'Webwinkels vorig jaar vaker gedupeerd'

Webwinkels zijn in het afgelopen jaar vaker gedupeerd door hun klanten. Branchevereniging Thuiswinkel.org meldt dat er vorig jaar 40 procent meer fraude werd gepleegd in vergelijking met het jaar ervoor. Thuiswinkel.org pleit dan ook voor centrale aangifte en opsporing van fraude.

Volgens de organisatie gaat het om 1 procent van de online aankopen door consumenten bij Nederlandse webwinkels. Op dit moment kunnen de winkeliers alleen lokaal aangifte doen. Volgens Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org heeft dit weinig nut. "Een lokale aanpak heeft dus geen zin en webwinkeliers doen dan ook in groten getale geen aangifte meer", aldus Jongen.

Thuiswinkel.org wil dat webwinkeliers landelijk aangifte kunnen doen. Hierbij moeten garanties gegeven worden om op centraal niveau op te sporen. De branchevereniging denkt dat er in dat geval meer aangiftes gedaan zullen worden. De vereniging zou zelfs een centrale rol willen om aangifte-incidenten te verzamelen. "Op die manier kan de fraudeproblematiek met meer kennis en informatieopsporing worden opgepakt", aldus Jongen.