FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 september 2007

Man laat gezin achter op snelweg

Waar menig man wel eens van droomt, heeft een 38-jarige man uit het Overijsselse Wijhe daadwerkelijk uitgevoerd. De man liet na een echtelijke ruzie zijn vrouw achter op snelweg A28, ter hoogte van het Drentse Beilen.

Toen surveillerende agenten een auto op de vluchtstrook zagen staan, zetten zij hun auto aan de kant om poolshoogte te nemen. Op de bijrijdersstoel troffen de agenten een hevig snotterende vrouw aan. Zij verklaarde dat na een hevige ruzie haar man het voertuig aan de kant had gezet en er vandoor was gegaan. Zijn drie kinderen en echtgenote liet hij verbouwereerd achter.

Afgekoeld door de striemende regen, keerde de man enige tijd later terug naar zijn gezin. Naast zijn gezin, werd de man tevens opgewacht door de politie. Deze escorteerde het gezin naar een rustiger plek. Hier werd de twist nog eens geŽvalueerd. "De ouders gaven aan stom te zijn geweest", meldt politiewoordvoerder Ron Reinds.

Zes jaar cel voor misbruik stiefdochter

Icoon JustitieEen 41-jarige Amsterdammer is in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar celstraf voor het seksueel misbruiken van zijn minderjarige stiefdochter in het Zeeuwse Eede.

De man moet zijn stiefdochter ook 3.800 euro schadevergoeding betalen. Eerder veroordeelde de rechtbank in Middelburg hem ook al tot zes jaar gevangenisstraf. De zaak kwam aan het rollen na brandstichting in zijn caravan. Na zijn arrestatie druppelden beschuldigingen van seksueel misbruik binnen.

Greenspan pleit voor soepeler ontslagrecht

Icoon EconomieVoor de werkgelegenheid is het beter om soepelere regels te hanteren over het ontslagrecht. Dat stelde de voormalige centralebankpresident Alan Greenspan vandaag tijdens een bijeenkomst in het Amsterdamse Concertgebouw.

Greenspan reageerde op het debat in de Tweede Kamer over het ontslagrecht. De PvdA dreigt met een kabinetscrisis over de plannen van CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) om ontslag te vereenvoudigen. Door ontslagvergoedingen wettelijk vast te leggen wil de minister regelen dat werkgevers voortaan personeel zonder toets vooraf door de rechter kunnen ontslaan. Maar volgens de PvdA tast dit de rechtsbescherming van werknemers te veel aan.

"Je kunt van te voren niet weten of het een goede beslissing is om als werkgever iemand aan te nemen. Stel je voor dat je fout zit, dan kun je die fout niet goed maken", zei Greenspan over ontslagbescherming.


Alan Greenspan

Moskee op landbouwgrond in Westland

Icoon BinnenlandsWestland krijgt een moskee. De gemeente ziet geen beletsel meer, al was er in eerste instantie sprake van strijdigheid met het bestemmingsplan. De huidige grond heeft nog een agrarische bestemming.

De vereniging Al Mouwahidin had om een vrijstellingsprocedure gevraagd. Het college van B&W is inmiddels akkoord gegaan met de plannen. De verwezenlijking van een moskee in Hoogeland komt nu een stuk dichterbij. Het bouwwerk zal bestaan uit twee lagen en een minaret van 21 meter hoog.

Al Mouwahidin ijvert al jaren voor een moskee in Westland. Eerder ging de bouw van een moskee in Woerdsblok niet door. Momenteel hebben de moslims een gebedsruimte tot hun beschikking in een voormalig tramhuis. Voor moskeebezoek moeten ze tot nu toe uitwijken naar grote steden.

Marokkanen bekogelen politieagenten

Vijf Marokkaanse relschoppers zijn vanmiddag opgepakt nadat ze uit een slooppand in de wijk Nieuw-West te Amsterdam stenen, glas en kasten op straat gooiden. Een passant liep bij de rellen een flinke hoofdwond op.

De politie werd door omwonenden gewaarschuwd dat jongeren bezig waren leegstaande woningen te vernielen. Toen agenten poolshoogte kwamen nemen, vlogen de voorwerpen hen om de oren. Na een kort maar hevig gevecht, konden vijf raddraaiers worden gearresteerd. De jongens, allen rond de zestien jaar oud, zitten nog vast op het bureau.

Het relletje kreeg veel volk op de been. In tegenstelling tot eerdere ontmoetingen tussen agenten en Marokkaanse jongeren, kwam het dit keer gelukkig niet tot een massale vechtpartij.

Op weg naar het incident, kregen agenten een ongeluk met hun politieauto. Het voertuig ramde een vangrail en liep flinke schade op. De beide agenten kwamen er echter zonder kleerscheuren af.

100 vermiste bergbeklimmers gered

Icoon BuitenlandsDe honderd vermiste bergbeklimmers in de Himalaya zijn gered door het leger. De mensen waren verdwenen na hevige sneeuwval. Vier Russen en vier Indiase dragers moesten met een helikopter worden gered.

De rest van de groep wist op eigen kracht het basiskamp te bereiken. De overheid verloor het contact met de bergbeklimmers toen hun satelliettelefoons het begaven. Of ze hun beklimming nog door zullen zetten is niet bekend.

Vrouw (36) zwanger van 15-jarige neef

Icoon BelgieEen 37-jarige moeder van vijf kinderen heeft voor de rechtbank moeten verschijnen voor kidnapping van een minderjarige en aanranding van de eerbaarheid. De vrouw uit het Belgische Hoei was verliefd op haar vijftienjarige neefje en heeft inmiddels een kind van hem.

Toen de vrouw 36 jaar was verliet ze haar man en vijf kinderen om te gaan samenwonen met haar 15-jarig neefje. De jongen verbleef bij zijn oom en tante toen zijn ouders in scheiding lagen. De relatie tussen oom en tante verslechterde ook en de vrouw begon een relatie met haar tienerneef. Dat leidde uiteindelijk tot verder seksueel contact tussen de twee.

In november vorig jaar trok het opmerkelijke koppel naar de kust waar ze elkaar in een hotel beminden. Ondertussen was er wel een opsporingsbericht verspreid. Vijf dagen later werd de vrouw opgepakt en in de cel gezet. De vrouw bleek zwanger van haar neefje en is in augustus bevallen van de baby.

Het openbaar ministerie eiste een straf van zes maanden met uitstel voor het deel dat de voorhechtenis overstijgt. De advocaat pleit voor opschorting van de straf. De ex-man wil een euro symbolische schadevergoeding. De rechtbank moet nog uitspraak doen.

Bejaarde achtergelaten in CT-scanner

Icoon MedischEen kankerpatiŽnte uit de Verenigde Staten heeft urenlang in een CT-scanner gelegen. De scan zou 25 minuten duren, maar de medewerkers waren haar blijkbaar vergeten. Het duurde uren, voordat ze uit de scanner was ontsnapt. De vrouw belde daarna in paniek haar zoon op, die de politie inlichtte. De vrouw is uit voorzorg een nachtje in het ziekenhuis opgenomen.

De vrouw was elk besef van tijd kwijtgeraakt en omdat het donker was kon ze niet op de klok kijken. Op haar hulpgeroep werd niet gereageerd. Toen de politie kwam waren er vijf uren verstreken sinds ze in CT-scanner was geschoven.

Tellez slaapt sinds het voorval erg moeilijk. De medewerker van de Arizona Oncology Associates heeft zich telefonisch verontschuldigd bij de bejaarde. De kliniek heeft zelf nog geen tekst en uitleg gegeven over het voorval.

Michelle Rodriguez mogelijk cel in

Icoon ShowbizzActrice Michelle Rodriguez moet mogelijk de bak in, omdat ze een taakstraf voor rijden onder invloed niet heeft afgemaakt. Justitie in Los Angeles maakte bekend dat Michelle niet kan aantonen dat ze de straf heeft afgerond. De rechter zal bepalen of de donkere schone achter de tralies verdwijnt.

De 29-jarige actrice, bekend van de avonturenserie Lost, zou een vervalst document hebben ingediend waaruit blijkt dat ze op 25 september haar taakstraf heeft gedaan. Michelle heeft inmiddels bevestigd dat ze die dag niet in Los Angeles, maar in New York was.

Volgens Michelle's advocaat heeft ze wel dertig dagen taakstraf gedaan. Volgens hem is er sprake van een administratieve fout. De actrice is al eerder in de fout gegaan. In 2003 en 2004 werd ze verschillende malen gearresteerd voor dronken rijden en rijden zonder geldig rijbewijs. Vorig jaar zat een paar uur achter tralies, omdat ze toen de voorwaarden van haar proeftijd had overtreden.

[Gerucht] Microsoft stopt met aanbieden Xbox 360 Core

Een poosje geleden bleek dat in Amerika de 20GB PS3 zonder enige aankondiging uit de winkels was verdwenen en niet meer geleverd kon worden.

Nu lijkt de beurt aan de Xbox 360 Core van Microsoft: bij Gamestop (een grote gamesretailer in Amerika) is een interne memo rondgegaan waarin stond dat alle aanprijzingen voor de Xbox 360 Core verwijderd moesten worden en dat zodra alle in de winkel aanwezige exemplaren verkocht waren er geen nieuwe meer zouden worden geleverd. Ook op de site van Gamestop zijn geen Xbox 360 Core exemplaren meer te bestellen.

Een reden hiervoor zou zijn dat de vele verschillen exemplaren van de Xbox 360 een behoorlijke aanslag zijn op het voorraadbeheer van winkeliers. Hoewel de lage prijs van de Xbox 360 Core een goed concurrentiepunt is met de Nintendo Wii, en het niet langer aanbieden van de Xbox 360 Core niet slim lijkt, is het dezelfde actie die Sony eerder deed met de 20GB PS3 editie.
Overigens geloven velen niet in dit gerucht.

De waarschijnlijke reden is dat Microsoft met een vernieuwde versie van de Core komt: de Arcade-versie. In deze bundel zit een 256 Mb memory-kaartje, vijf Arcade-games en een HDMI-poort. De prijs van deze bundel zal zeer dezelfde prijs houden als de Core.Uitslagen Eredivisie 29/09/2007

Er werden vanavond wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Hieronder de uitslagen.

FC Groningen - Sparta 1-0
50' Lovre 1-0 (Assist Silva)

Scheidsrechter: Nijhuis.
Toeschouwers: 19.000.
Gele kaart: Silva, Kruiswijk, Nevland (Groningen), Roberts, Adeleye, Boukhari (Sparta).

Opstellingen

Groningen: v. Loo, Silva, Sankoh, Kruiswijk, Stenman, Meerdink, Lindgren, Lovre, Levchenko (Fledderus/71), Berg (Matavz/61), Nevland (v.d. Laak/87).

Sparta Westerveld, De Roover, Adeleye, Schenkel, Jaggy, Lindenbergh, Slot, Polak (John/79), Dissels, Roberts (Emnes/67), Boukhari.NAC Breda - PSV 1-1
65' Amoah 1-0 (Assist Zwaanwijk)
76' Perez 1-1

Scheidsrechter: Haverkort.
Toeschouwers: 16.000.
Gele kaart: Zwaanswijk, Fehťr (NAC).

Opstellingen

NAC: Ten Rouwelaar, Elshot, Loran, Zwaanswijk, Mtiliga, Fehťr, Amoah, Molhoek (v. Gessel/75), Sikora (Idabdelhay/90+1), Lurling, Kolkka.

PSV: Gomes, Kromkamp, Addo (Koevermans/67), Salcido, Zonneveld, Mťndez (Bakkal/59), Simons, Perez, Culina, FarfŠn (Da Costa/89), Lazovic.Roda JC - Excelsior 3-3
9' W. Janssen 1-0 (assist Lamah)
13' Lamah 2-0 (assist Bodor)
49' Saeijs 3-0 (assist Bodor)
57' Den Ouden 3-1 Penalty
78' Voskamp 3-2
90' Voskamp 3-3

Scheidsrechter: v. Boekel.
Toeschouwers: 13.000.
Bijzonderheden: Den Ouden mist in de 66e minuut een strafschop voor Excelsior.
Gele kaart: Yulu Matondo, Tiotť, De Fauw, de Jong (Allen Roda JC), v. Nieuwstadt, Bandjar (Excelsior).

Opstellingen

Roda JC: Castro, de Fauw, Saeijs, v. Kouwen, De Jong. Tiotť, W. Janssen, Bodor (Sibum/83), Hadouir (Cissť/83), Yulu Matondo, Lamah.

Excelsior: Graafland, Bandjar, v. Nieuwstadt, Stam (v. Guldener.35), Piuqť, Altheer, v. Dieren, Pardo, Luyckx, Den Ouden (Voskamp/75), KorfFeyenoord - SC Heerenveen 2-0
22' Makaay 1-0
28' Hofs 2-0

Scheidsrechter: Vink.
Toeschouwers: 47.000.
Gele kaart: Zuiverloon, Dingsdag, Bak Nielsen (Heerenveen).

Opstellingen

Feyenoord: Timmer, Lucius, Hofland, Bahia, De Cler, de Guzman, Sahin, Hofs (D. Buijs/62), v. Bronckhorst, Bruins (Mols/86), Makaay.

Heerenveen: Vandebussche, Zuiverloon, Bak, Nielsen, Dingsdag (Johansen/78), Breuer, Beerens, Bradley, Prager (Alves/46), Pranjic, Sibon (Matusiak/46), Sulejmani.

Clive Barker's Jericho demo op Marketplace

Nadat de demo van Clive Barker's Jericho onlangs op de pc verscheen, is deze nu ook op Xbox Live Marketplace te vinden, met een gewicht van 885MB.

Clive Barker's Jericho is een FPS waarin je met een squad met uiteenlopende wapens en paranormale krachten een oud kwaad moet zien te stoppen. In deze demo speel je, net als in de PC versie, in de riolen van een immens fort, waar je verschillende demonische kruisvaarders moet zien te overwinnen.

Britse zat 70 jaar onterecht vast

Icoon ShockingIn Engeland heeft een vrouw 70 jaar ten onrechte vastgezeten. De nu 85-jarige Jean Gambell werd in 1937 achter de tralies gezet op beschuldiging van diefstal van omgerekend 20 eurocent. Na de gevangenis verbleef ze in verschillende psychiatrische inrichtingen, hoewel haar onschuld in de tussentijd was bewezen.

Op latere leeftijd is de vrouw overgeplaatst naar een verzorgingstehuis. Eťn van haar twee broers, beiden geboren na de arrestatie van de vrouw, werd via een brief op de hoogte gesteld van het verblijf van hun oudere zus in het tehuis. Een grote verrassing, want de twee dachten dat ze al dood was. De broers zochten hun zus op. "Een kleine vrouw op krukken kwam naar ons toe", zo verteld broer Alan, nu 63, tegenover The Daily Telegraph. "Ze keek ons aan en riep toen: 'Alan. David'. Daarna omhelsde ze ons. Het was heel emotioneel."
Met dank aan Paginabeheerder voor de submit.

Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Vanmiddag stond de vijfde speelronde in de zaterdaghoofdklasse van het seizoen 2007/08 op het programma. Hieronder volgen de uitslagen, morgen volgt een terugblik op de gespeelde wedstrijden.

Hoofdklasse A

Barendrecht - DOTO 3-3
Excelsior Maassluis - Noordwijk 1-5
FC Lisse - Katwijk 1-1
Quick Boys - ASWH 1-1
Rijnsburgse Boys - Zwaluwen '30 / Henver 3-1
SHO - Ter Leede 0-1
TOGR - Capelle 0-3

Hoofdklasse B

AFC Ajax - LRC Leerdam 3-1
Bennekom - Hoek 0-3
GVVV - Nunspeet 1-0
Kloetinge - Spakenburg 1-1
Nivo Sparta - Kozakken Boys 2-1
Sparta Nijkerk - Geinoord 2-0
IJsselmeervogels - DOVO 3-2

Hoofdklasse C

Be Quick '28 - Oranje Nassau 0-1
DOS Kampen - HHC Hardenberg 0-1
Excelsior '31 - Staphorst 6-1
Flevo Boys - ACV 2-2
PKC '83 - Go Ahead Kampen 2-1
VVOG - ONS Sneek 0-2
WHC - SC Genemuiden 0-0

Vrouw die in haar eentje tv kijkt gedumpt

In Saudi-ArabiŽ heeft een man zijn echtgenote gedumpt. De vrouw zat altijd in haar eentje op de bank naar een programma te kijken dat door een man wordt gepresenteerd. Volgens de Arabier valt dit onder onzedelijk gedrag.

De man is van mening dat dit hetzelfde is als alleen zijn met een andere man. En alleen zijn met een andere man is verboden in het land, waar de islamitische wetgeving van kracht is.

Er is geen rechter aan te pas gekomen om het echtpaar van elkaar te scheiden. In Saudi-ArabiŽ is het namelijk niet nodig om via een rechtbank het huwelijkscontract te ontbinden.

[F3] Uitslag race 1

Romain Grosjean heeft in het Formule 3 Euroseries-kampioenschap de eerste race op het circuit van Nogaro gewonnen.

De Fransman kreeg de gehele race flinke tegenstand van teamgenoot Kamui Kobayashi. De Japanner nam bijna de leiding over van de Fransman toen een lichte bui de condities listig maakten. Maar toen de baan weer opdroogde, maakte de Fransman geen fout meer.

Yelmer Buurman was de beste Nederlander, hij eindigde als vijfde. Renger van der Zande kon zijn overwinning in Barcelona geen passend vervolg geven. Hij finishde als zestiende.

In het kampioenschap deed Grosjean goede zaken met zijn overwinning. Concurrenten Nico HŁlkenberg en Sebastien Buemi eindigden als derde en vierde. In de tweede race morgen kan Grosjean de titel al pakken.

Paris beledigd door David Letterman

FOK!vriendin Paris Hilton vereerde gisteravond talkshowhost David Letterman met een bezoekje. De grappen die Paris echter naar het hoofd kreeg geslingerd in de show 'Late Night With David Letterman' vielen bij haar in zeer slechte aarde.

Terwijl de blondine werd geÔnterviewd, werd er vanuit het publiek "I love you Paris!" geschreeuwd. Letterman vroeg hierop aan Paris: "Is dat iemand die je in de gevangenis hebt ontmoet?"

Toen Paris eenmaal van de schrik was bekomen, kwam het felle antwoord "ik ben niet gekomen om daarover te praten. Het is verleden tijd. Ik krijg er nog spijt van dat ik naar je show ben gekomen" uit haar mond.

De talkshowhost bood snel zijn excuses aan. Hierna ging hij snel weer verder met het vraaggesprek.


Het interview van David met Paris (het bewuste moment is rond 5:40 te zien)

[WK] Velits wereldkampioen, Leezer vierde

Tijdens het wereldkampioenschap wielrennen in Stuttgart heeft Peter Velits de wereldtitel bij de renners onder 23 jaar gewonnen. De Slowaak won in de wedstrijd over 171,9 kilometer de sprint van het peloton. De Nederlander Tom Leezer greep naast een medaille. Hij eindigde als vierde.

Op twee ronden van het einde was het Velits die de wedstrijd openbrak. Samen met Lars Boom was de Slowaak de sterkste man van de koers. Op ťťn ronde van het einde had een groep van dertien man een voorsprong van driekwart minuut op het peloton, waar de Noren en de Italianen moesten werken. In die omvangrijke groep reden naast Boom en Velits ook Bauke Mollema, Tony Martin, Jelle Vanendert en Rui Costa. De groep kwam toch nog terug, waarna er nog verschillende renners probeerden weg te komen, maar op drie kilometer van de streep was alles samen. In het begin van de slotronde had Boom al afgehaakt doordat hij een lekke band had opgelopen en daarmee zijn kansen op een medaille had weggegooid.

In de laatse meters deed zich nog een ernstige valpartij voor.

Fietser doodgereden door trein in Helmond

Icoon VervoerEen een man is vanochtend uit Helmond doodgereden door een trein. De 18-jarige fietser stak over bij een spoorwegovergang in zijn woonplaats en werd daarbij geraakt door een passerende trein. Het ongeluk vond plaats rond 4.00 uur op de Churchilllaan. De politie meldt dat de man ter plekke overleed.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend maar volgens de politie is het zeer waarschijnlijk dat de fietser aan de verkeerde kant van de weg is overgestoken. De spoorwegovergang is beveiligd met halve spoorbomen.

FOK!Blog Babe Battle #12

Jullie moeten weer kiezen. Tot de einde van deze maand geven wij jullie een keuze: twee foto's, twee dames en maar één kan er winnen. Jullie bepalen welke van deze twee schoonheden morgen in al haar glorie op de weblog komt te staan. Stemmen kan tot morgen 17.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld. Bij een gelijke stand bepaald een geheel onafhankelijke jury wie de winnaar is.

In de linkerhoek hebben we Katie en in de rechterhoek Tamara! Wie willen jullie morgen om 18.00 uur zien?

Katie vs Tamara

Radio 2 in opspraak na promoten Trijntje

Radio 2, een van de populairste radiozenders van ons land, is in opspraak geraakt. De zender zou namelijk een dubieuze rol hebben gespeeld bij het opnemen en promoten van de nieuwe cd van Trijntje Oosterhuis. De Tweede Kamer is vol onbegrip over de affaire.

Het radiostation zou een bedrag van veertigduizend euro op tafel hebben gelegd om Trijntjes langspeler 'The Look of Love' op te nemen. Als tegenprestatie zou de zender een deel van de opbrengst hebben gekregen van platenmaatschappij EMI.

SP-lid Van Dijk vindt het 'hoogst merkwaardig', aangezien de cd werd grijsgedraaid op de zender. "De publieke omroep behoort niet publiek geld in een cd'tje te steken en er geld aan te verdienen, ten koste van bandjes die zich dit niet kunnen veroorloven." Van Dijk heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Ronald Plasterk van Media.

CDA'er Atsma vindt dat de publieke radiozender misbruik heeft gemaakt van die positie. Wat hem betreft mag de Nederlandse Mededingsautoriteit NMa een onderzoek instellen naar de zender.

Het Commissariaat voor de Media laat via een zegsvrouw weten dat ze de contracten van het radiostation zullen nagaan en indien nodig in actie zullen komen. Mochten de gemaakte afspraken niet aan de regels voldoen, dan zullen ze de zender sancties opleggen.

Met dank aan mouthman voor de submit.

Bettini pikt aantijgingen niet

Paolo Bettini gaat de stad Stuttgart, de organisatie van de wereldkampioenschappen wielrennen en de Duitse tv-zender ZDF aanklagen. Zijn advocaat Guido Marangoni heeft dit vanmiddag bekendgemaakt.

Bettini vindt dat zijn imago de afgelopen week schade is toegebracht door de drie partijen. De organisatie van de WK, gelieerd aan het stadsbestuur van Stuttgart, probeerde bij de rechter een startverbod voor de Italiaanse titelverdediger af te dwingen. Bettini weigert namelijk een door de UCI geÔntroduceerde verklaring van goed gedrag te ondertekenen. De rechter zei gisteren dat Bettini morgen gewoon aan de start van de wegwedstrijd mag verschijnen.

Script nieuwe film Coppola gestolen

Francis Ford Coppola, regisseur van onder andere de Godfather-trilogie, is in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires het slachtoffer geworden van een ordinaire roof. De dieven zijn er vandoor gegaan met zijn laptop. De harde schijf hiervan bevatte onder andere het complete draaiboek van Coppola's nieuwste film 'Tetro'.

Terwijl de regisseur elders was, drongen vijf gewapende overvallers de filmstudio binnen en bonden de medewerkers vast. De rovers gingen aan de haal met computers en camera's.

Coppola is in het thuisland van prinses MŠxima bezig een film te maken over een naar ArgentiniŽ geŽmigreerde Italiaanse familie. De 68-jarige regisseur zal degene die hem het script terugbezorgt rijkelijk belonen.

DVD: Ducktales en Rescue Rangers

Een paar jaar geleden was het feest in mijn vriendenkring. Alle jongens konden niet wachten tot de dag dat de film van Ducktales op dvd werd uitgebracht en in 2004 was het zover. Iedereen kon zich nog herinneren hoe we elke week uitkeken naar een nieuwe aflevering van de serie en nu kwam Ducktales en Het Geheim Van De Wonderlamp uit op dvd. De fans konden zich toen tenminste nog een beetje vermaken met de eendenfamilie uit Duckstad. De afleveringen van de serie werden namelijk slechts sporadisch en onregelmatig uitgezonden op SBS6; vaak op een voor volwassenen onchristelijk tijdstip. Nu kunnen de fans eindelijk weer eens genieten van de avonturen van Kwik, Kwek, Kwak, Lizzie, Dagobert en de anderen, want Buena Vista brengt maar liefst 14 afleveringen uit op dvd. Daarnaast kunnen de fans van Ducktales zich waarschijnlijk ook prima vermaken met die andere geweldige Disneycartoon: Rescue Rangers, waarvan maar liefst drie dvd's uitkomen.


BelgiŽ in nog diepere crisis

Icoon BelgieDe politieke crisis in BelgiŽ is nog dieper geworden. Vandaag gaat het christendemocratische kopstuk Herman van Rompuy zijn eindverslag doen bij koning Albert. Volgens de Belgische media heeft ook Van Rompuy geen oplossing kunnen vinden voor de politieke dip.

De formatie duurt inmiddels 111 dagen. Al eerder poogden drie politici vergeefs de Vlaamse en Waalse christendemocraten en liberalen bij elkaar te brengen. Grootste struikelblok is de toekomstige staatshervorming van BelgiŽ. De Vlamingen willen meer bevoegdheden.

Even leek het tij deze week te keren met voorstellen voor een Raad van Wijzen die zich de komende jaren over de staatshervoming zou moeten buigen. Vandaag schreven de Vlaamse kranten echter dat de beoogde regeringscoalitie zich nog dieper op de rand van de afgrond bevindt. Steeds vaker gaan stemmen op het land maar te splitsen.

[A1GP] Uitslag kwalificatie

Adrian Zaugg zal morgen zowel in de sprintrace als in de hoofdrace van pole position vertrekken. De Zuid-Afrikaan wist de snelste tijden neer te zetten in de tweede, derde en vierde sessie. Nederland start in de sprintrace van de vijfde plaats, en in de hoofdrace van de elfde plek.

In de eerste sessie spinde de auto van Team Amerika, waardoor Ian Dyke moet uitwijken en de Australische wagen tegen de vangrail zette. Frankrijk zette in deze sessie de snelste tijd neer. Het team werd gevolgd door Zuid-Afrika en Mexico. Zwitserland zette de vierde tijd neer. Jeroen Bleekemolen zette voor team Nederland de vijfde tijd neer.

In de tweede sessie wist Bleekemolen zijn tijd wel te verbeteren, maar het was niet genoeg om zijn positie te verbeteren. Zuid-Afrika wist in de laatste minuut nog de snelste tijd te rijden, waardoor hij morgen van pole position mag starten tijdens de sprintrace. Frankrijk zal van plek twee starten, gevolgd door Mexico en Zwitserland. Nederland zal van de vijfde plek de race aanvangen.

Zuid-Afrika zette ook in de derde sessie de snelste tijd neer. Groot-BrittanniŽ was met de tweede tijd sneller dan Duitsland en Zwisterland. Frankrijk reed de vijfde tijd, en Nederland kwam niet verder dan de tiende tijd.

Tijdens de vierde sessie zette Groot-BrittanniŽ al snel de snelste tijd neer. In de laatste paar minuten wist Zuid-Afrika echter nog sneller te gaan, waardoor Groot-BrittanniŽ teruggedrukt werd naar de tweede plek. Iets daarna wist Duitsland zich er ook nog tussen te zetten. Nederland kwam niet verder dan een teleurstellende elfde plek.

Sessie 1:

PosTeamCoureurTijdVerschilRonden
1 FranceLoÔc Duval 1:45.4312
2 South AfricaAdrian Zaugg 1:45.647 0.2162
3 MexicoSalvador DurŠn 1:46.198 0.7672
4 SwitzerlandNeel Jani 1:46.728 1.2972
5 NetherlandsJeroen Bleekemolen 1:47.095 1.6642
6 New ZealandJonny Reid 1:47.531 2.1002
7 PortugalJo„o Urbano 1:47.570 2.1392
8 Great BritainOliver Jarvis 1:48.032 2.6012
9 IndiaNarain Karthikeyan 1:48.415 2.9842
10 GermanyChristian Vietoris 1:48.562 3.1312
11 BrazilSťrgio Jimenez 1:49.083 3.6522
12 ItalyEnrico Toccacelo 1:49.144 3.7132
13 Czech RepublicErik Janis 1:49.444 4.0132
14 PakistanAdam Khan 1:51.069 5.6382
15 ChinaCheng Cong Fu 1:51.814 6.3832
16 MalaysiaAlex Yoong 1:52.543 7.1122
17 LebanonChris Alajajian 1:53.634 8.2032
18 IrelandRalph Firman 1:56.134 10.7032
19 IndonesiaSatrio Hermanto 1:57.834 12.4032
- AustraliaIan Dyk 0
- CanadaJames Hinchcliffe 0
- USABuddy Rice 0

Sessie 2:

PosTeamCoureurTijdVerschilRonden
1 South AfricaAdrian Zaugg 1:45.0952
2 MexicoSalvador DurŠn 1:46.632 1.5372
3 NetherlandsJeroen Bleekemolen 1:46.791 1.6962
4 GermanyChristian Vietoris 1:47.056 1.9612
5 IrelandRalph Firman 1:47.343 2.2482
6 Great BritainOliver Jarvis 1:47.748 2.6532
7 SwitzerlandNeel Jani 1:48.244 3.1492
8 IndiaNarain Karthikeyan 1:48.468 3.3732
9 ItalyEnrico Toccacelo 1:49.099 4.0042
10 PortugalJo„o Urbano 1:49.106 4.0112
11 ChinaCheng Cong Fu 1:49.746 4.6512
12 New ZealandJonny Reid 1:49.782 4.6872
13 BrazilSťrgio Jimenez 1:49.955 4.8602
14 PakistanAdam Khan 1:50.352 5.2572
15 AustraliaIan Dyk 1:50.553 5.4582
16 LebanonChris Alajajian 1:50.716 5.6212
17 Czech RepublicErik Janis 1:50.881 5.7862
18 USABuddy Rice 1:52.479 7.3842
19 CanadaJames Hinchcliffe 1:52.789 7.6942
20 MalaysiaAlex Yoong 1:53.146 8.0512
21 IndonesiaSatrio Hermanto 1:55.381 10.2862
22 FranceLoÔc Duval 2:22.526 37.4312

Sessie 3:

PosTeamCoureurTijdVerschilRonden
1 South AfricaAdrian Zaugg 1:45.2002
2 Great BritainOliver Jarvis 1:45.523 0.3232
3 GermanyChristian Vietoris 1:45.909 0.7092
4 SwitzerlandNeel Jani 1:45.980 0.7802
5 FranceLoÔc Duval 1:46.271 1.0712
6 MexicoSalvador DurŠn 1:46.295 1.0952
7 IrelandRalph Firman 1:46.500 1.3002
8 New ZealandJonny Reid 1:47.272 2.0722
9 IndiaNarain Karthikeyan 1:47.285 2.0852
10 NetherlandsJeroen Bleekemolen 1:47.490 2.2902
11 BrazilSťrgio Jimenez 1:48.144 2.9442
12 CanadaJames Hinchcliffe 1:48.823 3.6232
13 ChinaCheng Cong Fu 1:48.897 3.6972
14 AustraliaIan Dyk 1:48.989 3.7892
15 Czech RepublicErik Janis 1:49.228 4.0282
16 PakistanAdam Khan 1:49.526 4.3262
17 USABuddy Rice 1:49.924 4.7242
18 MalaysiaAlex Yoong 1:49.978 4.7782
19 LebanonChris Alajajian 1:50.347 5.1472
20 ItalyEnrico Toccacelo 1:50.445 5.2452
21 IndonesiaSatrio Hermanto 1:53.654 8.4542
- PortugalJo„o Urbano 0

Sessie 4:

PosTeamCoureurTijdVerschilRonden
1 South AfricaAdrian Zaugg 1:43.9792
2 GermanyChristian Vietoris 1:44.670 0.6912
3 Great BritainOliver Jarvis 1:45.143 1.1642
4 SwitzerlandNeel Jani 1:45.599 1.6202
5 FranceLoÔc Duval 1:45.691 1.7122
6 IrelandRalph Firman 1:45.752 1.7732
7 Czech RepublicErik Janis 1:45.772 1.7932
8 MexicoSalvador DurŠn 1:45.797 1.8182
9 IndiaNarain Karthikeyan 1:45.993 2.0142
10 New ZealandJonny Reid 1:46.169 2.1902
11 NetherlandsJeroen Bleekemolen 1:46.554 2.5752
12 CanadaJames Hinchcliffe 1:46.739 2.7602
13 BrazilSťrgio Jimenez 1:47.562 3.5832
14 ItalyEnrico Toccacelo 1:48.297 4.3182
15 ChinaCheng Cong Fu 1:48.331 4.3522
16 AustraliaIan Dyk 1:48.423 4.4442
17 PakistanAdam Khan 1:48.819 4.8402
18 LebanonChris Alajajian 1:49.899 5.9202
19 USABuddy Rice 1:51.142 7.1632
20 IndonesiaSatrio Hermanto 1:52.708 8.7292
21 MalaysiaAlex Yoong 2:11.976 27.9972
- PortugalJo„o Urbano 0

Startopstelling Sprintrace:

PosTeamTijdVerschil
1South Africa1:45.095 -
2France1:45.431 0.336
3Mexico1:46.198 1.103
4Switzerland1:46.728 1.633
5Netherlands1:46.791 1.696
6Germany1:47.056 1.961
7Ireland1:47.343 2.248
8New Zealand1:47.531 2.436
9Portugal1:47.570 2.475
10Great Britain1:47.748 2.653
11India1:48.415 3.320
12Brazil1:49.083 3.988
13Italy1:49.099 4.004
14Czech Republic1:49.444 4.349
15China1:49.746 4.651
16Pakistan1:50.352 5.257
17Australia1:50.553 5.458
18Lebanon1:50.716 5.621
19USA1:52.479 7.384
20Malaysia1:52.543 7.448
21Canada1:52.789 7.694
22Indonesia1:55.381 10.286

Startopstelling Hoofdrace:

PosTeamTijdVerschil
1South Africa1:43.979 -
2Germany1:44.670 0.691
3Great Britain1:45.143 1.164
4Switzerland1:45.599 1.620
5France1:45.691 1.712
6Ireland1:45.752 1.773
7Czech Republic1:45.772 1.793
8Mexico1:45.797 1.818
9India1:45.993 2.014
10New Zealand1:46.169 2.190
11Netherlands1:46.554 2.575
12Canada1:46.739 2.760
13Brazil1:47.562 3.583
14Italy1:48.297 4.318
15China1:48.331 4.352
16Australia1:48.423 4.444
17Pakistan1:48.819 4.840
18Lebanon1:49.899 5.920
19USA1:49.924 5.945
20Malaysia1:49.978 5.999
21Indonesia1:52.708 8.729
22Portugal- -

Gevangenisstraf voor wc-loze Oegandezen

De bevolking van het Oost-Afrikaanse land Oeganda moet oppassen voor de hygiŽnepolitie. Met ijzeren hand proberen de agenten ervoor te zorgen dat ze hun slechte gewoonte, poepen in de vrije natuur, afleren.

Zeventig mannen zijn al opgepakt omdat hun huis niet over een toilet beschikt. De mannen komen pas op vrije voeten als ze plechtig beloven binnen een week een wc te bouwen.

"Het is betreurenswaardig", vindt districtschef Emmanuel Osuna. "Europeanen en Amerikanen vliegen in de ruimte, en ik moet op mensen jagen die beweren geen tijd noch de middelen te hebben om een simpele put in de grond te graven."

Maar weinig mensen trekken zich iets aan van de eis een latrine te bouwen. De afgelopen week zijn er dan ook meer dan vijftig mensen de rivier overgestoken naar Kenia. Hier kunnen ze tenminste gewoon wildpoepen.

Eendenjager schiet op collega

Icoon OpmerkelijkEen 54-jarige man uit Oldebroek is per ongeluk tijdens een eendenjacht door een collega-jager in de knieŽn geschoten. Dat gebeurde in het Gelderse Wezep.

De schutter, een 71-jarige man uit Dronten, dacht een gewonde eend in het water te zien en wilde het beest uit zijn lijden verlossen. Daarbij zag hij zijn collega over het hoofd die op zoek was naar gewonde dieren. De Oldebroeker is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht, maar hij hoefde niet te worden opgenomen. De schutter is na verhoor vrijgelaten.

Johan Vlemmix brein achter nieuwe Marian

Icoon ShowbizzHet brein achter de nieuwe Marian (bekend van Roef & Marian) is niemand minder dan Johan Vlemmix. Hij is de bedenker van het nieuwe imago van Marian, die zich tegenwoordig MZR (Marian zonder Roef) noemt. Volgende week komt Marians nieuwe single uit.

Johan Vlemmix wil verder nog een nieuwe plaat met Marian opnemen. Ook zit Vlemmix dit weekend met Natasia, bekend van de Gouden Kooi, in de studio. Daarna wil Vlemmix een onbekende Nederlander bekend gaan maken.

Overigens is de foto van de nieuwe Marian gedeeltelijk gefotoshopt. Haar moedervlekken zijn weggeshopt en er is wat extra schaduw aangebracht. Ook hebben Vlemmix en Marian een duet opgenomen waarvan de clip inmiddels op internet staat.

Geniet nog 1 keer van Roef en Marian samen

Alerte agent voorkomt televisie-uitval

Een oplettende agent heeft gisteravond een ramp weten te voorkomen in het Drentse Nijeveen. Het dorpje, net onder de rook van Meppel, had bijna de hele avond zonder televisiesignaal gezeten. Twee vijftienjarige dorpsbewoners waren namelijk bezig een schakelkast aan de Dorpsstraat te openen.

Doel van de actie was het centrale antennesignaal te versterken. Ze hadden net een gat in de kast geboord, toen een alerte agent de jongens opmerkte. Toen hij de beide knapen wilde arresteren, nam er eentje snel de benen.

De vluchteling kon echter snel in de kraag worden gevat. Beide knutselaars worden doorverwezen naar bureau Halt, waar ze strafregels mogen schrijven.

Ten Cate: "Geen volwaardige selectie"

De trainer van Ajax, Henk ten Cate, ziet de toekomst met twijfel tegemoet. Die conclusie kan worden getrokken uit de woorden van de Amsterdammer tijdens de persconferentie. Om zijn relaas kracht bij te zetten had Ten Cate een lijst met de geblesseerden, negen in totaal, meegenomen.

"Op dit moment hebben we gewoon geen volwaardige selectie," aldus Ten Cate. Jaap Stam, Thomas Vermaelen, Edgar Davids, Kennedy BakircioglŁ, Laurent Delorge, Nicolae Mitea en Leonardo zitten allen in de Amsterdamse ziekenboeg. Net voor het verstrijken van de transferdeadline eind augustus werd Alberto Luque gehaald, maar de Spanjaard is nog ver verwijderd van het niveau dat hij ooit haalde in de Primera Divisiůn. "Je zou kunnen zeggen dat we met Luque een inschattingsfout hebben gemaakt. Hij heeft gewoon tijd nodig om op zijn oude niveau te komen. Ik zie op de training wel dat hij een goede voetballer is. En als we hem niet hadden genomen, hadden we niemand."

Ten Cate is van mening dat de kansen van Ajax op de landstitel dit seizoen momenteel gering is. "Ajax moet ťťn keer in de twee jaar meedoen om het kampioenschap. Nou, daar hebben we vorig seizoen aan voldaan."

Ruzie tussen Hepie & Hepie en Hepie

Wie kent ze niet, het fameuze duo Hepie & Hepie, dat in de jaren tachtig onze oren streelde met de hit 'Ik lig op mijn kussen stil te dromen'? Wie iets meer over het duo te weten wilt komen, en dan via Google op zoek gaat naar Hepie, stuit al vlug op ene Hepie uit het Friese Twijzelerheide. Helaas blijkt deze zingende Hepie van middelbare leeftijd niet deel uit te maken van het succesvolle duo.

De twee originele Hepies, die bezig zijn aan een heuse comeback, zijn hier op zijn zachtst gezegd niet blij mee. "Meisje toch,waar ben je nu helemaal mee bezig?", vragen de nichtjes Hepie Postma en Hepie Hiemstra zich af.

De derde Hepie blijkt Hepie Koelstra te zijn, die furore maakt met het zingen van countrycovers. Niet alleen de voornaam blijkt ze te delen met de nichtjes, maar ook de woonplaats van Postma. Beiden wonen ze in het pittoreske Twijzelerheide.

"Wij hebben het er al met de manager over gehad", zegt Postma. "Maar we kunnen het haar niet verbieden onder de naam 'Hepie' te zingen. Het is niet goed, maar we willen er geen stampij over maken"

Overigens is Hepie een veel voorkomende naam in Twijzelerheide en ver daarbuiten. "Het is afgeleid van Heabeltsje", aldus Hepie Postma.


De nieuwe single van het duo is een doorslaand succes

Songfestival krijgt twee halve finales

Icoon TelevisieVanaf 2008 krijgt het Eurovisie Songfestival twee halve finales. Dat heeft de organisatie van het festival, de European Broadcasting Union (EBU) gisteren bekend gemaakt.

De EBU wil dat het festival eerlijker verloopt voor de westerse landen. Oost-Europese landen stemmen vaak op elkaar, terwijl de westerlingen zouden stemmen op de liedjes die zij persoonlijk mooi vinden. Frankrijk, Duitsland, Spanje, Groot-BrittanniŽ en het gastland zijn gevrijwaard van de halve finales. Zij gaan automatisch door naar de finale. Volgend jaar is het Eurovisie Songfestival in de Servische hoofdstad Belgrado.

Met dank aan Sikusal voor de submit.

Vermist meisje uit Purmerend terecht

Icoon PolitieHet vermiste meisje van veertien jaar uit Purmerend dat sinds vorige week vrijdag werd vermist is weer terecht. Dat heeft haar zus laten weten. Het is niet bekend waar de tiener was gebleven.

De politie verspreidde donderdag een landelijk opsporingsbericht met een foto. Gevreesd werd dat ze een zelfmoordpoging zou ondernemen of dat ze in handen was gevallen van mensen met slechte bedoelingen. Haar zus plaatste een reactie op het forum van een regionale krant, waarin ze liet weten daar haar zus weer terecht is. Ook TROS Vermist meldde haar terugkeer.

Met dank aan Trusten en doeka voor de submit.

100 bergbeklimmers vermist na sneeuwstorm

Icoon RampOngeveer honderd bergbeklimmers en helpers worden vermist in de Himalaya's in het Noord-Indiase deel. Het grootste deel van de groep komt uit India. Onder de vermisten zijn ook AustraliŽrs, Russen en Duitsers. De klimmers werden overvallen door een hevige sneeuwstorm.

De klimmers zijn niet te traceren, omdat hun satelliettelefoons zijn uitgevallen. De voorbije 36 uur heeft het nog hevig gesneeuwd en de verwachting is dat dat nog het hele weekeinde duurt. De lokale overheid heeft het leger ingezet bij de zoektocht.

[GP2] Nakajima vanaf pole-position

Kazuki Nakajima heeft zijn eerste pole van het seizoen binnen. De Japanner krijgt zondag gezelschap van Timo Glock op de eerste startrij. Ho-Pin Tung stelde enigszins teleur met de 21e stek.

De complete uitslag:

#Naam TeamTijd
1.K. NakajimaDAMS 1:19.312
2. T. Glock iSport International + 0.077
3. L. Filippi Super Nova International + 0.115
4. N. Lapierre DAMS + 0.331
5. A. Negrao Minardi Piquet Sports + 0.335
6. R. Rodriguez Minardi Piquet Sports + 0.353
7. L. Di Grassi ART Grand Prix + 0.357
8. V. Petrov Campos Grand Prix + 0.473
9. K. Hirate Trident Racing + 0.583
10. G. Pantano Campos Grand Prix + 0.600
11. A. Carroll FMS International + 0.647
12. M. Conway Super Nova International + 0.659
13. K. Chandhok Durango + 0.660
14. A. Zuber iSport International + 0.744
15. A. Soucek DPR + 0.860
16. J. Villa Racing Engineering + 1.042
17. B. Garcia Durango + 1.069
18. B. Senna Arden International + 1.118
19. M. Martinez Racing Engineering + 1.304
20. S. Hernandez Trident Racing + 1.388
21. H. Tung BCN Competicion + 1.468
22. J. Tahinci FMS International + 1.713
23. M. Aleshin ART Grand Prix + 1.777
24. M. Niemela BCN Competicion + 1.951
25. F. Albuquerque Arden International + 1.969
26. C. Bakkerud DPR + 2.036

Vrouw dood na per ongeluk verwijderen nier

Icoon MedischEen 54-jarige vrouw is gestorven, nadat in het ziekenhuis van het Italiaanse Bologna per ongeluk een nier was verwijderd. De Italiaanse had de pech dat in het hospitaal nog een vrouw lag met dezelfde naam. Het was haar nier die chirurgisch verwijderd had moeten worden.

Oorzaak voor de medische misser was dat de rŲntgenfoto's van de twee vrouwen met dezelfde naam waren verwisseld. Het slachtoffer stierf twee dagen na de operatie, waarschijnlijk aan een embolie. Een autopsie moet daarover uitsluitsel brengen.

De politie van Bologna is een onderzoek gestart en ook het ministerie van Gezondheid laat het drama onderzoeken. Het Italiaanse gezondheidssysteem gaat de laatste tijd gebukt onder zware incidenten. In februari kregen drie patiŽnten in Florence organen van een seropositive vrouw. In mei ging een vrouw dood op de intensive care. Daar waren leidingen van zuurstof en verdovend gas per ongeluk verwisseld.

'Nieuwe cd Britney steengoed'

Icoon MuziekDe Britse krant The Sun heeft de eer gehad de nieuwste cd van Britney Spears te beluisteren en een recensie te maken. Journaliste Victoria Newton laat daarin weten: "Haar optreden tijdens de MTV Awards was om te huilen, maar ik kan je vertellen: Britney is back, bitch! Ze kan het best zonder haar manager, woordvoerder en persoonlijke assistent af", aldus Newton.

Gimme more, het eerste nummer van de cd was al verkrijgbaar via internet. Het werd na haar beroerde optreden bij MTV massaal afgekraakt. "Maar geloof me, de rest van de cd is steengoed. Britney is echt op haar best. De electropopmuziek laat haar stem goed uitkomen", aldus Newton.

Op het album staat ook een liedje waarin de voormalige popprinses over haar chaotische leven zingt. De cd heeft nog geen naam. Ook is nog niet bekend of de diva haar cd wel wil promoten. Op 12 november moet het schijfje in de winkels liggen, maar dat is nog niet zeker.

Luister Gimme More!

Oranje treft Chivu en Ogararu

Een deel van de Roemeense selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen het Nederlands elftal op 13 oktober in RoemeniŽ is bekend. Bondscoach Victor Piturca maakte vandaag bekend welke buitenlandse internationals er op zijn lijstje staan. De bekendste namen zijn die van Cristian Chivu en George Ogararu.

Ajacied Ogararu, net hersteld van een hamstringblessure, speelde op 26 maart 2005 zijn eerste en enige interland in het Roemeense shirt. Ook Chivu was een tijdlang geblesseerd. Vanwege een kwetsuur aan zijn schouder speelde hij dit seizoen nog niet voor zijn club Internazionale.

Oprah Winfrey best verdienende TV-ster

Icoon ShowbizzDe Amerikaanse TV-ster Oprah Winfrey mag opnieuw het meeste geld in haar zak steken. De presentatrice van de populaire talkshow kreeg tussen juni 2006 en juni 2007 maar liefst 260 miljoen dollar op haar bankrekening bijgeschreven. Dit meldt het tijdschrift Forbes.

Op de tweede en derde plaats volgen komediant Jerry Seinfeld en American Idol jurylid Simon Cowell met respectievelijk 60 en 45 miljoen dollar per jaar. David Letterman en Jay Leno zijn ook in de top 10 te vinden met respectievelijk 40 en 32 miljoen dollar per jaar, net als Dr. Phil met 30 miljoen dollar per jaar. Kiefer Sutherland staat met 22 miljoen dollar per jaar op een tiende plaats.


Oprah verdient opnieuw het meest.

Man doodgestoken door vriendin

Icoon BinnenlandsEen 62-jarige vrouw heeft haar 57-jarige vriend doodgestoken in zijn huis in het Groningse Loppersum. Dit blijkt uit de sectie die gisteren werd verricht op het lichaam, meldt de politie. De man werd afgelopen donderdag dood gevonden in zijn huis aan de Duursumerweg.

Na de moord belde de vriendin van de man zelf de politie. De rechtbank heeft gisteren besloten dat de vrouw voorlopig niet op vrije voeten zal komen.

Peiling: PvdA verliest terrein

Icoon PolitiekIn de wekelijkse politieke barometer verliest coalitiepartij PvdA verder terrein. Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zou de PvdA 26 zetels behalen, twee minder dan vorige week.

Dat blijkt vrijdag uit de peiling van Synovate en het tv-programma Nova. De PvdA heeft nu in het parlement 33 zetels. Coalitiegenoot CDA krabbelt juist weer op. De christendemocraten zouden nu op 38 zetels uitkomen, twee meer dan vorige week. Bij de verkiezingen in november vorig jaar behaalde het CDA 41 zetels. De kleinste coalitiepartij ChristenUnie staat in de peiling onveranderd op acht zetels, twee meer dan bij de laatste stembusgang.

Oppositiepartij VVD lijkt zich te herstellen van de problemen sinds het uit de fractie zetten van Rita Verdonk. Vrijdag zou de VVD twintig zetels halen, twee minder dan nu in de Kamer maar twee meer dan in de peiling van vorige week. De aanhang van Rita Verdonk is momenteel vijf zetels waard.

SP en de Partij voor de Vrijheid verliezen een zetel in vergelijking met vorige week en komen uit op respectievelijk 22 en 17 zetels. Voor de PVV is dat nog altijd wel een winst van acht in vergelijking met het huidige zetelaantal. De SP heeft nu 25 zetels in het parlement.

D66 (3), SGP (2) en de Partij voor de Dieren (2) staan in de peiling even hoog als hun zetelaantal nu in het parlement.

Twee zetels minder deze week.

Ordetroepen Birma maken jacht op betogers

Icoon BuitenlandsOrdetroepen in Birma hebben zaterdag ongeveer tweehonderd mensen weggejaagd voor het hotel Traders in de stad Yangon, waar VN-gezant Ibrahim Gambari later op de dag wordt verwacht. Dat hebben getuigen tegen het Spaanse persbureau Europapress gezegd.

Volgens getuigen verrichtten de veiligheidsfunctionarissen een aantal arrestaties bij het hotel. Ook zouden de ordetroepen betogers hebben geslagen.

De BBC meldde dat na een rustige en regenachtige ochtend ongeveer duizend mensen in Yangon de straat opgingen om tegen het generaalsbewind te protesteren. De betogers zongen en beschimpten de politie. Voor zover bekend hebben de ordetroepen niet geschoten om de actievoerders uiteen te jagen.

Winkelier sluit vandalen op in auto

Een ondernemer uit het Groningse dorpje Vlagtwedde heeft gisteren drie crimineeltjes mooi te pakken gehad. De drie jongens uit het Duitse Solingen hadden bij de kledingwinkel van de man een beeld vernield. Nog voordat de schoffies de benen konden nemen, had de winkelier hen met behulp van zijn buurman opgesloten in zijn auto.

De achttienjarige jongeman en zijn twee negentienjarige kameraden werden in het voertuig gezet, met de portieren op het kinderslot. Nadat de moedige ondernemer met de plaatselijke politie had gebeld, leverde hij de drie vandalen hoogstpersoonlijk bij de agenten af. De agenten konden de oosterburen niet zelf ophalen, omdat ze onderweg waren naar een verkeersongeval. De drie Duitsers zitten op het moment nog in de warme politiecel, opdat ze kunnen worden verhoord.

Vorm niet, Nelisse wel tegen Vitesse

Franck Grandel verdedigt morgen het doel van FC Utrecht in de thuiswedstrijd tegen Vitesse. De doelman is de vervanger van de nog steeds geblesseerde Michel Vorm.

Spits Robin Nelisse is inzetbaar tegen Vitesse. Afgelopen woensdag, in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord, viel de aanvaller nog geblesseerd uit, maar is fit genoeg om tegen de Arnhemmers aan de aftrap te verschijnen. Ook Lucian Sanmartean is weer van de partij. De Roemeense middenvelder is hersteld van een griepaanval.

Doden in Mexico door orkaan Lorenzo

Icoon RampOrkaan Lorenzo heeft in de deelstaat Puebla in het midden van Mexico zeker vier levens geŽist. Dat heeft de interneteditie van de krant El Universal zaterdag gemeld op gezag van de autoriteiten in Puebla.

Lorenzo zaaide de afgelopen dagen dood en verderf aan de Golfkust en in het midden van Mexico. In de deelstaten Veracruz en Puebla zijn tienduizenden mensen geŽvacueerd omdat de rivieren na zware regenval buiten hun oevers zijn getreden. In Veracruz viel in 85.000 huizen de stroom uit. Vijfhonderd mensen zijn ingezet om de schade te herstellen.

Lorenzo was een orkaan van de laagste categorie en zwakte al rap af tot een tropische storm. Het was de derde orkaan in enkele weken tijd die Mexico aandeed.

Meer nieuws over natuurverschijnselen vind je op het FOK!forum.

Tientallen arrestaties rond klimaattop Washington

Icoon BuitenlandsDe politie in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC heeft donderdag tientallen mensen opgepakt. Ze demonstreerden bij een klimaattop.

De betogers hadden de ingang van het ministerie van Buitenlandse Zaken geblokkeerd en hadden tot drie keer toe een waarschuwing gekregen, maakte woordvoerder Tom Casey van het departement bekend.

De arrestaties verliepen vreedzaam. Volgens Casey worden in dit soort gevallen doorgaans slechts de persoonsgegevens van de arrestanten genoteerd en worden ze vervolgens weer op vrije voeten gesteld door de politie.

De VS, een van 's werelds grootste luchtvervuilers, hebben de Europese Unie, de Verenigde Naties en vertegenwoordigers van zestien vervuilende landen uitgenodigd voor de bijeenkomst. Die moet een opmaat vormen voor een grote VN-klimaatconferentie in december op Bali. Daar zal gesproken worden over het klimaatbeleid na 2012.

Droomloting Fowler in Carling Cup

Vanmiddag werd er geloot voor de vierde ronde in strijd om de Carling Cup. Robbie Fowler, die in mei afscheid nam van Liverpool, keert met zijn nieuwe club Cardiff City terug op Anfield Road.

Coventry City, dat verrassend Manchester United uitschakelde, stuit op West Ham United. Bekerhouder Chelsea krijgt Leicester City op bezoek. De achtste finales zullen in de week van 29 oktober worden gespeeld.

De loting:

Luton Town - Everton

Portsmouth - Blackburn Rovers

Chelsea - Leicester City

Sheffield United - Arsenal

Tottenham Hotspur - Blackpool

Bolton - Manchester City

Coventry City- West Ham United

Liverpool - Cardiff City

Bungie reageert op Halo 3 640P resolutie

Bungie heeft gereageerd op het nieuws dat Halo 3 niet in 720P zou draaien, maar op de non-HD resolutie van 640P. Volgens Bungie klopt het inderdaad dat de resolutie in de frame-buffer 1152x640 pixels is, maar geeft als reden voor deze vreemde resolutie dat ze gebruik maken van twee frame buffers.

Bungie gebruikt twee frame buffers zodat er twee verschillende gerenderde versies van dezelfde frame kunnen bestaan, de reden die Bungie hiervoor aanhaalt is belichting. Bungie gebruikt voor Halo 3 een High-Dynamic Range belichtingsmodel, en om een zo groot mogelijk dynamisch bereik te behouden gebruikt Bungie twee frame-buffers: een voor de HDR frame en een voor de Low Dynamic Range frame. Deze twee frames worden dan gecombineerd en op deze manier ontstaat dan het beeld wat uiteindelijk op het scherm komt.

Bungie redeneert dus dat ze eigenlijk geen 1280x720 resolutie aanbieden, maar dat er intern gewerkt wordt met een 1152x1280 resolutie. Naast dit kan de Xbox 360 het beeld perfect opschalen naar 720P en 1080P, en zorgt de iets lagere resolutie van 640P ervoor dat de game er in alle gevallen realistisch uitziet en vloeiend draait.

De reden dat dit niet eerder genoemd is, is precies de reden waarom ze nu wel reageren. Het internet zou vol staan met berichten dat Halo 3 lelijk is, dat Bungie niet kan developen, dat de Xbox 360 een slap apparaat is etcetera.

We would ignore it entirely were it not for the internet’s propensity for drama where none exists. In fact the reason we haven’t mentioned this before in weekly updates, is the simple fact that it would have distracted conversation away from more important aspects of the game, and given tinfoil hats some new gristle to chew on as they catalogued their toenail clippings.

[A1GP] Uitslag tweede vrije training

Neel Jani heeft voor Zwitserland de snelste tijd neergezet in de tweede vrije training van de A1GP. De Fransman Loic Duval zette de tweede tijd neer, gevolgd door de Duitser Vietoris en de Mexicaan Duran. Adrian Zaugg zette de vijfde tijd neer, Jeroen Bleekemolen eindigde als zesde.

PosTeamCoureurTijdVerschilRonden
1 ZwitserlandNeel Jani1:45.09018
2 FrankrijkLoÔc Duval1:45.4450.35528
3 DuitslandChristian Vietoris1:45.8520.76226
4 MexicoSalvador DurŠn1:45.9300.84023
5 Zuid-AfrikaAdrian Zaugg1:46.6511.56125
6 NederlandJeroen Bleekemolen1:46.6661.57623
7 IndiaNarain Karthikeyan1:46.7261.63631
8 ItaliŽEnrico Toccacelo1:46.7261.63623
9 IerlandRalph Firman1:47.175208525
10 Groot-BrittanniŽOliver Jarvis1:47.5012.41127
11 Nieuw-ZeelandJonny Reid1:47.6312.54129
12 TsjechiŽErik Janis1:47.8122.72226
13 BraziliŽSťrgio Jimenez1:47.8352.74529
14 ChinaCheng Cong Fu1:48.2143.12429
15 AustraliŽIan Dyk1:48.7913.70132
16 LibanonChris Alajajian1:49.2664.17626
17 PakistanAdam Khan1:49.3424.2529
18 PortugalJo„o Urbano1:49.4014.31117
19 Verenigde StatenBuddy Rice1:49.7974.70729
20 MaleisiŽAlex Yoong1:50.4895.39920
21 CanadaJames Hinchcliffe1:50.7515.6612
22 IndonesiŽSatrio Hermanto1:54.9609.87022

Belgisch leger dumpt racisten

Het Belgische leger neemt harde maatregelen tegen racistische militairen. Zeker vier militairen zijn ontslagen, schrijft de Vlaamse krant Gazet van Antwerpen vandaag.

De militairen werden vorig jaar opgepakt in het onderzoek naar de extreemrechtste organisatie Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET), een afscheuring van de Vlaamse afdeling van de wereldwijde neo-nazistische skinheadbeweging Blood and Honour. De hoofdverdachte en vijf collega's blijven geschorst, met of zonder soldij. Ook zij kunnen ontslagen worden als het onderzoek is afgerond.

De militairen van de legerkazerne van Leopoldsburg planden aanslagen tegen onder meer Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Abou Jahjah (AEL) met het doel BelgiŽ te ontwrichten, aldus justitie in BelgiŽ. Bij huiszoekingen werden veel wapens gevonden, bij een militair thuis een bom met ontstekingsmechanisme.

Matuzalem in de lappenmand

Francelino Matuzalem zal de aankomende twee maanden moeten toekijken vanaf de zijkant. De middenvelder van Real Zaragoza raakte geblesseerd aan zijn knie in het verloren competitieduel met FC Barcelona (4-1).

Matuzalem is bezig aan zijn eerste seizoen in Spanje, nadat hij afgelopen zomer werd overgenomen van Shakhtar Donetsk. De Braziliaan had al moeite zichzelf in het elftal te vechten, en deze blessure werkt niet in zijn voordeel. Hij wordt terug verwacht in de eerste week van december. De blessure aan zijn knie liep hij op tegen Barcelona, toen Yaya Tourť een harde charge op hem loste.

"Deze actie was gevoelloos", reageert clubmedicus Jesķs Villanueva op de overtreding van Tourť. "Het disciplinaire comitť zou actie moeten ondernemen om overtredingen als deze te voorkomen. Hier ontstaan altijd blessures uit." Matuzalem zal de belangrijke UEFA Cup-ontmoeting met Aris Thessaloniki aan zich voorbij moeten laten gaan. De Grieken waren thuis met 1-0 te sterk voor Zaragoza.

[WK] Zilver voor Vos

Tijdens het wereldkampioenschap wielrennen in Stuttgart heeft Marta Bastianelli Marianne Vos als wereldkampioene bij de vrouwen onttroond. In de koers over 133,7 kilometer ontsnapte de Italiaanse in de laatste van de in totaal zeven ronden uit een kopgroep. De achtervolgers konden het niet eens worden, en hierdoor bleef de Italiaanse buiten bereik. Vos eindigde op vier seconden achterstand als tweede.

Er gebeurde in de eerste ronden weinig tot niets, waarna aanvallen van met name de Italiaanse vrouwen konden worden gepareerd. Wel dunde het peloton langzaam verder uit. Een omgewaaid dranghek zorgde voor een verdere afsplitsing. De Nederlandse vrouwen Regina Bruins, Irene van den Broek en Sara Carragan behoorden tot de ongelukkigen.

De Italiaanse vrouwen probeerden Vos te slopen door beurtelings een demarrage te plaatsen, maar Chantal Beltman kwam Vos te hulp. Op de ontsnapping van Bastianelli kon echter geen antwoord worden gevonden.

Nadat haar ketting door een schakelfout van het blad liep, leek het erop dat de Italiaanse alsnog werd teruggepakt, maar de achtervolgers wilde uit angst voor de sprinterscapaciteiten van Vos niet rijden. Hierdoor kon Bastianelli wegblijven en als eerste de finish te bereiken.

Orange Box is Gouden Doos

Valve Software heeft bevestigd dat de Orange Box, welke Half-Life 2, Half-Life 2: Episode One, Half-Life 2: Episode Two, Team Fortress 2 en Portal bevat, gold is gegaan.

Half-Life 2: Episode 2 is het volgende deel in de Half-Life 2 serie, waarin Gordon Freeman en Alyx City 17 inmiddels ontvlucht zijn maar nog niet van de Combine af zijn. Team Fortress 2 is het vervolg op de populaire Team Fortress (Classic) mod, en is na negen jaar ontwikkeling eindelijk uitgekomen in een Pixar-waardige jas. Portal is een first-person puzzelgame waarbij gebruik gemaakt zal worden van een portal-gun.

De verzameling games wordt 19 oktober verwacht in de winkels voor zowel de PC als de Xbox 360, een PlayStation 3-versie is ook onderweg maar die laat iets langer op zich wachten. De Steam-versie van de box is waarschijnlijk al vanaf 10 oktober speelbaar.

Virtual Console gevuld met weer een Japanse game

Vanwege het Hanabi festival in Japan krijgen we deze maand allemaal exclusieve games in de Virtual Console. Eerder verscheen bijvoorbeeld als The Lost Levels (Mario Bros 2 in Japan) welke tot en met dit weekend te downloaden is.

Gisteren is er ook weer een game verschenen die voorheen enkel in Japan is uitgebracht: Sin & Punishment voor de N64. Deze shooter van Treasure is een echte cult-hit en volgens velen de moeite waard. De game kost echter wel 1200 Wii points wat overeen komt met 12 euro.
Naast Sin & Punishment is ook Gradius III verschenen op de VC. Deze Konami shooter is ook niet in Europa verschenen voor de SNES en kost daarom 900 punten in plaats van de gebruikelijke 800 punten.

Tot slot is er de Turbo Grapfx game Legend of Hero Tonma, een Mario kloon, voor 600 punten.

Volendamse cokesnuivers steeds jonger

Moedige Moeders, een initiatief van moeders van drugsgebruikende Volendamse jongeren, schat dat er per weekend acht kilo coke in neusgaten verdwijnt in het vissersdorp aan het IJsselmeer. ''Als we het dan over de kermis hebben van een maand geleden, praat je over tientallen kilo's'', zo zegt een woordvoerder van Moedige Moeders vandaag in het Noordhollands Dagblad.

De leeftijd waarop gesnoven wordt, vliegt ook naar beneden in Volendam. Kinderen van twaalf, dertien jaar die cocaÔne gebruiken zijn geen bijzonderheid. De politie: ''Er wordt zelfs openlijk op straat gebruikt.'' Tijdens de kermis betrapten agenten in burger veertig gebruikers op heterdaad op straat. ''Openlijk gebruik dus. Dat geeft aan hoe groot het probleem in Volendam is. Gebruik wordt als normaal ervaren. Wat naar buiten komt is slechts het topje van de ijsberg.''

In de weekeinden worden regelmatig kinderen tussen de 14 en 16 jaar met een overdosis drank en drugs naar de EHBO-post in Purmerend gebracht. Het Waterlandziekenhuis ziet een lichte stijging in het aantal jongeren met een overdosis, al is daarmee niet gezegd dat die allemaal uit Volendam komen.

Volgens Moedige Moeders wordt gesproken van een negatieve en verontrustende ontwikkeling. ''Er zijn op verschillende fronten successen geboekt, maar minder leuk is dat ze steeds jonger gaan gebruiken. Dan praten we over kinderen van elf, twaalf jaar. Hoe we dat weten? Dat horen we van vriendjes, die bij ons in hulpgroepen terecht zijn gekomen en van moeders van de kinderen.''

'Europa besmet condooms met HIV'

Aartsbisschop Francisco Chimoio van Mozambique heeft aan de Britse omroep BBC laten weten dat sommige in Europa vervaardigde condooms opzettelijk met HIV zijn besmet. Volgens de leider van de Katholieke Kerk in het Afrikaanse land wordt dat doelbewust gedaan om de bevolking te laten uitsterven.

Chimoio: ''Condooms bieden niet noodzakelijk bescherming want ik weet dat er twee Europese landen zijn die condooms besmetten met het virus. Ze willen met dat programma de Afrikanen uitroeien.'' De aartsbisschop weigerde de namen van de twee landen te noemen.

Verder stelde Chimoio ook dat aids ''ons kan uitroeien als we de ziekte niet serieus nemen.'' Een mentaliteitsverandering is volgens hem nodig. ''Seksuele relaties moeten binnen het huwelijk plaatsvinden zonder overspel, en jonge mensen moeten zich onthouden.''

In Mozambique zouden zo'n 16% van de 19 miljoen inwoners besmet zijn met het HIV-virus. Dagelijks komen daar 500 gevallen bij.

Nijland krijgt rust van Jans

FC Groningen-speler Stefan Nijland komt deze speelronde niet in actie tegen Sparta. De aanvaller krijgt rust van coach Ron Jans.

"We hebben hem niet voor de keuze gesteld, maar de keuze voor hem gemaakt. Vanaf 2 juli heeft hij alle trainingen en wedstrijden meegemaakt. En na wat kleine rug- en knie-pijntjes, had hij nu wat last van de hamstrings. Dus hebben we gekozen om hem rust te geven. Zodat hij zich helemaal kan richten op de volgende wedstrijd, tegen Fiorentina", aldus Jans.

Door de afwezigheid van Nijland maakt Marnix Kolder deel uit van de Groningse selectie.

Mauris weggestuurd bij Haaglandia

Middenvelder Lennox Mauris is door zijn club, zondaghoofdklasser Haaglandia, afgelopen donderdag per direct weggestuurd. Reden hiervoor is een elleboogstoot die Mauris uitdeelde tegen VVSB.

De 30-jarige verdedigende middenvelder Lennox Mauris is hiermee de dupe van het strengere beleid dat het bestuur van Haaglandia voert. Vorig seizoen werd de club na diverse incidenten tijdelijk uit de competitie gehaald door de KNVB. Uiteindelijk moest Haaglandia op last van de rechter weer opgenomen worden in de zondaghoofdklasse A, maar het bestuur heeft hiervan geleerd en wil breken met het verleden.

Mauris ging tegen VVSB wederom over de schreef, toen hij Maurice Fransen een elleboogstoot gaf. Dit gebeurde in de eerste competitiewedstrijd op 2 september in Noordwijkerhout. Sindsdien speelde Mauris al niet meer voor het Rijswijkse Haaglandia.

Yannis Anastasiou naar FC Omniworld

Yannis Anastasiou vervolgt zijn loopbaan in de Jupiler League bij FC Omniworld. De speler, die in het verleden onder andere uitkwam voor Roda JC, Ajax en Sparta, zat sinds deze zomer zonder club. Hij trainde mee bij de Amsterdamse hoofdklasser AFC om zijn conditie op peil te houden.

De Griek heeft aangegeven nog niet aan stoppen te denken en graag aan de slag te gaan bij zijn nieuwe club. FC Omniworld staat momenteel op de 18e plek in de Jupiler League.

Jaar cel plus tbs voor bedreigen Wilders

JustitieDe 33-jarige vrouw uit Tilburg die zo'n 150 dreigmails stuurde naar Tweede Kamerlid Geert Wilders, is gisteren veroordeeld tot ťťn jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De straf is gelijk aan de eis van twee weken terug van het Openbaar Ministerie.

De vrouw gebruike computers van de openbare bibliotheek en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Tilburg. Na speurwerk van de politie werd ze op 15 januari gearresteerd.

De rechtbank was het met de advocaat van de Tilburgse eens dat Wilders als omstreden politicus tegen kritiek moet kunnen, maar vindt de teksten die de vrouw verstuurde ontoelaatbaar. De mails bevatten zinnen als ''Neem je ereplaats in bij Saddam'' en ''De dood zit op je hielen''.

Volgens de rechtbank ''bevatten deze berichten geen weerwoord maar een regelrechte bedreiging. De vrouw heeft daarmee bijgedragen aan het instandhouden van de omstandigheden die Wilders ertoe dwingen zichzelf te beveiligen.''

Voor de rechter verklaarde de vrouw twee weken geleden dat ze Wilders niets had willen aandoen, maar alleen duidelijk had willen maken dat ze het niet eens was met zijn politieke standpunten. Tijdens haar arrestatie verscheurde ze een vel papier met daarop de namen van leden van de Hofstadgroep. In haar woning vond de politie informatie over wapenhandelaren en de adresgegevens van een lid van de partij van Wilders.

Volgens een uitgebreid psychiatrisch onderzoek lijdt de vrouw aan ernstige, complexe en chronische psychopathologie en is tbs met dwangverpleging nodig om herhaling te voorkomen. Vandaar dat er ook tbs door de rechter werd opgelegd.

Flat Haarlem ontruimd

Icoon BinnenlandsIn Haarlem is in de nacht van vrijdag op zaterdag een flat ontruimd wegens instortingsgevaar. Bewoners van 48 appartementen moesten het gebouw aan de Leonard Springerlaan verlaten, meldde een woordvoerster van de gemeente.

De ontruiming begon nadat het onderste gedeelte van de rookschacht van een schoorsteen was ingestort. De schoorsteen was niet meer in gebruik. Een bewoner werd van de schrik onwel en is met hartklachten naar het ziekenhuis gebracht.

De bewoners werden aanvankelijk opgevangen in een bejaardentehuis in de buurt. Toen duidelijk was dat de schade niet snel te herstellen viel, zijn ze ondergebracht bij familie en in hotels, aldus de woordvoerster. De flat van twaalf verdiepingen wordt gerenoveerd. Of er een verband bestaat met de instorting, is niet bekend.

Deskundigen stellen momenteel een onderzoek in. Dat moet duidelijk maken in hoeverre appartementen zijn beschadigd en hoe lang het gaat duren voordat de bewoners weer terug kunnen. De gemeente komt later op de ochtend met meer informatie tijdens een persconferentie.

Ho-Pin Tung rijdt demo in BMW-Sauber F1

Ho-Pin Tung zit binnenkort opnieuw achter het stuur van een Formule 1-auto. Op uitnodiging van het BMW Sauber F1-team zal de Chinese coureur een demonstratie geven in Pit Lane Park tijdens het Formule 1-weekend in China.

Dit high-tech park zal opgezet worden op het Shanghai International Circuit van 5 oktober tot 7 oktober met als doel de fans dichterbij de sport te brengen. Ho-Pin Tung zal de BMW Sauber F1-auto over het 90 meter lange stuk van de baan jagen en voor de nodige actie zorgen. In 2003 was Ho-Pin Tung de eerste Chinees die een F1-auto mocht testen als beloning voor het behalen van het Formula BMW Asia-kampioenschap.

"Ik kan bijna niet wachten om weer plaats te nemen in een Formule 1-wagen," vertelt de Chinees-Nederlandse coureur. "Toen ik vier jaar geleden voor het eerst dankzij BMW mocht testen in een F1-wagen was mijn droom om ooit in de F1 te kunnen racen. Ik werk hard om dat doel te bereiken maar in tussentijd kijk ik er naar uit om mijn landgenoten de belevenis te geven om een BMW Sauber F1-wagen van dichtbij mee te maken. Het Pit Lane Park is een uniek evenement voor iedereen om het mee te maken."

Ho-Pin Tung kwam in de boeken terecht als 2003 winnaar van het Formula BMW Asia-kampioenschap. Als beloning mocht hij op 11 December 2003 een Formule 1-wagen testen op het Spaanse circuit Jerez de la Frontera. Dit seizoen is Ho-Pin actief in het GP2-kampioenschap na het behalen van de Duitse Formule 3-titel vorig jaar.

Veel meer doden in Myanmar dan junta meldt

Icoon BuitenlandsHet dodental als gevolg van de demonstraties in Myanmar (Birma) ligt veel hoger dan de junta in het Aziatische land doet voorkomen. Dat zeggen westerse politici.

Australische diplomaten hebben volgens minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer gerept over mogelijk honderden doden. ''De Birmese officiŽle schatting van tien doden zal vermoedelijk een 'overdrijving' blijken. Ik denk dat de aantallen een stuk hoger zullen liggen. Ik denk dat ze tientallen keer zo hoog zullen liggen'', aldus Downer volgens de zender ABC.

De Britse premier Gordon Brown is die mening ook toegedaan. ''Ik ben bang dat het verlies aan levens veel groter is dan wordt gemeld'', aldus de premier kort voor een gesprek met president Bush. Het Witte Huis betitelde†gisteren het optreden van het regime in Myanmar als ''barbaars''.

Gespannen rust
Na anderhalve week van protestacties tegen de junta heerst†vandaag een gespannen rust in Myanmar. Ooggetuigen lieten weten dat honderden militairen in de straten van de metropool Yangun patrouilleren.

De ordetroepen zijn gestationeerd op strategische plekken in de stad. Tot aan het middaguur (plaatselijke tijd) zijn er geen grote betogingen tegen het autoritaire regime geweest.

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Myanmar, Ibrahim Gambari, is zaterdag per vliegtuig vanuit Singapore naar Myanmar vertrokken. Gambari zei dat hij het militaire bewind een boodschap van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zal doen toekomen. Gambari wil in Myanmar ook praten met leden van de oppositie en met boeddhistische monniken, die het voortouw namen in de betogingen tegen het juntabewind.

Internet
Het internet in Myanmar was vandaag korte tijd weer toegankelijk, een dag nadat alles op zwart was gegaan. Gebruikers konden weer binnenlandse websites bekijken en via emails contact met het buitenland maken.

Na enkele uren werden de internetverbindingen weer verbroken. Vermoed wordt dat de autoriteiten verantwoordelijk zijn voor het afsluiten van het internet. De buitenwereld is voor nieuws uit het gesloten Aziatische land grotendeels aangewezen op 'burgerjournalisten' die via het web tekst en beelden naar buiten stuurden.

Rosberg niet blij met motorwissel

In de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan was Nico Rosberg uitstekend op dreef. Onder natte omstandigheden reed hij naar de zesde tijd. Omdat de Williams-coureur echter zijn motor moet wisselen, zal hij de race moeten starten vanaf een zestiende plek.

Rosberg hoopt dan ook dat het morgen wederom regent, zodat hij zich een weg terug naar voren kan vechten. "Het was een moeilijke kwalificatie vandaag, vooral omdat we vanochtend eigenlijk niet hebben kunnen rijden in de regen. We hebben dus geen tijd gehad om de auto goed af te stellen voor deze omstandigheden. In de eerste twee kwalificatiesessies had ik last met mijn vizier dat steeds besloeg. Ik kon dus nauwelijks zien welke kant ik op reed. In Q3 hadden we dit probleem echter opgelost en in de slotfase ging het best goed. Ik ben tevreden met dit resultaat, maar natuurlijk erg teleurgesteld over mijn motorwissel en de daarbij horende straf van tien startplaatsen. Ik ga nu dus een klein regendansje doen voor morgen. Dit zou mij morgen kunnen helpen een weg terug naar voren te vinden."

[A1GP] Uitslag eerste vrije training

Loic Duval heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de GP van Nederland in de A1GP. De Fransman was een half tiende sneller dan de Mexicaan Salvador Duran, die op zijn beurt weer een halve seconde sneller was dan de Duitser Christian Vietoris. Jeroen Bleekemolen kwam voor Nederland tot de zesde tijd.


PosLandCoureurTijdVerschil
1 FrankrijkLoic DUVAL 1:46.619 -
2 MexicoSalvador DURAN 1:46.671 +0.052
3 DuitslandChristian VIETORIS 1:47.232 +0.613
4 Zuid-AfrikaAdrian ZAUGG 1:47.307 +0.688
5 IerlandRalph FIRMAN 1:47.560 +0.941
6 NederlandJeroen BLEEKEMOLEN 1:47.716 +1.097
7 ZwitserlandNeel JANI 1:47.954 +1.335
8 ItaliŽEnrico TOCCACELO 1:48.020 +1.401
9 TsjechiŽErik JANIS 1:48.440 +1.821
10 Groot-BrittanniŽOliver JARVIS 1:48.584 +1.965
11 ChinaCongfu CHENG 1:48.867 +2.248
12 IndiaNarain KARTHIKEYAN 1:49.233 +2.614
13 CanadaJames HINCHCLIFFE 1:49.696 +3.077
14 AustraliŽIan DYK 1:49.734 +3.115
15 LibanonKhalil BESHIR 1:49.795 +3.176
16 BraziliŽSergio JIMENEZ 1:50.250 +3.631
17 Nieuw-ZeelandJonny REID 1:50.489 +3.870
18 PortugalJoao URBANO 1:51.179 +4.560
19 PakistanAdam KHAN 1:51.188 +4.569
20 MaleisiŽAlex YOONG 1:53.773 +7.154
21 Verenigde StatenBuddy RICE 1:54.885 +8.266
22 IndonesiŽSatrio HERMANTO 1:55.851 +9.232

Beledigen, kent u die uitdrukking?

"Beste internetgebruikers, lezers van het FOK!weblog. Het mocht u niet zijn ontgaan dat wij in een tijd leven waarin idealen en principe kwesties weer hoog op de agenda staan. Bij zulke momenten is het altijd raadzaam om naast onze eigen mening ook de mening op te zoeken van mensen waar wij een bepaalde bekwaamheid aan toekennen. Dominee Gremdaat is zo een iemand en ook hij geeft zijn mening over de vrijheid van meningsuiting voor iedereen die er maar oor naar heeft. In zijn betoog schetst hij heel karakteristiek, zoals men dat van hem gewendt is, wie hier nou de echte boosdoeners en/of slachtoffers zijn.

Ik wens u veel kijk en luisterplezier." aldus de submitter NDAsilenced. 

[Vooruitblik] Eredivisie Speelronde 6

De afgelopen dagen stonden in het teken van de KNVB beker, maar komend weekend is het weer tijd voor de Eredivisie. Vorig weekend ging Vitesse verrassend onderuit tegen De Graafschap en stonden er twee toppers op het programma.

Het voetbalweekend begint deze week pas op zaterdag. Aanleiding hiervoor zijn de eerdergenoemde wedstrijden in het nationale bekertoernooi. Op deze dag staat er een Brabantse derby op het programma. PSV neemt het namelijk op tegen NAC Breda. Vorig seizoen kreeg de Bredase club het voor elkaar om gelijk te spelen tegen de Eindhovense formatie. Arne Slot bracht de thuisploeg toen op voorsprong. Een kwartier voor tijd zorgde Jefferson FarfŠn voor de gelijkmaker. Diezelfde dag trekken ook Feyenoord en SC Heerenveen ten strijde.

Een dag later staan er ook weer twee leuke duels op de agenda. Zo reist Vitesse af naar Utrecht om daar tegen FC Utrecht te spelen. Het is nog maar de vraag of de Arnhemmers hersteld zullen zijn van de dreun die ze woensdag kregen. De ploeg verloor toen in de strijd om de KNVB beker namelijk van FC Eindhoven. Ook De Graafschap en FC Twente staan zondag tegenover elkaar. De ploeg uit Doetinchem beleeft een fantastische competitiestart en staat momenteel op de vijfde plaats.

Zal Vitesse wederom tegen een nederlaag aanlopen? Welke ploeg wint de Brabantse derby? Kan Feyenoord de eerste plaats weer overnemen? Zondagmiddag, rond de klok van 16:15 uur, zal dit allemaal duidelijk worden. Dan zal ook blijken of Ajax en PSV aan kop blijven staan of of dat ťťn van de ploegen af moet haken. Alle uitslagen vind je hier in ieder geval terug.


Programma voor speelronde zes:

DatumThuis:Uit:
29-09FeyenoordSC Heerenveen
29-09NAC BredaPSV
29-09Roda JCExcelsior
29-09FC GroningenSparta
30-09NECWillem II
30-09FC UtrechtVitesse
30-09AjaxVVV-Venlo
30-09HeraclesAZ
30-09De GraafschapFC Twente

De Mos wil streep onder crisis zetten

Evenals onder meer AZ en PSV hoopt ook Vitesse dit weekend de frustraties van de KNVB beker van zich af te voetballen. De Arnhemmers gingen afgelopen week onderuit tegen FC Eindhoven, de hekkensluiter van de Jupiler League.

Morgen, in de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht, moet een sportieve revanche volgen. "Op zijn zachtst gezegd is het verlies in de beker vervelend te noemen. De kunst is nu om er weer zo goed mogelijk uit te komen", aldus Vitesse-trainer Aad de Mos. "Als trainer kun je na een dergelijk resultaat twee dingen doen: boetes uitdelen en een straftraining geven of de ploeg vrij geven en daarna weer fris aan de slag te gaan. Op gevoel heb ik voor het laatste gekozen. Zonder leidende spelers van Remco van der Schaaf en Civard Sprockel zie je dat een aantal jongens toch moeite heeft dit op te pakken".

Van Nistelrooy verdedigt rotatiebeleid Schuster

Ruud van Nistelrooy heeft gezegd dat hij achter het rotatiebeleid van coach Bernd Schuster bij Real Madrid staat. De Duitser oogst veel onbegrip door sleutelspelers te pas en te onpas rust te gunnen.

Wesley Sneijder ontbrak bijvoorbeeld afgelopen week tegen Real Valladolid. Ook Van Nistelrooy ontkomt niet aan de wisselcarrousel, al ontbrak hij donderdag tegen Real Betis wegens een lichte blessure. "Rust is belangrijk voor een speler. Rotaties zijn goed voor het team. Het belangrijkste is dat de ploeg blijft functioneren. Het moet niet veel uitmaken of de een of de ander speelt," aldus Van Nistelrooy.

Nederlaag voor wereldkampioenen Gay en Liu

Bij Golden Grand Prix atletiekwedstrijden in Sjanghai heeft Tyson Gay zijn eerste nederlaag als wereldkampioen op de 100 meter geleden. De Amerikaan moest het afleggen tegen landgenoot Wallace Spearmon. Ook wereldkampioen Xiang Liu kwam op de 110 meter horden in eigen land niet als eerste over de streep.

Gay kwam op de 100 meter in Sjanghai niet verder dan 10.02 en werd daarmee tweede. Spearmon liep met 9.96 als enige onder de tien seconden. Liu werd met 13.21 op de 110 meter horden slechts derde. Dayron Robles (Cub), de nummer vier van de WK in Osaka, won in 13.01.

WŁst blijft sprint en allround combineren

Ireen WŁst wil ook aankomend seizoen deelnemen aan zowel de allroundtoernooien als het wereldkampioenschap sprint. De 21-jarige schaatsster zei dit gisteren tijdens de presentatie van TVM voor aankomend seizoen.

In het weekend van 12 en 13 januari vindt het EK allround plaats in de Russische plaats Kolomna. Een week later staan de wereldkampioenschappen sprint in Heerenveen gepland. WŁst denkt dat ze dat wel aan kan. "Daar heb ik geen moment over getwijfeld."

Vorig seizoen nam ze ook deel aan beide titeltoernooien. Toen veroverde ze zowel bij de EK allround als de WK sprint zilver. Tijdens het WK allround, die enkele weken later plaatsvond, pakte ze de wereldtitel.

Uitslag kwalificatie Japan

Lewis Hamilton zal morgen van Pole Position vertrekken. De Brit was een tiende sneller dan teamgenoot Fernando Alonso. Kimi RšikkŲnen kwam tot de derde plaats, gevolgd door Felipe Massa en Nick Heidfeld. De verrassing van de kwalificatie was Sebastian Vettel met de negende tijd.

Aan het begin van de eerste sessie gingen bijna alle coureurs direct de baan op. Alleen de beide Renault-coureurs bleven nog binnen staan. Ralf Schumacher spinde tijdens zijn tweede rondje. Nadat iedereen een tijd had neergezet was Felipe Massa de snelste. Na zes minuten spinde Sebastian Vettel van de baan af op zijn intermediates, maar hij kon zijn weg vervolgen. Een ronde later zette hij de op dat moment derde tijd neer. Bijna iedereen reed door tot de vlag viel: alleen Fernando Alonso en Felipe Massa kwamen eerder de pits in. Kort na het zwaaien van het zwart-wit-geblokt zag Sakon Yamamoto Ralf Schumacher over het hoofd en remde, waardoor de Duitser in aanraking kwam met de Japanner en zijn ophanging en achtervleugel beschadigde, waardoor hij niet in de tweede sessie in actie kon komen.

In de tweede sessie waren alle coureurs binnen drie minuten naar buiten. Het weer was iets beter dan in de eerste sessie, en de snelste tijd was na vijf minuten al vier tienden sneller dan in Q1. Ook kwamen meer mensen tijdens de sessie binnen. De grootste verrassing van deze sessie was Vettel, die de tiende tijd wist te rijden. Afvallers waren Fisichella, Kovalainen, Coulthard, Trulli, Liuzzi en Ralf Schumacher.

In de file bij het rode licht stond Vettel ingeklemd tussen de beide McLarens. Een aantal coureurs had last van wat onderstuur, en misten de bocht. Na vijf minuten rijden waren Alonso en Hamilton de snelsten op de baan. Vettel kwam steeds goed mee: de Duitser reed steeds rond de zevende plek. Alonso wist zich met nog een minuut te gaan een tiende te verbeteren. Uiteindelijk was het Hamilton die de snelste tijd neerzette. Alonso kwam tot de tweede tijd, gevolgd door RšikkŲnen en Massa.

Pos.CoureurTeamTijd
1 Lewis HamiltonMcLaren Mercedes 1:25.368
2 Fernando AlonsoMcLaren Mercedes 1:25.438
3 Kimi RšikkŲnenScuderia Ferrari 1:25.516
4 Felipe MassaScuderia Ferrari 1:25.765
5 Nick HeidfeldBMW F1 1:26.505
6 Nico RosbergWilliams 1:26.728
7 Jenson ButtonHonda Racing F1 1:26.913
8 Mark WebberRed Bull Racing 1:26.914
9 Sebastian VettelScuderia Toro Rosso 1:26.973
10 Robert KubicaBMW F1 1:27.225

11 Giancarlo FisichellaRenault F1 1:26.033
12 Heikki KovalainenRenault F1 1:26.232
13 David CoulthardRed Bull Racing 1:26.247
14 Jarno TrulliToyota Racing 1:26.253
15 Vitantonio LiuzziScuderia Toro Rosso 1:26.948
16 Ralf SchumacherToyota Racing Geen tijd

17 Rubens BarrichelloHonda Racing F1 1:27.323
18 Alexander WurzWilliams 1:27.454
19 Anthony DavidsonSuper Aguri F1 1:27.564
20 Adrian SutilSpyker F1 1:28.628
21 Takuma SatoSuper Aguri F1 1:28.792
22 Sakon YamamotoSpyker F1 1:29.668

Kutdag of niet?

Vrijdag 28 september 2007. Tja, het gaat mij ook te ver om juist vandaag tot kutdag uit te roepen. Ik bedoel net nu de politiek zich keert tegen de huidige seksualisering van de samenleving. Dus even voor de orde, het is niet de bedoeling om vrouwen nog langer te zien als lustobject. Zo daar heb ik dan ook mooi mijn steentje aan bijgedragen.

Gelijk maar even al het politieke nieuws. Iemand die nog de moeite neemt om onze nationale dorpsgek te bedreigen, wordt zelf voor gek verklaard. Kan nog vervelend uitpakken voor de dame in kwestie want Hirsch Ballin schijnt de TBS te willen omvormen naar Engels model. Het was sowieso een dag van merkwaardige straffen, zo hadden we: een incidentje met Koos Alberts, wat gedoe op de Wallen en een gevalletje geluidsoverlast.

Jullie raden het al, het was dus toch een kutdag. En dat vond ook een herder uit het Roemeense dorpje Arsa, die zich daarom even afreageerde op zijn kudde.

Uitslag 3e vrije training Japan

Alexander Wurz heeft in zeer slecht weer de snelste tijd neergezet in de slechts vier minuten durende derde vrije training voor de Grand Prix van Japan. Verder wisten alleen Nico Rosberg en Jarno Trulli een tijd neer te zetten.

De door mist en regen geplaagde sessie begon al een half uur later, maar werd al na vier minuten gestaakt omdat door het opnieuw verslechterende weer de medische helikopter niet in de lucht kon blijven.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 A. Wurz Williams 1:32.7463
2 N. Rosberg Williams 1:34.7583
3 J. Trulli Toyota 1:36.1503

CD: Putumayo - Israel

Putumayo is hŤt label als het gaat om wereldmuziek. Inmiddels zijn er al heel veel cd's verschenen die muziek van alle continenten laten horen. In september is daar de cd IsraŽl bijgekomen. Zegt men 'IsraŽl', dan denkt men meteen aan oorlog, bombardementen en conflicten tussen Palestijnen en IsraŽliŽrs. Maar dat het land meer is dan dat wordt vaak vergeten. Zo heeft het ook een geheel eigen muziekcultuur die een samensmelting lijkt te zijn van allerlei subculturen. Deze samensmelting in muziek zou misschien ook eens op de regimes daar moeten overslaan... het zou een oorlog kunnen oplossen. Vooralsnog zullen we het moeten doen met alleen de beleving van de muziek, die 'vrede' in het land kunnen we er helaas niet mee bewerkstelligen.

Soldaat van Oranje (Hazelhoff) overleden

Icoon BinnenlandsEťn van de bekendste verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog, Erik Hazelhoff Roelfzema (ook bekend als Soldaat van Oranje), is op 90-jarige leeftijd gestorven. Hij overleed afgelopen woensdag in zijn slaap op Hawaii, waar hij al decennia woonde.

Hazelhoff Roelfzema zat bij het uitbreken van de oorlog in Leiden en ging daar in het verzet. Hij vluchtte naar Engeland in 1941. Vanuit Engeland smokkelde hij zendapparatuur naar Nederland. Later werd hij piloot bij de Royal Air Force (RAF). Hij maakte ruim 70 vluchten naar Duitsland.

Aan het eind van de oorlog werd Hazelhoff Roelfzema adjudant van koningin Wilhelmina. Na de oorlog ging hij in de Verenigde Staten wonen. Daar schreef hij het boek 'Soldaat van Oranje' over zijn oorlogsbelevenissen. Het boek werd later succesvol verfilmd door Paul Verhoeven, met Rutger Hauer in de rol van Hazelhoff.

Hazelhoff Roelfzema werd geboren op 3 april 1917 in Surabaya. In de jaren 30 vestigde hij zich in Wassenaar. Hij studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. In 1939 werd hij oorlogscorrespondent. In april 1941 zat hij een week gevangen in het 'Oranjehotel' te Scheveningen. Na zijn vrijlating dook hij onder, deed zijn doctoraalexamen en vertrok als Engelandvaarder naar het Verenigd Koninkrijk. Hij voerde landingen uit op de Nederlandse kust om zendapparatuur voor het verzet af te leveren en personen op te halen die vanuit bezet Nederland in het Verenigd Koninkrijk gewenst waren.

Hazelhoff Roelfzema was ridder (4e klasse) van de Militaire Willems-Orde. Zie voor meer info Wikipedia.


Erik Hazelhoff Roelfzema

De Film, waar Rutger Hauer de rol van Hazelhoff speelde.

Met dank aan Ewaldus en Brillies voor de submit.

Ten Cate: "Ploeg verdient meer krediet"

Ajax gaat momenteel aan de leiding in de Eredivisie, strijdt nog mee in de KNVB beker en heeft kans op plaatsing voor de groepsfase van de UEFA Cup. Toch wordt er de laatste dagen kritiek geuit op de manier van spelen van de Amsterdammers. Vooral de defensie moet het ontgelden.

Ten Cate is van mening dat deze kritiek voor een deel niet terecht is. De oefenmeester geeft toe dat het spel van Ajax niet goed is, maar laat ook weten dat de ploeg in een lastige situatie verkeerd. "Omdat veel spelers ontbreken door blessures, hebben we bijna elke dag in een andere samenstelling getraind. Dat maakt het moeilijk om aan je automatismen te werken. Met die omstandigheden moet je ook rekening houden. Wat dat betreft verdient de ploeg meer krediet dan die op dit moment krijgt."

Ook voor het zwakke optreden van Ajax in de KNVB beker, afgelopen woensdag tegen Kozakken Boys uit Werkendam, heeft Ten Cate een verklaring. "We hebben in korte tijd twee topwedstrijden gespeeld, na Dinamo Zagreb en AZ speelden we bij Kozakken Boys", aldus de trainer, die zijn ploeg pas in de verlenging van de amateurclub zag winnen. "Kozakken Boys kwam op het verkeerde moment. Sommige jongens zijn niet goed met die wedstrijd omgegaan. Ook de jongens die normaal minder vaak spelen, moeten hun verantwoordelijkheid kennen."

Komend weekend willen de Amsterdammers op sportieve wijze revanche nemen voor het zwakke optreden in de KNVB beker. Ajax neemt het dan namelijk op tegen VVV-Venlo. In theorie zou het thuisduel tegen de Limburgse club nauwelijks voor problemen moeten zorgen. Toch blijft Ten Cate waakzaam. "Makkelijk is het alleen als we net zo hard werken als VVV. Als dat zo is, winnen we. Ajax heeft meer kwaliteit dan VVV-Venlo."

Hardwareverkopen Japan, PSP = 4x DS

Een geweldige week voor de PSP dankzij Crisis Core en de bijbehorende limited edition Slim & Lite. De PSP verkocht namelijk bijna vier maal zoveel als de Nintendo DS.

ConsoleAantalVorige weekTotaal 2007
PSP277.79495.4871.758.511
DS Lite70.52379.9745.414.754
Wii24.99226.1812.670.311
PS211.37313.128583.935
PS310.73213.101699.003
X3601.6871.243145.574
GB Micro24371426.256
GBA SP10612220.674
Cube68979.712
GBA330927
NDS15152.786
Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.