Sloop cafégevel om 6 centimeter

Een kroegbaas heeft op een dure manier kennisgemaakt met een sterk staaltje ambtenarij. Eind vorig jaar kwam men er namelijk achter dat de nieuwe gevel van het café van uitbater Henk Wouda zes centimeter op de grond van de gemeente Assen staat. Ondanks een petitie van een groep jongeren, die 1258 handtekeningen opleverde, hield de gemeente Assen voet bij stuk. Bouwvakkers zijn dan ook vandaag begonnen met de sloop van de nieuwe gevel. Een geintje dat Wouda minimaal drieduizend euro kost.

Voorbijgangers snappen er helemaal niks van. "Welke heikneuter gaat zoiets nu opmeten", merkt eentje op. Drie timmerlieden zijn er nu hard aan het werk om de gevelplaten van de muur te halen en in het kozijn te plaatsen, in plaats van erop. Dit scheelt weer enkele centimeters. "Pure treiterij van de gemeente", vindt een van de bouwvakkers.

Wouda staat hoofdschuddend toe te kijken. "Dit slaat nergens op. De aanblik blijft hetzelfde. Het gaat om niks", zegt hij. Omdat de gevel niet in het pittoreske straatbeeld van de Drentse hoofdstad zou passen, werd aanvankelijk ook de stijl van de gevel afgekeurd. "De nieuwe tekeningen zijn wel goedgekeurd, dus uiteindelijk gaat het alleen om die paar centimeter."