Jaar cel plus tbs voor bedreigen Wilders

Rob (R@b)
JustitieDe 33-jarige vrouw uit Tilburg die zo'n 150 dreigmails stuurde naar Tweede Kamerlid Geert Wilders, is gisteren veroordeeld tot één jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De straf is gelijk aan de eis van twee weken terug van het Openbaar Ministerie.

De vrouw gebruike computers van de openbare bibliotheek en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Tilburg. Na speurwerk van de politie werd ze op 15 januari gearresteerd.

De rechtbank was het met de advocaat van de Tilburgse eens dat Wilders als omstreden politicus tegen kritiek moet kunnen, maar vindt de teksten die de vrouw verstuurde ontoelaatbaar. De mails bevatten zinnen als ''Neem je ereplaats in bij Saddam'' en ''De dood zit op je hielen''.

Volgens de rechtbank ''bevatten deze berichten geen weerwoord maar een regelrechte bedreiging. De vrouw heeft daarmee bijgedragen aan het instandhouden van de omstandigheden die Wilders ertoe dwingen zichzelf te beveiligen.''

Voor de rechter verklaarde de vrouw twee weken geleden dat ze Wilders niets had willen aandoen, maar alleen duidelijk had willen maken dat ze het niet eens was met zijn politieke standpunten. Tijdens haar arrestatie verscheurde ze een vel papier met daarop de namen van leden van de Hofstadgroep. In haar woning vond de politie informatie over wapenhandelaren en de adresgegevens van een lid van de partij van Wilders.

Volgens een uitgebreid psychiatrisch onderzoek lijdt de vrouw aan ernstige, complexe en chronische psychopathologie en is tbs met dwangverpleging nodig om herhaling te voorkomen. Vandaar dat er ook tbs door de rechter werd opgelegd.