"Ik heb een relatie met de camera"

Twee maanden lang lag de 22-jarige student Yde van Deutekom alleen maar op bed en was hij te volgen via een webcam. Door zich te laten sponsoren wilde hij 'slapend rijk' worden. "Maar dat was toch wel een beetje bout", zo zei hij gisteren in FOK!radio. Dus is hij nu uit bed gekomen en loopt hij weer gewoon rond. Maar toch is hij nog altijd 24 uur per dag te volgen. "Een vriend van mij is samen met mijn broertje gaan testen met een webcam aan een laptop die weer verbinding heeft via HSPA." Dus zo is alles wat Yde doet te volgen via Slapendrijk.nl.

"Ik heb er wel even over nagedacht wat de gevolgen zouden zijn. Het enige waar ik bang voor ben is: wat vinden mijn vrienden ervan, want zij komen dan natuurlijk ook in beeld. En wat als is ik verliefd word? Ik heb geen idee hoe dat gaat werken. Ik heb nu alleen een relatie met de camera", zo zegt Yde. Hoe het er dus uit gaat zien als hij ooit seks heeft weet hij nog niet. "Ik heb echt geen draaiboek ofzo. Ik ga alleen een keer per week wat leuks doen zoals karten of naar Madurodam. En dat is dan ook weer te volgen. Maar ik wil niet de Gouden Kooi kant op."

Wanneer de actie is afgelopen is onbekend. "Het is een experiment. Ik zie nog wel hoe lang het gaat duren." Toch heeft hij nu niet volledige vrijheid. "Ik kan natuurlijk niet overal komen. Stations en ministeries en andere veiligheidsgevoelige plekken probeer ik te vermijden. En verder moet ik gewoon goed communiceren met plekken waar ik heen ga, zoals een kartcentrum."

Privacy heeft Yde nu niet meer. Maar daar zit hij niet mee. "Privacy is 0, vrijheid is nu 100 procent. Hiervoor was het privacy 0 en vrijheid 0, dus ik heb nu wel een upgrade gemaakt. En natuurlijk is het geld ook wel belangrijk, maar het is meer het avontuur." Uit een speciale poll (rechtsonder) blijkt dat 79 procent van de luisteraars van FOK!radio zichzelf nooit zo zou blootgeven als Van Deutekom doet. 44 procent denkt dat hij gewoon aandachtsgeil is. "De pers komt steeds naar mij toe, dus dat heb ik zelf niet geregeld. Maar verder zie ik het als experiment en de camera merk ik al niet eens meer. Al snap ik wel dat mensen vinden dat ik aandachtsgeil ben."

Inmiddels heeft hij bijna 12.000 euro opgehaald met de actie via sponsors.

Yde in zijn kamer
Yde in zijn kamer, te zien op de webcam