Ten Cate: "Ploeg verdient meer krediet"

Ajax gaat momenteel aan de leiding in de Eredivisie, strijdt nog mee in de KNVB beker en heeft kans op plaatsing voor de groepsfase van de UEFA Cup. Toch wordt er de laatste dagen kritiek geuit op de manier van spelen van de Amsterdammers. Vooral de defensie moet het ontgelden.

Ten Cate is van mening dat deze kritiek voor een deel niet terecht is. De oefenmeester geeft toe dat het spel van Ajax niet goed is, maar laat ook weten dat de ploeg in een lastige situatie verkeerd. "Omdat veel spelers ontbreken door blessures, hebben we bijna elke dag in een andere samenstelling getraind. Dat maakt het moeilijk om aan je automatismen te werken. Met die omstandigheden moet je ook rekening houden. Wat dat betreft verdient de ploeg meer krediet dan die op dit moment krijgt."

Ook voor het zwakke optreden van Ajax in de KNVB beker, afgelopen woensdag tegen Kozakken Boys uit Werkendam, heeft Ten Cate een verklaring. "We hebben in korte tijd twee topwedstrijden gespeeld, na Dinamo Zagreb en AZ speelden we bij Kozakken Boys", aldus de trainer, die zijn ploeg pas in de verlenging van de amateurclub zag winnen. "Kozakken Boys kwam op het verkeerde moment. Sommige jongens zijn niet goed met die wedstrijd omgegaan. Ook de jongens die normaal minder vaak spelen, moeten hun verantwoordelijkheid kennen."

Komend weekend willen de Amsterdammers op sportieve wijze revanche nemen voor het zwakke optreden in de KNVB beker. Ajax neemt het dan namelijk op tegen VVV-Venlo. In theorie zou het thuisduel tegen de Limburgse club nauwelijks voor problemen moeten zorgen. Toch blijft Ten Cate waakzaam. "Makkelijk is het alleen als we net zo hard werken als VVV. Als dat zo is, winnen we. Ajax heeft meer kwaliteit dan VVV-Venlo."