan Malek. Zij kregen ieder zeven jaar. Ook werd hun bezit, geschat op miljoenen euro's, verbeurd verklaard, wat volgens een advocaat een aanslag betekent op de financiële basis van de Moslimbroederschap.

Leden van de Moslimbroederschap worden regelmatig voor militaire rechtbanken gebracht, maar deze zaak was de grootste van de afgelopen jaren. De verdachten werden eind 2006 opgepakt op grond van een onderzoek dat de regering instelde naar aanleiding van een demonstratie van ongeveer vijftig in het zwarte geklede en gemaskerde studenten van de Al-Azhar universiteit. De regering zag dat als een teken dat de Moslimbroederschap zijn militaire vleugel had doen herleven.

Terwijl het proces aan de gang was werden bij achtereenvolgende razzia's in het land honderden leden en sympathisanten van de Moslimbroederschap opgepakt.

Zeven van de veertig verdachten stonden bij verstek terecht. Van hen kregen er vijf straffen van tien jaar, onder wie de in Zwitserland gevestigde zakenman Youssef Nada, wiens bedrijf in de Verenigde Staten op een terreurlijst staat. Onder de vrijgesproken verdachten waren een journalist en nog een zakenman, Abdel Rahman Saudi, eigenaar van een supermarktketen in Egypte.

'Rob Lowe was handtastelijk'

Rob Lowe heeft zijn voormalige oppas betast. Dit heeft de voormalige oppas van de Amerikaanse acteur (The West Wing, Brothers & Sisters) verklaard in een rechtszaak, meldden Amerikaanse media vandaag.

De 24-jarige Jessica Gibson werkte zeven jaar lang op en af voor Rob en zijn vrouw Sheryl. Volgens de oppas heeft hij meerdere malen zijn hand in haar broek gestopt tussen september 2005 en januari 2008. De nu 44-jarige acteur zou in december 2007 ook in haar billen hebben geknepen zonder haar toestemming. Sheryl zou bovendien naakt door het huis hebben gelopen en wilde haar seksleven met Rob Lowe met de oppas delen.

Volgens de advocaat van Lowe verkondigt de voormalige oppas van de twee zonen van Lowe pertinente onwaarheden. Volgens hem is er niemand die de beschuldigingen kan bevestigen. Namens Lowe eist de advocaat dat de voormalige oppas stopt met het verspreiden van leugens.

Tijdens een nieuwsuitzending op de Amerikaanse zender NBC werd Gibson dinsdag geconfronteerd met de vraag waarom ze eigenlijk steeds terugkeerde naar de familie. ''Ik hield van de kinderen en ik had de baan nodig. Ik dacht dat het beter zou gaan en ik was bang'', zei Jessica, die zich in de uitzending liet vergezellen door haar advocaat.

In 1988 liep Lowe's populariteit al ernstige schade op toen er een video verscheen waarop Lowe zichzelf filmde terwijl hij seks had met twee meisjes, waarvan er één minderjarig bleek te zijn. Lowe beweerde dat hij niet wist dat ze minderjarig was, wat bevestigd werd door de portier van de bar waar ze elkaar ontmoetten. Ze had ook gelogen om de bar binnen te komen.  Lowe kreeg een taakstraf van twintig uur.

Rond dezelfde tijd werd een uitgelekte homevideo, waarin Lowe te zien was met een model en een vriend, terwijl zij een trio deden in een hotelkamer in Parijs, commercieel op de markt gebracht. Dit was een van de eerste seksvideo's met beroemdheden die commercieel verkocht werd. Beide video's brachten Lowes carrière veel schade toe.

Vliegtuig neergestort in Congo

Een vliegtuig is vandaag in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo neergestort. Volgens een woordvoerder zijn 78 mensen om het leven gekomen bij de crash. Vijftien mensen hebben de crash overleeft.

Het vliegtuig, een DC-9 van de luchtvaartmaatschappij Hewa Bora Airways, vertrok uit Goma en was op weg naar Kinshasa. Het toestel stortte toen vlak na het opstijgen neer op een woonwijk. Het hoofdkantoor van Hewa Bora Airways is gevestigd in Kinshasa. Congo staat als zeer onveilig bekend als het gaat om luchtvaart. In één jaar tijd zijn er in Congo minstens 24 vliegtuigen neergestort.

Over de identiteit van de slachtoffers is nog niks bekend. Over de oorzaak van de crash is eveneens nog niks bekend.

dc-9
Een Douglas DC-9

Drugshandelaren moeten 340.000 euro terugbetalen

Twee mannen uit Venlo moeten samen ruim 340 duizend euro terugbetalen aan de Nederlandse staat. Dat heeft de rechtbank in Roermond dinsdag bepaald. De twee hadden het geld verdiend met de handel in softdrugs, waarvoor ze al eerder werden veroordeeld.

Een 47-jarige man moet 249 duizend euro terugbetalen. Hij werd in februari veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor handel in softdrugs, het witwassen van geld en deelname aan een criminele organisatie. Een 37-jarige plaatsgenoot moet ruim 94 duizend euro terugbetalen. Hij werd voor dezelfde feiten veroordeeld tot een celstraf van tweeënhalf jaar.

De mannen waren tussen januari 2001 en januari 2004 betrokken bij de handel in softdrugs vanuit een café in Venlo. Voor het witwassen van de winst gebruikten zij een uitzendbureau. Ze werden aangehouden dankzij een project om de overlast van drugsdealers in het centrum van de Limburgse stad terug te dringen.

Twee gewonden bij brand in woning Spijkenisse

Bij een brand in een woning in Spijkenisse zijn dinsdag twee bewoners gewond geraakt. De twee hadden door de rook ademhalingsproblemen en zijn voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Een geïmplodeerde televisie is volgens de politie de oorzaak van de brand.

Rond 16.00 uur ontstond het vuur in het huis aan de George Sandstraat. De broer en zus verklaarden zelf te hebben geprobeerd de brand te blussen. Toen zij merkten dat dit niet lukte, hebben ze alsnog de brandweer gealarmeerd. De hulpdienst was snel ter plaatse en had de brand een halfuur later onder controle.

Volgens de politie is de schade aan het huis aanzienlijk. Voor de twee slachtoffers is elders opvang geregeld.

'Uitgaanspubliek 's nachts naar de kerk'

Kerken moeten 's nachts de deuren openen voor uitgaanspubliek. Op die manier worden jongeren in contact gebracht met het christelijk geloof, zegt Cees van Wieren (67) van de protestantse kerk in Drachten. Hij bevestigde dinsdag een verhaal daarover in het Friesch Dagblad.

Van Wieren is oud-voorzitter van de stichting Evangelisatie Kolmeersland. Die zet tijdens de Sneek Week al jaren een zogenoemde 'Jezustent' neer op het starteiland in het Sneekermeer. Het stevig drinkende publiek dat de zeilwedstrijden op het meer volgt, kan in de Jezustent koffie en thee drinken en over het christelijk geloof praten. De tent trekt tot tweehonderd bezoekers.

'Proef met Australische drugstest'

De politie gaat komend jaar een proef doen met een nieuwe drugstest. De huidige wijze van controle op drugsgebruik in het verkeer, zoals de politie in Twente doet, is erg tijdrovend. Hierbij kan namelijk een bloedtest nodig zijn. De Australische drugstest is gebaseerd op speekselonderzoek en daarmee veel sneller.

Minister Eurlings van Verkeer wil eerst een test doen met de Australische test om te bezien of deze betrouwbaar is. Eerder pleitte de minister nadrukkelijk voor een ‘zero tolerance’-beleid wanneer het drugs in het verkeer betreft. ‘Eén joint is één te veel’, aldus de minister.

Moskee Delfzijl krijgt poederbrief

Twee medewerkers van de moskee in Delfzijl hebben vanochtend een dreigbrief bij de ingang van een moskee in Delfzijl gevonden. Nadat ze de brief naar het politiebureau hadden gebracht ontdekte een agent dat er naast een brief ook een verdacht zakje poeder was meegestuurd.

Het politiebureau is enkele uren voor publiek gesloten geweest na de vondst. De brandweer verrichtte daarop metingen waaruit bleek er geen schadelijke stof in het zakje zat. De mannen die de brief hadden gevonden zijn onderzocht door een arts, maar hadden geen lichamelijke klachten. Wat er in de brief stond is niet bekend. Deze is direct na de vondst van het poeder naar een laboratorium gezonden.

Van Arum trainer Vitesse-beloften

Oud-prof Hans van Arum is door Vitesse aangesteld als trainer van het beloftenteam. De voormalig speler van de club verlaat zaterdaghoofdklasser Sparta Nijkerk.

De 41-jarige Van Arum koerst met Sparta Nijkerk af op de titel in de zaterdaghoofdklasse B. In principe zou hij volgend seizoen aan zijn derde jaar bij de club beginnen, maar dankzij een clausule in zijn verbintenis kan hij de stap naar het profvoetbal maken.

'Innovatie-Oscar' naar NS

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben in Baltimore de prestigieuze Franz Edelman Award gewonnen voor de dienstregeling die eind 2006 werd ingevoerd. "Deze wereldwijde innovatieprijs is vergelijkbaar met een Oscar, we zijn apetrots dat de vakjury ons koos van zes genomineerden", meldde directeur commercie Bert Meerstadt van NS gisteravond laat (lokale tijd in de Verenigde Staten).

"Dit is een mooi moment voor de honderden mensen binnen ons bedrijf die hebben gewerkt aan deze dienstregeling, de belangrijkste wijziging van het spoorboekje sinds 36 jaar", zei Meerstadt. "En ook voor de medewerkers van de Erasmus Universiteit, die ook erg belangrijk zijn geweest bij het ontwikkelen van deze dienstregeling."

De innovatieprijs werd gisteravond tijdens een gala uitgereikt aan de NS-topman. Hij werd vergezeld door een tien-koppige delegatie, onder wie een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade in de Verenigde Staten.

Meerstadt: "Dit is een mooi moment voor ons, de sms'jes schieten heen en weer over de oceaan en de champagne vloeit rijkelijk. De nieuwe dienstregeling was noodzakelijk omdat het aantal reizigers sinds 1970 was verdubbeld."

Het spoorboekje is in feite een gecombineerde toepassing van vier computersystemen voor de planning van de dienstregeling, voor het gebruik van de perronsporen op de knooppunten, voor de inzet van treinen en voor de inzet van rijdend personeel. Sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling steeg de klantwaardering voor onder meer het aspect punctualiteit naar recordhoogte.

'Aboriginals gebruikt voor medische experimenten'

Sommige Aboriginalkinderen in Australië zijn gebruikt voor medische experimenten met lepramedicijnen. Dat heeft een activiste die strijdt voor de rechten van Aboriginals dinsdag verklaard, meldden Australische media.

Volgens Kathleen Mills werd zowel de Gestolen Generatie (weggehaalde kinderen die door blanken zijn opgevoed) als kinderen van Aboriginals die bij hun ouders woonden, geïnjecteerd met lepramedicijnen. Het maakte de Aboriginals erg ziek en de behandeling zou de kinderen "bijna gedood" hebben, aldus Mills.

In een reactie op haar uitspraken zeiden Australische politici nog nooit van dergelijke experimenten gehoord te hebben. Ze riepen op de beweringen te onderzoeken.

'Onvoldoende rechtszaken over mensenhandel'

Rechters in Nederland moeten meer zaken krijgen waarin mensenhandelaars terecht staan. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) vindt dat momenteel te weinig zaken voor de rechter komen in verhouding tot de omvang van het probleem van uitbuiting.

Dat heeft hij dinsdag in de Tweede Kamer gezegd na vragen over de constatering dat justitie grote moeite heeft met de aanpak van mensenhandel. Hirsch Ballin hoopt het aantal rechtszaken aan te jagen door meldingen en aangiftes over mensenhandel te bevorderen.

Uitbuiting van illegalen is in diverse sectoren al ruim drie jaar strafbaar. In die periode is één verdachte van uitbuiting veroordeeld.

De bewindslieden op het ministerie van Justitie hebben een aanval aangekondigd op de georganiseerde misdaad, waaronder mensenhandel. Eind februari installeerden ze een werkgroep die mensenhandel met wortel en tak moet uitroeien.
"Ernst" 

Belachelijk rekenwerk

Cijfers. Ik betoog desgevraagd en ook ongevraagd vaak dat wij als cijferaars aartslui zijn. Ik denk dat ons dagelijks leven zich zelfs niet boven de duizend afspeelt. Dus alle getallen die we doorgaans gebruiken blijven onder dat cijfer. O? Ja. En nog eens ja. Als het meer is, zoals bij een bedrag van dertigduizend euro voor een auto praten we gemakshalve over dertig mille, dus  weer lekker een factor duizend gekrompen en de geplaagde hersentjes de nodige rust gegeven.  In de bouw wordt al jaren geprobeerd om alle maten in millimeters te noemen. Nou, dat kun je lekker vergeten, het blijft ouwerwets meters en centimeters. En een millimeter is een streep.

'Mensenrechten in Nederland vallen tegen'

De mensenrechtensituatie in Nederland valt tegen. Dat zei Friederycke Haijer, coördinator Gelijke Rechten van de katholieke mensenrechtenorganisatie Justitie et Pax, dinsdag in Genève.

Nederland werd tijdens een bijeenkomst van de VN-mensenrechtenraad drie uur lang ondervraagd door vertegenwoordigers van circa negentig landen.

Nederland kampt met problemen die vergelijkbaar zijn met die van andere westerse landen en doet het heel aardig, aldus Haijer. "Maar doordat Nederland altijd zeer kritisch is op andere landen over de mensenrechten, wekken de autoriteiten de indruk dat hier alles perfect is. Dan valt het toch een beetje tegen."

Nederland heeft bijvoorbeeld nog geen nationaal instituut voor de mensenrechten, "terwijl wij andere naties daar op aanvallen", zei Haijer.

Leerling (14) vast na online bedreigen leraar

De politie heeft een 14-jarige jongen uit Vroomshoop aangehouden nadat die via internet een leraar met de dood bedreigde. De knul werd gisteren in de cel gezet en wordt later vandaag voorgeleid.

Een woordvoerder wil alleen kwijt dat de site waar het dreigement op stond, geen relatie had met de school. Welke site het is en waarom de jongen de leraar bedreigde, wil de politie niet zeggen.  Ook de naam van de scholengemeenschap wordt door de politie niet bekendgemaakt.

De leraar deed vrijdag aangifte van bedreiging en smaad. 

Regelingen voor klokkenluiders voldoen niet

De huidige regelingen voor klokkenluiders bij de overheid voldoen niet. In een derde van alle gevallen zien ambtenaren ervan af een misstand te melden, omdat ze bang zijn voor negatieve gevolgen voor zichzelf. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De regelingen bieden onvoldoende rechtsbescherming aan klokkenluiders, stellen de onderzoekers. Ter Horst noemt de bevindingen 'zorgelijk' en wil de regelingen verbeteren. "Wanneer iemand die werkzaam is bij bijvoorbeeld een ministerie, gemeente of de politie een misstand vermoedt, moet hij of zij dit veilig, vertrouwd en eenvoudig kunnen melden", stelt Ter Horst.

Kritiek op gemeenten om controle brandveiligheid

Het naleven en controleren van brandveiligheidseisen en milieuregels in gemeentelijke gebouwen laat te wensen over. Dat concludeert de Vrom-inspectie na een rondgang langs onder meer gemeentehuizen, brandweerkazernes, scholen en bibliotheken. Bij 43 van zestig onderzochte locaties werden overtredingen van gebruiks- of milieuvoorschriften geconstateerd.

In 26 locaties werden een of meer milieuregels aan de laars gelapt, in 17 locaties werd zeker één gebruiksvoorschrift overtreden. Overigens gaat het bijna nooit om risicovolle overtredingen, licht de inspectie toe. Als saillant detail wordt uit de onderzoek gelicht dat de overtredingen van de brandveiligheidsvoorschriften vooral in brandweerkazernes werden aangetroffen.

Minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) biedt het rapport dinsdag aan de Tweede Kamer aan. Ze grijpt het resultaat aan om de gemeenten aan te spreken op het vervullen van een voorbeeldfunctie ten opzichte van 'gewone' inrichtingen. Bij het naleven van de regels speelt de beheerder van een pand volgens Vrom een sleutelrol.

Oproer in Jordaanse gevangenis

In de grootste gevangenis van Jordanië is dinsdag een oproer uitgebroken nadat bij een opstand in een andere gevangenis maandag drie gevangenen waren doodgeschoten.

Gevangenen in de Swaqa-gevangenis, honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Amman, staken hun cellen in brand uit solidariteit met de opstandigen in de andere gevangenis. Daar kwamen gedetineerden maandag in opstand tegen de beslissing om Al-Qaidaleden van de overige gevangenen te scheiden, zei de politie.

Bij het oproer van dinsdag liepen tientallen gevangenen lichte verwondingen op.

Paus schaamt zich voor pedo-priesters

Paus Benedictus XVI ''schaamt zich diep'' over het seksueel misbruik van jongeren door priesters. Hij zal er alles aan doen om te voorkomen dat pedofielen priester of diaken kunnen worden.

Benedictus zei dat vandaag in het vliegtuig op weg naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse RK-Kerk is zwaar getroffen door de seksschandalen die sinds 2002 bekend werden. Verscheidene priesters bleken zich vooral in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw aan jongeren te hebben vergrepen. Amerikaanse bisdommen hebben miljoenen dollars betaald aan schadevergoedingen voor de slachtoffers.

Mysterieuze keien spoorloos verdwenen

Het raadsel rond de gouden keien in Brabant heeft een zeer onverwachte wending gekregen. Afgelopen weken doken er in Tilburg, Vught en Eindhoven verschillende grote goudkleurige keien op in het straatbeeld. Nu zijn ze ineens allemaal verdwenen. Het raadsel rond de keien houdt Brabant al de hele maand in zijn greep.

Begin april doken er in Tilburg twee gouden keien op en later werden er ook twee exemplaren gevonden in Eindhoven en Vught. Het is nog steeds onduidelijk wie de stenen heeft gedropt en wat de betekenis daarachter is.

Een aantal stenen vormt de letters 'Lekker verder'. Op de laatste kei die in Tilburg werd achtergelaten stond het woord 'Imagine'.  Mogelijk is de actie een reclamestunt. Voorlopig is ook onduidelijk wie de keien heeft opgeruimd.

Brandslangen niet bruikbaar door softwareprobleem

Vanochtend heeft de leverancier van de brandslangen in de Euroborg vastgesteld waarom er zondag geen druk op de slangen stond. Een softwareprobleem zorgde ervoor dat de slangen niet te gebruiken waren.

Stewards waren genoodzaakt om de brand te blussen met emmers water en tuinslangen. Veel mensen dachten dat de emmers als blusmateriaal dienden maar volgens de directie is dat niet juist. "Dat is niet zo. Daarvoor waren de brandslangen beschikbaar. Toen die dienst weigerden, zijn de emmers water uiteraard aangegrepen om acuut op de ontstane situatie te reageren."

Bendeleider boos op A'damse politie

De leider van een Amsterdamse jeugdbende uit de Diamantbuurt  heeft aangifte gedaan tegen politiecommissaris Leen Schaap. De commissaris zei op 8 april in het Parool geschrokken te zijn van de snelle 'criminele carrière'  van deze 22-jarige Omar el H.  ''Hij zou over een jaar of tien wel eens de nieuwe Willem Holleeder kunnen zijn als we nu niet fors ingrijpen,'' zo zei Schaap.

El H. kreeg in 2004 nog 240 uur taakstraf en zes maanden cel voorwaardelijk, omdat hij deel uitmaakte van de groep die bij het doodschoppen van de drugsverslaafde Anja Joos stond te joelen, lachen en schelden. Nu is hij volgens Schaap ''de onbetwiste leider'' van de bende die ''de opdrachten wegzette bij verschillende groepen. De ene groep deed de overvallen, de andere de auto-inbraken, weer een andere 'divisie' deed de drugs.''

De 22-jarige crimineel werd deze maand in Nijmegen gearresteerd na een mislukte overval. De recherche hield hem al in de gaten, omdat hij de gewelddadige jeugdbende uit de Diamantbuurt zou leiden, die gewapende overvallen pleegde, op grote schaal in drugs handelde, inbrak in auto's en uiteindelijk zelfs politieagenten bedreigde.

Volgens de advocaat van de man, Jeroen Soeteman, zijn de uitlatingen van Schaap ''in strijd met de waarheid''. Hij heeft bij hoofdofficier van justitie  aangifte gedaan van smaad en laster omdat El H. door justitie (nog) niet is beschuldigd van het leiden van de bende, en dus ook nog niet is veroordeeld. 

Soeteman zegt dat de enige overeenkomst tussen El H. en Holleeder is dat ze zich allebei op twee wielen door Amsterdam voortbewegen: ''Holleeder op de scooter en mijn cliënt op de fiets. Voor het overige is de vergelijking ongefundeerd, ongepast en stigmatiserend.''

Het Amsterdamse politiekorps heeft kennis genomen van de aangifte en wacht het verder rustig af.

'Boer zoekt vrouw maar trouwt man'

De nachtmerrie van de Duitse boer Wolfgang Zober werd op zijn huwelijksnacht waarheid. Zijn mooie bruid Victoria bleek eigenlijk Ralf te heten.

De 55-jarige Zober ging op aanraden van een vriend op het internet op zoek naar een vrouw. Wolfgang vertelde tegen Het Nieuwsblad dat de 38-jarige Victoria in het echt precies de vrouw was als op internet, ze was even mooi als op de foto’s.

Na een aantal ontmoetingen en wat gekus en geknuffel besloot de boer met zijn Victoria te trouwen. Ze wist veel van het boerenleven en was mede daarom precies de vrouw waar hij naar gezocht had. Hij besefte echter niet dat ze vroeger zelf boer was geweest.

Op de huwelijksnacht had Victoria nog een vreemd cadeautje voor haar verliefde echtgenoot in petto: ze was een man! Zober deelt aan Het Nieuwsblad mee dat Victoria niet over alles gelogen had. Zo had ze hem verteld dat ze twee kinderen had, ze was alleen voor het gemak vergeten te vertellen dat ze niet de moeder, maar de vader was.

Met dank aan grassiekuik en Eisbaer voor de submit.

De Wii-mote als lightsaber in The Force Unleashed interview

Star Wars: The Force Unleashed, zal binnenkort verschijnen op veel verschillende platforms. Één daarvan is de Wii, die een speciale behandeling heeft gehad.

In een interview met één van de makers kunnen we zien hoe de Wii-mote en Nunchuck gebruikt gaan worden. Ook wordt er verteld dat we in een battle mode tegen elkaar kunnen vechten met 27 verschillende karakters in 9 verschillende omgevingen.

Het interview is hieronder te zien. Mocht je het GT5P filmpje zien, dan kan je beter hier even kijken.


Teams testen aanpassingen aerodynamica

In aanloop van de GP van Spanje, die 27 april zal worden verreden, zijn veel teams aanwezig in Barcelona tijdens de vierdaagse testsessie. Met name Renault, Ferrari, Honda en Toyota zijn druk bezig met het uitproberen van aerodynamische aanpassingen op de bolides.

Ferrari heeft eindelijk de radicale neus laten zien. Bovenop de neus zit een gat met twee sleuven. Dit moet ervoor zorgen dat de luchtstroom beter naar de achtervleugel gaat, wat weer zorgt voor een stabielere auto. Massa reed hiermee een paar ijzersterke ronden. Hoewel de tijden tijdens een testsessie vaak een vertekend beeld geven, denkt Ferrari hiermee wel een sprong voorwaarts te hebben gemaakt. Mocht dit het geval zijn, dan zullen andere teams waarschijnlijk snel volgen met het aanbrengen van een gat in de neus.

Het kopiëren van elkaars nieuwe foefjes gebeurt immers aan de lopende band. Zo testte bijvoorbeeld Alonso vandaag met zijn Renault de haaienvin waarmee het team van Red Bull al eerder dit jaar mee kwam. Ook deze vin moet zorgen voor een betere luchtstroom aan de achterkant van de wagen.

Ook Honda is bezig met wat aanpassingen. Op de neus zitten twee markante vleugeltjes die doen denken aan de 'olifantenoren' waarmee het team vorig jaar al eens mee testte.

Tevens is Toyota ook bezig met het testen van een nieuwe aerodynamisch pakket. Hiermee proberen ze nog wat dichter in de buurt van de top te komen. Volgens de leiding van het testteam hebben ze hiermee goede progressie geboekt.

Tijdens de komende GP's kunnen we pas echt zien welk team de grootste stap vooruit heeft gezet en welk team wat beter zijn huiswerk zal moeten doen. Dát ze aanpassingen moeten aanbrengen op de wagens is een feit. In de Formule 1 geldt immers: stilstaan betekent achteruitgang.

Venray kapt met Sciencelink

De gemeente Venray houdt het voorgezien met het project Sciencelink. Daarbij zouden een aantal live-science-bedrijven dicht bij elkaar worden ondergebracht. De gemeente vreest dat de kosten voor de beveiliging torenhoog zullen oplopen.

Verder weigerden investeerders concrete toezeggingen te doen. Eerder was Sciencelink het doelwit van dierenrechtenactivisten, omdat er mogelijk ook dierproeven zouden worden gehouden in de bedrijven. Vanwege de bedreigingen trok een projectontwikkelaar er al eerder de stekker uit, waardoor Sciencelink veel vertraging opliep.

Venray mikt nu op andere bedrijven, zoals dienstverleners in de ICT en bedrijven die hoogwaardige producten in elkaar zetten.

Theo Janssen naar FC Twente

Theo Janssen zal vanaf het volgende seizoen definitief voor FC Twente spelen. De middenvelder zal, als de medische keuring goed verloopt, een contract voor vier seizoenen ondertekenen.

"We zijn erg blij met de komst van Theo", aldus trainer Fred Rutten. "Hij heeft veel ervaring op het hoogste niveau en wil bij FC Twente een nieuwe impuls aan zijn loopbaan geven."

Marc van Hintum, de technisch directeur van Vitesse, liet eerder weten dat een vertrek van Janssen niet te voorkomen was. "Hij was toe aan iets nieuws. Dat besluit moet je respecteren. Theo is een clubjongen die zijn waarde heeft bewezen, maar als iemand het gevoel heeft dat hij na lange tijd iets anders moet proberen, is het waarschijnlijk goed dat gevoel een keer te volgen."

Janssen debuteerde in 1998 in het eerste elftal van Vitesse. Gedurende het seizoen 2003/2004 werd hij kort uitgeleend aan RC Genk maar al snel keerde hij terug bij Vitesse.

Mixu: "Geen contact met Real Madrid"

Volgens de trainer van de Schotse club Hibernian, Mika-Matti 'Mixu' Paatelainen, is er geen sprake van een transfer van Steven Fletcher naar Real Madrid.

Afgelopen weekend kwamen er geruchten naar buiten dat vertegenwoordigers van Hibernian besprekingen hadden gehad met Real Madrids technisch directeur Predrag Mijatovic, over een mogelijk overstap. De Spaanse kampioen volgt de 21-jarige spits al langer, en is naar verluidt bereid 5 miljoen euro voor hem neer te tellen.

Het plan was om de Schots international vervolgens een seizoen te verhuren aan een andere Spaanse club uit La Liga. Paatelainen wist echter te melden dat er geen gesprekken zijn geweest. Fletcher kwam vooralsnog 115 keer in actie voor Hibs, waarbij hij 32 treffers maakte.

Poetin leider van 'Verenigd Rusland'

President Vladimir Poetin is verkozen als voorzitter van Ruslands grootste partij 'Verenigd Rusland'. De post van voorzitter is speciaal in het leven geroepen voor Poetin.

Bijna zeshonderd afgevaardigden stemden in met het besluit., nadat Poetin had besloten het aanbod om partijleider te worden had aangenomen. De president treedt over twee weken af. Zijn opvolger Medvedev wordt geen lid van Verenigd Rusland om zijn onafhankelijkheid te benadrukken. Wel benoemt Medvedev Poetin binnenkort tot premier.

De nieuwe rol van Poetin lijkt op de machtige Sovjetpost van secretaris-generaal van de communistische partij.

Mooiere aliens in Space Invaders Extreme interview

Het is tegenwoordig erg hip om oude franchises nieuw leven in te blazen, en van oude klassiekers een remake uit te geven. Beide is het geval voor Space Invaders Extreme. In een interview vertelt Klee Kuo over deze nieuwe Space Invaders.

Space Invaders Extreme is een nieuwe DS game gebaseerd op de klassieker Space Invaders. Dit keer nieuwe vijanden, nieuwe schepen en alles in een modern retro jasje gestoken

Mocht je ook hier het Gran Turismo filmpje in beeld krijgen, dan kan je hier terecht voor het goede interview.


PlayStation 3 firmware update, nieuwe PlayStation Store

Firmware update 2.30 voor de PS3 is er. Deze update vernieuwt de hele PlayStation Store zodat het niet langer een html aangelegenheid is (waardoor alles constant gedownload moest worden) maar een groot gedeelte al op je ps3 staat, waardoor alles veel sneller moet gaan. De store gaat inderdaad sneller, maar de plaatjes, die nog steeds gedownload moeten worden, komen maar langzaam binnen, waarschijnlijk vanwege het hoge aantal mensen dat de nieuwe winkel even wilt bekijken. Een andere klacht is dat je niet meer op demo's lijkt te kunnen sorteren, waardoor die tussen alle betaalde content staan.

Om de store in te kunnen hoef je alleen maar even je firmware te updaten.

Kewell wacht op Liverpool

De geruchten dat Harry Kewell aankomende zomer naar Juventus vertrekt, zijn ontkend door zijn zaakwaarnemer. De speler van Liverpool wacht eerst af wat zijn huidige club wil.

Bronnen uit Italië berichtten onlangs dat Juventus de Australiër zou willen contracteren. Bij Liverpool komt Kewell weinig aan spelen toe, en bovendien loopt zijn contract in juli af. De reden van de karige speeltijd is de blessuregevoeligheid van de international. De laatste wedstrijd van de 29-jarige aanvaller dateert alweer van februari, toen Liverpool door Barnsley uit de FA Cup werd gekegeld. Naast Juventus worden ook Celtic, Bolton Wanderers en Sunderland aan de speler gelinkt.

"Ik heb met niemand gesproken over een mogelijke bosman-transfer voor Harry", zegt zijn zaakwaarnemer Bernie Mandic. "Ook heeft hij zelf niemand gesproken en zijn er geen onderhandelingen met Juventus. We wachten af en kijken hoe de rest van het seizoen verlooopt. Als hij daadwerkelijk zonder contract komt te staan zullen de clubs in de rij staan, aangezien Harry jarenlang heeft laten zien wat voor geweldige speler hij is."

'Webwinkels vorig jaar vaker gedupeerd'

Webwinkels zijn in het afgelopen jaar vaker gedupeerd door hun klanten. Branchevereniging Thuiswinkel.org meldt dat er vorig jaar 40 procent meer fraude werd gepleegd in vergelijking met het jaar ervoor. Thuiswinkel.org pleit dan ook voor centrale aangifte en opsporing van fraude.

Volgens de organisatie gaat het om 1 procent van de online aankopen door consumenten bij Nederlandse webwinkels. Op dit moment kunnen de winkeliers alleen lokaal aangifte doen. Volgens Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org heeft dit weinig nut. "Een lokale aanpak heeft dus geen zin en webwinkeliers doen dan ook in groten getale geen aangifte meer", aldus Jongen.

Thuiswinkel.org wil dat webwinkeliers landelijk aangifte kunnen doen. Hierbij moeten garanties gegeven worden om op centraal niveau op te sporen. De branchevereniging denkt dat er in dat geval meer aangiftes gedaan zullen worden. De vereniging zou zelfs een centrale rol willen om aangifte-incidenten te verzamelen. "Op die manier kan de fraudeproblematiek met meer kennis en informatieopsporing worden opgepakt", aldus Jongen.

'Doden planten is moreel verwerpelijk'

Iedereen heeft de mond vol over dierenrechten, maar niemand lijkt zich te bekommeren om het lot van planten. Enkele Zwitserse wetenschappers zijn opgestaan om te laten weten dat onder meer de bloemen, grassprieten en struiken niet het respect krijgen dat ze eigenlijk verdienen.

Dat schrijven de wetenschappers in een rapport over de waardigheid van wezens in de plantenwereld. Ook vinden ze het 'doden' van een plant moreel verwerpelijk, tenzij er een mensenleven mee kan worden gered. Wat de geleerden nog wel willen toestaan is het plukken van bloemetjes en het genetisch bewerken van planten, mits die zijn autonomie niet verliest om zich voort te planten.

Ontevreden klant bewerkt directeur bedrijf met krik

Een directeur van een bedrijf in Diemen is maandag door een ontevreden klant mishandeld met een krik. Het slachtoffer is met hoofd- en nekletsel overgebracht naar het ziekenhuis, meldt de politie dinsdag. De 25-jarige verdachte uit Culemborg is kort na het incident aangehouden in de wijk Ganzenhoef.

De klant vernielde eerste de ruit van een deur, waarna hij begon in te slaan op de directeur. Medewerkers van het bedrijf waren getuige. Toen de man gewond op de grond viel, bleef hij op hem inschoppen. Na de mishandeling richtte hij een ravage aan in het bedrijf. Om wat voor bedrijf het gaat, is niet bekendgemaakt.

Bij zijn aanhoudingen sloeg de man ook nog in op agenten, meldt de politie. De identiteit van het slachtoffer is niet gemeld.

'Balkenende in beeld als EU-president'

De naam van premier Jan Peter Balkenende (CDA) zoemt rond op het hoogste niveau in Brussel. Hij is in beeld als eerste president van de Europese Unie. Welingelichte kringen in Brussel hebben dit bevestigd tegenover Vrij Nederland.

De Britse oud-premier Tony Blair heeft zich al gemeld voor de post, maar België liet onlangs weten hem niet als kandidaat te accepteren omdat Groot-Brittannië niet volledig is geïntegreerd in de EU. Op grond van het Verdrag van Lissabon moeten alle 27 lidstaten met de benoeming instemmen. Verwacht wordt dat over deze kwestie de komende maanden achter de schermen stevig wordt onderhandeld.

De voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders wordt voor tweeënhalf jaar gekozen en komt in de plaats voor het huidige roulerende voorzitterschap, zo staat in het gewijzigde EU-verdrag.

Partijgenoot en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat Balkenende het aanbod zou accepteren, hoewel hij het huidige kabinet in principe nog tot 2011 onder zijn hoede heeft. "Als de weg open ligt denk ik dat hij geen nee zegt", aldus Bot tegen het weekblad.

De 51-jarige Balkenende zou bij de Europese lidstaten respect hebben afgedwongen met de koppigheid waarmee hij de Nederlandse afdracht aan de EU met een miljard omlaag wist te praten. Volgens Vrij Nederland geldt Balkenende als een van de premiers met de meeste Europese ervaring.

CGB: Trouwambtenaar moet iedereen trouwen

Een gemeente handelt niet in strijd met de wet gelijke behandeling als zij weigert een ambtenaar aan te stellen die op grond van godsdienst geen huwelijken wil sluiten tussen personen van hetzelfde geslacht. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vandaag bepaald.

De gemeente Langedijk was in oktober vorig jaar op zoek naar twee trouwambtenaren. In de vacaturetekst stond dat ze bereid moesten zijn álle huwelijken te sluiten, dus ook die tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Eén van de kandidaten gaf aan hierover gewetensbezwaren te hebben en diende een verzoek om een oordeel in bij de CGB. Volgens Alex Geert Castermans, voorzitter van de commissie, moet een ambtenaar van de burgerlijke stand alle huwelijken sluiten of geen enkele. ''Het is niet denkbaar dat iemand in dienst van de overheid op dit soort punten discrimineert.''

In 2002 behandelde de CGB een soortgelijke zaak. Het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht was net ingevoerd. De commissie oordeelde toen nog dat een gemeente de gewetensbezwaren van de ambtenaar moest respecteren. Volgens Castermans moet de lijn die in 2002 werd ingezet nu worden omgebogen. ''Dit is een principiële uitspraak. Trouwambtenaren zouden ook niet meer op bijvoorbeeld de website van een gemeente moeten aangeven of ze al dan niet huwelijken sluiten tussen mensen van hetzelfde geslacht.''

Dode bij Servische voetbalrellen

Bij rellen tussen Servische voetbalsupporters is gisterenavond een dode gevallen. Bij de rellen in de stad Novi Sad zijn ook diverse mensen gewond geraakt.

Voordat de wedstrijd tussen Vojvodina Novi Sad en Partizan Belgrado was begonnen, waren er al kleine relletjes aan de gang. Daarbij werd een man zwaar verwond door enkele messteken. De aanwezige politie arresteerde een aantal supporters, maar konden helaas niet voorkomen dat er gisteren opnieuw rellen uitbraken. Een supporter van Partizan schoot daarbij een fan van de tegenpartij dood.

PSV teleurgesteld in eigen aanhang

PSV is teleurgesteld in een deel van de aanhang die zondag na de competitiewedstrijd tegen FC Twente (1-1) betrokken was bij diverse rellen. Dat zei algemeen directeur Jan Reker vandaag op de website van de Eindhovenaren.

De politie hield na de wedstrijd 43 mensen aan. Een grote groep fans keerde zich na afloop van de wedstrijd tegen de supporters van FC Twente, die al in hun bussen zaten of daar naar onderweg waren. De mobiele eenheid moest in actie komen om de orde te herstellen.

,,Natuurlijk wilden we graag kampioen worden. Maar supporters moeten ook begrijpen dat je kunt winnen, gelijkspelen of verliezen'', aldus Reker. PSV had zondag moeten winnen om de landstitel al veilig te stellen. ''We begrijpen de teleurstelling. Maar dat is nog geen enkele reden zo tekeer te gaan'', zei de algemeen directeur.

Natuurlijk kun je 'm ook als wmv downloaden (21Mb)

Paaldansen met de Wii?

Eind deze maand ligt Wii Fit (eventjes) in de winkel, de game waarmee je je conditie en spiermassa weer een beetje op peil zult kunnen trekken. Er is echter één vorm van workout die niet in Wii Fit verwerkt is: paaldansen. Een bedrijf dat draagbare danspalen produceert wil daar verandering in brengen.

Peekaboo Portable Poles zoekt namelijk momenteel een partner om een paaldansgame voor de Wii kunnen ontwikkelen. Commercieel gezien is het geen rare beslissing, aangezien paaldansen momenteel 'hot' is. Peekaboo rekent onder meer Carmen Electra, Kylie Minogue, de Spice Girls en The Pussycat Dolls tot haar clientèle.

Het is afwachten of er een ontwikkelaar bereid is een paaldansgame te ontwikkelen en of Nintendo bereid is een licentie af te geven voor een enigszins ondeugende game.



Roma wil Koné

Het lijkt erop dat Arouna Koné de overstap van Sevilla naar AS Roma gaat maken. De oud-speler van PSV moet in Rome voor meer creativiteit zorgen in de aanval.

Uit verschillende Italiaanse bronnen blijkt dat Roma zich gemeld heeft voor de snelle 24-jarige aanvaller uit Ivoorkust. De vraagprijs zou zes miljoen euro zijn voor Koné, die meer op de bank zit bij Sevilla dan hem lief is.

Door concurrentie van Luis Fabiano, Frederic Kanouté en Ernesto Chevanton krijgt de voormalig PSV'er weinig speeltijd.

Ferdinand krijgt nieuw contract bij Man Utd

Rio Ferdinand heeft een nieuw vijfjarig contract gekregen van Manchester United. De ervaren verdediger zal ook de komende jaren de verdediging leiden op Old Trafford.

"Rio heeft het bij United enorm naar zijn zin. Hij wilde altijd blijven en de club wilde ook niks liever", zo vertelde zaakwaarnemer Pini Zahavi."Als hij naar een andere club had gewild, had dat wel gekund, maar daar heeft Rio geen behoefte aan."

De zaakwaarnemer verwacht dat Ferdinand zijn carrière zal beëindigen bij Manchester United. "Ik denk niet dat dit zijn laatste contract is, want ik denk dat hij nog langer door kan dan Paolo Maldini. Het zou me wel verbazen als hij Manchester United ooit nog verlaat", aldus de belangenbehartiger. Door het nieuwe contract zal de verdediger 160.000 euro per week verdienen.

[NBA] Cavs verzekerd van play-offs

De Cleveland Cavaliers hebben zich verzekerd voor deelname aan de play-offs. Er werd met 90-91 uit gewonnen bij de Philidelphia Sixers. LeBron James was de ster van de avond. Hij bewees nogmaals dat hij de ware leider is van het team.

James had 27 punten, vijf assists en vier rebounds in de belangrijke overwinning. De center uit Litouwen, Zydrunas Ilgauskas, voegde 22 punten en zeven rebounds toe. Ben Wallace blijkt steeds meer een miskoop te zijn voor de Cavs. Wallace werd van de Chicago Bulls gehaald om het feit dat hij goed kon rebounden. Tot op heden heeft hij dat zeker nog niet bewezen. Hij bleef steken op zeven rebounds en vier punten.

Bij de Sixers was Andre Miller topscorer met 26 punten en zes assists. Andre Iguodala kwam niet verder dan tien punten en acht rebounds. De Sixers staan zevende in de Eastern Conference en zullen dus wel meedoen aan de play-offs.

Uitslagen in de NBA

ThuisUitUitslag
Phlildelphia SixersCleveland Cavaliers90-91
Phoenix SunsGolden State Warriors122-116
Sacramento KingsSan Antonio Spurs98-101
Toronto RaptorsMiami Heat91-75
Washington WizardsIndiana Pacers117-110
Milwaukee BucksBoston Celtics135-151
Utah JazzHouston Rockets105-95

Hamas-imam: We zullen Rome veroveren

De Palestijnse imam Yunis Al-Astal heeft vrijdag in een preek aangekondgd dat Rome zal worden veroverd door de islam. Het nu nog katholieke Rome zal dan de voorpost worden voor verdere verspreidng van de islam naar de rest van West-Europa. Daarna ligt de weg vrij voor het islamiseren van Noord- en Zuid-Amerika en Oost-Europa.  De preek van Al-Astal, die ook in het Palestijnse parlement zetelt, werd  uitgezonden op Al-Aqsa TV van de radicaal-islamitische Hamas-beweging.

''Allah heeft U gekozen voor zichzelf en zijn godsdienst. Zodat u zult dienen als de motor die deze natie naar de fase van succesvolle macht brengt en zelfs naar de islamitische verovering  van de hoofdsteden van de volledige wereld'', aldus een optimistische Al-Astal.

Volgens de imam is Rome de hoofdstad van de katholieken en de kruisvaarders en heeft de stad zijn vijandigheid bewezen ten aanzien van de islam. Dat heeft Rome gedaan door ''broeders van apen en varkens'' naar Palestina te sturen om de heropstanding van de islam te voorkomen.

Vorig jaar predikte deze islamitische voorganger dat het de plicht was van Palestijnse vrouwen  om zichzelf tot martelaar te maken middels zelfmoordaanslagen.

"Ik heb een relatie met de camera"

Twee maanden lang lag de 22-jarige student Yde van Deutekom alleen maar op bed en was hij te volgen via een webcam. Door zich te laten sponsoren wilde hij 'slapend rijk' worden. "Maar dat was toch wel een beetje bout", zo zei hij gisteren in FOK!radio. Dus is hij nu uit bed gekomen en loopt hij weer gewoon rond. Maar toch is hij nog altijd 24 uur per dag te volgen. "Een vriend van mij is samen met mijn broertje gaan testen met een webcam aan een laptop die weer verbinding heeft via HSPA." Dus zo is alles wat Yde doet te volgen via Slapendrijk.nl.

"Ik heb er wel even over nagedacht wat de gevolgen zouden zijn. Het enige waar ik bang voor ben is: wat vinden mijn vrienden ervan, want zij komen dan natuurlijk ook in beeld. En wat als is ik verliefd word? Ik heb geen idee hoe dat gaat werken. Ik heb nu alleen een relatie met de camera", zo zegt Yde. Hoe het er dus uit gaat zien als hij ooit seks heeft weet hij nog niet. "Ik heb echt geen draaiboek ofzo. Ik ga alleen een keer per week wat leuks doen zoals karten of naar Madurodam. En dat is dan ook weer te volgen. Maar ik wil niet de Gouden Kooi kant op."

Wanneer de actie is afgelopen is onbekend. "Het is een experiment. Ik zie nog wel hoe lang het gaat duren." Toch heeft hij nu niet volledige vrijheid. "Ik kan natuurlijk niet overal komen. Stations en ministeries en andere veiligheidsgevoelige plekken probeer ik te vermijden. En verder moet ik gewoon goed communiceren met plekken waar ik heen ga, zoals een kartcentrum."

Privacy heeft Yde nu niet meer. Maar daar zit hij niet mee. "Privacy is 0, vrijheid is nu 100 procent. Hiervoor was het privacy 0 en vrijheid 0, dus ik heb nu wel een upgrade gemaakt. En natuurlijk is het geld ook wel belangrijk, maar het is meer het avontuur." Uit een speciale poll (rechtsonder) blijkt dat 79 procent van de luisteraars van FOK!radio zichzelf nooit zo zou blootgeven als Van Deutekom doet. 44 procent denkt dat hij gewoon aandachtsgeil is. "De pers komt steeds naar mij toe, dus dat heb ik zelf niet geregeld. Maar verder zie ik het als experiment en de camera merk ik al niet eens meer. Al snap ik wel dat mensen vinden dat ik aandachtsgeil ben."

Inmiddels heeft hij bijna 12.000 euro opgehaald met de actie via sponsors.

Yde in zijn kamer
Yde in zijn kamer, te zien op de webcam

Duitse blowers met lood vergiftigd

Nadat er in het Duitse Leipzig in een paar weken tijd maar liefst 29 mensen zich met rare verschijnselen bij artsen hadden gemeld, is men er achter gekomen dat hun hash lood bevatte.  Ze kampten met maagkrampen, misselijkheid, bloedarmoede en soms zelfs een blauwachtige schijn op hun tandvlees. Dat laatste is een typisch verschijnsel van loodvergiftiging.

Nu komt  loodvergiftiging bijna nooit voor, dus het was een volslagen raadsel hoe de patiënten het hadden opgelopen. Uiteindelijk werd een patroon ontdekt: Alle slachtoffers waren tussen de 16 en 33 jaar, studenten of werkzoekend. Allen hadden piercings en uiteindelijk bekenden ze allemaal marihuana te gebruiken.

Drie van hen hadden nog wat liggen en gaven dat af voor controle. De hash bleek vol lood te zitten. Eén zakje bevat zelfs loodpartikels die groot genoeg waren om met het blote oog te zien.  De temperatuur in een joint kan oplopen tot 2.200 graden, voldoende om lood te doen smelten. Het lood kan zo doordringen tot in de longen.  Nadere controle van 145 andere blowers bracht nog eens 95 gevallen van loodvergiftiging aan het licht.

Het lood werd aan de marihuana toegevoegd om het zwaarder te maken. Zeker 10% van het gewicht van een zakje softdrugs kwam door loden korreltjes.

De slachtoffers krijgen nu medicijnen om het lood uit hun lichaam te verwijderen. Een proces dat jaren kan vergen.

Mariah Carey viel af door 'kruimeldieet'

Mariah Carey heeft haar slanke figuur teruggekregen door van calorierijke etenswaren niet meer dan een paar kruimeltjes te nemen. "Dat is iets wat ik zelf heb verzonnen, omdat ik lekkere dingen als macaroni en kaas en gefrituurd eten niet wil opgeven", vertelde ze maandag in de talkshow van Oprah Winfrey.

Haar 'kruimeldieet' is echter niet het enige geheim achter haar gewichtsverlies. Om gemotiveerd te blijven riep de 38-jarige Carey de hulp in van een Franse diëtiste. Zij bereidt haar maaltijden met veel groenten en weinig vet. Ook stippelde de Française een sportregime uit voor de artieste, die onlangs haar nieuwe album 'E=MC2' uitbracht.

Door haar gezonde levensstijl past Carey nu weer in de kleding die ze droeg als 16-jarige. "Mijn jeansmaat is gedaald naar de maat die ik had op de middelbare school, dus ik moet niet te veel afvallen", zei ze tegen Oprah.

Hoewel ze blij is met haar nieuwe figuur, waakt Carey ervoor toe te geven aan de trend van broodmagere actrices en zangeressen. "Ik denk dat onze frustraties met ons lichaam en de verwachting dat iedereen zo dun is, absurd zijn", stelde ze. "Dat is gewoon niet realistisch."

Rotterdammers vallen agenten aan

Drie Rotterdammers van 26 tot 33 jaar zijn maandagavond in hun woonplaats gearresteerd nadat ze agenten met geweld belaagden. De oudste verdachte probeerde een agent te wurgen toen de politie hem wilde arresteren. Ook zijn twee bovenbuurmannen lieten zich niet onbetuigd, laat de politie dinsdag weten.

Toen de politie de 33-jarige man rond 20.30 uur bij zijn woning in het oosten van de stad wilde aanhouden voor huiselijk geweld, weigerde deze mee te gaan. In een worsteling met agenten begon hij te schoppen en te slaan. Ook spuugde de Rotterdammer bloed en speeksel in het gezicht van de agent die het slachtoffer was van de wurgpoging.

De buurmannen, die op het lawaai afkwamen, probeerden de man te helpen en vielen de agenten aan. Pas nadat andere agenten waren opgetrommeld, konden de mannen worden ingerekend.

De politie ging bij de woning aan de Schapendreef langs na een melding van huiselijk geweld. Bij binnenkomst troffen agenten glasscherven en een loszittende deur aan. De man zou zijn 27-jarige vriendin in het bijzijn van haar 3-jarige dochtertje hebben mishandeld.

Michael Boogerd boos op KRO

Michael Boogerd is boos op de KRO. Hij zou niet netjes behandeld zijn door het personeel van de publieke omroep tijdens opnames van het televisieprogramma Surviving Nature.

In het programma verblijven een aantal BN'ers op de Noordpool, waar het een kwestie van overleven is. Maar volgens Boogerd ging het niet om overleven, het was namelijk vele malen belangrijker dat iedereen goed in beeld kwam. Hierdoor moesten bepaalde scènes talloze keren opnieuw.

"Op een gegeven moment hoorde ik twee mensen uit de crew tegen elkaar fluisteren: 3.5 dag geen warm water en ze beginnen al te zeiken. Toen brak er iets in mij", vertelt de ex-wielrenner in Vara TV Magazine. Overigens kreeg Boogerd geen geld om naar de Noordpool af te reizen, hij deed het voor het goede doel.

Opzij mag geen mannen discrimineren

Het feministische maandblad Opzij moet mannen een kans geven als er op de redactie een vacature is. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vandaag laten weten.

Het tijdschrift mag geen onderscheid maken op grond van geslacht, door een functie als redacteur bij het blad uitsluitend te reserveren voor vrouwen, oordeelt de CGB. Volgens voorzitter Alex Geert Castermans moet het blad de ervaring van kandidaten langs de meetlat leggen en mogen sollicitanten op hun vaardigheden worden getoetst. ''Misschien kan een man wel feministischer schrijven dan menig ander. Je kunt niet op voorhand zeggen dat mannen niet aan de maatstaf voldoen.''

Volgens Castermans moeten mannen zich kunnen presenteren tijdens een sollicitatieronde. Als man en vrouw een gelijke geschiktheid hebben dan is er niets op tegen de voorkeur uit te spreken voor een vrouw, aldus Castermans.

Fans kiezen Di Stéfano als beste

51.232 supporters van Real Madrid hebben Alfredo Di Stéfano verkozen als beste speler uit de geschiedenis van de club. Hij bleef Zinedine Zidane maar nipt voor.

Di Stéfano, die Real vijf keer op rij Europees kampioen maakte, vergaarde 28.446 stemmen, terwijl Zidane er slechts 122 minder kreeg. De hoogst geklasseerde nog actieve speler is Raúl González, die de derde plaats bezet. De huidige aanvoerder moest 376 stemmen toegeven op de Argentijnse spits. Roberto Carlos (27.104) en Santiago Bernabéu (26.958) maken de top vijf vol. De jongste speler in de top twintig is de eerste doelman Iker Casillas. Hij eindigde als zesde.

#SpelerNationaliteitPeriodeStemmen
1Alfredo Di StéfanoARG1953-6428.466
2Zinedine ZidaneFRA2001-0628.344
3Raúl GonzálezESP1994-heden28.090
4Roberto CarlosBRA1996-200727.104
5Santiago BernabéuESP1912-2726.958
6Iker CasillasESP1999-heden26.258
7Fernando HierroESP1989-200324.575
8Emilio ButragueñoESP1983-9524.362
9Ferenc PuskásHUN1958-6623.792
10Hugo SánchezMEX1985-9223.342
11Ricardo ZamoraESP1930-3622.043
12PirriESP1964-8020.973
13Fernando RedondoARG1994-200020.966
14José Antonio CamachoESP1973-8920.383
15SantillanaESP1971-8819.546
16Paco GentoESP1953-7118.741
17JuanitoESP1977-8718.722
18Amancio AmaroESP1962-7618.285
19Vicente Del BosqueESP1973-8417.456
20PahiñoESP1948-5317.392

Politie wil Richie Sambora achter de tralies

De politie van Laguna Beach wil dat Richie Sambora achter de tralies verdwijnt. De agenten hebben de openbaar aanklager aangeraden de gitarist van Bon Jovi te vervolgen wegens rijden onder invloed en het in gevaar brengen van een kind, zo vertelt een bron tegen het Amerikaanse tijdschrift People.

De 48-jarige Sambora werd vorige maand in Laguna Beach gearresteerd nadat hij met zijn zwarte Hummer over de weg slingerde. Zijn 10-jarige dochter Ava, die hij kreeg met zijn ex-vrouw Heather Locklear, zat samen met een eveneens minderjarig nichtje en partner Jenn Mallini bij hem in de auto in de auto.

De zaak ligt bij de openbaar aanklager, die nog geen besluit tot vervolging heeft genomen. "We baseren ons uiteindelijke besluit op het aanwezige bewijs", zei een woordvoerder tegen People. Een door het blad geciteerde deskundige stelt dat Sambora een aardige kans maakt de cel in te gaan als hij wordt vervolgd voor de door de politie geadviseerde strafbare feiten.

Sambora komt op 7 mei voor de rechter.

Kinderen omgekomen door brand in slaapzaal

Minstens negentien kinderen zijn bij een brand in een slaapzaal om het leven gekomen. De brand woedde even buiten de hoofdstad van Uganda. De slachtoffers zijn allemaal meisjes, verschillend in leeftijd van negen tot twaalf jaar. Dat maakte de politie vandaag bekend.

De hulpdiensten ontvingen gisteravond rond tien uur een melding van brand. Hoeveel kinderen precies zijn omgekomen is nog niet bekend. ,,We halen nog steeds lichamen uit de verbrande slaapzaal'', zei een politiewoordvoerder. Hoeveel kinderen er in de zaal sliepen op het moment van de brand is nog niet bekend. Hoe de brand ontstond, zal nog onderzocht worden.

Perez Hilton bejubelt opnieuw Anouk

Anouk lijkt het hart van showbizzkoning Perez Hilton voor zich te hebben gewonnen. "Een van onze favoriete Nederlanders, Anouk, is terug met een controversiële nieuwe videoclip", jubelt hij op zijn website. In de video van 'Modern world' dartelt de zangeres rond op een boerderij van de streng gelovige Amish.

Hilton, wiens website geregeld miljoenen bezoekers trekt, ontdekte Anouk eind vorig jaar. Hij plaatste toen de video van 'Good god', de eerste single van het album 'Who's your momma', op zijn blog.

In 'Modern world' stelt de 33-jarige Anouk uiteenlopende onderwerpen als plastische chirurgie en overspel aan de kaak. In de videoclip speelt ze met religieuze symbolen als kruizen en kaarsjes. "'Modern world' is een heerlijk, bluesachtig stampnummer over...nou ja, de moderne wereld", schrijft Hilton.

Anouk kondigde onlangs al aan dat volgende maand drie verschillende versies van haar nieuwe single worden uitgebracht, met elke keer ander bonusmateriaal. De videoclip voor het nummer is geregisseerd door de befaamde clipmaker Melina Matsoukas, die eerder samenwerkte met onder anderen Beyoncé, Kylie Minogue en Snoop Dogg.

Hilton lijkt een voorliefde te hebben voor muziek van Nederlandse bodem. Vorig jaar zette hij de band Bearforce1 op de internationale kaart. Vorige week nog plaatste hij een video van Kraak & Smaak op zijn website.

Oblivion met Crysis-engine

De PC community is de beste die er is, en PC games zijn de beste games die er zijn. Dit komt namelijk vooral omdat veel PC games enorm goed te veranderen zijn, zoals nu ook maar weer eens is gebleken met Oblivion en Crysis.

Een fan van beide games heeft de objecten van Oblivion in een zelfgemaakte kaart van Crysis gezet, zodat te zien is hoe de Imperial City er uitziet met de spectaculaire lichtseffecten van Crysis. Helaas zal gezien copyrightproblemen deze mod nooit afgemaakt worden tot een volwaardige gepimpte Oblivion, maar we kunnen altijd dromen.

De video is hier in betere kwaliteit te downloaden.



Radiografische auto brengt ons de Mario theme

Als er één muziekje universeel verbonden is aan games, dan is het wel het thema van Mario. De welbekende bliepjes worden ook door miljoenen non-gamers herkend, en is naast Mario een icoon op zichzelf.

Natuurlijk gaan mensen dit melodietje dan op gekke manieren naspelen, en in dit geval wordt dat gedaan door vele tientallen wijnflessen en een radiografisch bestuurbare auto. Kijk en geniet!


Delftse super weigert alcohol onder de 18

Een supermarkt in Delft weigert nog langer om bier en wijn te verkopen aan mensen onder de 18 jaar. Wettelijk is de leeftijdsgrens voor licht alcoholische dranken gesteld op 16 jaar, maar winkeleigenaar René Peek wil zo een bijdrage leveren aan ''de bestrijding van het comazuipen'', dat op steeds jongere leeftijd begint.

Het betreft de megasupermarkt C1000 aan het Bastiaansplein. Peek hoopt dat er door de maatregel ook minder (dronken) hangjongeren op zijn stoep zullen staan. ''Kinderen van 14, 15 jaar hebben geen vriendjes van 18 die even een paar blikjes bier voor ze kopen. Daar ligt dus al een groot winstpunt. Je moet het probleem bij de wortel aanpakken. Als je kind bij een alcoholpoli belandt, is het eigenlijk al te laat”, aldus de ondernemer.

De Delftse C1000 viel in het verleden al op door alleen plastic tassen te leveren die van milieuvriendelijk composteerbaar maïsmeel zijn gemaakt. Binnenkort krijgt de winkel ook nog eens energiezuinige dynamoverlichting.

Pastoor zet uitvaartmis op internet na verwijten

De Osse pastoor Cor Mennen heeft de geluidsopname van een uitvaartmis op internet gezet nadat de nabestaanden hem hadden verweten dat hij de dienst op een respectloze wijze had geleid. "Een weldenkend mens kan constateren dat het een waardige viering is geweest." Aldus de pastoor in een toelichting op zijn opmerkelijke actie.

De familie van de overledene uitte haar grieven over de mis in een brief en toelichting aan het Brabants Dagblad. De pastoor was te laat, raffelde de uitvaartdienst af en toonde geen betrokkenheid, aldus de nabestaanden. Pastoor Mennen reageerde fel, vooral omdat de familie geen contact met hem heeft opgenomen.

Kijkers klagen over excuus voor Kampers

RTL4 kan niet iedereen te vriend houden met de dramaserie Voetbalvrouwen. Waren eerst woonwagenbewoners gekwetst door het beeld dat de serie van hun schetst, nu zijn het de kijkers die zich storen aan de tekstbalk waarmee de zender het stigmatiserende beeld probeert bij te stellen.

In de uitzending van zondag- en maandagavond verscheen tot zes keer toe onderin beeld de tekst 'De vertoonde beelden komen niet overeen met de leefwijze van bewoners in woonwagens'.

Dit leidde tot tientallen klachten van kijkers, zegt een woordvoerster van RTL4 vandaag. ''Kijkers vragen zich af of dit nu nodig is en of we dit in het vervolg bij elke groepering doen.'' Ze zegt dat de tekst de komende uitzendingen, een initiatief van producent Johan Nijenhuis, alleen nog een keer aan het begin van de uitzending is te zien.

In de serie op RTL4 woont de familie van Solange de Reuver (Nicolette van Dam) in een vieze caravan die gestald wordt op de oprit van de rijke profvoetballer Italo Ferero (Bas Muijs). Boeren en scheten laten zijn veel voorkomende uitingen. Solanges broer Mickey houdt zich zelfs bezig met een criminele carrière.

Ontruiming flat wegens explosief

Een flat aan het Finlandplantsoen in Drunen is vanochtend door de politie ontruimd na de vondst van wat mogelijk een explosief voorwerp is. Dertig appartementen en een aantal eengezinswoningen zijn hierbij ontruimd.

De ontdekking werd gedaan tijdens een huiszoeking behorende bij een rechercheonderzoek van een andere politieregio. Het voorwerp is daarbij in de kelder van het complex gevonden. De Explosieven OpruimingsDienst (EOD) is onderweg. Nadere informatie ontbreekt vooralsnog.

 Update: Nadat de EOD onderzoek heeft gedaan in de flat, bleek het gevonden voorwerp geen explosief te zijn. Dit meldde het Brabants Dagblad vanmiddag om half 1.

CD: Bad Chopper - s.t.

Afgelopen jaren werden festivalgangers door de grootvader van de punk weer eens ouderwets onderwezen over het fenomeen punk. Lowlands en Pinkpop mochten de naam Iggy and The Stooges met trots op hun pamfletten afdrukken en hebben dat geweten. Zinderende optredens waar de vonken van afvlogen werden een feit. De Sex Pistols gaan dit jaar op Lowlands nog een punkfeest van weleer proberen neer te zetten. Het laatste anker in de heilige drie-eenheid van de punk, The Ramones, zal met de dood van oprichters Joey (kanker), Dee dee (overdosis heroïne) en Johnny (kanker) nooit meer op de planken terug keren. Er is echter nog een 'nazaat' uit de Ramonesgeschiedenis die de muziek weer heeft gevonden. C.J. Ramone (in het geboorteregister bekend als Christopher Ward) speelde van 1989 tot 1996 met Marky en Dee Dee. Maar anno 2008 timmert hij met zijn band Bad Chopper serieus aan de weg.

Rutte: Regering helpt economie om zeep

VVD-leider Mark Rutte waarschuwt  dat Nederland ''naar de rand van de economische afgrond snelt''  omdat premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos van Financiën de burgers ''opzadelen met een record aan belastingverhogingen''. Dat zei Rutte gisteren tijdens een toespraak op de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Rutte pleit ervoor dat werkgevers en vakbonden net als in 1982 een akkoord sluiten over loonmatiging. Dit om te voorkomen dat het kabinet ''onze economie om zeep helpt''. Indertijd  was de afspraak matiging van de lonen in ruil voor arbeidstijdverkorting. Nu zou tegenover loonmatiging belastingverlaging moeten staan.

Daar waar het kabinet bij monde van Bos redelijk veel vertrouwen heeft in de Nederlandse economie, is Rutte zeer somber. Volgens hem onderschat  de regering de gevolgen van de Amerikaanse kredietcrisis.

Maak je eigen quiz in screenshots Buzz! Quiz TV

Bij Sony wordt momenteel hard gewerkt aan een groot aantal first-party-titels voor de PlayStation 3, waaronder Buzz! Quiz TV. In deze game zitten vragen over diverse onderwerpen, zoals film, muziek en geschiedenis, maar als je daar op uitgekeken bent kun je ook zelf een nieuwe quiz in elkaar draaien en delen met vrienden, familie en vage onbekenden.


Dit alles zul je besturen met de bekende Buzz-controllers, die inmiddels draadloos zijn.





Met dank aan Sackboy voor het melden in het PS3-forum

Veel wantrouwen in MO tegen de VS

Het vertrouwen dat Arabieren hebben in de Verenigde Staten (VS) is bijzonder laag. Bovendien neemt het ook nog eens af. Uit een Amerikaans onderzoek onder 4000 mensen in zes Arabische landen blijkt dat 83% van de inwoners een negatieve kijk heeft op de VS; 70% wantrouwt de VS.

Het onderzoek werd gehouden in Saudi-Arabië, Marokko, Jordanië, Libanon, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).  Slechts 6% van de ondervraagden noemden de extra troepenopbouw in Irak effectief.

Meer dan de helft denkt niet dat er ooit vrede komt in het Midden-Oosten. De militante Palestijnse verzetsbeweging Hamas die streeft naar de vernietiging van de staat Israël geniet meer sympathie dan de Fatah-beweging van wijlen Yasser Arafat. De Amerikaanse president George Bush wordt het meest genoemd als impopulair leider (63%); vaker nog dan de huidige premier van Israël, Ehud Olmert.

Nieuwe multiplayer map Kane & Lynch in beeld

Vanaf aanstaande donderdag zal er voor Kane & Lynch nieuwe multiplayer content te downloaden zijn van het Xbox Live en Playstation Network. Deze "Dope Bag" zal 4 nieuwe maps bevatten en zal gratis te downloaden zijn.

In onderstaande trailer komt de nieuwe map "Hasta La Vista" in beeld. In deze map is het de bedoeling om met een groep criminelen een goudtruck te overvallen.


Sneeuwballengevecht voor senioren

Zeventig 70-plussers krijgen dinsdagochtend in Den Haag een stoomcursus sneeuwballengooien. Rond het middaguur bestrijden twee teams van 35 bejaarden elkaar op het Plein. Het evenement is geïnitieerd door een fabrikant van sapjes.

Voor de gelegenheid wordt veertig kuub sneeuw opgespoten. Voor de opkomst van de twee teams is gekozen voor het opzwepende 'Eye of the Tiger' van Survivor. Bij het evenement zal een ijskunstenaar een ijsblok bewerken en er is een dj. De producent van sinaasappelsap wil met het spektakel aantonen dat ouderen ook vitaal zijn.

CD: de Beatbusters - New Deal

De Beatbusters zijn niet een van de jongste bands in Nederland: al 21 jaar verzorgen de heren vrolijke feest-ska. Toch zullen de meeste mensen deze band uit de Betuwe alleen kennen van hun gelegenheidssamenwerking met een van Neerlands bekendste Nederhoppers, Def P. Deze samenwerking mondde uit in het album Aangenaam en de bekende single 'Bubbelbad'. Ondertussen zijn we een paar jaar later, heeft de band zichzelf gereorganiseerd, en met het album New Deal wat vorige maand uitkwam zijn ze teruggekeerd naar de roots: onvervalste feest-ska.

Miljoenen voor Iraaks slachtoffer Brits ongeluk

Een Iraakse tiener die per ongeluk door een Britse militair werd neergeschoten en daardoor invalide is geraakt, heeft een schadevergoeding gekregen van 2 miljoen pond (2,5 miljoen euro). Dat heeft het Britse ministerie van Defensie bevestigd, meldt de BBC.

De jongen raakte in september 2003 gewond toen een bevriende Britse militair per ongeluk zijn wapen liet vallen. Het geweer ging af en trof de toen dertienjarige jongen in de ruggengraat. Volgens het Britse ministerie van Defensie gaat het om een uitzonderlijk geval dat geen navolging zal krijgen.

Het slachtoffer emigreerde na het voorval naar Groot-Brittannië. Daar begon hij een proces voor schadevergoeding. Volgens critici steekt de schadeloosstelling schril af bij wat Britse militairen maximaal krijgen bij invaliditeit als gevolg van oorlogshandelingen. Defensie betaalt niet meer dan 285.000 pond (355.000 euro).

Doodstraf minder vaak uitgevoerd

Amnesty International heeft in 2007 wereldwijd minimaal 1252 voltrekkingen van doodvonnissen geteld. Dat zijn er minder dan in 2006, toen sprake was van 1591. De meeste executies vonden plaats in China, Iran, Saudi-Arabië en Pakistan.

Dat stelt Amnesty in een rapport dat vandaag verschijnt. In de notitie staat dat in 2007 in 24 landen doodvonnissen ten uitvoer zijn gelegd en in 25 landen in 2006. Amnesty vermeldt wel dat het hier alleen om openbaar gemaakte cijfers gaat, een absoluut minimum. Het werkelijke aantal zou enkele malen hoger liggen. Op basis van mensenrechtenorganisaties en mediaberichten zou het echte aantal executies tussen de ruim 18.000 en 27.000 liggen.

Amnesty roept onder meer China op de geheimhouding omtrent executies op te heffen. Voor het Aziatische land valt de doodstraf onder staatsgeheim. Amnesty stelt dat China het land is dat de meeste doodvonnissen voltrekt en registreerde vorig jaar 470 gevallen. Volgens mensenrechtenorganisatie Dui Ha Foundation gaat het echter om circa 6000 mensen.

Sinds januari moeten alle vonnissen bij halszaken in China goedgekeurd worden door het Chinese Hooggerechtshof. Hierdoor is de tijd tussen veroordeling en executie langer geworden, wat tot een lichte daling heeft geleid.

In grote delen van de wereld zijn in 2007 geen doodvonnissen voltrokken. Voor Afrika rapporteerde AI in slechts vijf landen executies. In Europa is Wit-Rusland nog het enige land dat de doodstraf uitvoert. In Noord-, Zuid- en Midden-Amerika zijn sinds 2003 alleen in de Verenigde Staten doodvonnissen voltrokken. In de VS werden in 2007 in tien staten in totaal 42 executies uitgevoerd.

Positief noemt Amnesty de in december door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangenomen resolutie waarin wordt opgeroepen tot afschaffing van de doodstraf. Dat de resolutie met een grote meerderheid is aangenomen, laat zien dat een wereldwijde afschaffing van de doodstraf mogelijk is, aldus Amnesty.

'TON wordt politieke partij'

Rita Verdonk vormt haar politieke beweging Trots op Nederland (TON) mogelijk vlak voor de verkiezingen om tot een politieke partij. Dat zei Verdonk maandag tijdens de start van haar 'voorjaarstournee' in Ede.

Tot nu toe zet Verdonk zich vooral af tegen wat zij noemt 'oude politiek' en de daarmee verbonden politieke partijen. Zij noemt TON bewust een beweging en geen partij. TON laat geen leden toe, net als de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. "Maar is een partij nodig om mee te doen aan de verkiezingen, dan word ik een partij", hield Verdonk haar gehoor in Ede voor. De eerste verkiezingen waar Verdonk aan meedoet, zijn de gemeenteraadsverkiezingen in 2010.

Ook in Ede kreeg 'Den Haag' de wind van voren. Zij hekelde voor enkele honderden aanwezigen de '300 mensen in Den Haag die met elkaar het land besturen, die elkaar de baantjes geven'. Alle regelgeving zorgt ervoor dat burgers worden gezien als 'halve criminelen'. "Men vertrouwt u niet, men ziet u als melkkoetje."

Tot eind juni trekt Verdonk het land in om met burgers te praten over 'de toekomst van Nederland'. Tegelijkertijd worden op de website van Verdonk interactieve discussies gestart over acht thema's met die de kern vormen van TON, waaronder integratie, onderwijs en filebestrijding. De uitkomst hiervan moeten leiden tot een manifest dat weer aan de basis staat van een verkiezingsprogramma.

Film: Dunya en Desie

Na drie afgeronde seizoenen en drie jaar niks van de twee multiculturele meiden te hebben gehoord, komen de schrijver en de regisseur van de toch enigszins populaire tv-serie met een film: Dunya en Desie (“In Marokko”, om het te onderscheiden van de serie). Dunya (Maryam Hassouni) is de slimme en rustige Marokkaanse meid, die als tegenpool haar beste vriendin Desie (Eva van de Wijdeven) heeft. Die heeft weinig weg van Dunya en loopt met haar wat sletterige gedrag in zeven sloten tegelijk. Maar beide meiden hebben een hart van goud en de reden van hun vriendschap is, vrij geïnterpreteerd, misschien wel het thema van deze film.

Brazilië ontdekt kolossaal olieveld

Voor de kust van Brazilië is een van de grootste olievoorraden ter wereld ontdekt. De directeur van het Braziliaanse nationale aardolie-instituut ANP, Haroldo Lima, zei dat het voor de kust van Rio de Janeiro gevonden olieveld mogelijk het op twee na grootste ter wereld is.

Lima zei dat hij deze vooralsnog onofficiële informatie heeft van de staatsoliemaatschappij Petrobras. Het gaat mogelijk om 33 miljard vaten olie. Het is op dit gebied de grootste ontdekking in dertig jaar tijd, aldus Lima. Wel ligt de olie op circa 5 kilometer diepte. Het olieveld is Carioca genoemd naar de inwoners van de havenstad Rio. Het zal nog jaren duren voor daadwerkelijk met de exploitatie kan worden begonnen.

In november maakten de Braziliaanse autoriteiten bekend dat ze voor de kust van de deelstaat Sao Paulo een reusachtig olie- en gasveld hebben gevonden.

'Verkeersramp doet Nederland goed'

Volgens Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, zou een verkeersramp een zegen zijn voor Nederland. Alleen een ramp zou de politici wakker kunnen schudden.

Brinkman hoopt natuurlijk niet op een ramp met veel doden en gewonden, maar zegt wel: “Het is een zegen voor dit land als we drie dagen achter elkaar totaal vast komen te zitten.” De politiek zou volgens hem pas tot een beslissing komen als het kwaad al (bijna) is geschied.

Het duurt allemaal veel te lang,” zegt Brinkman wanneer hij over de besluitvorming in dit land spreekt. Partijgenoot minister Eurlings van Verkeer moet volgens hem meer vaart maken om te bouwen. Hij voegt er nog aan toe dat “het milieu niet schoner wordt door files, maar door te voorkomen dat we met zijn allen stilstaan.

Arts weigert deel opbrengst Bruni-foto

Het hoofd van een medisch hulpprogramma voor kinderen in Cambodja heeft een donatie van ongeveer 65.000 euro geweigerd. Het geld was bijeengebracht met de veiling afgelopen week van een in 1993 genomen naaktfoto van de Franse 'first lady' Carla Bruni.

Dat meldden Britse media vandaag. Volgens de Zwitserse arts was het geld bijeengebracht door het ''exploiteren van vrouwelijk vlees''. Dat zou tegen de lokale fatsoensnormen ingaan. ''Met deze gift probeerden ze publiciteit te generen voor de fotograaf en de veiling. Het was een manier om ons te gebruiken'', aldus dokter Beat Richner, die de beslissing naar eigen zeggen nam uit respect voor zijn patienten en hun moeders.

Het geld wordt nu aangeboden aan een Zwitsers instituut dat onderzoek doet naar manieren om gebruikt water te reinigen in ontwikkelingslanden.

Berlusconi wint verkiezingen

De rechts liberale Italiaanse politicus Silvio Berlusconi kan na de parlementsverkiezingen van zondag en maandag rekenen op een comfortabele meerderheid in de volksvertegenwoordiging. Dit bleek vanochtend nadat bijna alle stemmen waren geteld.

Hij heeft met zijn partij Popolo della Libertà en coalitiepartners Lega Nord en Movimento per l'Autonomia samen ongeveer 46,7 procent van de stemmen vergaard. Dat brengt zeker 340 van de 630 zetels in de Kamer van Afgevaardigden, de Italiaanse Tweede Kamer, in handen van het kamp van de 71-jarige Berlusconi.

Hij was eerder in 1994 en van 2001 tot 2006 ook al Italiaans premier. Ook in de Senaat zit Berlusconi voorlopig gebeiteld. Hij kreeg ruim 47 procent van de stemmen in de senaatsverkiezingen en kan zo op de steun rekenen van zeker 167 van de 322 senatoren.

Helmut Kohl stapt in huwelijksbootje

De gewezen Duitse bondskanselier Helmut Kohl gaat trouwen. De 78-jarige christendemocraat, herstellende van een zware val, wil zo snel mogelijk zijn 35 jaar jongere levensgezellin Maike Richter het jawoord geven, meldde de Duitse krant Bild vandaag.

Kohl was eerder getrouwd met Hannelore Renner. Zij overleed in juli 2001. Drie jaar later kreeg de oud-regeringsleider, die tussen 1982 en 1998 bondkanselier was, een relatie met Maike Richter. Kohl was de langst dienende Duitse regeringsleider sinds de Tweede Wereldoorlog.

'De bonnenman slaat weer toe'

De Belg Norbert Verswijver, alias ‘de Bonnenman’, heeft zondag opnieuw zijn slag geslagen. Hij plaatste een bestelling van 60.000 euro bij de schoenenwinkel Berca om deze vervolgens met een stapel kortingsbonnen en slechts één euro te betalen. 

Verswijver noemt zich zelf de "Robin Hood of the food and the non-food" en draagt ook een heus Robin Hood-hoedje. Verswijver over zijn actie: “De kleine lettertjes op de bonnen zijn vatbaar voor interpretatie. Ik kies enkele paren schoenen voor mezelf, maar de rest deel ik uit. De mensen die het nodig hebben mogen deze week komen kiezen. Ik geef de bestelling tegen het einde van de week door. 

Nadat hij de bonnen op de toonbank had gelegd moesten de verkoopsters in het filiaal toch even slikken en de supervisor, Régine de Muylder, werd direct opgepiept. Zij heeft met Verswijver afgesproken dat de door hem gekozen schoenen opzij worden gelegd en dat Verswijver tegen het einde van de week een gesprek met de directie mag hebben. 

Verswijver kwam al eerder in het nieuws toen hij voor 6.000 euro aan diepvriesproducten mee naar huis nam na betaling met bonnen bij de Match in het Belgische Merksem. Daarnaast lopen er nog drie zaken voor de rechtbank. Zo heeft hij bij de Blokker en bestelling van 48.000 euro aan elektronica staan, bij de Macro pallets met bier en bij Carrefour bestelde hij vorige week al voor 35.000 euro aan Senseo pads.

Wipeout HD, Echochrome en meer releasedata bekend

Er zijn een aantal nieuwe releasedata bekend voor een aantal Playstation Portable en Playstation 3 games.

Als eerste verschijnt op 29 mei Wipeout HD voor de Playstation 3. In deze racer neem je plaats in veel verschillende futuristische wagens, en race je met belachelijke snelheden door futuristische steden.

Één dagje later, op 30 mei, verschijnt Everybody's Golf 2 voor de PSP. De naam zegt het eigenlijk al: Het is een golf game. Er is keuze uit veel verschillende golfbanen, karakters en het is mogelijk om mensen online uit te dagen voor een uitje op de green.

4 juni kunnen we twee nieuwe releases voor de PSP verwachten. Als eerste hebben we de offroad racer ATV Offroad Fury Pro. Tweede game is de langverwachte breinkraker Echochrome, waarin we de wereld van Escher bezoeken.

Naast deze precieze releasedata, is er ook bekend geworden dat Buzz! Master Quizz voor de PSP ergens in juli zal verschijnen.



Wipeout HD en Echochrome

[Gerucht] Rock Band naar PlayStations en Wii op 29 augustus

De mannen en vrouwen achter Videogamer.com hadden van EA bevestiging gekregen van de lanceerdatum voor Rock Band op de Playstation 2 en 3 en Nintendo Wii. EA had namelijk op een "fact sheet" van de game de datum van 29 augustus laten vallen, drie maanden na de release van de game voor de Xbox 360.

EA heeft de datum inmiddels echter weer ingetrokken naar het rijk der geruchten door te stellen dat er geen meer definitieve datum is dan "eind van de zomer". Belangrijk om ook te vermelden is dat deze datum zou gelden voor Groot-Brittannië, een datum voor Nederland is voorlopig nog niet genoemd behalve "eind van de zomer." Op basis hiervan valt te verwachten dat als de datum van 29 augustus klopt voor de overige consoles in de UK, deze dan ook zal kloppen als algemene releasedatum voor Nederland.

Far Cry 2 toont gebouwen, jungle, savanne en geiten

Dat Far Cry 2, de officiële opvolger van eiland-schietspel Far Cry (in tegenstelling tot Crysis, welke meer een spirituele opvolger is), zich afspeelt in Afrika is inmiddels al enige tijd bekend, maar andere omgevingen dan savanne hebben we nog niet veel gezien.

Gelukkig zijn daar deze scans uit een magazine waarop te zien is dat er zeker meer in het spel te ontdekken is dan savanne.



Far Cry 2 wordt 28 novmeber verwacht op de PC, Xbox 360 en PlayStation 3

Software charts UK, Mario laat zien hoe je moet rijden

Vorige week stond de race game Gran Turismo 5: Proloque nog bovenaan, maar deze week heeft een totaal andere soort race game de nummer één positie ingenomen. Iedereen in het Verenigd Koninkrijk is namelijk in de ban van Mario Kart. Hierdoor staat Gran Turismo op de tweede plaats, gevolgd door de nog steeds ijzersterk gepositioneerde game Mario & Sonic At The Olympics.
De stijger van de week is Assassin's Creed en de dalers van de week zijn Viking: Battle For Asgard en The Simpsons Game; zij zijn beiden negen plaatsen gedaald.



Omgevingen kunnen niet kapot in Dragon Ball Z: Burst Limit

In een interview met Gametrailers geeft Atari-medewerker Donny Clay wat nieuwe informatie vrij over de game Dragon Ball Z: Burst Limit. Zo bevestigt hij dat de game loopt van de Saiyan tot de Cell Games saga, maar hij belooft dat bijna alle karakters van die saga's er wel in zitten. Opvallend is dat in Burst Limit de omgevingen niet kapot kunnen. In elke Budokai-game was die mogelijkheid er en was het echt een deel van het spel. Atari heeft ervoor gekozen dat niet te doen, omdat ze echt een fighter wilden afleveren. Ook is er gekozen om de ingame engine voor de filmpjes te gebruiken, zodat verhaal en combat beter in elkaar overgaan.

Dragon Ball Z: Burst Limit staat gepland voor een lancering op 6 juni op de Xbox 360 en PlayStation 3.


Guns en soldaten op Incredible Hulk-screenshots

Nog een paar maandjes wachten en dan is het zover. Dan draait de nieuwe Hulk-film in de bioscopen. Wat zou een comicverfilming zijn zonder een gelijktijdige game-launch? Niks meer tegenwoordig en dus is SEGA druk bezig met de laatste hand leggen aan The Incredible Hulk. De game zal vanaf 27 juni in de winkels liggen voor PC, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 2, PSP, Wii en de Nintendo DS.




Deels gebaseerd op de gelijknamige film en deels zal de game een aantal extra plotlijnen kennen vanuit de comics. Je zult je een weg door New York slaan, rammen en meppen. Alles kan kapot en alles kun je gebruiken als een wapen. De game zal een realistisch New York neerzetten, waarin iedereen zijn eigen weg gaat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.