Soldaat van Oranje (Hazelhoff) overleden

Icoon BinnenlandsEťn van de bekendste verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog, Erik Hazelhoff Roelfzema (ook bekend als Soldaat van Oranje), is op 90-jarige leeftijd gestorven. Hij overleed afgelopen woensdag in zijn slaap op Hawaii, waar hij al decennia woonde.

Hazelhoff Roelfzema zat bij het uitbreken van de oorlog in Leiden en ging daar in het verzet. Hij vluchtte naar Engeland in 1941. Vanuit Engeland smokkelde hij zendapparatuur naar Nederland. Later werd hij piloot bij de Royal Air Force (RAF). Hij maakte ruim 70 vluchten naar Duitsland.

Aan het eind van de oorlog werd Hazelhoff Roelfzema adjudant van koningin Wilhelmina. Na de oorlog ging hij in de Verenigde Staten wonen. Daar schreef hij het boek 'Soldaat van Oranje' over zijn oorlogsbelevenissen. Het boek werd later succesvol verfilmd door Paul Verhoeven, met Rutger Hauer in de rol van Hazelhoff.

Hazelhoff Roelfzema werd geboren op 3 april 1917 in Surabaya. In de jaren 30 vestigde hij zich in Wassenaar. Hij studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. In 1939 werd hij oorlogscorrespondent. In april 1941 zat hij een week gevangen in het 'Oranjehotel' te Scheveningen. Na zijn vrijlating dook hij onder, deed zijn doctoraalexamen en vertrok als Engelandvaarder naar het Verenigd Koninkrijk. Hij voerde landingen uit op de Nederlandse kust om zendapparatuur voor het verzet af te leveren en personen op te halen die vanuit bezet Nederland in het Verenigd Koninkrijk gewenst waren.

Hazelhoff Roelfzema was ridder (4e klasse) van de Militaire Willems-Orde. Zie voor meer info Wikipedia.


Erik Hazelhoff Roelfzema

De Film, waar Rutger Hauer de rol van Hazelhoff speelde.

Met dank aan Ewaldus en Brillies voor de submit.