'Innovatie-Oscar' naar NS

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben in Baltimore de prestigieuze Franz Edelman Award gewonnen voor de dienstregeling die eind 2006 werd ingevoerd. "Deze wereldwijde innovatieprijs is vergelijkbaar met een Oscar, we zijn apetrots dat de vakjury ons koos van zes genomineerden", meldde directeur commercie Bert Meerstadt van NS gisteravond laat (lokale tijd in de Verenigde Staten).

"Dit is een mooi moment voor de honderden mensen binnen ons bedrijf die hebben gewerkt aan deze dienstregeling, de belangrijkste wijziging van het spoorboekje sinds 36 jaar", zei Meerstadt. "En ook voor de medewerkers van de Erasmus Universiteit, die ook erg belangrijk zijn geweest bij het ontwikkelen van deze dienstregeling."

De innovatieprijs werd gisteravond tijdens een gala uitgereikt aan de NS-topman. Hij werd vergezeld door een tien-koppige delegatie, onder wie een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade in de Verenigde Staten.

Meerstadt: "Dit is een mooi moment voor ons, de sms'jes schieten heen en weer over de oceaan en de champagne vloeit rijkelijk. De nieuwe dienstregeling was noodzakelijk omdat het aantal reizigers sinds 1970 was verdubbeld."

Het spoorboekje is in feite een gecombineerde toepassing van vier computersystemen voor de planning van de dienstregeling, voor het gebruik van de perronsporen op de knooppunten, voor de inzet van treinen en voor de inzet van rijdend personeel. Sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling steeg de klantwaardering voor onder meer het aspect punctualiteit naar recordhoogte.