Berlusconi presenteert aanpak crises ItaliŽ

Silvio Berlusconi heeft dinsdag plannen uit de doeken gedaan waarmee hij als premier de crises in Italië het hoofd hoopt te bieden. Zo kondigde hij een spoedige oplossing aan voor het afvalprobleem in Napels en beloofde hij dat de nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia in Italiaanse handen blijft. Daarmee lijkt een overname door Air France-KLM definitief van de baan.

Berlusconi's vlotte aankondiging, een dag nadat de 71-jarige mediamagnaat de verkiezingswinst in de wacht sleepte, en nog voordat de president hem officieel heeft gevraagd een regering te vormen, laat zien dat hij van plan is spijkers met koppen te slaan. Zowel in het Huis van Afgevaardigden als de Senaat behaalde hij met zijn coalitie een ruime meerderheid, zodat hij ook in staat zal zijn deze plannen gestalte te geven.

Berlusconi staat aan het hoofd van een coalitie die gesmeed is tussen zijn eigen Forza Italia, Gianfranco Fini's voormalige neofascistische Nationale Alliantie, en de Noordelijke Liga. Vooral deze laatste partij, die voornamelijk wordt geassocieerd met haar anti-immigratieagenda, won verrassend veel stemmen in het welvarender Noord-Italië. Daarmee heeft de Noordelijke Liga een belangrijke rol verworven in Berlusconi's regering.

Partijleider Umberto Bossi zei dat het afgelopen moet zijn met de op Rome gebaseerde politiek in Italië. Hij pleitte voor een hervorming van het belastingsysteem waarmee het geld dat in het noorden wordt verdiend, ook in het noorden blijft. Hij ontkrachtte de suggestie dat zijn partij met haar extreme agenda Berlusconi als het ware gegijzeld houdt.

Italië krijgt voor de derde maal een regering onder leiding van Berlusconi. Hij zei van plan te zijn Europees commissaris voor justitie Franco Frattini terug te laten keren als minister van buitenlandse zaken en Giulio Tremonti als minister van financiën.