'TON wordt politieke partij'

Rita Verdonk vormt haar politieke beweging Trots op Nederland (TON) mogelijk vlak voor de verkiezingen om tot een politieke partij. Dat zei Verdonk maandag tijdens de start van haar 'voorjaarstournee' in Ede.

Tot nu toe zet Verdonk zich vooral af tegen wat zij noemt 'oude politiek' en de daarmee verbonden politieke partijen. Zij noemt TON bewust een beweging en geen partij. TON laat geen leden toe, net als de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. "Maar is een partij nodig om mee te doen aan de verkiezingen, dan word ik een partij", hield Verdonk haar gehoor in Ede voor. De eerste verkiezingen waar Verdonk aan meedoet, zijn de gemeenteraadsverkiezingen in 2010.

Ook in Ede kreeg 'Den Haag' de wind van voren. Zij hekelde voor enkele honderden aanwezigen de '300 mensen in Den Haag die met elkaar het land besturen, die elkaar de baantjes geven'. Alle regelgeving zorgt ervoor dat burgers worden gezien als 'halve criminelen'. "Men vertrouwt u niet, men ziet u als melkkoetje."

Tot eind juni trekt Verdonk het land in om met burgers te praten over 'de toekomst van Nederland'. Tegelijkertijd worden op de website van Verdonk interactieve discussies gestart over acht thema's met die de kern vormen van TON, waaronder integratie, onderwijs en filebestrijding. De uitkomst hiervan moeten leiden tot een manifest dat weer aan de basis staat van een verkiezingsprogramma.